Categories
NORUEGA

14. Geiranger: Geirangerfjord (Skageflå + Storsæterfossen + Flydalsjuvet + Dalsnibba)

Avui serà un dia que no ens mourem del Geirangerfjord i explorarem, el millor que poguem, els seus entorns. Començarem fent un trekking des de Homlong fins a les granges de Skageflå, un dels trekkings més icònics a fer a Geirangerfjord. A la tarda, farem una altra caminada fins a la cascada de Storsæterfossen i passarem per sota la mateixa, i seguidament agafarem el cotxe i anirem en direcció a Dalsnibba, passant pel mirador de Flydalsjuvet. A Dalsnibba, a 1500 metres sobre el nivell del mar, contemplarem astorats el paisatge des de la plataforma Skywalk.
Índex:
1. Trekking a Skageflå
2. Caminada a Storsæterfossen
3. Dalsnibba i plataforma Skywalk

1. Trekking a Skageflå

Començarem el dia fent un trekking dels més icònics a Geirangerfjord, anant a unes granges abandonades pels boscos de les vessants de les muntanyes del fiord. L’inici de la caminada és al mateix Camping de Homlong, i ens dirigirem primer cap a Homlongsætra. El camí és de suau pujada fins a Homlongsætra, i de forta baixada de Homlongsætra fins a les granges de Skageflå.

Granges de Skageflå, amb la cascada de Les 7 Germanes a l’altra banda del Geirangerfjord

La caminada té l’objectiu d’arribar a Skageflå, la granja en la vessant de la muntanya on es va celebrar el patrimoni natural mundial en el 2006 i on la reialesa va celebrar les seves bodes de plata en el 1993. Comencem a caminar des de Homlong en direcció Homlongsætra, en una caminada suau costa amunt, però sense ofegar. Camines envoltats del bosc autòcton de les vessants de les muntanyes del fiord, i en tot moment vas per un camí marcat que està prop del precipici cap al fiord. Varis llocs del patrimoni cultural junt al camí estan senyalitzats. Al cap de 1 hora i 45 minuts de caminada, arribem a Homlongsætra, a la cota 544m sobre el nivell del mar.

Arribada a les granges abandonades de Homlongsætra

A Homlongsætra contemplem el gran espectacle visual que tenim davant: Veiem el fiord i la cascada “Dei sju systre” (les set germanes)

Vistes de prop de Homlongsætra cap al Geirangerfjord

Continuem la caminada que ara canviarà de secció completament. Deixa d’anar costa amunt per baixar força, per un terreny empinat i més airejat tota l’estona fins a Skageflå. En el camí passem per les restes de la lleteria d’estiu a Bjønnastien. L’espectacle un cop arribats a Skageflå és una mica més espectacular encara que a dalt de Homlongsætra.

Baixant a Skageflå
Granges de Skageflå

Hem trigat uns 35-40 minuts des de Homlongsætra fins a baix a Skageflå. Per tant, la ruta d’anada de Homlong fins a Skageflå és de 2 hores i mitja. Millor que us la prengueu amb calma perquè bàsicament l’últim tram de Homlongsætra a Skageflå té molta pendent. Nosaltres ens ho trobarem quan marxem de les granges. Finalment decidim abordar la tornada i pujar fins a Homlongsætra. Triguem uns 45 minuts força extenuats. És una pujada força exigent i has de trobar un ritme que puguis aguantar.

Homlongsætra

No cal oblidar que hem passat d’una alçada de 250 metres sobre el nivell del mar (fiord) d’Skageflå, fins a 544m a Homlongsætra. Ara ens queden poc menys de 2 hores per tornar a arribar al nostre camping de Homlong, per una ruta amb un xic de desnivell en baixada, força suau si la comparem amb els trams anteriors.

2. Caminada a Storsæterfossen

I a la tarda, un cop dinats i descansats del trekking a Skageflå, ens embranquem amb una altra caminada, aquesta un xic més suau, per anar a buscar la cascada Storsæterfossen. Les vistes panoràmiques valdran la pena. Hem de seguir la ruta anomenada Fosserasa, amb l’inici de la mateixa a les granges de Vesteras Gard, on aparcarem el cotxe. Vesteras Gard es troba a 10 minuts en cotxe del centre del poble, i a una alçada de 320m. La caminada té una durada de 1 hora fins la cascada i una altra hora tornant. Son uns 3 kilòmetres d’anada amb un desnivell d’uns 300 metres aproximadament. La particularitat d’aquesta caminada és poder arribar a una cascada com la de Storsæterfossen, on hi pots passar per sota i calibrar tota la seva potència i exhuberància natural.

Cascada de Storsæterfossen

El lema de la caminada és camina cap amunt i darrere de la cascada de Storsæterfossen. El viatge a la popular cascada Storsæterfossen, on el sender passa per darrere de la cascada, és una de les rutes de senderisme més utilitzades a Geiranger. La carretera arriba a Vesterås (a 320 metres sobre el nivell del mar) per un camí estret de grava. L’aparcament més proper està junt a la carretera principal a Hole. El passeig surt de la granja de Vesterås, i un té dues rutes per escollir al principi. Si segueixes el camí passant les cabanes ubicades a mà esquerra, i prens el camí de tractors que condueix a través dels camps de fenc. Segueix el camí del tractor fins una porta a la vora del bosc. Passaràs per la porta i arribaràs a un camí de pedra amb centenars de graons fets per sherpes del Nepal i completat en el 2014. L’altra ruta va al llarg de la dependència al final del camí de grava. Aquest sender no és un camí de pedra, però és més curt i empinat. Cent metres d’alçada més amunt en la vessant, el sender es troba amb el camí de pedra fet pels sherpes que condueix fins a la cascada Storsæterfossen. Hi ha un bonic altiplà cobert d’herba a 540 metres sobre el nivell del mar, just a sobre de les cascades i un camí segur baixa a la dreta i a sota de la magnífica cascada. Ves amb compte amb les parts molles i relliscoses. El viatge des de Vesterås fins la cascada Storsæterfossen dura entre 45 i 60 minuts en cada sentit.

Cascada Storsæterfossen

Hi ha una alternativa a pujar amb el cotxe fins a les granges de Vesterås. L’aparcament a Hole pot ser limitat, per lo que una bona opció és viatjar des de Geiranger en “ebike” (bicicleta elèctrica), una forma fàcil i divertida de viatjar sense utilitzar molta energia. Llavors, per suposat, també pots lliscar de retorn a Geiranger després de la caminada.

Una alternativa a aquesta última caminada la vàrem estar valorant, ja que tenia menys longitud (2,5 kilòmetres) i desnivell i l’objectiu final tenia també unes grans vistes del Geirangerfjord. Es tracta de la caminada a Losta (Vesterasfjellet). La caminada és fins a un mirador del Geirangerfjord. L’inici també és a les granges de Vesterås Gard i la durada d’anada és de 1 hora aproximadament. En funció de com estigueu de forces podeu escollir l’una o l’altra.
Vistes des de Losta

Sortida des de Vesterås. Segueix el camí rural relativament pla des dels edificis durant aproximadament uns 10 minuts. Llavors, dirigeix-te cap a la dreta: hi ha un camí que puja constantment fins arribar a Løsta aproximadament a 500 metres sobre el nivell del mar. Hi ha una bonica vista del fiord, Grande i Møllsbygda (Ørnevegen). El viatge dura aproximadament 1 hora (anada). Es tracta de la ruta 7 en el mapa turístic del municipi de Stranda.

Una altra de les activitats que pots fer a Geiranger després de la caminada del matí, és una sortida amb caiac. A Geiranger hi ha el Geiranger Kayak Centre, el qual està ubicat en el mateix poble de Geiranger. Hi ha la possibilitat de llogar caiacs o de fer tours, com prefereixis. Els horaris de funcionament de l’empresa a l’estiu son de les 9:00 a les 17:00h. Les tarifes aproximades son el lloguer de 1 hora d’un single caiac per 360kr, i d’un doble caiac per unes 480kr.
Ubicació del Geiranger Kayak Center
Diferents rutes i tours des del Geiranger Kayak Centre

L’empresa lloga caiacs individuals i dobles per a palistes experimentats. Gaudeix del fiord de Geiranger al teu propi ritme. Tot l’equip de seguretat inclòs. Si t’interessa, el personal amable de l’empresa et donarà tot l’equip necessari (armilla salvavides, falda de spray, rem) i la informació amb un mapa de la zona. Si planifiques estar-t’hi més de 3 hores, pensa en la teva hora d’arribada. El centre de caiac està tancat després de les 17:00h. No accepten reserves online per a lloguer de caiacs, només per a visites guiades. Disposen de molts caiacs individuals i dobles per lo que no és necessari reservar-los amb antelació. Tanmateix, la millor manera d’assegurar el teu caiac durant la temporada alta (juliol i agost) és venir d’hora pel matí.

Geiranger Kayak Centre

3. Dalsnibba i plataforma Skywalk

Després d’haver realitzat dues caminades en el mateix dia aquí a Geiranger, el cos et demana un canvi de xip. Teníem clar que havíem de continuar explorant el Geirangerfjord, però aquest cop ho faríem des del cotxe, que és més còmode. La nostra intenció era anar a la plataforma Skywalk ubicada a Dalsnibba, a una alçada de 1.500 metres sobre el nivell del mar. L’aventura fins allí és memorable i les vistes que ofereix aquest lloc son per emmarcar. Pel camí ens aturaríem a un altre mirador típic del Geirangerfjord, el Flydalsjuvet, que forma part de la ruta panoràmica escènica de Geiranger a Trollstigen. Sortim de Geiranger amb cotxe per la carretera 63 en direcció a Grotli, i al cap de 4 kilòmetres d’haver sortit del poble, ja ens trobem amb el mirador Flydalsjuvet. L’aturada és obligatòria i imprescindible. El mirador està dividit en dues zones, una plataforma superior i una altra inferior, amb una passarel·la que les comunica. Com hem dit, forma part de l’Scenic Route de Geiranger a Trollstiggen.

Mirador Flydalsjuvet, amb la capçalera del fiord de Geiranger en primer pla

Flydalsjuvet ofereix una vista impressionant i és un punt excel·lent per a la fotografia, amb una vista de Geiranger i Geirangerfjorden amb molts creuers. Com hem dit, el mirador es divideix en dues zones, un altiplà superior i un altre inferior, amb una passarel·la en el mig. El mirador s’ha modernitzat a través del projecte “Rutes escèniques de Noruega” i les noves instal·lacions es varen inaugurar oficialment en una cerimònia el 21 de juny de 2006. En l’altiplà inferior també hi ha una instal·lació anomenada “Fjordsetet” que fou inaugurada per la Reina Sonja en setembre de 2003, en relació amb el desè aniversari de la companyia de viatges regional Fjord Norge AS.

Flydalsjuvet
Flydalsjuvet

Aquesta àrea de descans es troba a prop de l’empinada vessant de la muntanya en l’extrem interior del Geirangerfjord, i és un dels molts llocs que ofereixen vistes espectaculars del fiord. Des d’aquí es pot veure el pic Laushornet de 1.502 metres i el pic Eidshornet de 1.629 metres. En la construcció de l’edifici de serveis i punt d’informació es va utilitzar fusta centenària. La plataforma d’observació en el congost de Flydalsjuvet està dissenyada amb un nivell superior i inferior connectats per una passarel·la. L’estudi d’arquitectura de la intervenció ha estat 3RW – Sixten Rahlff. També hi ha hagut la participació d’un arquitecte paisatgista: Smedsvig Landskapsarkitekter AS.

Flydalsjuvet

Continuem la nostra ruta amb el cotxe, i ara arribarem i ens aturarem abans de pujar l’últim tram de la carretera a Dalsnibba, a Djupvasshytta, un mirador-refugi al costat del llac Djupvatnet. Ens trobem a 16 kilòmetres de Geiranger i a una alçada de 1.038m.

Djupvasshytta

Djupvasshytta es troba junt a la carretera 63, prop de la desviació a Dalsnibba, a uns 16 kilòmetres de Geiranger. Djupvasshytta és el lloc perfecte per qualsevol que gaudeixi de la naturalesa. És a la vegada pacífic i majestuós amb el glaciar Blåfjellsbreen, el llac Djupvatnet (quasi 200 metres de profunditat) i les imponents muntanyes, tot en les immediacions. A més de les meravelles de la naturalesa i l’allotjament, Djupvasshytta també pot oferir als seus hostes un bon àpat en la seva cafeteria/restaurant i una botiga de regals i souvenirs separada.

Djupvasshytta

I ara sí, prendrem la bifurcació cap a Dalsnibba i arribarem a una alçada de 1.500 metres sobre el nivell del mar. S’hi ha construït una plataforma anomenada Skywalk. La carretera té un petit peatge i a dalt de tot disposa d’aparcament. Ens trobem a 22 kilòmetres de Geiranger. L’horari d’obertura de la carretera en els dies d’estiu és de les 9:30 a les 18:00h, i el preu del peatge és de 300kr per cotxe.

Dalsnibba amb el Geirangerfjord al fons

Vista del fiord més alt d’Europa des d’una carretera. La plataforma espectacular, Geiranger Skywalk, et garanteix una experiència única i airejada. És possiblement la millor vista del món? Està a 1.500 metres sobre el nivell del mar. La carretera de peatge, Nibbevegen, et porta des de Djupvasshytta, a 1.038m sobre el nivell del mar, cap el mirador de Dalsnibba, que es troba a uns 1.500m. Tindràs una experiència inoblidable de la cultura dels fiords, vistes cap a les muntanyes cobertes de neu, aire pur i l’Àrea del Patrimoni Mundial, tot al mateix temps. Nibbevegen, un projecte pioner i el símbol mateix del turisme a Geiranger, es va inaugurar en el 1939. El fantàstic panorama des del punt més alt inclou fiords, pics i terrenys d’alta muntanya i és una visita obligada en qualsevol visita a la zona de Geiranger. La carretera de peatge normalment obre a mitjans o finals de maig i tanca a l’octubre. En el punt més alt hi ha un modern edifici de serveis amb una petita botiga de records i serveis sanitaris. Es va instal·lar una nova estació de peatge automàtic en el camí a Dalsnibba i, per lo tant, la carretera està oberta a totes les hores del dia. En l’estació és possible pagar amb monedes (Nok) o targeta de crèdit. També és possible reservar els teus tickets en línia en el lloc web de l’empresa i escanejar el teu ticket en l’estació de peatge. Els autobusos de creuers (per acord) passaran com abans, on el personal de l’estació de peatge obre manualment la barrera.

Dalsnibba des de la plataforma Skywalk
Plataforma Skywalk a Dalsnibba

Visitada Dalsnibba i la plataforma, ens tocarà desfer la carretera fins a Geirangerfjord. Baixant, ens fixarem en l’última atracció que us proposem per el dia d’avui: a 6 kilòmetres de Geiranger ens trobarem un antic tram de la primitiva carretera a Geiranger. L’atracció s’anomena Knuten i val la pena aturar-s’hi dos minuts com a mínim.

Ciclistes passant per Knuten

Aquest tram de carretera especialment senyalitzat, que s’ha denominat Knuten, el nus, segueix sent el mateix que quan es va inaugurar en el 1882. Es va construïr en relació amb el treball realitzat a Geirangervegen per guanyar alçada i sortejar les dificultats del terreny. La construcció en roca sòlida és testimoni de les habilitats d’enginyeria dels seus dissenyadors i de quins la varen construïr, i representa un important monument als pioners de la construcció de carreteres que varen construïr Geirangervegen des de 1881 cap a la seva inauguració, en el 1889.

Knuten, Geiranger
Arribats a Geiranger, hem de ser conscients que encara ens queda un últim mirador per descobrir la immensitat del Geirangerfjord. El mirador s’anomena Ørnesvingen (mirador de les àguiles) i es troba en direcció a la carretera escènica panoràmica de Geiranger a Trollstiggen. Per tant, demà que realitzarem aquesta ruta per marxar de Geiranger, també podrem contemplar el mirador en qüestió

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (48,50Km / 1h 41min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *