Categories
ANDORRA

Dia 3: Naturlàndia + Auvinyà + Església St. Serni de Nàgol + Engolasters (Circuït de les Fonts) + Centre Històric d’Andorra la Vella + Museu o Centre d’Art a Les Escaldes + Aqua et Lumina 2023

En el nostre tercer dia que passarem al Principat d’Andorra, anirem a buscar l’oci i la diversió al Parc de Naturlàndia, a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Després visitarem l’Església romànica de Sant Serni de Nàgol i el petit poblet d’Auvinyà, tot a la mateixa parròquia. Per la tarda ens passarem pel llac d’Engolasters i farem una mini-caminadeta pel circuït de les Fonts. Posteriorment ens arribarem a Andorra la Vella per fer una visita del seu nucli històric, amb la Casa de la Vall com a imprescindible, i caminarem per l’Avinguda Meritxell fins a Les Escaldes i visitarem un dels dos museus d’art que existeixen. Finalitzarem el dia presencialment al centre d’Andorra La Vella per contemplar l’espectacle d’estiu de Aqua et Lumina 2023.

Era una de les atraccions que més ganes teníem de veure, el Parc Turístic Naturlandia de Sant Julià de Lòria. T’imagines un centre d’aventures a Andorra amb activitats divertides per a totes les edats, en un entorn natural privilegiat i amb la possibilitat de contemplar els grans animals autòctons dels Pirineus? Tot això i molt més es fa realitat a Naturland. Aquest espai d’oci situat en la parròquia de Sant Julià de Lòria és una de les propostes més interessants per als visitants que volen combinar el turisme familiar i el turisme actiu. El centre d’activitats outdoor està situat en el bosc de la Rabassa, en la parròquia de Sant Julià de Lòria. Està dividit en dos espais completament separats, però amb un mateix factor en comú: la naturalesa. La primera cota, ubicada a 1600 metres d’alçada, conta amb l’explanada on es realitzen les principals activitats del centre. L’altra, ubicada a 2000 metres, és una zona més pensada per a fomentar les activitats en plena naturalesa i és el punt d’inici d’algunes rutes guiades de senderisme. A més, també et trobaràs el Naturland Bike Center i el Centre Eqüestre, entre altres.

Naturlandia, parc d’aventures

Sector lúdic a 1600 metres: Aquest primer sector s’utilitza exclusivament com a centre d’activitats, és a dir, hi trobaràs propostes de caràcter més ben lúdic. Els nens conten amb activitats com els llits elàstics, els buggies a pedals, l’espai de tallers infantils, el Tubbing Kids i el Airtrekkids amb la seva minitirolina. Els adulta, per la seva banda, podran sentir l’adrenalina en el Xtrem jump, recorrent el Airtrekk (un increïble circuït aeri de fusta de 13,5 metres d’alçada), i baixant per la seva tirolina de quasi 190 metres de longitud. També podran gaudir del circuït esquirol, baixar per el Sklide o practicar tir amb arc, entre altres activitats. I si ets dels més atrevits, podràs lliscar per el tobogan alpí més llarg del món, el Tobotronc, o per la Forestline, una tirolina que recorre el bosc fent corbes entre els arbres. Podran pujar tots els adults i nens que medeixin més de 1,20m. El parc conta també amb un alberg amb 11 habitacions múltiples i funcionals, amb capacitat per a un màxim de 14 persones.

Activitats a Naturland

Sector lúdic a 2000 metres: Aquest sector s’especialitza en propostes d’oci de muntanya, amb activitats de caràcter més esportiu per a gaudir amb tota la família. Així, no només hi trobaràs activitats educatives com l’espai Conangle, amb l’aula de naturalesa, l’espai granja i el tractor a pedals John Deere, sinó que també podràs realitzar una ruta de senderisme guiada, com la ruta circular de Secrets de Bosc; gaudir d’una sortida en buggy o en swincar o visitar el Centre Eqüestre, i muntar a cavall o en pony. Però això no és tot, també podràs posar-te a prova en el recorregut pels arbres Enbosca’t i gaudir dels itineraris de BTT o de e-bike, aptes per a tota la família, en el seu Naturland Bike Centre.

Activitats a Naturland

Per entrar al parc, disposes de varis passis i entrades: des d’una entrada per a tot el dia que combina una o les dues cotes del parc, un passi per alguna activitat en concret o un pack d’entrades de 2 dies per a tota la família. Així mateix, les rutes guiades, ja siguin de senderisme, eqüestres, de motor, o l’entrada al Bike Center, es reserven a part. Si vols disposar d’una entrada per accedir de forma il·limitada a les activitats, has de saber que també tens l’entrada Aventura+. Aquest passi no només et dóna accés a totes les activitats de l’entrada Aventura, sinó que també inclou l’activitat Forestline, el circuït Enbosca’t i la millor baixada del Tobotronc al caure la tarda. Aquesta entrada conta amb unes places molt limitades i et permetrà gaudir del parc amb exclusivitat fins a les 21h de la nit. I per aquells que només desitgin estar en la cota 2000 i gaudir de la naturalesa en tot el seu esplendor, es disposa de l’entrada Rabassa. Un passi que et permet realitzar la ruta guiada de Secrets de Bosc, visitar l’aula de Naturalesa i la granja de Conangle, i pujar a Enbosca’t. Així mateix, també t’ofereix un passi Bike Pass durant un dia. Consulta l’enllaç següent i infórma’t de totes les opcions disponibles.

El Tobotronc de Naturland

Naturland es troba a 8km (cota 1600) i 16km (cota 2000) del centre de Sant Julià de Lòria, seguint la carretera de la Rabassa. Pots arribar amb el teu vehicle o mitjançant transport públic del servei comunal, el Quart Bus, que et deixarà en qualsevol de les dues cotes del centre. Aquest parc obre quasi tots els mesos de l’any: els caps de setmana des de principis d’abril fins a finals de juny; els mesos de juliol i agost, i fins a principis de setembre i, finalment, els caps de setmana des de principis de setembre fins a finals de novembre. El seu horarni d’obertura és de 10h a 18h. En tot el parc gaudiràs de servei wifi, mentres que en els dos sectors tindràs taquilles per adquirir la teva entrada, restauració, serveis i espais de pícnic, per si vols portar-te el menjar preparat. Consulta aquí tots els horaris i la disponibilitat del centre.

Naturland
Avís: Accés rodat de pagament als sectors Camp de Claror, Camp Ramonet, Port Negre i Coll de Finestres des de Naturland, a Sant Julià de Lòria. Amb la finalitat de garantir la conservació del patrimoni natural, l’accés motoritzat o rodat als sectors de Camp de Claror, Camp Ramonet, Port Negre i el Coll de Finestres de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, és de pagament des del 14 de maig fins al 3 de desembre. La tarifa és de 25€ per conductor/vehicle al dia. El ticket d’accés es pot comprar en l’oficina de turisme de Sant Julià de Lòria, o en la caseta d’accés situada en l’aparcament de la cota 2000 de Naturland. El control de la circulació es realitza en la zona de la collada de Pimes.

Havent gaudit de Naturland, la nostra ruta continua i el proper atractiu és la visita al petit poble d’Auvinyà, ubicat a 6km de la Cota 1600 de Naturland, en direcció a Sant Julià de Lòria. L’accés és molt senzill, per la mateixa carretera de la Rabassa. Visitar Auvinyà és com submergir-se en un conte. Aquest petit poble d’Andorra de poc més de 200 habitants, amb les seves cases de pedra, finestres de fusta i balcons de ferro és d’aquestes visites 100% recomanables per a tota la família. A continuació et deixo una sèrie de dades curioses sobre aquesta població i una interessant visita virtual perquè no perdis detall quan vinguis a Auvinyà.

Auvinyà

Auvinyà està situat en la part alta de la parròquia de Sant Julià de Lòria, la més propera a la frontera amb Espanya. Per això és una visita fàcil de realitzar tant d’entrada com de sortida del teu viatge a Andorra. Per arribar-hi des de Sant Julià, s’han de seguir les indicacions que ens porten a la carretera de La Rabassa. Des d’allí hi ha 5 minuts en cotxe. No té pèrdua. El poble és totalment peatonal per lo que hauràs de deixar el teu vehicle estacionat en el pàrquing que hi ha just a l’entrada. Auvinyà té una història molt curiosa: fundat ja en el segle IX, el poble fou adquirit durant el segle XX per una família andorrana que, amb l’assessorament d’un equip d’arquitectes, artesans de la pedra i el ferro, historiadors i antiquaris varen aconseguir recrear de la manera més exacta possible un antic poble medieval dels Pirineus, procurant donar-li valor als elements de l’arquitectura de l’època. A l’estar ubicat en la part alta de la parròquia, les vistes son espectaculars, i val la pena aturar-se en un dels seus múltiples miradors per a observar les muntanyes i vinyes que rodegen la zona. Una bona combinació, a part de visitar també Naturland, seria passejar pels Jardins de Juberri, que està a menys de 10 minuts de cotxe en la mateixa parròquia. Nosaltres ho varem desestimar per la falta de temps.

Auvinyà

L’estructura de les cases i carrers, estan formats per balcons de fusta, vidres de colors de les faroles, ferro fos i el toc de les heures en les façanes. I tot això amb unes vistes espectaculars de la vall. En una de les zones de Auvinyà hi ha una gran estructura de ferro que explica la història i els monuments més representatius d’Andorra. Amb l’església de Sant Ivo, encara que és de construcció relativament recent, s’ha intentat fer una rèplica molt fidel de les esglésies romàniques originals que hi ha a Andorra, com la de Sant Miquel d’Engolasters o la de Sant Joan de Caselles.

Visitat Auvinyà, prosseguim la ruta amb el cotxe cap a Sant Joan de Lòria, i anem a buscar el següent trencall per dirigir-nos i visitar l’església de sant Serni de Nàgol. El petit nucli de Nàgol, juntament amb la seva església, es troben a 6,1km d’Auvinyà (uns 13 minuts amb cotxe), un cop travessat Sant Julià de Lòria.

Església de Sant Serni de Nàgol

L’església és coneguda per les seves pintures romàniques. Es tracta d’una edificació de dimensions reduïdes que segueix l’esquema arquitectònic propi de les esglésies romàniques andorranes: nau rectangular amb coberta de fusta i àbsis semicircular. Presenta una espadanya amb doble obertura i un pòrtic afegit probablement en l’època moderna.

Església de Sant Serni de Nàgol

A l’interior, l’àbsis està cobert amb volta de quart d’esfera i es conserva l’altar original i part de la decoració romànica (s.XII-XIII). Del mobiliari litúrgic destaca una creu espinosa processional, ubicada en el Centre d’Interpretació de l’Art Romànic (Espai Columba visitat en el dia anterior), i un retaule del segle XV dedicat al patró de l’església, primer bisbe de Tolosa, amb els anagrames de Crist i la Verge.

Església de Sant Serni de Nàgol

Es fan visites guiades de mitjans de juliol a mitjans de setembre. La resta de l’any amb una reserva prèvia de 15 dies en l’oficina de Turisme de Sant Julià de Lòria. L’entrada és gratuïta.

Església de Sant Serni de Nàgol

Agafem el cotxe i ens dirigim a Andorra La Vella i Les Escaldes. Agafarem el trencall per anar-nos-en a l’estany d’Engolasters. La carretera que hi porta ja se’n diu Carretera d’Engolasters. Hi ha uns 17 kilòmetres des de l’església de Sant Serni (uns 28 minuts amb cotxe). Aparcarem el cotxe a l’aparcament del Circuït de les Fonts, ubicat a 300 de l’altre aparcament més proper a l’estany. En l’estany d’Engolasters descobrirem paisatges característics d’Andorra i, sobre tot, un recurs natural al que els andorrans hi ha donat un ús lúdic però també industrial. De fet, el Museu de l’Electricitat organitza rutes guiades per a conèixer la seva presa, de 178 metres de longitud i fonamental per la producció energètica fins fa ben poc. La presa es va construïr en el 1934, amb el salt d’aigua més gran dels que hi ha en el país. En l’actualitat, el seu ús és ben diferent: a aquesta ruta de senderisme s’hi sumen les propostes de turisme actiu del seu parc d’aventures, que obre les seves portes quan acaba la temporada hivernal d’Andorra. En aquest parc d’aventures es pot gaudir de tirolines, jocs d’equilibri i altres moltes activitats, dirigides principalment als nens.

Llac d’Engolasters

El circuït de les Fonts d’Engolasters és el primer itinerari de senderisme del Principat universalment accessible. Aquest espai natural de gran bellesa ha permès actuacions per fer-lo accessible a persones amb discapacitat visual i/o mobilitat reduïda. La posada en marxa d’aquest equipament s’ha fet amb l’assessorament tècnic de l’ONCE (Organització Nacional de Cecs d’Espanya).

Camí de les Fonts d’Engolasters

Per adaptar el camí s’han utilitzat materials i tècniques específiques (textura, colors, etc…) per tal que els invidents o les persones amb deficiència visual puguin percebre i anticipar possibles obstacles resseguint la barana que es troba al llarg del camí o amb l’ajut d’un bastó.

Circuït de les Fonts a Engolasters

El Circuït de les Fonts comença a l’aparcament de la carretera d’Engolasters i s’estén fins el punt de berenada dels Corralets. Aquest recorregut, que dura poc més d’una hora i mitja, té una llargada total de 2,8km, dels quals 1.200m formen el traçat adaptat d’Engolasters.

Circuït de les Fonts d’Engolasters

Tanmateix, com el nom de la ruta indica, durant tot el recorregut aniràs trobant fonts naturals, de gran bellesa: La Font de les Ordigues, la Font de les Molleres, la Font dels Corralets, i finalment, la Font de la Closa.

Circuït de les Fonts d’Engolasters

Havent estirat les cames i completat el Circuït de les Fonts, així com una visita de cortesia a l’estany d’Engolasters, anirem a buscar el cotxe i l’aparcarem a baix, a Andorra La Vella, en algun aparcament comunal. La idea que tenim és visitar el nucli històric d’Andorra la Vella, i realitzar tot el tram de l’Avinguda Meritxell entrant a Les Escaldes i arribar-nos a un dels dos museus d’art que té la població.

El primer que farem un cop aparcats a Andorra La Vella, serà acostar-nos a la Casa de la Vall. Es tracta del Parlament d’Andorra.

Casa de la Vall, a Andorra la Vella

Història, bellesa, importància política… Molts son els motius que converteixen a la Casa de la Vall en un dels monuments més simbòlics d’Andorra, sinó el que més. Es troba en el cor del casc històric d’Andorra la Vella i és visitable. La Casa de la Vall es va construïr a finals del segle XVI com a casa pairal de la família Busquets, sobre una roca amb vistes a la vall del riu Valira. En el 1702 va canviar el seu ús: la va adquirir el Consell General, el parlament andorrà, i la va utilitzar com a seu principal fins el 2011. En ella es celebraven les reunions dels representants de les parròquies del país i servia també com a seu judicial. En el 1962 va sofrir una important reforma que va millorar el seu estat de conservació, va donar unitat al conjunt i va dotar a l’edifici d’una millor sala de sessions. En l’any 2011, el Consell General es va traslladar a un nou edifici, també a Andorra la Vella. La Casa de la Vall guarda interessants espais i sorpreses per els visitants: sense anar més lluny, en la seva arquitectura observaràs la seva planta quadrangular amb tres crugies, típica de les masies senyorials. El seu interior està dividit en planta baixa i dues plantes en alçada. En la planta baixa hi destaca el seu espectacular Tribunal Penal, amb mobiliari i decoració de fusta. En la primera planta s’hi troba la Sala dels Passos Perduts, sala noble de l’edifici, amb pintures murals originals del segle XVI. També en aquesta planta està la sala de sessions i la cuina, així com altres elements simbòlics de la casa. Per exemple, la campana que s’utilitzava per cridar a Plè o el misteriós Armari de les Set Claus, on es guarden importants documents de la història del Principat, com el Manual Digest sobre la història, el govern i les costums d’Andorra, de mitjans del segle XVIII. El segon pis, antigues golfes, s’ha acondicionat com a sala multiúsos.

Interior de la Casa de la Vall

En la part exterior de la Casa de la Vall s’obre una plaça que permet contemplar el seu colomar i les façanes de l’edifici, en tradicional pedra lligada per morter de calç i sorra. La coberta, a dues aigües, és de pissarra i l’entrada principal té dovelles de granit. La plaça també conta amb escultures recents que mostren alguns dels episodis més importants de la història d’Andorra, com la firma del Pariatge o el referèndum per a la Constitució de 1993. En la façana principal es poden contemplar l’escut de la família Busquets i l’escut tradicional del Principat, amb el lema: Virtus, Unita, Fortior (La virtut, unida, és més forta).

Es pot visitar la casa, i per fer-hi tindràs que adquirir una entrada per 5€ (50% de descompte amb el Passmuseu) en la mateixa recepció de l’edifici. La visita es pot fer de forma lliure amb unes audioguies; no obstant, si ho prefereixes, també pots demanar la visita guiada (amb un suplement de 1,5€). En aquest cas, ha de fer-se una reserva prèvia per telèfon o per correu electrònic. Donada l’antiguitat de l’edifici, la seva estructura no està acondicionada per a persones amb mobilitat reduïda. Per a més informació sobre horaris i dies de tancament de La Casa de la Vall, pots consultar la pàgina web oficial.

Casa de la Vall

Nosaltres al final no hi vàrem entrar perquè se’ns tirava el temps a sobre, però si podeu, val la pena una visita. Varem continuar passejant pel Centre Històric d’Andorra la Vella, que com el seu nom indica, és el cor de la capital del Principat d’Andorra. Hi trobareu un entorn d’edificis històrics, com la mateixa Casa de la Vall, l’església de Sant Esteve, les cases Guillemó, Molines i Cintet, o un antic calabós soterrani. Per uns carrerons i places plens d’encant que recorden èpoques pretèrites s’ha desenvolupat, al llarg dels anys, un entramat de comerços especialitzats i alhora familiars, restaurants i locals d’oci, així com diverses instal·lacions públiques. Per exemple, el Centre de congressos i exposicions, l’edifici administratiu, que és la seu del Govern d’Andorra, o les noves seus del Consell General i del Comú (ajuntament) d’Andorra la Vella, cosa que ha convertit aquesta zona en un petit poble enmig de la gran ciutat.

Carrers del Centre Històric d’Andorra la Vella
Centre Històric d’Andorra la Vella
Centre Històric d’Andorra la Vella

Ens posem en marxa i anem a buscar l’Avinguda Meritxell, per passejar-la, però sobretot desplaçar-nos a Les Escaldes per anar a buscar un dels dos museus d’art per visitar. El primer museu d’art i que us recomanem és el Museu Carmen Thyssen d’Andorra. Des de març de 2017, el nou Museu Carmen Thyssen Andorra és una galeria de visita obligada per els amants del millor art, especialment de la pintura dels segles XIX i XX. El Museu està ubicat en la planta baixa de l’històric Hotel Valira, un edifici catalogat com a Bé Immoble per el Principat i que suposa un dels millors exemples de l’arquitectura de granit en el país: la disposició dels blocs (de granit) de la façana, col·locats com si fóssin un niu d’abelles, ens acaba de reafirmar aquest tret tant característic de la cultura del Principat. Aquest museu ocupa un total de 500m², dels quals 250m² estan dedicats a la sala d’exposicions. Tota la superficie és perfectament accessible i està dotada amb els últims avenços tècnics amb qüestions museístiques. En aquest sentit, les noves tecnologies juguen un paper fonamental: gràcies a les pantalles tàctils, el visitant podrà interactuar directament amb l’obra, gaudint d’informació i punts de vista diferents.

Museu Carmen Thyssen Andorra

Les exposicions del Museu Carmen Thyssen Andorra mostren algunes de les millors obres de la col·lecció privada de Carmen Thyssen. Procedents de la seva seu de Madrid i d’altres espais artístics de la seva propietat, arriben fins Andorra peces de mestres dels segles XIX i XX, representants de les principals corrents de les seves èpoques. Les exposicions tenen un caràcter anual i es renoven cada 11 mesos, amb la possibilitat de crear exposicions mixtes, en col·laboració amb altres museus del món. Per això, cada any aquest centre d’art tindrà noves obres per a sorprendre als seus visitants, inclús als més assidus. Aquest nou museu andorrà és el tercer que ha obert en els últims anys, després del de Màlaga i el de Sant Feliu de Guíxols.

Museu Carmen Thyssen Andorra

Per últim, s’ha d’indicar que aquesta pinacoteca fou nominada per la UNESCO com a millor museu novell europeu de l’any 2018 i que, segons el diari “The Guardian”, s’ha situat dins de la llista dels 20 museus del món de visita obligatòria. El Museu Carmen Thyssen d’Andorra es visita de forma lliure amb audioguia, però també podràs demanar la teva visita guiada. Consulta l’horari d’obertura en la pàgina web del museu abans de visitar-lo (actualment és de dilluns a divendres de 10 a 18h, el dissabte de 10 a 19h i el diumenge de 10 a 14h). La ubicació exacta d’aquest centre expositiu és el número 37 de l’avinguda Carlemany, en la part alta de les Escaldes-Engordany, junt a Vivand, el gran ei comercial d’aquesta parròquia i del Principat. Es troba, per tant, en el cor del centre neuràlgic format per aquesta ciutat i la capital, Andorra la Vella. Per a més informació, pots visitar la pàgina web oficial del museu, on hi trobaràs detalls dels preus (l’entrada general val 9€), el catàleg de les exposicions i els recursos audiovisuals de la col·lecció.

L’altre museu d’art que us recomanem i que seria l’alternativa a la visita del Museu Thyssen, seria el Centre d’Art d’Escaldes Engordany.

Centre d’Art d’Escaldes Engordany

El Centre acull el Museu Viladomat, la col·lecció de maquetes d’art romànic i exposicions temporals. L’edifici del CAEE és un clar exemple de l’anomenada arquitectura del granit d’Andorra: és obra de l’arquitecte català Celestí Gusí, i va ser bastit entre els anys 1932 i 1934, a instàncies dels Monjos de Montserrat per acollir l’aparcament de l’Hotel Valira i l’antiga escola d’Escaldes-Engordany. Amb el temps, va esdevenir el primer cinema del país: el Cinema Valira. Recuperat el seu esplendor com a espai cultural, és la seu permanent de l’obra de l’escultor català Josep Viladomat, i de la col·lecció de maquetes d’art romànic d’Andorra. A la segona planta s’hi fan tota mena d’exposicions temporals i una programació cultural per a tots els públics.

Centre d’Art d’Escaldes Engordany

És possible contractar una visita guiada pel museu, la qual té una durada d’uns 45 minuts. La fan amb els següents idiomes: català, castellà, francès i anglès. L’aforament és limitat. És un espai adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. A més, el centre proposa activitats lúdiques per a nens i tallers didàctics per a escolars. L’horari d’obertura del Centre és de dilluns a dissabte de les 9:30 a les 13:30h i de les 15 a les 19h. Els mesos de juliol i agost, però, el centre obre també els diumenges al matí, de les 9:30 a les 13:30h. El Museu està adherit al passaport de museus d’Andorra Passmuseum.

Després de passejar i sopar per Les Escaldes, ens acostarem a la Plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella per assistir a l’espectacle de llum, aigua i música anomenat Aqua et Lumina 2023. Coincidint amb el començament de la temporada d’estiu, la capital Andorra la Vella es vesteix de gala per a presentar una combinació espectacular de llums i sò amb l’emblemàtic Pont de París com a teló de fons. El sistema instal·lat permet fins a 2000 combinacions possibles de llums i música, per lo que la originalitat està assegurada. Per altra banda, el projecte és respectuós amb el medi ambient: el reciclatge de l’aigua mitjançant un circuït tancat (únic en el món en fonts d’aquestes característiques), permet que el cabal del riu no s’alteri en cap moment. La idea és que amb una periodicitat diària, al menys en els mesos d’estiu, es porti a càrrec aquest espectacle. Actualment, en l’estiu de 2023 es porten a càrrec 2 passis per dia, un a les 22h i l’altre a les 22:45h. L’accés és gratuït.

Espectacle Aqua et Lumina 2023

I fins aquí la jornada en el dia d’avui, que ha resultat força compacta i densa de visites, atraccions i monuments.

Us proposem una alternativa a les visites del poble d’Auvinyà i de l’ermita de Sant Serni de Nàgol, com seria, una sortida fins al poble d’Ós de Civís. Té la particularitat que es tracta d’un poble català, però que el seu accés s’ha de fer per una carretera andorrana, en la parròquia de Sant Julià de Lòria. El poble i la seva carretera d’accés, bé valen una visita.
Ós de Civís
També et proposo una caminada alternativa al Circuït de les Fonts d’Engolasters. Es tractaria d’una caminada per la parròquia d’Andorra la Vella, en la qual ja estaríem més a prop del següent punt de la ruta, la visita al seu Centre Històric, estalviant-nos els desplaçaments fins a Engolasters. Realment et proposem 3 caminades diferents per la parròquia d’Andorra la Vella, i totes de característiques similars:

1) L’anella verda: Caminada per una xarxa de camins perimetrals a Andorra la Vella

2) Camí de Santa Coloma a la Margineda: Camí que ens porta al pont romànic de la Margineda, des de la població de Santa Coloma. La caminada té una durada de 1h 35min i un desnivell acumulat de 100 metres.

3) Circuït de Les Fonts a la Urbanitació Comella Park: Caminada d’uns 35min, d’una longitud de 2km i un desnivell total de 160m.

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (1 hora i 19 minuts / 42,70 kilòmetres).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *