Categories
ANDORRA

Dia 2: Caminada Planell del Quer (P.N. de Sorteny) + Mola i Serradora de Cal Pal + Espai Columba + Església de Santa Coloma + Caldea

I ja som en el nostre segon dia que passarem al Principat d’Andorra. La intenció que tenim en el dia d’avui és realitzar una caminada durant el matí, en el Parc Natural de Sorteny, amb la visita posterior a una mola i serradora prop d’Ordino (Mola i Serradora de Cal Pal). Per la tarda, visitarem l’Espai Columba, un autèntic centre d’interpretació del romànic, a prop de l’església de Santa Coloma, que també visitarem. Finalitzarem la jornada amb l’entrada al balneari de Caldea.

Agafarem el cotxe i ens dirigirem a les valls d’Ordino, i concretament en el Parc Natural de Sorteny, ubicat a 25 minuts al nord d’Ordino, arribant-hi per la carretera CG-3. La caminada que us proposem realitzar és una caminada molt suau, ideal per fer en família. S’anomena la Ruta del Planell del Quer, i es pot fer en unes dues hores (té quasi 5 kilòmetres), i és circular.

Parc Natural de Sorteny

El Parc Natural de la Vall de Sorteny ofereix un interès singular des del punt de vista científic, històric i educatiu, però també estètic, paisatgístic i recreatiu. El Parc Natural de la Vall de Sorteny, malgrat tenir una superficie limitada de 1.080 hectàrees, participa en la preservació de la biodiversitat i, més enllà de les nostres fronteres, en la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus. Aquesta ruta és en realitat una variant de la ja proposada entre Canya de la Rabassa i Pla de Sorteny, encara que aquesta opció presenta un desnivell total major, de 270 metres, i quasi el doble de recorregut, 3,8km, però tot i així segueix estant a l’abast de tots els excursionistes, independentment de la seva forma física. Aquest circuït alternatiu és la millor opció si es vol gaudir de la flora i la fauna úniques de la zona sense prescindir de les vistes panoràmiques pròpies de l’alta muntanya. Un cop haguem resseguit els senders d’interpretació del parc natural de la Vall de Sorteny i haguem visitat el seu interessantíssim jardí botànic, lo què és més aconsellable és continuar per el camí que puja, a partir del refugi, cap a l’altiplà del Quer, on hi trobarem unes perspectives increíbles d’ambdues vessants de les valls de Sorteny i de Rialb. Encara que el final del recorregut pot ser que estiguem un xic cansats, s’ha de dir que la tornada no és gens complicada: només hem de tornar a baixar cap a la Rabassa i arribem directament a l’aparcament.

Parc Natural de Sorteny

1. 0.00m/0:00min. El sender comença en l’aparcament de la Canya de la Rabassa, en la caseta d’informació del parc natural de la Vall de Sorteny, on es facilita tot tipus d’informació. Ens trobem a 1.785m d’alçada. L’aparcament, durant els mesos d’estiu, és de pagament.

2. 480m (desn. 25m)/15min. Prenem la pista forestal del parc natural de la Vall de Sorteny. A continuació, en el seu primer gir, just al costat del riu de Sorteny, hi ha el camí del Grau de la Llosa.

3. 860m (desn. 60m)/30min. El Sender del Grau de la Llosa puja per el cantó del riu de Sorteny i tornem a sortir a la pista forestal. Arribem al jardí botànic, on podem observar unes 300 espècies de plantes dividides per ambients i l’escultura l’”Estripagecs”.

Parc natural de Sorteny

4. 1.900m (desn. 100m)/50min. Seguint la pista forestal uns 400 metres, arribem a un portilló on podem observar centenars de flors. Tenim que seguir el GRP fins arribar al Pla de Sorteny, on hi trobarem el refugi guardat Borda de Sorteny (www.refugisorteny.com).

5. 2.700m (desn. 85m)/1h 15min. El sender continua per sobre de la font en direcció nord-oest (rètol). La pendent és moderada i va guanyant metres per la solana. Un cop en l’altiplà del Quer, la vista és magnífica: al nord, el port de Siguer; al sud, l’estanyó; a l’est, el pic de la Serrera; i a l’oest, el pic de Font Blanca.

Parc natural de Sorteny

6. 3.600m (desn. 195m)/1h 40min. Hem de passar l’altiplà en direcció nordoest fins que entrem dins del bosc, on trobarem una portella per el ramat. Baixem per el camí en direcció a la Rabassa, gaudint d’una magnífica vista sobre la Vall de Rialb. En direcció nordest s’hi ubica el munyidor.

7. 4.400m (desn. 75m)/2h. Passem per el costat del munyidor i continuem per un tarter en direcció al riu, fins al camí de Rialb, on prendrem el camí cap a l’esquerra. A continuació, el sender continua dins del bosc fins que arribem al berenador de la Canya de la Rabassa.

Perfil del recorregut
Mapa de la caminada

Realitzada la caminada, decidirem si ens volem quedar més estona al parc natural (podríem dinar de pícnic) o si agafem el cotxe i ens dirigim al pròxim punt de la ruta, la Mola i Serradora de Cal Pal, ubicada a 8,13km al sud de l’aparcament del parc natural (uns 13 minuts en cotxe), al centre del petit llogaret de La Cortinada.

Una alternativa a la caminada que hem realitzat per el Parc Natural de Vall de Sorteny, podría ésser la Ruta del Ferro, una encara més suau caminada que va de Llorts a La Cortinada anar i tornar. Es tracta d’una de les millors excursions de senderisme familiars que es poden realitzar en aquestes contrades. Per varies raons: és fàcil de realitzar i combina naturalesa amb cultura, societat i economia, que et duran a entendre de forma visual una de les activitats més importants del país des del segle XVII fins a finals del XIX: la metal·lúrgia. Aquesta Ruta del ferro té com a punt de partida la localitat de Llorts, en la parròquia d’Ordino. Es tracta d’un trajecte lineal d’uns 4,2km (8,4km anada i tornada), la primera part amb pendent favorable i la segona amb lleugera pujada (desnivell d’uns 126 metres). La senyalitació del camí és vermella i blanca, pròpia del GR-11. La duració total d’aquest recorregut és un xic més de 2 hores. A més, la Ruta del Ferro també es pot realitzar a cavall, des de Ransol fins a Arans, passant per la Mina dels Meners.
Ruta del Ferro

Com podràs descobrir en aquesta Ruta del Ferro, a Andorra l’activitat metal·lúrgica va tenir un gran pes fins a finals del segle XIX. I alguns dels seus llocs més emblemàtics, que es poden visitar durant aquest recorregut, formaven part de tot el seu procés de producció: obtenció, transformació i comercialització. Durant tot el recorregut ens trobem escultures modernes fetes precisament amb ferro, que decoren el camí. La Ruta del ferro parteix de la mina de Llorts, de 30 metres de profunditat i visitable a l’estiu. En l’extrem oposat de l’itinerari es troba l’església de Sant Martí de la Cortinada. Aquest petit temple no només és interessant per la seva història i la seva arquitectura romànica, sino també precisament per els seus bells treballs de forja: les reixes de les capelles laterals son un bon exemple de lo què eren capaces les fragues andorranes. I entre un lloc i altre, exemples d’arquitectura tradicional, com la borda d’Ordino.

Ruta del Ferro

La Ruta del Ferro d’Andorra és en realitat un itinerari cultural més ampli, que forma part de la Ruta del Ferro dels Pirineus (Catalunya, Aquitània, Ariège, Guipúscoa i Biscaia). Per el seu interès cultural i la col·laboració entre països, va rebre la menció d’honor del Consell d’Europa en el mes de novembre del 2004. A més d’aquesta Ruta del ferro a Ordino, existeixen altres punts d’interès lligats a l’indústria metal·lúrgica a Andorra, en el que es poden descobrir mines, carboneres, forges o hàbitats relacionats amb aquesta activitat. Alguns d’aquests llocs, que poden ser un bon complement a aquesta Ruta del ferro, son la Farga Rossell (Centre d’Interpretació del Ferro, una de les últimes forges actives del país, ubicada a La Massana), el Museu Casa d’Areny-Plandolit, que era la gran família propietària de fragües a Andorra, i l’itinerari Homes de Ferro.

La Ruta del Ferro

El nostre següent punt de la ruta és la Mola i Serradora de Cal Pal ubicada al centre del llogaret de La Cortinada, a la mateixa parròquia d’Ordino que estem ara. Els edificis son de finals del segle XVI i principis del XVII. La serradora i la mola de Cal Pal varen estar actius fins aproximadament els anys seixanta. En l’any 1996 es varen reobrir com a Centre d’Interpretació amb tots els seus elements originals restaurats. Durant la visita observaràs una demostració de la talla de fusta mitjançant una serra hidràulica antiga i també veuràs el procés de transformació del blat de moro en farina amb una mola de pedra original. Totes les vistes es complementen amb un vídeo explicatiu

Mola i Serradora de Cal Pal

Les visites al centre son guiades i es realitzen durant els mesos de juliol i agost. La Mola obre al públic de dimarts a dissabte, de 9:30 a 13:30 i de 15:00 a 18:00h, i els diumenges, de 9:30 a 13:30h. Les visites tenen una durada aproximada d’uns 30 minuts. Aquest museu està adherit al passaport de museus d’Andorra, anomenat PassMuseu.

Mola i Serradora de Cal Pal

Visitada la Mola i la Serradora, agafarem el cotxe i anirem fins a tocar de la capital Andorra la Vella, concretament fins al poble de Santa Coloma, al sud, on ens hi trobarem l’Espai Columba. Hi ha uns 14,10km i tardarem uns 23 minuts en arribar-hi. L’Espai Columba és un Centre d’Interpretació de les esglésies romàniques del Principat. En aquest espai, situat a pocs metres de l’església de Santa Coloma, podràs conèixer de primera mà com s’elaboraven les pintures murals durant el temps del romànic, junt amb altres objectes de culte religiós: veuràs les làmpares d’oli de l’església de Santa Eulàlia d’Encamp, la creu espinosa de Sant Serni de Nàgol o el Crist de Sant Martí de la Cortinada, entre altres objectes. De la mostra exposada en aquest espai museïstic, destaquen els frescs romànics de l’església de Santa Coloma, un dels exemplars més preuats d’aquest estil a Andorra.

Espai Columba

Les pintures murals, realitzades per el taller del mestre de Santa Coloma en el segle XII, es varen mantenir en l’àbsis de l’església fins a finals del segle XX, moment en que la febre pel romànic va donar peu a la venda de nombroses pintures murals del Pirineu. Les pintures murals de l’absis de Santa Coloma (arrencades mitjançant la tècnica strappo) fóren venudes en el 1933 a un antiquari barceloní, qui a la seva vegada va vendre una part important del conjunt a un aristòcrata alemany d’orígen jueu, el baró Van Cassel. A l’esclatar la Segona Guerra Mundial, les pintures varen caure a mans del Tercer Reich i no fou fins al final de la comptessa que es varen traslladar al Collecting Point de Múnich, per a passar finalment al Museu Estatal Prussià de Cultura, a Berlín, en l’any 1969, on varen romandre 20 anys guardades sense ésser exposades. En l’any 1989, el fragment del Crist en Majestat va tornar a Andorra per a l’exposició Andorra Medieval, mentres que el reste del conjunt pictòric es va restaurar a Frankfurt. Més endavant, en l’any 2003, es va exposar a la Gemäldegalerie. Finalment, en l’any 2007, després de nombroses negociacions, Andorra va comprar i recuperar definitivament tot el conjunt pictòric i el va exposar en dues ocasions: el 2008 en la mostra patrimonial andorrana “Un profund i llarg viatge” i en el 2014 en “Benvingudes a casa vostra”.

Espai Columba

La visita del centre museístic Espai Columba es fa conjuntament amb la de l’església de Santa Coloma, situada a pocs metres, on podràs gaudir del valor d’un conjunt arquitectònic romànic i del vídeo mapping les pintures murals romàniques en el seu emplaçament original. La projecció, de sis minuts de duració, t’ofereix l’oportunitat de contemplar la creació de la pintura completa des de l’inici. Un viatge al segle XII sense moure’t del lloc.

Vídeo Mapping a l’Espai Columba
Video Mapping a l’Espai Columba

Els preus de les entrades son els següents: 7€ per l’entrada normal; 3,5€ per l’entrada reduïda; i entrada gratuïta per escoles i estudiants nacionals, menors de 10 anys, etc… El Centre ofereix visites guiades (amb reserva prèvia) i visites lliures amb audioguia junt amb l’itinerari de l’Arc Patrimonial. El centre també disposa de tallers escolars i l’espai està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Hi ha un suplement per visita guiada de 1,5€ per persona. Els horaris de les projeccions i les visites a l’església poden modificar-se segons les necessitats de culte. Aquest espai cultural també està adherit al passaport de museus d’Andorra PassMuseu.

Estat de les pintures

Com hem dit anteriorment, visitarem l’Espai Columba conjuntament amb l’església de Santa Coloma. Aquesta, és una de les més antigues d’Andorra. D’orígen prerromànic, es va construïr entre els segles VIII i IX amb una nau de planta rectangular i un àbsis quadrangular. La seva fisonomia actual es deu a les reformes que es varen realitzar en el segle XII, moment en el que es va a¡fegir el campanar llombard de planta circular i quatre pisos d’alçada, únic en el Principat i un dels pocs que es troben en els Pirineus. Així mateix, es va decorar el conjunt de la capçalera de l’església amb un cicle de pintures murals al fresc que, tradicionalment, s’han atribuït al Mestre de Santa Coloma, si bé no son obra d’una mateixa mà. Aquesta circumstància es dóna en gran part dels murals romànics d’Andorra i dels Pirineus, obra de tallers de pintors nòmades que havien rebut la mateixa formació. Això ha portat als experts a parlar d’escoles com la que ens conscerneix, la del Mestre de Santa Coloma.

Església de Santa Coloma amb el seu campanar circular

En l’església, que ha de visitar-se en combinació amb l’Espai Columba, només es pot veure una petita part dels frescos originals, ja que majoritàriament es varen vendre l’any 1933. El Govern d’Andorra va recuperar el conjunt pictòric en el 2007. Les alteracions que han experimentat tant les pintures com l’àbsis al llarg del temps han fet que sigui impossible retornar a les pintures al seu emplaçament. Ara, mitjançant les noves tecnologies, podem gaudir de les pintures en el seu emplaçament original gràcies a la tècnica del vídeo mapeo. Aquesta recreació virtual, acompanyada d’un joc de llums i sò, projecta les pintures murals en els seus emplaçaments amb una precisió total, lo què permet als visitants experimentar les sensacions que oferien els frescos originàriament. Un total de 6 projectors recreen el conjunt de les pintures sobre les parets de la nau i l’interior de l’àbsis. La projecció té una durada de 6 minuts i es pot veure en grups reduïts de fins a 10 persones, amb la finalitat de garantir la qualitat de l’experiència. La visita a la projecció mapping només es pot fer conjuntament amb la visita a l’Espai Columba, on es poden contemplar les pintures originals.

Església de Santa Coloma
Video Mapping

El seu emplaçament, el de l’església de Santa Coloma, et permet gaudir del nucli antic de Santa Coloma, així com de la Torre dels Russos que, projectada per Cèsar Martinell, és un dels exemples de l’arquitectura del granit a Andorra. Molt a prop també hi trobaràs la petita església de Sant Vicenç, molt interessant per completar la visita al conjunt. També és possible visitar aquesta església amb el Bus Turístic d’Andorra: itinerari nº3, de juny a setembre. Més informació: Oficina de Turisme d’Andorra la Vella.

I ja per finalitzar amb la planificació d’aquest segon dia, creiem que val la pena gaudir del Balneari de Caldea, ubicat a la població de les Escaldes-Engordany. El seu aparcament es troba a 4,8km de l’espai Columba (a uns 10 minuts en cotxe). Caldea no solament és l’spa termal d’Andorra, sinó també un dels grans referents de l’oci termal a tota Europa. I ho és perquè les seves instal·lacions estan a l’avantguarda i perquè ofereix propostes per a tot tipus d’usuaris, en qualsevol època de l’any. El Spa Caldea és un lloc únic en el que l’aigua adquireix una dimensió purificadora i lúdica al mateix temps. Si vols viure una experiència única en parella, en família o amb amics, presta atenció a les següents línies en les que t’explico tot sobre l’spa Caldea: els seus espais temàtics, els seus preus i molt més.

Caldea

A Caldea, “spa” és un terme amb moltes accepcions. Per una banda, cumpleix (i supera) totes les expectatives en lo que a experiència termal es refereix: conta amb diferents espais on l’aigua brota a una agradable temperatura (32-34ºC) i on el visitant es pot relaxar entre dolls, colls de cigne, llits de bombolles i altres comoditats. Però per altra banda, a Caldea “spa” significa també diversió en família, un concepte que poques vegades s’associa a aquest tipus d’espais. Per exemple, en el Spa Termolúdic, els més petits podran relaxar-se tant com els seus pares, doncs està permesa l’entrada des dels 5 anys. I així succeeix de forma més evident en “Likids”, on podran divertir-se sense límits i a gust, doncs tot l’espai està dissenyat específicament per a ells: des de la decoració fins a les propostes d’entreteniment, amb zones de jocs, canons de descàrrega i molt més. Però Caldea també enamora a altres usuaris completament diferents. És el cas de les parelles d’enamorats, que poden viure una experiència romàntica i relaxant en el Centre Inúu, l’espai “Adults Only” on a més s’ofereixen nombrosos tractaments de benestar. Per altra banda, quins vinguin amb la intenció de descansar i desconnectar, ho podran fer en altres espais plens de personalitat, com “Orígens”, amb una ambientació singular que integra notes exòtiques i històriques. O com la Llacuna Panoràmica, la reina indiscutible dels espais exteriors, doncs ofereix vistes 360º de l’entorn i sembla suspesa sobre el riu. I es pot gaudir en qualsevol època de l’any!

Caldea

El Centre Termolúdic és l’spa més gran del centre termal Caldea, encara que el seu concepte va més enllà del balneari tradicional. És un espai de diversió per a tota la família. De fet, està permesa l’entrada a majors de 5 anys i ofereix una gran varietat de propostes que combinen relax i entreteniment, tant a l’interior com a l’exterior. En l’interior hi destaca la Gran Llacuna, amb aigües a temperatura molt agradable (32-34ºC) i comoditats que fan les delícies de grans i petits: tasses d’hidromassatge, jacuzzi relaxant, cascades, piano d’aigua per els peus… I no falten els espais imprescindibles en un centre termal, com banys indorromans, bany islandès, aqüamassatges i hammam. En canvi, a l’exterior del Centre Termolúdic gaudireu d’espais que es fónen amb l’espectacular entorn andorrà, com les seves llacunes a cel obert i amb vistes a les muntanyes, així com les diferents terrasses per relaxar-se i divertir-se a l’aire lliure.

Caldea

Pots adquirir les entrades de Caldea tant en la taquilla com en la pàgina web oficial del centre. Si optes per la compra online, podràs reservar amb antelació la teva experiència i escollir la modalitat d’entrada que més s’ajusti a les teves preferències. Per tant, és la millor opció per tenir assegurada la teva plaça durant les teves pròximes vacances a Andorra. A més, en aquesta pàgina podràs consultar el calendari detallat d’horaris d’obertura segons el dia de la setmana i l’època de l’any, doncs s’amplia durant els dissabtes i el mes d’agost.

Caldea

Els preus de Caldea varien segons diferents detalls:

  • L’espai a visitar: les entrades per a Inúu també dónen accés a Orígens i al Centre Termolúdic, però no a la inversa. Per això, el preu de Inúu és més elevat
  • L’horari del teu passi: existeix la modalitat d’entrada de matí, tarda o nit, aquesta última només en el juliol i l’agost
  • L’edat del visitant: els nens, en funció de la seva edat, tenen preus reduïts.

Per a conèixer en detall quins son els preus vigents en aquest moment, et suggerim visitar la pàgina web de Caldea.

Caldea

A més dels descomptes comentats en funció de l’edat, podràs trobar a Caldea ofertes de diferent tipus: des d’abonaments de varis dies per quins es queden amb ganes de més fins a packs per a famílies de diferent composició (fins a 7 membres). També son habituals les promocions a Caldea de 2×1, en qualsevol dels seus espais. I per qui desitgi organitzar un viatge amb tot inclòs, podeu consultar els paquets amb allotjaments, amb tractaments de benestar, amb menjar o sopar en un dels restaurants del centre o amb altres serveis a Andorra. Tindràs informació més detallada i actualitzada en la web oficial de Caldea.

Caldea

Ha arribat l’hora de donar per finalitzada la planificació del dia d’avui, quedant l’entrada a Caldea com un dels imprescindibles de la nostra escapada de sis dies a Andorra.

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (49 minuts / 30,10 kilòmetres).

.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *