Categories
ANDORRA

Dia 4: Mirador Solar de Tristaina (o Trekking Circ Glacial de Tristaina) + Església St. Martí de La Cortinada + Ordino (Poble + Casa d’Areny Plandolit) + Carretera d’Ordino a Canillo

Aquest és el nostre quart dia a Andorra, i avui prometem que serà potser el dia més espectacular de tots. Pel matí pujarem i caminarem fins al Mirador Solar de Tristaina. També podem fer un trekking pel Circ Glacial de Tristaina, per si us interessa més que “únicament” anar a veure el mirador. Després baixarem fins a La Cortinada i visitarem la seva església romànica de Sant Martí. També si volem, en el mateix lloc, podem visitar el Centre d’Interpretació de la Natura. Finalment, arribarem a Ordino, i passejarem pels seus carrers. Entrarem a la Casa-Museu d’Areny Plandolit, totalment recomanable, i acabarem la ruta del dia amb el recorregut de la carretera de muntanya que uneix Ordino i Canillo, amb molts miradors i punts d’interès.

Així doncs, ens dirigim amb el cotxe cap al Mirador Solar de Tristaina, cap a l’estació d’Ordino-Arcalís, la qual t’ofereix la possibilitat de gaudir d’una de les vistes panoràmiques més espectaculars d’Andorra i dels Pirineus pujant al mirador solar de Tristaina. El mirador està ubicat en la cima del Peyreguils (2.701m) prop de la frontera amb França, envoltat per la resta de pics que conformen el circ de Tristaina: el de Costa Rodona, el de Tristaina pròpiament dit, el de Creussans i el de Cabanyó. El mirador de Tristaina, una plataforma esfèrica en suspensió de 25 metres de diàmetre sobre el pic de Peyreguils, és un punt d’observació privilegiat sobre els llacs del mateix nom i la vall d’Ordino. Gaudir de les vistes que ofereix aquest emplaçament és fàcil, només tens que agafar el telecabina de Tristaina i el telecadira de Creussans, que et deixaran a pocs metres del mirador.

Mirador solar de Tristaina

El mirador és un rellotge solar, ja que l’asta central de 27 metres que soporta l’esfera està inclinada a 42,55º, lo que fa que marqui l’hora sobre la mateixa circumferència. La denominació de “mirador solar” també fa refereència al fenòmen natural que només es pot veure un cop l’any en el pic d’Arcalís. El 7 d’Agost, a les 7:37h, el sol és visible durant 3 minuts a través d’un gran forat que hi ha entre les seves pedres. Aquest fet extraordinari fa que el pic també sigui conegut com la Muntanya Solar.

Mirador Solar de Tristaina

Per a pujar fins al mirador solar de Tristaina tens vàries opcions. La més ràpida i accessible per a tothom és la que t’ofereix el forfait “telecabina de Tristaina + telecadira de Creussans”. Si prefereixes caminar, pots escollir alguna de les combinacions amb la telecabina o el telecadira i continuar a peu des de la zona de la Coma (fins on arriba el telecabina), i seguir per el camí del llac de Creussans i el port de Creussans, per conquerir el pic de Peyreguils, on està ubicat el mirador. Disposes de tota la informació, amb horaris, combinacions de pujada i baixada, i els preus per accedir al mirador solar de Tristaina, en la web de Ordino Arcalís.

Pujada amb el telecadira de Creussans

Un cop arribes a l’estació superior del telecadira de Creussans, encara no estàs al cim de Peyreguils, doncs encara et queda una caminadeta d’uns 15 o 20 minuts que et durà fins al mirador solar de Tristaina.

Camí que puja fins al mirador solar de Tristaina

La nostra intenció és comprar el Forfait Gold, on tens la pujada i la baixada amb els mitjans mecànics. Anem amb nens i no ens volem arriscar. El preu del Forfeit Gold durant els mesos d’estiu és de 22€, amb un 15% de descompte a partir del segon fill.

Vistes des del Mirador Solar de Tristaina

Els horaris dels remuntadors son els següents: el del telecabina Tristaina és de les 8:30 a les 17:00h; i el del telecadira de Creussans és de 8:45h a les 16:40h.

Vistes des del Mirador Solar de Tristaina
Com hem dit anteriorment, una alternativa a pujar al Mirador Solar de Tristaina seria fer un trekking pel circ glacial de Tristaina, o fer una caminada fins a l’estany del mig de Tristaina, com desitgem. Els llacs de Tristaina son llacs d’alta muntanya. Es tracta d’una de les rutes de senderisme més populars d’Ordino. També és Reserva de la Biosfera per la Unesco des de l’octubre de 2020, i de tot el Principat d’Andorra. La pujada als llacs de Tristaina és una ruta amb un grau de dificultat moderat, apta per a senderistes de tots els nivells. El tram d’ascens fins al Primer llac, des de la zona de la Coma, és un recorregut fàcil indicat per fer amb nens que es pot completar en aproximadament uns 40 minuts. Aquest camí és ideal per gaudir d’una primera experiència de muntanya en família. La ruta completa dels llacs de Tristaina és un traçat circular de 4,4 kilòmetres que es pot acabar en unes tres hores. El circuït té un desnivell acumulat de més o menys 201 metres, amb pujades i baixades constants, i una cota màxima d’altitud que se situa en els 2330 metres en l’últim llac, també conegut com el de “Més amunt”. El punt d’inici de l’itinerari és l’aparcament de la zona de serveis de la Coma, de l’estació d’esquí Ordino Arcalís.
Ruta de senderisme dels llacs de Tristaina
Els tres llacs d’alta muntanya que dónen nom en aquest recorregut son sens dubte el més destacat de la ruta Estanys de Tristaina. El primer que sortirà al pas del senderista és el llac Primer, el més petit però el d’aigües més blaves. El següent en aparèixer davant dels nostres ulls és el llac del Mig, envoltat per tarteres i colls. I l’últim és, al mateix temps, el de major tamany: el llac de Més Amunt, de forma circular i en un característic entorn glaciar d’alta muntanya, en els peus del pic Tristaina (2.878m). En aquesta zona es permet el bany durant l’estiu. Un altre dels elements més representatius de la ruta dels Estanys de Tristaina es troba precisament a l’inici del recorregut: és el monument Arcalís 91, de l’escultor Mauro Staccioli. És un espectacular anell d’acer de quatre metres de diàmetre que busca la simbiosis entre les lleis naturals i les geomètriques. En quan a la flora, destaquen espècies típiques d’hàbitats alpins, com “laandrosace carnea”. Respecte a la fauna, un dels animals que habitualment es poden divisar son els cavalls perxerons, que pasturen en llibertat en aquests paratges i els armins.
Ruta de senderisme dels llacs de Tristaina
Si vols realitzar aquesta ruta, et recomano que et descarreguis la seva fitxa detallada des de la web oficial del turisme d’Andorra. En ella hi trobaràs una descripció precisa de l’itinerari, amb indicacions sobre encreuaments, senders, coordenades geogràfiques i estimacions de temps aproximats en cada tram. També pots descarregar-te el track per visualitzar-lo en el teu lector electrònic (format GPX). No obstant, aquesta ruta està molt ben senyalitzada, per lo que és molt fàcil seguir l’itinerari proposat. Durant els mesos d’estiu, l’accés a la Coma del Forat per carretera i en vehicle s’ha reservat únicament a ciclistes que volen coronar el Port d’Arcalís, per lo què la pujada en telecabina, si no es vol fer el recorregut en bicicleta o a peu, és la única forma d’accés a la Coma del Forat. Hi trobaràs més informació a la web de Ordino Arcalís.
Ruta de senderisme dels llacs de Tristaina
Per la teva seguretat, et recomano realitzar tots els itineraris per sobre de 1.700 metres des de finals de juny fins a finals de setembre. Com sempre que es va a la muntanya, és convenient equipar-se bé en quan a calçat i roba, donat que les condicions meteorològiques poden canviar ràpidament.
Mapa de la caminada als Estanys de Tristaina

Havent visitat el mirador solar, o havent realitzat la caminada pels estanys de Tristaina, tornarem a agafar el cotxe i desfarem la carretera d’Arcalís, ara sí, contemplant i aturant-nos a totes les fites i miradors que té. El primer mirador que ens trobem, com hem comentat anteriorment, es troba a la mateixa estació d’esquí i és el monument Arcalís 91, de l’escultor Mauro Staccioli.

Monument d’Arcalís 91, de Mauro Staccioli

Seguidament i ja baixant amb el cotxe, ens aturarem al Planell d’Encodina, ubicat a 3km des de l’aparcament inferior de l’estació d’esquí. Des d’aquest mirador podràs descobrir l’activitat ramadera d’Andorra, que junt amb l’agricultura, es va convertir fins al segle XX en la principal base de l’economia del país. Actualment, malgrat de que aquesta activitat ha disminuït, encara podràs veure tot tipus de bestiar.

Mirador Planell d’Encodina

Un altre punt interessant d’aquest mirador és l’Avellaneda, que creix en terres humides entre 1300 i 1700 metres. En el seu sotabosc, que és herbori, hi destaquen dos tipus d’herbes contradictòries entre sí: una és l’herba de la trinitat, que és una planta destinada a usos medicinals, i l’altra és l’herba de ballesteros que és una planta molt perillosa degut a la seva toxicitat.

Mirador Planell d’Encodina

Aquest mirador està adaptat per a facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i còdis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en diversos idiomes. A més, el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador Planell d’Encodina

Continuarem baixant amb el cotxe per la carretera d’Arcalís en direcció, ara sí, a La Cortinada. Hi arribarem en uns 12 minuts (haurem fet uns 8 kilòmetres des del Planell d’Encodina). A La Cortinada visitarem a dues atraccions que bé valen la pena aquesta aturada. Per una banda, visitarem l’església romànica de Sant Martí, i per l’altra, el Centre d’Interpretació de la Natura. L’església de Sant Martí de la Cortinada està construïda en el segle XII i amb ampliacions en els segles XVII i XVIII. Conserva les pintures murals realitzades per el Mestre de la Cortinada (finals del segle XII). En època barroca l’església es va ampliar, es va canviar la orientació de la nau i el nou altar major es va decorar amb un retaule de fusta policromada del segle XVII dedicat al patró de l’església. Les capelles laterals també mostren retaules barrocs dedicats a la Verge, a Sant Antoni Abat i a la Verge del Rosari. Les reixes de ferro forjat, el mobiliari de fusta del segle XVII i el carilló o el confessionari son altres elements importants de l’església.

Església de Sant Martí de la Cortinada

Al voltant de l’església descobrirem altres elements de l’arquitectura civil com la mola i la serradora de Cal Pal (que ja vàrem visitar en dies anteriors), o la casa pairal de Cal Pal amb el seu singular colomar blanc. L’entrada a l’església és gratuïta, i es poden fer amb la modalitat de visites guiades de mitjans de juliol a mitjans de setembre. Així mateix, l’església de Sant Martí de la Cortinada està inclosa en l’itinerari 6 del Bus Turístic d’Andorra, de juny a setembre.

Església de Sant Martí de la Cortinada
Església de Sant Martí de la Cortinada

Visitada l’església, en la mateixa Cortinada, anirem a visitar el Centre d’Interpretació de la Natura, el qual és un equipament museístic que es troba a l’antiga borda de Casa Rossell, propietat del Govern d’Andorra. Obre a la primavera i tanca a finals d’Octubre. És un museu que esdevé un atractiu pels aficionats de natura, especialment pels que visiten el Parc Natural de la Vall de Sorteny. L’espai es va crear amb voluntat de divulgació i és una visita obligada entre els escolars del Principat. A l’estiu, el Centre (d’accés gratuït) se suma a l’oferta turística de la parròquia per a totes les edats. Una exposició permanent mostra la formació del paisatge al Pirineu, els relleus i els canvis estacionals. A través d’uns mòduls interactius apareix la natura de forma sensorial, amb el sò dels ocells, les olors i la diversitat de fauna, vegetació i flora. En un documental, podem conèixer l’evolució del Principat amb el creixement sòcio-econòmic de la segona meitat del segle XX. Com hem dit, el centre té l’accés gratuït, i els horaris d’obertura durant els dies d’estiu son de 10 a 13h i de 15 a 17h, amb els diumenges i dilluns tancat.

Centre d’Interpretació de la Natura a La Cortinada

Visitat el centre, ens disposarem a anar fins a Ordino i anar a visitar el poble el qual, a part del seu nucli antic, té una casa-museu bastant interessant. Passejarem pel seu nucli històric i contemplarem la seva plaça Major, així com el carrer Major.

Plaça Major d’Ordino

Visitarem també un dels llocs que tenen més interès del Principat, com és la Casa-Museu d’Areny-Plandolit, ubicada al mateix carrer Major del poble. Es tracta de l’únic exemple de casa senyorial a Andorra que ha arribat intacta als nostres dies. Durant el període que va de 1600 a 1900, la casa Areny d’Ordino fou una de les més importants d’Andorra. El personatge més conegut d’aquesta nissaga familiar, figura il·lustre de la història del país, és Don Guillem d’Areny-Plandolit, baró de Senaller i Gramenet, síndic general de les Valls d’Andorra i promotor de la nova reforma de 1866. Les aliances familiars, les relacions internacionals, la ramaderia i l’indústria del ferro (una de les més rellevants del segle XVIII) i l’explotació de les mines i les fragües son, a grans trets, els elements bàsics que ens permeten entendre la importància i el relleu d’aquesta família.

Casa-Museu d’Areny-Plandolit

El seu ascens social va quedar reflexat en la casa, una edificació original del segle XVII que poc té a veure amb la que es pot veure ara, fruit de les remodelacions que es portaren a terme a finals del segle XIX i les que en el segle XX la varen convertir en l’espai museístic que coneixem actualment. La visita per les diverses estances de la casa permet descobrir un gran nombre d’objectes singulars i exclusius de la família, la única amb títol nobiliari en el Principat, en una època en la que els luxes i comoditats no existien a Andorra. Els jardins i lo que ara és el Auditori Nacional d’Andorra, situat just al costat, també formen part del conjunt patrimonial.

Casa-Museu d’Areny-Plandolit

Qui millor que el propi protagonista per explicar-te les vicissituds de la seva vida? Aquesta és l’experiència que ofereix, gràcies a les noves tecnologies, “El somni de Don Guillem”, la última novetat que s’ha afegit a la visita del Museu. Descobreix la seva intensa vida amb aquesta posta en escena que combina hologrames i objectes físics que, instal·lats per la casa, et transporten a través d’un viatge en el temps. La Casa d’Areny-Plandolit forma part de l’Itinerari de l’Hàbitat Rural d’Andorra. Trobaràs tota la informació amb els horaris i serveis que ofereix el Museu Casa d’Areny-Plandolit en aquest enllaç. El museu està adherit al passaport de museus d’Andorra PassMuseu.

Casa-Museu d’Areny-Plandolit

Els horaris del museu son durant els dies d’estiu de 10 a 14h i de 15 a 18h (de dimarts a dissabte), i de 10 a 14h els diumenges. Els preus son de 7€ per l’entrada normal, i un suplement d’1,5€ per si vols contractar una visita guiada.

Visitat el Museu i vist el poble, anirem a continuar amb la nostra ruta tornant a agafar el cotxe i fer una carretera panoràmica plena de vistes i miradors que ens portarà fins a Canillo. Es tracta de la carretera CS-240 que va d’Ordino a Canillo, fent un total de 19,2 kilòmetres (uns 31 minuts en cotxe).

Hem de dir que el dia que vàrem passar a Canillo (1r dia), ja varem fer un tros d’aquesta carretera quan varem anar a visitar un dels seus millors miradors, el Mirador del Roc del Quer. Ara, no ens hi aturarem, però sí a d’altres.
Carretera CS-240 amb el Coll d’Ordino al fons

Pujant cap al Coll d’Ordino, a 4,8 kilòmetres del centre d’Ordino, ens trobem el primer mirador, el mirador d’Ordino ‘O. Es tracta d’un mirador espectacular del poble d’Ordino i les seves valls. Val la pena aturar-s’hi per fer-hi una fotografia.

Mirador d’Ordino ‘O

Continuem pujant cap al Coll d’Ordino, ens trobarem amb el Mirador de la Font de la Navina. Des d’aquest mirador podràs veure els terres humits i conèixer els bolets d’Andorra. Podràs trobar bolets de varies espècies depenent de l’època de l’any en la que hi vagis. Les avetoses, que son masses boscoses formades principalment per els avets, també son un punt característic d’aquest mirador. A Andorra, gran part de les avetoses creixen entre 1600 i 2000 metres en les pinedes de pi negre i el seu sotabosc és de neret.

Mirador de la Font de la Navina

Per últim, també gaudiràs de la fauna d’aquest bosc, que està format per coníferes i que és l’hàbitat preferit del “pito” negre, que és el “pito” més gran d’Europa, del mussol boreal i del trepador blau. En quan als mamífers, també podràs veure la marta i el cabirol.

Mirador de la Font de la Navina

Aquest mirador està adaptat per a facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i codis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en diversos idiomes. A més, el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador de la Font de la Navina

Al cap de 9,8 kilòmetres després d’haver començat la ruta panoràmica, arribarem al punt més alt de la mateixa, el Coll d’Ordino, on hi ha un espectacular mirador. El mirador del Coll d’Ordino es troba situat a 1.980m d’alçada, a peu de la carretera del Coll d’Ordino. Ubicat en una zona natural, envoltat d’arbres i vegetació, des d’aquest emplaçament podràs contemplar el paisatge mentres gaudeixes de la calma i la pau que es respira. El mirador conta també amb una zona àmplia, on podràs aparcar el vehicle, i una taula d’orientació on es detallen la flora i la fauna de l’entorn que t’envolta. En quan a les vistes, hem d’assenyalar que des d’aquest mirador gaudiràs d’una panoràmica espectacular sobre la Vall d’Orient, amb vistes cap a les parròquies de Canillo i Encamp.

Mirador del Coll d’Ordino

Aquest mirador també et permet realitzar un petit passeig de poc més de 2 kilòmetres per el camí del “Tomb de les Neres” fins arribar a la cima del “Bony de les Neres”, situat a més de 2.200m d’alçada. Encara que l’accés al mirador està permès durant tot l’any, és necessari mencionar que en els mesos d’hivern, degut a l’acumulació de neu, no s’hi pot arribar per carretera. En aquest cas, tanmateix, podràs pujar amb raquetes de neu o bé amb esquís de muntanya.

Continuant per la carretera ja canviem de vessant, i al cap de 2 kilòmetres ens trobem amb el Mirador del Collet de Montaup. Des d’aquest mirador podràs descobrir el glaciarisme que s’ha anat produïnt a Andorra des de fa 2,6 milions d’anys i que ha dibuixat l’actual relleu, en forma de U, de les valls de la parròquia. Una altra característica que cal destacar d’aquest mirador és que en ell hi habiten uns ocells carronyers molt peculiars. Alguns poden veure’s tot l’any, com l’àguila daurada, el trencalòs o el ratoner comú, i altres només quan crien a l’estiu o estan de pas, com és el cas del falcó abeller, el milà negre o l’àguila culebrera.

El Collet de Montaup

Finalment, també podràs gaudir de l’experiència de veure saltar algun mufló, ja que habiten en la mitja i alta muntanya. Aquest mirador està adaptat per a facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i codis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en diversos idiomes. A més, el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador del Collet de Montaup
Mirador del Collet de Montaup

I de seguida passarem pel pàrking del mirador Roc del Quer (que ja ens hi varem aturar el primer dia) i arribarem a la població de Canillo. Aquí s’acaba la nostra ruta del dia.

A Ordino, també hi hauria la possibilitat de realitzar una caminada molt interessant, si disposéssim de més temps. Es tracta de la caminada “Tomb del Turer”, la qual és una agradable ruta circular entre boscos i praderies. Té una durada de 1 hora i mitja, una longitud de recorregut de 2.960 metres, i un desnivell acumulat de 200 metres. La dificultat de la ruta és fàcil, això se’ns diu. L’inici i final de la caminada és l’església d’Ordino.
Mapa de la caminada “Tomb del Turer”, pels voltants d’Ordino

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (53 minuts / 33,60 kilòmetres).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *