Categories
MILÀ

Dia 3 (Opció A):  Porta Venezia + Centrale + Porta Garibaldi i Porta Nuova + Isola + Cimitero Monumentale + Chinatown + San Siro + Piazza del Duomo de nit

Si triem aquesta opció, farem un nou dia de visites per Milà. La intenció del dia d’avui és veure aquelles zones que ho mereixen i que encara no hem visitat, bàsicament a llocs més moderns i espais fora del centre històric. Començarem anant fins a Porta Venezia, concretament al Bastioni di Porta Venezia, per veure, a part del bastió, la Casa Galimberti i la Cà dell’Oreggia. Seguirem cap al barri de Centrale on visitarem l’estació central de Milà i veurem la Torre Pirelli. Continuarem pels barris de Porta Garibaldi i Porta Nuova, on passejarem per l’Archi di Porta Nuova, els Jardins Indro Montanelli, la Villa Reale di Milano, el Corso Como i el seu nº10, i acabarem a la Piazza Gae Aulenti, observant els gratacels més moderns, com el Bosco Verticale. Visitarem també el barri de Isola, i després el Cementiri Monumental així com el proper i petit barri de Chinatown. Acabarem per agafar el metro i anar-nos-en a visitar l’estadi de San Siro, per tornar més tard a la zona de la Piazza del Duomo per veure els monuments de nit i sopar per la zona, a modo d’acomiadament de la nostra escapada. Si ens sobra temps, abans d’anar a la Piazza del Duomo, ens podem acostar al Museu del Còmic, o a la Fondazione Prada.
Índex:
1. Porta Venezia
2. Centrale
3. Porta Garibaldi i Porta Nuova
4. Isola
5. Cimitero Monumentale i Chinatown
6. Estadi San Siro
7. Piazza del Duomo de nit

1. Porta Venezia

Sortirem de l’Hotel Bolzano i aquest cop podem arribar a peu a la nostra primera destinació, el Bastioni de Porta Venezia. Hi ha uns 15 minuts a peu, però si no volem caminar “tant”, podem anar a buscar el metro a la parada de “Piazza Cincinnatto”, on agafarem la línia 1 i farem 1 única parada baixant a la següent, “Via Le Vittorio Veneto”, on haurem de caminar solament uns 5 minuts fins al Bastioni.

Arribem finalment al Bastioni de Porta Venezia, que son dos “caselli” (“casetes” neoclàssiques) de 1828 en el lloc d’una antiga porta d’entrada a la ciutat.

Bastioni di Porta Venezia

Ens acostarem a la Casa Galimberti, ubicada a 450 metres a l’est del Bastioni. Es tracta d’un dels millors exemples del Liberty italià, una corrent que equivaldria a l’Art Nouveau francès o al modernisme espanyol. Construïda entre 1903 i 1905 per l’arquitecte Giovanni Battista Bossi, per encàrrec dels germans Galimberti, aquest palau sorprèn per la seva façana plena de rajoles de ceràmica pintada al foc que combinen amb els seus balcons de ferro forjat decorats amb plantes i flors. Encara que són vivendes i no es poden visitar, sí que pots entrar en els negocis de les plantes baixes per observar l’arquitectura interior.

La veritat és que la façana és espectacular

Seguirem la ruta per anar a veure una altra casa, la Cà dell’Oreggia, ubicada uns 10 minuts avall pel Corso Venezia (a uns 850 metres). Una tradició molt milanesa és la de demanar un desig a la orella màgica de la casa de Cà dell’Oreggia, en la via Serbelloni nº10. És una casa construïda i projectada en el 1930 per Aldo Andreani. Just al costat de la porta principal hi trobaràs una gran orella de bronze, que originalment fou concebuda com a intercomunicador. Explica la llegenda que si xiuxiueges un desig a aquesta gran orella, aquest se’t cumplirà.

Cà dell’Oreggia, a la via Serbelloni nº10

2. Centrale

I ara ens acostarem a un lloc que aquests dies l’hem tingut ben present, a l’estar tant a prop de la parada del metro que ens portava al centre del Casc Històric. Es tracta de l’Estació Central de trens de Milà. Aquesta immensa estació inaugurada en el 1931 per el feixista Mussolini per a mostrar el seu poder, combina els estils Art Nouveau i l’Art Decó i destaca per les seves 24 plataformes cobertes per cúpules d’acer i vidre, a més de panells de rajoles en les parets que representen les principals ciutats italianes. Aquí t’hi pots passar l’estona que vulguis, sempre i quan no hagis d’agafar cap tren.

Interior de l’Estació Centrale de Milà, una meravella

Sortim de l’estació i ens fixem amb un dels gratacels més llegendaris que té Milà, la Torre Pirelli. La Torre Pirelli és un dels edificis més alts de Milà. També, com hem dit, és un dels més llegendaris ja que va arribar a ser el gratacels més alt de la Unió Europea i fins fa poc, el de Milà. A vegades, el mirador de la última planta l’obren al públic, permetent vistes espectaculars de la ciutat. Es troba junt a la Estació Central de Milà.

Torre Pirelli de Milà

El gratacels, conegut popularment com el “Pirellone”, alberga les oficines de la sala del consell, l’ajuntament i les oficines de la Regió de Llombardia. Inaugurat en el 1960, el Pirellone fou fins el 2009 el gratacels més alt de la ciutat, amb 127 metres. Éssent un edifici d’oficines governamentals, l’accés no està obert al públic. Tot i així, a vegades, el mirador de la última planta obre les seves portes per els visitants.

Gratacels Pirelli

En el 1950, el president de la companyia, Alberto Pirelli, va ordenar construïr en el mateix lloc una torre que fos el símbol de l’empresa. L’arquitecte Gio Ponti va portar el projecte a bon port. La construcció va començar en el 1956 quan Italia travessava un boom econòmic. En el 1960, any de la seva inauguració, es convertia en un símbol de la recuperació econòmica del país després de la II Guerra Mundial.

3. Porta Garibaldi i Porta Nuova

De l’estació de trens Centrale, a uns 15 minuts al sud es troba Porta Nuova, un Districte a prop de l’estació de trens Garibaldi. Es tracta d’un barri construït a base de gratacels d’acer i vidre. Un bon moment per a descobrir aquest modern barri de Milà és a última hora de la tarda, just quan el cel es torna de color rosat i es reflexa en l’aigua de les fonts i les façanes de vidre.

Districte de Porta Nuova

Anem caminant al sud i ens acostem als Jardins Indro Montanelli, els quals els voregem per el seu límit oest (baixant per la Via Daniele Manin). Ens trobarem amb l’Archi di Porta Nuova, l’antiga porta d’entrada a la ciutat.

Archi di Porta Nuova

Seguirem per entrar als jardins de Indro Montanelli, a 150 metres de l’arc de Porta Nuova. Es tracta d’un parc públic situat en el centre de Milà. Si viatges amb nens, és el lloc perfecte per portar-los a cremar energia. Hi ha tres zones de jocs amb gronxadors, tobogans, estructures per a trepar i un tren en miniatura. Està obert durant moltes hores tots els dies i la seva visita és gratuïta. A més, aquí és on es troba la fira nadalenca més important de la ciutat.

Jardins Indro Montanelli

L’horari d’obertura del parc és de 6:30 a 23:30 hores. L’entrada és gratuïta. A 400 metres a l’est de l’arc de Porta Nuova i vorejant els jardins pel sud, arribem a la Villa Reale di Milano, un palau i museu d’art modern d’estil neoclàssic amb obres d’art contemporani juntament a jardins anglesos. L’hora de visita del Palau-Museu és de 10:00 a 16:30h (dilluns tancat). Adjunto la seva pàgina web

Villa Reale di Milano, prop dels Jardins Indro Montanelli

I ara sí, ens dirigim a la Piazza Gae Aulenti, al cor de la modernitat de Milà. Es troba a una passejada de 1.200 metres pel centre del Districte de Porta Nuova (uns 18 minuts a peu). També s’hi pot arribar des del centre per el carrer comercial Corso Como. La Piazza Gae Aulenti és una plaça elevada d’estil futurista inaugurada en el 2012. Dissenyada per l’arquitecte argentí Cesar Pelli, aquesta plaça impressiona per estar envoltada de gratacels dels que sobresurt la Unicredit Tower que, amb una alçada de 231 metres, s’ha convertit en la més alta de Itàlia.

Piazza Gae Aulenti
Piazza Gae Aulenti

A prop, dins la mateixa plaça ens hi trobem “Egg”, una obra d’art feta amb tubs de llautó en els que podràs escoltar els sons de la ciutat. Està dissenyada per Alberto Garutti.

Egg, una obra d’art contemporani

Un altre dels imprescindibles d’aquesta plaça és el Bosc Vertical, un complexe composat per dues imponents torres cobertes per unes 2000 espècies de plantes, que s’ha convertit en un dels llocs més fotografiats de la ciutat en els últims temps.

Bosc Vertical

El Bosco Verticale, com hem dit, és un grup de dos gratacels de Milà que estan coberts d’una densa capa vegetal. L’obra, portada a terme per Boeri Studio, fou inaugurada com a part d’un projecte medioambiental, per augmentar les zones verdes de la ciutat, de forma vertical. Si t’agrada l’arquitectura moderna, val la pena apropar-se per a gaudir d’aquesta peculiar obra.

Bosco Verticale

Stefano Boeri se li va acudir aquesta innovadora idea al visitar Dubai i notar que la majoria de les torres estaven revestides de vidre i metall. En refús a les ciutats minerals, el dissenyador va iniciar al 2008 un projecte per a crear dues torres revestides de plantes i arbres. A la tardor de 2014 els complexos fóren inaugurats a Milà, en la zona de Porta Nuova Isola. Aquest ambiciós projecte consta de dues torres de 80 i 112 metres, més de 700 arbres, 11.000 plantes perennes i 5.000 arbusts. Els gratacels incrementen la biodiversitat vegetal en la ciutat, ajudant a repoblar la fauna i la flora. A més, permet la construcció d’un microclima i la filtració de partícules fines, les quals produeixen humitat, oxígen, absorbeixen el CO2 i protegeixen de la contaminació. El complexe conta amb més de dues mil espècies vegetals les quals estan distribuïdes en tota la seva façana.

El Bosc Vertical

Curiositats del Bosc Vertical:

  • El Bosco Verticale ha rebut dos importants reconeixements. El primer fou de l’International Highrise Award en el 2014. Aquesta competició internacional premia als millors gratacels del món.
  • El segon guardó fou concedit en el 2015 per el Consell d’Edificis Alts i Hàbitat Urbà per la “Millor Arquitectura del Món de 2015”.
  • La distribució i ubicació de cadascuna de les seves espècies es va aconseguir amb un exhaustiu estudi que va durar tres anys.
  • Cadascuna de les plantes fou sembrada prèviament en un viver perquè s’anés acostumant a les condicions climàtiques dels balcons.

Depenent de cada temporada, el Bosco Verticale va canviant de color. Lo que ofereix una bonica vista canviant a tota la població de Milà.

El Bosc Vertical

Sortim de l’influència de la Piazza Gae Aulenti per anar a buscar el Corso Como, i en concret, el seu número 10. Es tracta d’un espai multifuncional amb un jardí a la terrassa. Es troba a 290 metres de la plaça, a 5 minuts passejant.

Corso Como nº10

4. Isola

El mateix Corso Como i la Piazza Gae Aulenti ens introdueixen al barri de Isola. Anteriorment aïllat de Milà, aquest veïnat ha aconseguit retenir el seu caràcter després de la construcció de Porta Nuova, que ha ajuntat aquesta zona amb el centre de Milà. Pot ser un lloc interessant on perdre’s si t’agrada fer turisme alternatiu o ja si has visitat Milà anteriorment. Aquí t’hi trobaràs murals, graffitis i art urbà.

Vistes al modern barri de Porta Nuova des de Isola
Graffitis en el barri d’Isola

5. Cimitero Monumentale i Chinatown

I continuem passejant i ens acostem a un dels millors museus a l’aire lliure que té Milà. Es tracta del Cimitero Monumentale. Es troba a uns 20 minuts de passeig des del barri de Isola. Hem dit que sembla un museu a l’aire lliure ja que està ple de magnífiques tombes, mausoleus, escultures i temples, és un altre dels llocs que visitar a Milà més interessants. A més d’albergar les tombes d’alguns dels personatges més cèlebres del país en la coneguda com a “Sala de la Fama”, té altres obres de gran valor artístic com una torre amb escenes de la vida de Jesús, una petita Columna de “Trajano”, varies escultures que representen l’Últim Sopar i fins i tot una piràmide, totes elles pertanyents a importants famílies milaneses. Com a curiositat el cementiri conta amb dues entrades secundàries, una et portarà a les tombes dels jueus i l’altra és per els agnòstics.

Cementiri Monumental de Milà
Edifici amb la tomba d’Alessandro Manzoni al centre

L’horari de visita del cementiri és de 8:00 a 17:30h (els dilluns tancat). L’entrada és gratuïta. Adjunto la pàgina web.

Sortim del cementiri i anem a parar al barri de Chinatown. Es troba a tocar del cementiri. Com a molt caminarem uns 10 minuts i ja estarem al cor de Chinatown. El barri xinès de Milà és molt desconegut i la majoria de turistes no saben ni que existeix. És un barri molt petit, per lo que no t’esperis un Chinatown tipus NY o Londres. Tanmateix, hi trobaràs moltes botigues que venen joies a preus immillorables. A més podràs fer-te amb menjar xinès en els varis supermercats, restaurants i posts de menjar de carrer orientals. Un lloc imprescindible si viatges amb l’intenció de visitar algo més que els típics punts d’interès de Milà.

Barri de Chinatown de Milà

6. Estadi San Siro

I ha arribat el moment de visitar la primera atracció que es troba fora de les vies de circumval·lació de Milà. Ni més ni menys que l’estadi de San Siro. Per arribar-hi des de Chinatown (hi ha uns 5 kilòmetres) lo millor és agafar el metro, anant a la parada de “Monumentale” (Cementiri) i agafant la línia 5 (violeta) i fer un trajecte de 8 parades (uns 10 minuts) que ens portaran a la parada de “San Siro Ippodromo”. Després, però, encara ens faltarà caminar uns 5 minuts més fins a l’estadi.

L’Estadi de San Siro és conegut com l’Estadi Giuseppe Meazza. En aquest enorme estadi de futbol, el més gran d’Itàlia, amb una capacitat de 80.000 aficionats, juguen dos dels equips més importants de la lliga italiana i d’Europa com son l’Inter de Milà i el A.C. Milan. Si reserves aquest tour per l’interior de l’estadi pots visitar el camp, la sala de premsa, els vestuaris i el museu on es troben totes les copes i samarretes de jugadors llegendaris com Van Basten o Ronaldo. Adjunto la pàgina web.

Estadi San Siro
Vista panoràmica de l’interior de l’Estadi
La intenció que tenim un cop visitat San Siro, és agafar el metro i anar a la Piazza del Duomo a gaudir de les nostres últimes hores de l’escapada. A més, serà fosc i veurem els monuments de nit. Si encara quedés temps per alguna cosa més, us descrivim dues noves atraccions ubicades a les afores de la ciutat, que bé valen la pena visitar-les. Una és el Museu del Còmic, i l’altra és la Fondazione Prada, una galeria d’art contemporani propietat de Prada.

Museu del Còmic

Es tracta del Museu WOW Spazio Fumetto. I aquest, ofereix algo diferent. És una atracció moderna d’exposicions i esdeveniments relacionats amb el còmic, l’animació i la il·lustració. També abarca tot lo relacionat amb els superherois i és divertit tant per a nens com per a adults. El museu es va inaugurar en el 2011 i és un paradís per els aficionats al còmic. L’edifici també conté una biblioteca pública, una cafeteria i una llibreria especialitzada. Si et va el rotllo del còmic, assegura’t d’afegir aquest lloc a la llista de llocs que veure a Milà.

WOW Spazio Fumetto de Milà

L’horari d’obertura del museu és de dimarts a divendres de 15:00 a 19:00 hores, i dissabtes i diumenges de 14:00 a 19:00 hores. L’entrada val 8€ pels adults i 5€ l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web. Per arribar-hi amb transport públic, lo millor que podem fer és arribar-hi amb la línia 4 del metro (des del centre històric) que et deixa a la parada de “Susa”, i d’allí camines cap al sud uns 8 minuts.

Fondazione Prada

És una galeria d’art contemporani molt i molt xula. No només té una localització genial, dins d’una antiga destil·leria de ginebra, sinó que és propietat d’una de les cases de moda més famoses del món (Prada) i té un bar (Bar Luce) dissenyat per l’estrella del cinema de culte, Wes Anderson. Està clar que aquest paradís de l’art contemporani és una visita obligada per qualsevol falcó de la cultura que passi per Milà.

Fondazione Prada

L’horari d’obertura de la galeria és de 10:00 a 19:00h (dilluns tancat). Adjunto la pàgina web. Per arribar-hi amb transport públic, lo millor que podem fer és arribar-hi amb la línia 3 de metro des del centre del casc històric, i baixar a la parada de “Lodi Tibb”. Encara ens quedarà caminar uns 11 minuts a peu per arribar-hi (850m aprox.).

7. Piazza del Duomo de nit

Finalment, ens acostarem a la Piazza del Duomo i gaudirem de la nit i dels monuments il·luminats, com la Catedral del Duomo o les Galeries Vittorio Emanuele II.

Per arribar al centre des de San Siro, lo millor és agafar el metro a la parada “San Siro Ippodromo” i agafar la línia 5 (violeta) i fer transbord en la parada “Lotto” per continuar el nostre trajecte per la línia 1 del metro fins a la parada de “Duomo”. La durada del trajecte amb metro és d’uns 15 minuts aproximadament (contant amb el transbord).

Piazza del Duomo de nit
Duomo de Milà
Galeries Vittorio Emanuele II
Galeries Vittorio Emanuele II

I fins aquí amb la ruta del dia d’avui. Des de la mateixa Piazza del Duomo, anirem a buscar el metro que ens durà de tornada a l’Hotel Bolzano. Agafarem la línia 3 que ens durà en 4 parades més fins a l’estació de “Centrale FS”, durant uns 6 minuts de trajecte.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments visitats (marcarem de Bastioni  di Porta Venezia a Chinatown, ja que la resta l’hem anat adjuntant durant el dia en altres mapes de google maps):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *