Categories
NOVA ZELANDA

DIA 7: HOBBITON I WAITOMO: HOBBITON MOVIE SET TOURS + BRIDAL VEIL FALLS + WAITOMO CAVES (GLOWWORM CAVE + RUAKURI CAVE) + OMARU FALLS. Nit al Lake Taupo

En aquest dia visitarem dos dels emplaçaments més famosos i importants de Nova Zelanda, per una banda, pel matí visitarem Hobbiton Movie Set Tours, el set de rodatge que es va utilitzar durant la gravació de la trilogia “El Senyor dels Anells”, i a la tarda veurem dues de les Waitomo Caves, la Glowworm Cave i la Ruakuri Cave, dues de les coves més conegudes per veure part de la població de cucs lluminosos endèmics de Nova Zelanda.
Índex:
1. Hobbiton Movie Set Tours
2. Bridal Veil Falls
3. Waitomo Caves (Glowworm Cave i Ruakuri Cave)
4. Omaru Falls

1. Hobbiton Movie Set Tours

Visitar Hobbiton a Nova Zelanda és probablement un dels objectius de la majoria de viatgers que recorren el País del Núvol Blanc. A més, segons la nostra experiència, poc importa que siguis o no fan de la trilogia de “El Senyor dels Anells” o hagis vist “El Hobbit”. Sigui quin sigui el teu cas, fer el tour per Hobbiton estem segurs que es convertirà en un dels teus moments en el país i un dels llocs que veure a Nova Zelanda imprescindibles. Per a nosaltres, el dia d’avui comença d’hora i amb alguns nervis i és que ha arribat el dia de visitar Hobbiton, un dels molts motius que teníem per recórrer la Illa Nord i fer aquest viatge de Nova Zelanda en autocaravana. Recordeu que hem dormit a Brock’s Place, una granja a només 2,5 kilòmetres del set de rodatge de Hobbiton, per així poder arribar més aviat pel matí, ja que la nostra visita és a les 9:30h del matí. El primer que has de saber és que Hobbiton a Nova Zelanda no és una altra cosa que el set de rodatge que es va utilitzar durant la gravació de la trilogia de “El Senyor dels Anells”. Aquest decorat, al finalitzar el rodatge es va desmuntar, per després tenir que tornar a reconstruïr-se de manera exacta, quan es va començar el rodatge de “El Hobbit”. Un cop finalitzat aquest, la familia Alexander, propietaria de la granja escollida per Peter Jackson, el director, com escenari, va arribar a un acord amb la productora per a poder mantenir aquest escenari i mostrar-lo a tots els visitants que volguéssin conèixer Hobbiton o “La Comarca”.

Hobbiton Movie Set Tours

I fou així, després d’aquest acord, com va néixer Hobbiton Movie Set Tours, un dels llocs més visitats de Nova Zelanda i que ha estat tot un descobriment per a més d’un viatger que com nosaltres, arriba aquí per la fama que precedeix el lloc i després de l’experiència, surt totalment entusiasmat amb el tour i tot el què envolta a l’increïble món de Tolkien.

Hobbiton Movie Set Tours

Entrades per a Hobbiton

Després d’aquesta petita introducció volem parlar sobre les entrades per visitar Hobbiton a Nova Zelanda. El què sí podem dir-te és que el Tour de Hobbiton no és precisament econòmic, ja que son al voltant de 120NZD per persona (uns 66€ per persona), depenent de quin tipus de tour escullis. El què sí que t’assegurem és que no te’n penediràs de cap dels dòlars que et gastis, ja que és una experiència única. Et deixo algunes dades bàsiques perquè puguis escollir l’entrada a Hobbiton que millor s’adapti a les teves necessitats:

  • El primer a tenir en compte és que visitar Hobbiton a Nova Zelanda per lliure és algo impossible, per lo que la única opció és optar per el clàssic tour guiat diürn o un especial nocturn que inclou un sopar en el set de rodatge.
  • Tots els tours son en anglès, encara que l’entrada disposen de fulletons explicatius del tour en espanyol, tailandès, xinès, francès, alemany, indonesi, italià, japonès, coreà i portuguès.
  • El preu del tour per Hobbiton a Nova Zelanda depèn bàsicament d’una cosa: des d’on el facis. És important valorar aquest punt, ja que depenent d’ell, hauràs de realitzar tu el trajecte fins a Shire’s Rest café o no, que és el punt inicial del tour.
  • Depenent de l’època de l’any, hi ha més o menys tours al llarg del dia, encara que tots tenen la mateixa durada, unes dues hores, encara que aquest temps es pot ajustar una mica, depenent del temps i la quantitat de grups que hi hagi.
  • Lo més important, sobretot en temporada mitja i alta és reservar amb antelació. Nosaltres ho vam fer així.
  • Pots reservar aquí el tour guiat per el set de rodatge de Hobbiton, sortint des de Shire’s Rest café. És un enllaç a Get Your Guide on es pot reservar el tour pel mateix preu que a la pàgina oficial del lloc. De totes maneres, a nosaltres ens agrada més anar a la pàgina oficial del lloc i reservar-ho des d’allí. És aquesta.
Hobbiton

Què veure en la visita a Hobbiton

Encara que no volem desvelar-te molt sobre la visita a Hobbiton, ja que creiem que en part la màgia d’aquest lloc és no saber molt d’ell, sí que volem deixar-te algunes dades perquè sàpigues en què consisteix l’”excursió a La Comarca” i què és lo que veuràs al llarg del recorregut. La primera part del tour es realitza en autobús fent el trajecte des de Shire’s Rest Café, punt de trobada dels tours, fins al propi set de rodatge. Aquesta part dura uns 10 minuts i en ella a més de poder veure-hi un documental, el guia et va donant explicacions i explicant anècdotes sobre Hobbiton i el rodatge de les pel·lícules. Un cop en el set de rodatge, aquest es recorre pràcticament en una hora, sempre amb el guia que et porta a través dels diferents forats de hobbit, sempre relatant anècdotes, dades curioses del rodatge a més d’explicacions sobre la pel·lícula.

Visita a Hobbiton

En contra del què pugui semblar, malgrat ser un  tour guiat, tindràs temps per a poder fer fotos, ja que el guia cuida molt aquest aspecte i sempre deixa moments per poder fer fotos, inclòs la zona dels forats de hobbit. Després d’aquesta hora de recorregut, el tour a Hobbiton finalitza en la Posada del Dragó Verd, en la que durant uns 15 minuts podràs gaudir de l’ambient i d’una cervesa amb alcohol o sense alcohol, inclosa en el preu de l’entrada.

Hobbiton

Des d’aquí i després de quasi 2 hores de visita, tornaràs a agafar el autobús que et portarà de nou a Shire’s Rest Café, on està el pàrking, la botiga i una petita cafeteria restaurant i on acaba l’excursió a Hobbiton.

Posada del Dragó Verd

Curiositats sobre Hobbiton a Nova Zelanda

Encara que abans us deia que no us volia revelar molt sobre Hobbiton, sí que volem deixar-te vàries curiositats sobre aquest lloc perquè vagis obrint boca inclús abans de visitar-lo:

  • Segons expliquen, el director Jackson estava buscant localitzacions per el rodatge de “El Senyor dels Anells” quan va veure la granja Alexander. Fou en aquest moment quan va saber que aquesta era la localització perfecta per a “La Comarca”: turons ondulants, en els que poguer ubicar-hi els forats dels hobbits.
  • Jackson valorava moltes coses, però entre elles, va tenir preferència en que tots els arbres i plantes fóssin naturals de Hobbiton. Això va poder mantenir-ho quasi al 100%, ja que no va poder trobar cap cirerer amb les dimensions que volia per plantar-lo sobre la casa de Bilbo i Frodo Bolsón, per lo què va tenir que construïr-ne un d’acer i silicona amb més de 200.000 fulles, que s’enganxaren una a una. Com a curiositat, afegir que aquest famós arbre únicament surt en “El Senyor dels Anells”, ja que quan es va rodar “El Hobbit”, havia una diferència de varis anys i ja no es podia utilitzar un arbre amb les mateixes dimensions.
Hobbiton
  • Algo semblant va passar amb els arbres que estaven en La Comarca. Segons el llibre de Tolkien aquests eren cirerers, però en la granja hi havien pomers, així que Jackson per els rodatges, canviava les fruites i les fulles per recrear a la perfecció el llibre.
  • Una altra de les curiositats és que les cases dels forats de hobbit es varen tractar amb vinagre, cola, molsa i pintura per a donar-li l’aspecte envellit que es veu en la pel·lícula i que quan t’apropis, podràs comprovar perfectament.
Hobbiton
  • D’igual forma, tots els detalls que podràs veure en el set de rodatge de Hobbiton estan fets a escala amb una perfecció i detall increïble. Et recomanem prendre’t un temps per observar la roba estesa, els carros, les hortalisses, etc…
  • Encara que en la distància pugui semblar que tots els forats son iguals, si et fixes podràs veure com n’hi ha alguns que tenen diferents mesures. Això és perquè Gandalf semblés molt més alt que Frodo i Bilbo.
  • Malgrat a que des de fora sembla que es pot entrar en les cases dels hobbits, únicament podràs fer-ho en una que a més està buida, ja que els interiors es varen gravar a Wellington i a Hobbiton únicament es gravaren els exteriors de les pel·lícules.
  • On sí podràs veure l’escenari complet és en la Taverna del Dragó verd, en la que es conserven tots els detalls tal i com vas poder veure’ls en les pel·lícules.
Taverna del Dragó Verd

Consells per visitar Hobbiton

  • Encara que qualsevol hora del dia és bona per visitar Hobbiton a Nova Zelanda, sempre que puguis, et recomanem anar-hi a primera hora del matí o a última hora de la tarda. D’aquesta forma, evitaràs ajuntar-te amb molts grups organitzats que hi solen anar durant la meitat del dia.
  • Si tens possibilitat, apropa’t a Shire’s Rest amb algo de temps per visitar la botiga i prendre algo en la cafeteria o inclús esmorzar. Els preus son molt ajustats i per lo què varem veure, la carta té molt bona pinta.
  • Encara que vagis amb autocaravana no et preocupis. Hobbiton disposa d’un parking enorme en el que hi ha espais designats per autocaravanes.
  • No oblidis que si optes per comprar les entrades a Hobbiton des de Shire’s Rest, hauràs d’anar-hi amb el teu vehicle fins allí. És a dir, tindràs que anar al punt de trobada que es troba a uns 16 kilòmetres de Matamata. En el cas de que no hi vulguis anar allí amb el teu vehicle, et recomanem optar per reservar les entrades a Hobbiton des de Matamata o qualsevol altre orígen.
Hobbiton
Visitar Hobbiton i Waitomo el mateix dia Hem de dir que és totalment factible visitar Hobbiton i les Coves de Waitomo en un mateix dia. A més és recomanable si contes amb pocs dies i vols conèixer aquests dos llocs. Lo què sí que has de tenir en compte és programar les visites de tal forma que no se solapin a més de deixar temps suficient per fer el trajecte entre ambdós llocs que et portarà uns 90 minuts.

Després de dues hores de visita a Hobbiton i sortir amb un somriure d’orella a orella, recollim l’autocaravana de l’aparcament i anirem a fer alguna parada extra abans de conduïr cap a Waitomo.

2. Bridal Veil Falls

Abans de conduïr cap a Waitomo, volem fer una pausa en el nostre recorregut, i donar la possibilitat de visitar a dos atractius que estan relativament a prop de Hobbiton. Es tracta del poble de Raglan i de la cascada Bridal Veil Falls.

Raglan

Aquest poble és conegut per tenir 8 kilòmetres de costa plens de punts de surf i és segurament la zona surfera més popular de Nova Zelanda. Des del Shire’s Rest Cafe de Hobbiton fins a Raglan hem de conduïr 88,3 kilòmetres (un trajecte de 1 hora i quart). El punt més conegut és Manu Bay que apareix en la famosa pel·lícula de surf dels 60 The Endless Summer. Si vas per allí apropa’t a menjar al Rock it Cafe Raglan.

Raglan

Bridal Veil Falls

A 15,9 kilòmetres al sud de Raglan (uns 17 minuts en cotxe), ens trobem a les cascades Bridal Veil Falls. Ja de per si el nom és bastant interessant, cascades “el Vel de la Núvia”. Si estàs per l’àrea de Raglan val la pena visitar aquestes cascades, ja que la zona és preciosa. És una cascada de 55 metres de caiguda ubicada en la Reserva Escènica de Waireinga, amb 4 miradors disponibles per contemplar-la.

Bridal Veil Falls

3. Waitomo Caves (Glowworm Cave i Ruakuri Cave)

De la cascada Bridal Veil Falls fins a les Coves de Waitomo hi ha 104 kilòmetres (1 hora i mitja). Ja sabeu, si disposeu de més temps per incloure aquesta escapada a Raglan i a la cascada, es pot fer tot, creiem. I ara anem a explicar el segon dels imprescindibles del dia, les Waitomo Caves. La visita a les Waitomo Caves i els seus cucs lluminosos val moltíssim la pena. Visitar aquest lloc, en el que tens la sensació d’estar en un altre planeta, o millor, dins d’un espai completament oníric, és una altra de les experiències imperdibles de qualsevol viatge a Nova Zelanda.

Waitomo Caves
I perquè son famoses aquestes coves? Perquè son la llar d’uns curiosos cucs que brillen en la foscor. Hi ha varis llocs a Nova Zelanda en els que es pot veure aquest espectacle de la naturalesa, però les coves de Waitomo, concretament la Glowworm Cave, son el més conegut per la gran concentració de cucs lluminosos que tenen.
Waitomo Caves

Aquestes coves fóren explorades per primer cop en l’any 1887 per el cap maorí local Tane Tinorau acompanyat per un topògraf anglès, Fred Mace.

Waitomo Caves

Els maorís locals ja sabíen de l’existència de les coves, però les cavernes subterrànies mai havien estat explorades extensament fins que Fred i Tane fóren a investigar. Quan van entrar a les coves, el seu primer descobriment fou la cova de Glowworm. Quan els seus ulls es van acostumar a la foscor, varen veure una multitud de llums que es reflexaven a l’aigua, i al mirar cap amunt, varen descobrir que els sostres estaven esquitxats de llums dels milers de cucs lluminosos que allí vivíen. Dos anys després, en el 1889, Tane Tinorau va obrir la cova als turistes perquè tothom pogués admirar aquesta meravella. El nombre de visitants es va disparar i el Cap Tane i la seva esposa Huti varen començar a escoltar els grups a través de la cova per una petita tarifa, fins que en l’any 1906, l’administració de la cova fou assumida pel govern.

Waitomo Caves

En l’any 1989, quasi 100 anys després, la terra i la cova fóren retornades als descendents dels propietaris originals. I de fet, avui en dia, molts empleats de les coves son descendents directes del cap Tane Tinorau i la seva esposa. Però, perquè brillen aquests cucs? A veure, no som experts en biologia, però per lo què hem llegit, en la fase en la que aquests cucs son larva, emeten aquesta llum per atraure les preses de les que s’alimenten després. No em diguis que la naturalesa no és meravellosa. A més de la llum, en la visita podràs comprovar que tenen una espècie de fils que pengen per atrapar a aquestes preses. Aquest tipus d’insecte viu sobretot en llocs foscos i humits.

Altres coves de la regió

En la regió de Waitomo, a més de la Glowworm Cave, hi ha altres dues coves que també es poden visitar (pots visitar-les les tres en un dia sense cap problema), encara que son menys conegudes i menys espectaculars:

  • Cova Ruakuri: La visita comença baixant una escala de cargol de 15 metres al voltant d’una tomba maorí per després recórrer més d’un kilòmetre i mig de coves amb cucs lluminosos, rius i cascades subterrànies, estructures de pedra calcària… Adjunto l’enllaç perquè puguis comprar i reservar l’entrada, veure els horaris, etc… La visita a la cova dura aproximadament 1 hora i 45 minuts. El preu de l’entrada és de 107NZD pels adults i 41NZD pels nens. L’horari d’obertura de la cova és de les 9:00 a les 17:00h.

A més d’aquesta opció per visitar la cova passejant, si ets un viatger aventurer tens la possibilitat de viure altres experiències molt més divertides i immersives:

Ruakuri Cave
  • Cova Aranui: En aquesta cova seca no hi ha cucs lluminosos, però sí una gran quantitat de formacions de calcària. Adjunto l’enllaç per veure els horaris, preus i fer la reserva. La visita a la cova dura 1 hora aproximadament, i els preus son de 75NZD pels adults i 34NZD pels nens.

Com arribar a Waitomo Caves

Les Waitomo Caves es troben a uns 75 kilòmetres al sud de Hamilton, i a algo més de dues hores al sud d’Auckland. Arribar-hi és súper senzill. Si com nosaltres véns de passar el matí a Hobbiton, reserva almenys un parell d’hores per fer aquest trajecte amb calma i no enganxar-te els dits amb l’hora d’entrada a les coves. També hi ha excursions per visitar Waitomo Caves si no estàs fent una ruta en camper. Pots contractar alguna d’aquestes excursions:

Quan costa visitar la Cova Glowworm Cave de Waitomo

Com quasi totes les activitats que fem a Nova Zelanda d’aquest tipus, la visita a aquestes coves és algo cara. Costen 75NZD per persona, lo què al canvi son algo més de 41,25€. La visita dura uns 45 minuts. Potser tens dubtes de si pagar-los o no, però la veritat és que en la nostra opinió val molt la pena (encara que la part més impressionant de la visita és la que menys dura). Com sempre, et recomano que reservis la visita amb antelació. I jo et proposo que ho facis directament a la pàgina web de l’emplaçament i no amb operadors com Get Your Guide o altres. Adjunto l’enllaç per reservar l’entrada, veure preus i horaris de la Glowworm Cave.

També hi ha la opció, tal com vam fer nosaltres, de treure una entrada combinada entre la Cova Glowworm i la Cova Ruakuri, que té un preu de 158 NZD pels adults (86,9€) i 71 NZD pels nens (39,05€).

Igual que t’hem explicat amb Hobbiton, no és possible realitzar una visita a les coves per lliure. La única forma de visitar les coves és amb un tour guiat en el que estaràs controlat en tot moment. I la veritat és que en aquest cas ho entenem, perquè estem segurs de que si no fos així, ja hauríem fet malbé aquest meravellós lloc. En l’exterior de la cova hi trobaràs un aparcament bastant ampli des del que hauràs d’apropar-te caminant a l’entrada de la cova, on comença la visita.

Glowworm Cave

En temporada alta (de desembre a febrer), els tours guiats a les coves comencen a les 8:30h i van sortint cada 15 minuts fins a les 17:30 hores. A partir d’aquesta hora, hi ha altres dos tours per visitar les coves per la nit, un a les 18:00 i un altre a les 19:00h. En temporada baixa hi ha bastants menys opcions, així que revisa-ho bé abans de viatjar per a poder encaixar-lo bé en la teva planificació. La nostra recomanació és que evitis les hores centrals del dia en la mesura del possible, perquè, ja que hem llegit que es munten unes cues impressionants dins de la cova.

Com és la visita a les coves de Waitomo

Tota la visita a les coves es realitza caminant (excepte el tram que es fa en barca), però no et preocupis perquè és súper senzilla. El tour guiat, que és en anglès, dura en total uns 45 minuts i està dividit en dues parts. La primera part és la més llarga i transcorre entre galeries de pedra calcària i explicacions del guia sobre l’orígen d’aquest lloc.

Glowworm Cave

No és que no sigui interessant, però aquesta part de la cova no és molt diferent a algunes coves d’aquest tipus que ja havíem vist a Europa. Les explicacions del guia et poden resultar en algun moment, un xic pesades. Però és que no teníem ni idea de lo què ens esperava, malgrat de que havíem vist moltes fotos. Un cop acabada la primera part de la visita baixes a una part de la cova que pràcticament no està il·luminada i puges a una barca quasi completament a les fosques. Ni llums, ni motors, ni res. Cap soroll. Silenci. I arribes a La Catedral.

Glowworm Cave

El guia et condueix per l’interior de la cova fent força mentres tiba d’un sistema de cordes que estan penjades en el sostre. El silenci, les gotes d’aigua caure, la foscor, … i de sobte, mires al sostre i… màgia. De veritat, és com estar en un somni. O almenys aquesta és la sensació que vàrem tenir nosaltres. Ens va semblar una experiència molt bonica i molt recomanable. Llàstima que no duri més.

Consells per visitar Waitomo Caves

  • Reserva les entrades amb antelació, sobretot si viatges entre desembre i març
  • Mentalítza’t des de ja de que no podràs fer fotos.
  • Gaudeix cada segon que passis montat en la barca perquè passa volant.
Waitomo Caves
Com hem dit abans, es pot visitar Waitomo Caves i Hobbiton en el mateix dia. Només has de tenir en compte que per anar d’un lloc a un altre hauries de reservar almenys un parell d’hores per assegurar-te de que no arribaràs tard. Si no estàs fent el viatge en cotxe o en camper, també tens disponibles aquests tours en els que et portaran a ambdós llocs en el mateix dia:
Excursió des de Auckland a Hobbiton i a les Waitomo Caves
Excursió des de Auckland a les Waitomo Caves i a Hobbiton (amb dinar a la Taverna del Dragó Verd)
Excursió des de Rotorua a Hobbiton i a les Waitomo Caves
Nosaltres, per la tarda, ens va donar temps per visitar les dues coves més importants de Waitomo Caves, com son la Glowworm Cave i la Ruakuri Cave, sempre havent comprat l’entrada amb antelació. El fet de combinar la visita a la cova Glowworms i a la cova Ruakuri, el temps que necessitaràs serà al voltant de 3 hores.

4. Omaru Falls

Visitades les dues coves (Glowworms i Ruakuri) de Waitomo, enfilem el camí que ens portarà a l’allotjament del Llac Taupo. Pel camí, però, passarem per alguns atractius que poden valer la pena per fer-hi una aturada.

Uns 20 minuts al sud de Waitomo, als afores del poble de Te Kuiti, i dins la Garganta Mangaokewa Gorge Scenic Reserve, et trobes aquest espectacular pont, el Waiteti Viaduct Railway Bridge, que uneix els 2 costats de la garganta per fer possible el pas del tren.

Waiteti Viaduct Railway Bridge

En qualsevol cas, i encara que no vegis el tren, aquest lloc val molt la pena i està a tant sols uns minuts de la ruta principal d’aquesta etapa.

Omaru Falls

A aproximadament una mitja hora del pont, i seguint la nostra ruta cap al sud per la State Highway 4, ens trobem una nova cascada en el nostre viatge: Omaru Falls. Per visitar-la s’ha de fer una ruta de 1,7 kilòmetres (anada i tornada) que surt des de l’aparcament. És una caminata senzilla i tardaràs aproximadament una mitja hora en anar i una altra mitja hora en tornar.

Omaru Falls

Al final del camí hi trobaràs un mirador des del que es pot observar aquesta caiguda d’aigua de 45 metres. En dies de pluja és realment espectacular.

I d’aquí ja enfilarem el camí cap al Llac Taupo, per la State Highway 30. Abans, però, et vull explicar una altra atracció que tenim a prop i que segurament no ens donarà temps per fer-la. Es tracta de la carretera State Highway 4. Els paisatges des de la mateixa son realment preciosos. En pocs viatges recordo haver vist una paisatges així de verds. Arbres preciosos, com si fóssin de conte, valls envoltades de muntanyes increïbles, formacions rocoses super diverses, en definitiva, paisatges d’aquests que et treuen la respiració.
State Highway 4
State Highway 4

La idea era conduïr fins al llac Taupo, i buscar l’Allotjament anomenat Reids Farm Hipapatua, el qual és un càmping enorme gratuït, al costat de Hukka Falls. I amb aquest panorama, fem nit al costat d’unes cascades increíbles i el Llac Taupo, la pròxima parada d’aquest increïble viatge a Nova Zelanda. De Omaru Falls a l’allotjament del Llac Taupo hi ha 122 kilòmetres, que son un trajecte de 1 hora i 37 minuts aprox.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les principals atraccions visitades, en un mapa de google maps (hi hem destinat un total de 5h i 40min, en un trajecte final de 391,00 kilòmetres):

I per finalitzar, anunciem el càmping on ens allotjem la nit d’aquest dia, en aquest cas es tracta, d’un càmping enorme gratuït ubicat al costat de Hukka Falls, a prop del Llac Taupo. S’anomena Reids Farm Hipapatua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *