Categories
ALSÀCIA

Dia 1: Estrasbourg: Catedral de Notre-Dame + Free Tour + Casa Kammerzell + Palais Rohan + Place Kléber + Església de Saint-Pierre-le-Jeune + Església de Saint-Thomas + La Petite France + Ponts Couverts i la Presa Vauban

Un cop hem aterrat a l’Aeroport de Basilea-Mulhouse i recollit el nostre cotxe de lloguer, començarem la ruta per Alsàcia en 10 dies, dirigint-nos a la ciutat d’Estrasbourg, on tindrem un parell de dies per visitar-la. De l’Aeroport al nostre allotjament d’Estrasbourg hi ha 130 kilòmetres, que nosaltres farem amb 1 hora i mitja. Adjuntem el mapa de google maps:

Durant el primer dia que visitem Estrasbourg, visitarem el Centre Històric que és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Començarem la visita per la Catedral de Notre-Dame. Seguidament farem un free tour pel centre de la ciutat. Observarem els edificis que conformen la Place de la Cathedrale, com la Casa Kammerzell i el Palais Rohan, el qual alberga 3 museus importants de la ciutat. La visita seguirà pels carrers i places del casc històric fins arribar a la Place Kléber que és com un centre neuràlgic de la ciutat. Visitarem a dues de les millors esglésies de la ciutat ubicades al casc històric, l’església de Sant-Pierre-le-Jeune i l’església de Saint-Thomas. Finalment arribarem a la Petite France, potser la zona amb més encant d’Estrasbourg, i també visitarem els Ponts Couverts i la Presa Vauban.
Índex:
1.Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg
2. Free Tour
3. De la casa Kammerzell a la Place Kléber
4. De l’Església de Saint-Pierre-le-Jeune a l’Església de Saint-Thomas
5. La Petite France, els Ponts Couverts i la Presa Vauban

1. Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg

Arribarem a la Catedral per la Rue Mercière, on ens “topem” amb la façana principal de la mateixa. Hi arribarem per aquest carrer perquè així serem conscients de la seva dimensió a mesura de que et vagis acostant. Un dels principals tresors que amaga Estrasbourg és la seva catedral, ubicada en la “Place de la Cathédrale”. Aquest temple catòlic, d’estil gòtic, fou declarat Patrimoni de la Humanitat en el 1988 per la UNESCO, junt amb la zona centre de la ciutat, i és un dels principals punts d’interès a veure a Estrasbourg. També és la segona catedral més visitada de França, per darrera de la Catedral de Notre-Dame de París.

Façana principal de la Catedral d’Estrasbourg

La Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg destaca per la seva peculiar assimetria, amb una única torre com a campanar. Va arribar a ser l’edifici més alt del món, un títol que li va durar dos segles. La seva construcció va tenir lloc entre el segle IX i XV, per múltiples arquitectes de renom que es varen inspirar en altres temples gòtics com la Catedral de Notre-Dame de París. En la teva visita a la Catedral d’Estrasbourg, a més de la seva impressionant façana. Pujarem al seu campanar per gaudir de les vistes, i et recomanem que t’entretinguis en descobrir els detalls i escultures de la seva fantàstica façana. També has de visitar el seu interior, sobretot, per a descobrir el seu bonic rellotge astronòmic del segle XVI que és, en si mateix, un “Monument Històric” francès des de 1987, així com veure el púlpit i l’orgue. Si t’interessa, per a conèixer millor la història de la catedral i les seves curiositats, pots reservar aquesta visita guiada en espanyol

Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg

L’entrada a la Catedral de Notre-Dame és gratuïta, però si vols pujar a través dels 332 graons a la plataforma habilitada per a veure les vistes panoràmiques, has de comprar un ticket. L’horari de visita és de dilluns a dissabte de 8:30 a 11:15h i de 12:45 a 17:45h. Els diumenges obre de 14:00 a 17:15h. Adjuntem la pàgina web.

Vistes des de la torre de la Catedral
Mapa de visita de la Catedral d’Estrasbourg

També has de comprar un ticket per si vols veure el rellotge astronòmic. Aquest val 4€ pels adults i 2€ pels nens de 6 a 17 anys. Si vols pujar a la plataforma superior de la catedral per veure les vistes també has de comprar un ticket que val 10€. Els horaris per pujar a la plataforma son de 9:30-13:00h i de 13:30 a 20:00h.

2. Free Tour

Visitada la Catedral, vist el rellotge i havent pujat a la plataforma superior per veure les vistes de la ciutat, ens dirigim als exteriors de la Catedral d’Estrasbourg per iniciar el Free Tour pel Centre Històric d’Estrasbourg. Els Free Tour en espanyol els fan cada hora o hora i mitja. Creiem que en el nostre cas podrem agafar el de les 11:00 o 11:30h. La Catedral de Notre-Dame és una autèntica joia del gòtic tardà i està inspirada en les de Chartres, París o Reims. Podreu trobar la figura endimoniada que hi ha en la seva façana? Ens desvelaran les llegendes que poblen aquest edifici… A més, ens dirigiran cap al Palau Rohan. Enfront a ell ens explicaran la seva importància i els personatges que han passat per les seves habitacions, alguns de la talla de Napoleón o Maria Antonieta. Continuarem el passeig per el Barri de la Petite France, admirant la barreja d’arquitectura francesa i alemanya i imaginant com es va convertir Estrasbourg en escenari de guerres i la seva evolució fins a transformar-se en un símbol de pau per Europa. I tampoc podrem deixar de anar a veure els Ponts Couverts, un altre dels símbols de la ciutat. Allí aprendrem el significat de la Marsellesa, himne de França, i l’ús militar que tenia aquesta zona portuària d’Estrasbourg, a les ribes del Rin. El Free Tour té una durada d’entre dues hores i dues hores i 15 minuts, on es donarà per finalitzat el recorregut.

Els Free Tours no tenen un preu fixe. Cada persona valora el treball del guia i, al finalitzar el tour, entrega l’import que consideri a la seva voluntat en funció de la seva satisfacció.
Carrers del Centre d’Estrasbourg

3. De la casa Kammerzell a la Place Kléber

Ja som al migdia, i estem en la Plaça de la Catedral. En la mateixa plaça hi trobarem la Casa Kammerzell, un altre dels imprescindibles que veure a Estrasbourg. Estem segurs que aquesta antiguíssima casa de fusta no passarà desaparcebuda davant dels teus ulls. Lo cert és que la Casa Kammerzell, d’orígen medieval (data del segle XV), es conserva de forma excepcional. A més de la seva façana, també es pot visitar per dins. Això sí, hauràs d’hostatjar-te en el seu (caríssim) hotel o menjar en el seu (igualment car) restaurant. Com la pròpia Catedral de Notre-Dame, forma part de la zona declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i és Monument Històric de França.

Casa Kammerzell

La casa Kammerzell, ubicada en un xamfrà de la Plaça de la Catedral, és l’edifici medieval millor conservat i més bonic a veure de la ciutat. Aquesta casa de tons foscos i d’estil gòtic que es va construïr en el 1427, impressiona per les seves nombroses finestres envoltades d’escultures sacres i profanes, la seva planta baixa de pedra i l’ornamentat entramat de fusta dels pisos superiors. Com hem dit, per visitar el seu interior i veure els frescos del pintor Léo Schnug, tens que menjar en el seu restaurant o hostatjar-te en l’hotel.

Casa Kammerzell

En la Plaça de la Catedral també s’hi troba el Palau Rohan d’estil clàssic i que alberga en el seu interior el Museu de Belles Arts, el Museu Arqueològic i el Museu d’Arts Decoratives. La família Rohan fou una important família de la noblesa francesa que es féu construïr un palau al costat de la Catedral. Fou així com va néixer el Palais Rohan, l’antiga residència dels princeps-bisbes i que a dia d’avui alberga tres museus, com hem dit. La visita interior només te l’aconsello si estàs interessat en alguna de les temàtiques d’aquests museus. En cas contrari, aquest és un lloc que veure a la ciutat només des de l’exterior.

Palais Rohan

Si t’interessa entrar al Museu de Belles Arts, has de saber que aquest està situat en la primera planta del Palais Rohan, i el museu proposa un viatge a través dels segles i les diferents escoles pictòriques. Està obert tots els dies excepte els dimarts, de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, i de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda és de 3,5€. Adjunto la seva pàgina web.

En canvi, si t’interessa entrar al Museu Arqueològic, aquest té les seves dependències allotjades en el soterrani del Palais Rohan des de finals del segle XIX, la seva varietat i el seu àmpli abast cronològic el converteixen en un dels museus arqueològics més importants de França. Aquí podràs descobrir la història d’Estrasbourg i d’Alsàcia, des dels primers temples prehistòrics fins els primers segles de l’Edat Mitjana. Està obert tots els dies excepte el dimarts. De 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda és de 3,5€. Adjunto la seva pàgina web.

I per últim, si t’interessa entrar al Museu d’Arts Decoratives, has de saber que aquest és situat en la planta baixa del Palais Rohan, antiga residència dels prínceps-bisbes, construïda entre 1732 i 1742 per Robert de Cotte, primer arquitecte del rei, el museu ocupa els sumptuosos apartaments dels cardenals Rohan, així com les antigues cavallerisses i sales d’audiència. Les col·leccions d’arts decoratives tracen la diversitat i el desenvolupament de les arts aplicades en Estrasbourg de 1681 a 1870, en particular en els àmbits del mobiliari, la ceràmica, la rellotgeria i l’orfebreria. El museu també presenta una selecció de joguines mecàniques procedents de la donació Tomi Ungerer. Està obert tots els dies excepte els dimarts. De 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, i de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda de 3,5€.

L’entrada als tres museus està inclosa en el passi “Pass Alsace” de 5 dies, i també en la tarja-abonament “Strasbourg City Card” que et fan un descompte de 4€ (de 7,5€ t’ho rebaixen a 3,5€).
Cambra del Rei, en el Museu d’Arts Decoratives del Palais Rohan

Continuem amb el passeig pel Centre Històric, i ara prestarem atenció a una placeta, la Place du Marché aux Cochons de Lait, que ens agrada especialment perquè està envoltada de cases típiques alsacianes amb els seus entramats de fusta. A més, es monten varies terrasses per a prendre algo que fan que sigui el lloc perfecte per a fer un descans en la teva ruta.

Place du Marché aux Cochons de Lait

Seguidament anirem a buscar la Rue du Vieux Marché aux Poissons, i aquest carrer és famós perquè per Nadal es pengen aquí les famoses lletres de “Strasbourg, capitale de Noel” (Estrasbourg, capital del Nadal). D’aquesta forma, queda clar qui ofereix el major espectacle nadalenc de la regió. En altres èpoques de l’any, el carrer segueix éssent igual d’interessant ja que està ple de restaurants i botigues amb un ambient molt animat.

Rue du Vieux Marché aux Poissons, fent xamfrà amb la Rue Merciere

Un cop arribats a la Place Gutenberg, continuarem en la mateixa direcció pel carrer Rue des Grandes Arcades fins arribar en uns 350 metres a la Place Kléber. Aquesta plaça és la més important de la ciutat d’Estrasbourg, epl seu tamany, història i ubicació. Rep el seu nom del general francès Jean-Baptiste Kléber, els restes dels quals descansen a la seva pròpia plaça, a l’interior d’una estàtua dedicada a la seva persona. La Place Kléber es troba en el barri de la “Gran Illa”, on es troben altres imprescindibles de la nostra llista, com la Catedral de Nôtre-Dame. Tota aquesta zona forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, inclosa la pròpia Place Kléber.

Place Kléber

Si vas a visitar Alsàcia per Nadal, no deixis de passar per la Place Kléber per admirar l’arbre de Nadal més gran de la ciutat, amb més de 30 metres d’alçada. En la pròpia plaça, a més, es situa un dels mercats nadalencs més importants de la ciutat, dos autèntics imprescindibles que veure a Estrasbourg per Nadal. En la plaça hi destaquen l’estàtua del general Kléber, nascut en la ciutat, i l’edifici d’Aubette d’estil clàssic, de l’any 1928 que acull un museu modernista.

Place Kléber

Una altra de les places més famoses de la ciutat és la Plaça Gutenberg, que deu al seu nom a Johannes Gutenberg, l’inventor de l’impremta moderna. Per arribar a aquestes dues places et recomanem agafar la Rue du Vieux Marché Aux Poissons, una de les més concorregudes de la ciutat, plena de botigues i restaurants, per la que és un plaer passejar-hi. Pel desembre, en aquestes dues places es monten dos dels millors mercats de Nadal de la ciutat.

Place Gutenberg

4. De l’Església de Saint-Pierre-le-Jeune a l’Església de Saint-Thomas

De la Place Kléber enfilarem el camí fins a l’església de Saint-Pierre-le-Jeune, que es troba a 220 metres de l’anterior plaça. S’hi arriba pel carrer Rue des Grandes Arcades. L’església protestant de Saint-Pierre-le-Jeune, que té els seus orígens en el 1031 i està situada en el centre històric, és un dels edificis més interessants a visitar a Estrasbourg. A l’interior de l’església d’estil gòtic es troben varies joies com frescos del segle XIV, el claustre amb columnes del segle XI, la llotja i sobretot, els vestigis d’una antiga església del segle VII utilitzada, en l’actualitat, com a cripta. Pel fet d’estar a tant sols 500 metres de la Catedral, és un dels edificis religiosos més importants que veure a Estrasbourg.

Església de Saint-Pierre-le-Jeune
Interior de l’església Saint-Pierre-le-Jeune

Continuarem la nostra ruta cap a l’església de Saint-Thomas d’Estrasbourg, ubicada a uns 10 minuts al sud de l’anterior. Per això, hem de creuar tot passejant el centre del Casc Històric. Com podem observar, Estrasbourg està ple d’esglésies. I ara anem en busca de la tercera que visitarem en aquest viatge. L’església de Saint-Thomas és l’església luterana que visitar a Estrasbourg més coneguda perquè aquí es va crear la Unió d’esglésies protestants d’Alsàcia. En el seu interior, hi ha un orgue on hi va tocar Mozart en l’any 1.778.

Església de Saint-Thomas d’Estrasbourg

5. La Petite France, els Ponts Couverts i la Presa Vauban

I estem anant en direcció al barri de Le Petite France, una de les zones amb més encant de tot Estrasbourg i una excel·lent representació de l’esperit dels pobles de la regió d’Alsàcia, lo que la converteix en un autèntic imprescindible a veure a Estrasbourg. Sí, és possible que et resulti curiós que una ciutat francesa conti amb un barri que porta el nom del seu propi país. Lo cert és que Estrasbourg, com altres poblacions de la regió, es troba en la frontera amb Alemanya i ha format part del territori del país germànic en diverses ocasions. I és que Alsàcia és sens dubte una de les regions més disputades d’Europa. De fet, fins un poc després de la Segona Guerra Mundial, pertanyia encara a Alemanya.

La Petita França

Sens dubte, la Petite France, amb les seves cases blanques i de colors, amb fusta vista i moltes flors, és una perfecta representació de l’esperit dels pobles d’Alsàcia. El riu i els canals que creuen el barri, els seus carrers adoquinats i el seu peculiar encant, el converteixen en el lloc perfecte per a passejar. La Petite France, situada en la Gran Illa junt al riu III, és el nostre barri preferit d’Estrasbourg i un dels llocs a visitar de la ciutat més pintorescs. Passejar pels seus carrers empedrats, veure les cases de colors amb entramats de fusta que es reflexen en l’aigua, asseure’s en alguna de les seves terrasses amb vistes, fer un passeig en vaixell pels canals (això és el què farem demà al matí), son només algunes de les millors coses a fer en aquest antic barri de pescadors que estem segurs, t’encantarà i t’enganxarà a parts iguals.

La Petite France

Entre totes les cases típiques d’Alsàcia de La Petite France, hi destaca la Maison des Tanneurs, una antiga casa de curtidors convertida en restaurant, que et recomanem que no et perdis. Com hem dit, antigament fou un barri de pescadors i curtidors. El nostre guia del Free Tour que hem fet ens ha explicat que “La Petite France” és el nom del moll que hi havia en el segle XVI al costat d’un hospital en el que tractaven els casos de sífilis. La veritat és que és un barri molt tranquil i ple de racons amb encant. Per exemple, t’aconsello creuar el Pont de Sant Martí, caminar per la Rue des Moulins i per la Rue du Brain-aux-Plantes. Per un moment, t’oblidaràs que estàs en una gran ciutat perquè aquests carrers son més semblants als que et trobes en els petits pobles d’Alsàcia.

La Petite France

Tot passejant i explorant els racons del barri de la Petite France, arribem a un dels seus límits: els “Ponts Couverts”, un dels llocs més turístics d’Estrasbourg.  Els “Ponts Couverts” es composen de tres ponts custodiats per quatre torres per les que s’accedeix al barri de la “Petite France”. Els “Ponts Couverts” estan classificats des de 1928 com a Monument Històric de França. Aquesta edificació defensiva ens deixa amb una estampa singular perfecta per treure la càmara de fotos. El conjunt data del segle XIII i salva els canals del riu III d’Estrasbourg.

Els Ponts Couverts

Sense cap mena de dubte, és una zona preciosa per la que passejar i fer-hi un milió de fotografies. Aquests ponts es varen construïr entre 1230 a 1250 sobre el riu III, un afluent del Rin, com defensa per a repel·lir els atacs dels enemics i antigament estaven coberts per sostres de fusta, d’aquí vé el seu nom, i hi havia 5 torres, ja que una es va destruïr durant un incendi en el 1869.

Els Ponts Couverts

A pocs metres d’aquests ponts es troba la Presa Vauban, un altre dels llocs a visitar a Estrasbourg la finalitat de la qual era defensiva, a l’elevar, en cas d’atac, el nivell del riu i dificultar l’avançada de l’enemic mitjançant inundacions. A l’interior d’aquesta presa de 120 metres pots veure diferents escultures i gaudir de les vistes des de la seva terrassa als Ponts Couverts i al barri de La Petite France. El passejar per la presa és gratis.

Presa Vauban

I aquí donarem per finalitzada la planificació del dia d’avui, podent fer una bona passejada de camí a l’allotjament, tornant a creuar els Ponts Couverts i el barri de La Petite France…

Mercats Nadalencs
Si viatges a Estrasbourg per Nadal, gaudiràs d’un dels millors ambients i decoracions nadalenques del món. La majoria dels 11 mercats nadalencs, repartits per les places més boniques de la ciutat, obren del 25 de Novembre al 31 de Desembre, inclòs el més antic de França, que es monta en la Plaça de la Catedral. A més d’aquest mercat de l’any 1570, val la pena apropar-se al mercat de la Petite France ple de productes artesanals, el de la Place Broglie amb tot tipus d’articles per Nadal i posts de menjar, el de la Place des Meuniers per comprar productes típics d’Alsàcia i el de la Plaça Gutenberg, que cada any va dedicat a un país o una regió.
Aparcaments a Estrasbourg
No és el nostre cas, ja que disposem d’allotjament amb aparcament inclòs molt a prop del Centre Històric, i tenim previst fer totes les visites en els dos dies que ens quedem a Estrasbourg tant a peu com en transport públic. Ara bé, has de saber que si ho necessites, a Estrasbourg hi ha el sistema d’aparcament P+R amb el que pots deixar el teu cotxe en una zona propera a una parada de tramvia i desplaçar-te en aquest mitjà de transport. Hauràs de pagar el pàrking per un dia (més o menys 5 euros) i a canvi tindràs un bitllet d’anada i tornada en tramvia (màxim per a 7 persones). Alguns d’aquests aparcaments estan ubicats a: Rue de la Rotonde, Place d’Étoile, Route Alfred Kastier, i Rue Charles Winter. Adjunto pàgina web.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *