Categories
ALSÀCIA

Dia 2: Estrasbourg: Batorama + Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià + Barri Imperial (Neustadt) + Barri Europeu i Parc de l’Orangerie

En el segon dia a Estrasbourg complementarem les visites del dia anterior. Primer de tot, tenim contractat una petita ruta en vaixell pels canals del Centre d’Estrasbourg, amb l’empresa Batorama. Seguidament, escollirem un dels dos millors museus de la ciutat per visitar-lo: un es tracta del Museu Històric de la Ville d’Estrasbourg i l’altre el Museu Alsacià. Vist un dels dos, ens arribarem al Barri Alemany o Barri Imperial (Neustadt), una “nova” ciutat plena d’edificis oficials i monumentals, al nord del Centre Històric. I per finalitzar amb les visites del dia, ens arribarem al Barri Europeu on veurem el Parlament Europeu, el Consell d’Europa i el Tribunal Europeu de Drets Humans. Si tenim temps, a última hora de la tarda ens acostarem al Parc de l’Orangerie, que és el parc més antic de la ciutat, ubicat en el mateix barri.
Índex:
1. Batorama
2. Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià
3. Barri Imperial (Neustadt)
4. Barri Europeu
5. Parc de l’Orangerie

1. Batorama

En el dia anterior, ja un cop comprada la tarja “Pass Alsace” de 5 dies, vam entrar a la Seu de l’Agència de Creuers “Batorama” ubicada a la mateixa plaça de la Catedral. Hi vàrem contractar un petit creuer per l’endemà al matí. L’activitat també es pot contractar “on-line” i és més recomanable fer-ho així. Disposen de vaixells descapotables i vaixells tancats amb aire acondicionat, creuers curts o creuers llargs. Nosaltres vam contractar i escollir un creuer curt, anomenat “Strasbourg, 20 centuries of history”. Té una durada de 1h i 10 minuts. Des del centre fins al Parlament Europeu, passant per el Barri Imperial de Neustadt, descobreixes Estrasbourg des d’una perspectiva única, fent un passeig pel passeig marítim. Durant tot l’any aquest tour es realitza, i et portarà al cor de 3 barris emblemàtics de la ciutat: la Grand-Ile, Neustadt, i the European Quarter.

Batorama
Batorama

Durant els mesos estiuencs hi ha varies sortides per dia, de les 9:00 a les 21:00 hores. El preu del creuer és de 15,7€ per adults, 14,50€ de 13 a 17 anys, i 8,70€ per nens de 4 a 12 anys. Nosaltres, al comprar la “Pass Alsace”, només ens gastarem 5€ extres a la tarja.

Batorama

L’embarcador de l’empresa Batorama es troba al “Pier Batorama Rohan Palace”, ubicat al costat del Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg (ho marcarem en el mapa que adjuntarem al final del dia), el qual s’hi accedeix per la Place du Marché aux Poissons, a 180m de la Catedral (uns 3 minuts a peu).

2. Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià

Realitzat el petit creuer, escollirem un dels dos museus que aquí us proposem per visitar-lo. El primer que explicarem és el Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg. Adjuntem aquí la pàgina web. El recorregut animat i atractiu del museu permet descobrir 9 segles d’història d’Estrasbourg gràcies a 1.700 obres exposades, més de 9 funcions lúdiques i 9 pantalles digitals. Fundat en el 1920, en el cor d’un edifici històric – l’antiga carnisseria construïda en el 1587-1588-, el Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg va reobrir les seves portes en el 2013 completament renovat.

Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg

Abarcant la història de la ciutat des de l’Edat Mitjana fins a la creació de les institucions europees, el museu proposa una aventura històrica i lúdica. Prenent com a punt de partida les col·leccions, explora el passat, convidant als visitants a reflexionar sobre les condicions de vida a totes les èpoques i oferint oportunitats d’interaciió amb les obres d’art. La peça central del museu és el famós pla-relleu de 1727 encarregat per Lluis XV. El museu mereix una visita en sí mateix. A més, el museu té una decidida vocació cívica: conèixer els habitants d’Estrasbourg, desxifrar les “marques” i els “símbols” d’Estrasbourg,… A través d’un ric programa cultural de visites guiades i manifestacions “Vis ma ville” i “Fenêtre sur cour”, el museu afirma el seu paper de museu urbà, cívic i contemporani.

Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg

El Museu està obert tots els dies excepte els dilluns. L’horari és de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables. De 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda de 3,5€. Com passava amb els Museus del palais Rohan, amb la tarja “Pass Alsace” et surt gratuït i amb la tarja “Strasbourg City Card” tens 4 euros de descompte i pagues el preu reduït.

Passem a explicar l’altre museu que segons el nostre parer val la pena visitar a Estrasbourg. Es tracta del Museu Alsacià. Adjuntem aquí la seva pàgina web. Amb les seves discretes façanes a les ribes del riu III, el Museu Alsacià és una autèntica invitació a perdre’s en el cor de la seva típica arquitectura d’entramat de fusta del segle XVII. Què significa ser alsacià, des del segle XVIII fins als nostres dies? Coneixes les històries que s’amaguen darrera de tots els objectes quotidians que semblen tant comuns com una cadira, un tocat o una gerra de vi? Què representen els rituals del Schiweschlawe, l’arbre de Nadal, la caça de “hamets” o els desitjos de bateig?

Museu Alsacià

En un ambient a la vegada familiar i sorprenent, el visitant descobreix reconstruccions, a la vegada fidels i més idealitzades, d’un Stùb (la sala d’estar), d’una cuina, d’una botiga… Al recórrer els tres edificis del museu, descobriràs testimonis de la vida quotidiana i objectes sorprenents, tant del passat com del present. El Museu Alsacià és un reflexe de la població de la regió: multicultural i en constant evolució. Al llarg de tot l’any, ofereix exposicions i un dinàmic programa d’actes per a totes les edats, tendint ponts entre tradició i modernitat.

Museu Alsacià

El Museu està obert tots els dies excepte el dimarts. L’horari és de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, i de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda és de 3,5€. Com passava amb els Museus del palais Rohan i en l’anterior Museu Històric, amb la tarja “Pass Alsace” et surt gratuït i amb la tarja “Strasbourg City Card” tens 4 euros de descompte i pagues el preu reduït.

Ambdós museus es troben quasi de costat, separats únicament pel riu III.

3. Barri Imperial (Neustadt)

Visitat un d’ambdós museus (o els dos, segons el temps que disposeu i també les ganes), ens acostarem al Barri Alemany de la ciutat d’Estrasbourg. També se’n diu Barri Imperial o Neustadt. El barri és el resultat de l’ampliació de la ciutat realitzada per les autoritats alemanyes durant la seva annexió entre els anys 1880 i la Primera Guerra Mundial. Alemanya volia fer d’Estrasbourg una ciutat important dins del seu imperi i va construïr-hi una nova ciutat plena d’edificis oficials i monumentals, al nord del centre històric. Per conèixer millor la seva història i no perdre’t res interessant pots reservar aquest free tour que inclou també el Barri Europeu.

Palais du Rhin

El Barri Alemany està situat entre el Centre de la ciutat i el Barri Europeu. Com hem dit, l’arquitectura és molt diferent a la del casc històric ja que les cases típiques de la regió d’Alsàcia desapareixen per donar-hi cabuda a les grans avingudes i als palauets. Entre els seus edificis més destacats es troben la Biblioteca Nacional i Universitaria d’Estrasbourg, el Palais du Rhin, el Palais Universitaire, l’Òpera d’Estrasbourg, el Teatre Imperial i l’Estació de Tren.

Biblioteca Nacional d’Estrasbourg

El centre del barri alemany es troba a uns 700-800 metres del centre del Casc Històric de la ciutat. Al nostre entendre és perfectament visitable a peu, quedant més o menys a uns 10-12 minuts de distància.

4. Barri Europeu

Visitat el Barri Imperial o Neustadt i els seus edificis per fora, serà el moment de continuar la nostra ruta cap al nord de la ciutat per visitar també el Barri Europeu. Aquí sí que recomanem agafar el transport públic que ens brinda la ciutat d’Estrasbourg. Des del barri de Neustadt, i concretament des del Palais du Rhin, fins a l’edifici del Parlament Europeu, hi ha un xic més de 2 kilòmetres, significant aproximadament una mitja hora a peu. L’altra opció és que agafeu el transport públic, i concretament el tramvia de la ciutat, i en poc més d’uns 10 minuts us plantareu davant de l’edifici del Parlament Europeu. Concretament heu d’anar a la parada “Repúblique” ubicada davant el Teatre Nacional d’Estrasbourg i agafar la línia E, i baixar en la parada “Parlement Européen”, 4 parades més enllà.

Línia E del tramvia d’Estrasbourg (color lila), que ens duu a l’edifici del Parlament Europeu en el Barri Europeu

És en l’anomenat Barri Europeu on es concentren la seu de varies institucions de la Unió Europea com el Parlament Europeu, el Consell d’Europa o el Tribunal Europeu de Drets Humans. A pocs metres d’aquests edificis es troba el Parc de l’Orangerie, el qual visitarem després del Barri Europeu.

Parlament Europeu

Com hem dit, la zona on s’ubiquen els diferents organismes de la Unió Europea a Estrasbourg es diu Barri Europeu. Si vols conèixer més sobre la democràcia europea, pots visitar el Parlament de forma gratuïta amb una visita guiada “multimèdia” amb aturades interactives i audioguies en els 24 idiomes oficials de la Unió Europea.

Parlament Europeu

La visita al Parlament és força interessant, així que si tens temps, no te la perdis. Es tracta d’un dels edificis que visitar a Estrasbourg més emblemàtics. De fet, qualsevol pot assistir a una sessió plenària sense reserva prèvia. Les entrades individuals s’assignen per ordre d’arribada i pots seguir la sessió en qualsevol de les 24 llengües oficials. Si t’interessa visitar-lo, t’adjuntem la pàgina web amb la indicació de la seva possible visita i modalitats que hi ha, així com els horaris, etc…

5. Parc de l’Orangerie

El Parc de l’Orangerie és un lloc tranquil que visitar a Estrasbourg. També és on acabarem el recorregut del dia d’avui. Es tracta del parc més antic de la ciutat i és un lloc ideal per passar les tardes de primavera i estiu. Hi ha diferents zones de jocs infantils, un llac navegable i àmplis camins per anar en bicicleta. T’aconsellem la seva visita, tot i que està una mica allunyada dels llocs més turístics. El Parc és perfecte per passejar pels senders plens de naturalesa i relaxar-nos fent un píc-nic a la riba d’un llac. Enmig del parc s’hi troba el Palauet Josephine Pavilion, de principis del segle XVII, que va servir com a residència reial de l’emperatriu Josephine i com a hivernacle de tarongers.

Parc de l’Orangerie
Parc de l’Orangerie

Visitat i passejat el parc, i potser havent vist el capvespre i tot, emprendrem el camí de tornada a l’allotjament. Si estem al Parc de l’Orangerie i volem anar al nostre hotel (Hotel Graffalgar), el millor que podem fer és anar a buscar la línia del bus urbà nº2 (color vermell) anant a buscar la parada “Tauler” ubicada al sud-oest a uns 10 minuts a peu del parc, i baixar a la parada “Gare Centrale”, a uns 5 minuts del nostre hotel, havent realitzat unes 9 parades en total. El trajecte en autobús ens comportarà uns 20 minuts, on si sumem els trams que hem de fer a peu, estarem un xic més de 30 minuts per fer-ho tot. La freqüència de pas de les línies de bus son de 10 minuts aproximadament.

Mercats Nadalencs
Si viatges a Estrasbourg per Nadal, gaudiràs d’un dels millors ambients i decoracions nadalenques del món. La majoria dels 11 mercats nadalencs, repartits per les places més boniques de la ciutat, obren del 25 de Novembre al 31 de Desembre, inclòs el més antic de França, que es monta en la Plaça de la Catedral. A més d’aquest mercat de l’any 1570, val la pena apropar-se al mercat de la Petite France ple de productes artesanals, el de la Place Broglie amb tot tipus d’articles per Nadal i posts de menjar, el de la Place des Meuniers per comprar productes típics d’Alsàcia i el de la Plaça Gutenberg, que cada any va dedicat a un país o una regió.
Aparcaments a Estrasbourg
No és el nostre cas, ja que disposem d’allotjament amb aparcament inclòs molt a prop del Centre Històric, i tenim previst fer totes les visites en els dos dies que ens quedem a Estrasbourg tant a peu com en transport públic. Ara bé, has de saber que si ho necessites, a Estrasbourg hi ha el sistema d’aparcament P+R amb el que pots deixar el teu cotxe en una zona propera a una parada de tramvia i desplaçar-te en aquest mitjà de transport. Hauràs de pagar el pàrking per un dia (més o menys 5 euros) i a canvi tindràs un bitllet d’anada i tornada en tramvia (màxim per a 7 persones). Alguns d’aquests aparcaments estan ubicats a: Rue de la Rotonde, Place d’Étoile, Route Alfred Kastier, i Rue Charles Winter. Adjunto pàgina web.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *