Avui és un dels dies més importants del viatge. Descobrirem un dels grans símbols d’Escòcia, el castell Eilean Donan Castle, i també explorarem i descobrirem una de les millors rutes per fer al país, la ruta Nord Coast 500, tot i que nosaltres en farem una part, fins a Ullapool com a molt. Així doncs, entrem al cotxe i cordeu-vos el cinturó, que arranquem.
La intenció és arribar al Eilean Donan Castle abans que ho facin els autobusos. El castell obre a les 10h, i de Portree al mateix hi ha 1 hora llarga, per tant, ens tocarà marxar una mica abans de les 9h del matí per poder-hi arribar puntuals a l’hora d’obrir.
En la confluència de tres lochs de les Highlands de Escòcia (el Loch Duich, el Loch Long i el Loch Alsh), un estret pont de pedra condueix a una petita illa. Allí, rodejada d’aigua, muntanyes i miratges, emergeix una fortalesa fosca: el Eilean Donan Castle. El castell de Eilean Donan és un dels més emblemàtics del país, i també un dels més visitats. Avui explorarem aquest símbol de les Highlands per dins i per fora, des de la seva postal més bucòlica fins la seva vessant més massificada. Comencem!
A l’arribar enfront a la fortalesa, el més probable és que et rebi una imatge amb segell de les Terres Altes: el cel grisós, la boira reptant per el llac i la fina pluja trencant els reflexos.
Per a visitar el castell per dins, hem de comprar l’entrada a les taquilles que trobaràs en el Centre de Visitants. Aquest centre està obert mitja hora abans d’obrir el castell, a les 9:30h ja es podrà comprar l’entrada.
Si només vols admirar-lo per fora i treure algunes fotografies, pots acostar-te a qualsevol hora del dia sense tenir que pagar, però no podràs creuar la passarel.la.
Per veure el castell des de més amunt, abans d’arribar al castell agafa la desviació cap a Dornie i llavors el camí senyalitzat com a Carr Brae View Point. Et porta a un mirador que dóna una preciosa perspectiva del llac i les muntanyes que el rodegen. Anar a aquest mirador ho farem quan marxem, per no perdre temps amb l’arribada:
S’han rodat moltes pel.lícules en el fotogènic castell (Braveheart, Els Immortals o El mundo nunca es suficiente, entre moltes d’altres).
Encara que la fortalesa que veiem avui en dia és recent, la petita illa de Donan té una llarga història. La teoria predominant explica que, en el segle VI, el sant irlandès Donnán es va instal.lar a l’illa junt amb alguns fidels. D’aquí, tal vegada, el nom de Eilean Donan (“eilean” en gaèlic significa illa, “la illa de Donan”).
Però, la primera fortificació en la illa no es va construir fins al 1220, aprofitant la seva situació estratègica en el llac per a defensar les terres de les freqüents incursions vikingues.
Tornats a la calma, el clan MacRae va convertir el castell en la seva residència, i durant segles l’estructura s’anà fent gran o petita segons les necessitats del moment, però finalment es va abandonar.
En el 1719 va tenir lloc un dels successos més curiosos per els visitants espanyols. En el marc de l’aixecament jacobita de 1719, després de que França es negués a recolzar la revolta per retornar el tron anglès als descendents de la casa Estuardo, els escocesos varen demanar ajuda a Espanya.
Una expedició de 300 homes sortits de Cadis va aconseguir desembarcar en les Highlands, i 46 d’ells varen prendre el castell de Eilean Donan.
La ocupació va arribar a les oïdes dels anglesos, i un mes més tard, les fragates britàniques bombardejaren la fortalesa fins a aconseguir que els espanyols es rendissin, i llavors varen volar les restes.
Així, oblidada en ruïnes, hagués acabat la història del castell de Eilean Donan si no fos perquè John MacRae-Gilstrap, descendent del clan MacRae, la va comprar en el 1911 i va començar la llarga i romàntica feina de restaurar-lo i retornar-li l’esplendor.
Avui en dia, Eilean Donan és de nou un tosc castell, més o menys semblant a l’original, que serveix com a residència oficial del clan MacRae… i com a una de les majors atraccions turístiques d’Escòcia.
Per fora la bucòlica imatge del castell és de postal, però, i per dins? Val la pena comprar entrada per a visitar el Eilean Donan Castle?
Després de veure la seva estampa mil i una vegades, avui ens passejarem per dins. Arribem abans i tot de l’hora d’obertura i ni així aconseguim evitar els busos turístics. A Escòcia, salvant excepcions com el Castell d’Edinburgh o el de Urquhart, no és habitual trobar aglomeracions en llocs històrics, però Eilean Donan és la culminació de molts Tours per les Highlands.
Si l’interior del castell es pogués visitar per complet, segur que l’afluència de gent no es notaria tant. Però el fet de que sigui una residència privada fa que moltes estances estiguin tancades al públic, i que les demés no puguin fotografiar-se.
La visita es redueix a passejar entre els murs, acostar-te a les muralles i visitar algunes sales i habitacions modernes, decorades amb pompa i multitud de relíquies familiars.
Una hora és suficient per veure-ho tot. Sembla ser que altres fortaleses d’Escòcia agraden més en els seus interiors. Això va segons cadascú. Algú li agradarà més i a altres els hi agradarà menys. S’ha de provar, però.
La sensació que es té és que la fortalesa fascina més per fora que per dins, en especial si ja has visitat uns quants castells escocesos.
Tal vegada perquè, des de l’exterior, amb la imatge impregnada de romanticisme, pots imaginar la seva història. Des de dins en canvi, és senzill recordar que és una construcció moderna…
Quan el castell tanca, la illa queda oberta als visitants de forma gratuïta. Així que, si arribes a Eilean Donan a última hora de la tarda, podràs passejar per la illa sense necessitat de visitar el castell.
Els horaris del castell en els mesos d’estiu son de 10h a 18h, i els preus son de £10 pels adults, £6 pels nens, i el passi familiar a £29.
Visitat el castell, ens anirem a veure’l des del mirador indicat anteriorment. D’allí, ja agafarem carretera i manta i anirem al començament de la Ruta Nord Coast 500, el poble de Lochcarron, a uns 34 minuts en cotxe d’allí (20,8 milles). Les primeres carreteres de la ruta son per arribar fins a la península d’Applecross (carretera A896 i la carretera Applecross Pass que ens farà arribar al poble mateix d’Applecross). És una carretera panoràmica amb grans vistes i molts miradors per parar, però el millor mirador de tots és el de “Bealach Na Ba Viewpoint”, on pararem el cotxe i gaudirem de les vistes dels entorns, llacs i illa de Skye. Està ubicat a la carretera Applecross Pass, a 5 milles d’arribar al poble d’Applecross.
A partir d’aquí un s’ha de deixar portar per la bellesa dels paisatges que anirem a recórrer per aquestes petites carreteres. Pararem allà on ens ho demani el cos. És probablement una de les carreteres amb els paisatges més bonics que hem recorregut mai. Durant un bon tram estarem creuant la península d’Applecross. Les fotografies parlen per si soles.
Després d’Applecross entrarem dins l’àmbit del Loch Torridon, per la carretera A896, i veurem que hi ha molts miradors al Loch, ja que realment es tracta d’un Fiord (el Torridon Fjord).
Seguirem sempre cap al nord, vorejant a part del Loch Torridon, el Loch Mare, el Loch Eve i el Little Loch Broom. Quan estiguem passant per Slattadale, en el Loch Mare, buscarem les Cascades Victoria (Victoria Falls), on hi ha un aparcament habilitat per deixar el cotxe i poder visitar les cascades a peu.
Hi ha dos camins habilitats, un camí de 300 metres que va directe a la cascada, i un altre que la voreja per un mirador que fa uns 700 metres de camí. Nosaltres farem la ruta circular, que és de 1km en total.
Des del mateix aparcament hi ha unes vistes meravelloses sobre el Loch Mare. Les cascades porten el nom de la reina Victoria, que les va visitar en 1877. L’aigua que cau per les cascades prové de Beinn Eighe, la impressionant muntanya al sud del llac. És una reserva natural nacional i val la pena explorar-la per veure l’antic pinar de Caledonia i l’entorn muntanyós.
Continuarem passant Gairloch i arribant a Gruinard Bay. A més de les desenes de parades que faràs per treure la càmera de fotos, és imprescindible parar en la platja de Gruinard. És un impressionant arenal de gran bellesa. Com a nota curiosa t’explico que just enfront es troba la illa de Gruinard, famosa per ésser un laboratori de proves del virus Ántrax durant la Segona Guerra Mundial. Va quedar contaminada i en quarantena durant quasi 50 anys.
Ja portem molts kilòmetres a sobre, però s’ha de fer un petit esforç per visitar les cascades de Measach (Falls of Measach). Des de l’aparcament, en un curt passeig ens trobem amb aquesta gran caiguda d’aigua. No és la cascada més impressionant d’Escòcia però l’entorn de la gorja de Corrieshalloch és preciós.
Els recorreguts son varis, ja sigui per visitar la cascada com per veure els engorjats i les vistes al Loch Broom. Hi ha 4 punts de miradors i tres tipus de camins. Creiem que la visita ha de durar un mínim de 30 minuts.
Després d’un intens dia, arribem al nostre destí final: el poble mariner d’Ullapool. És un altre petit poble de pescadors, ja que aquesta zona està plena de localitats així. Però al llarg dels anys ha tingut la sort de convertir-se en un punt de referència per a la visita de l’extrem nord d’Escòcia. A més, des d’Ullapool surten els ferris cap a les illes Hèbrides. Que és un lloc turístic es nota quan arriba la nit i comencen a omplir-se tots els locals del seu passeig marítim.
Per tant, l’allotjament del dia d’avui el buscarem a la zona d’Ullapool, o sense arribar a Ullapool, en algun poble on hi passi la carretera A835 al sud d’Ullapool en direcció a Inverness. |
Adjuntem el recorregut realitzat en el dia d’avui mitjançant un mapa de google maps, amb els accessos, distàncies i llocs marcats. Estan també les principals fites del dia on s’observen els atractius visitats i el total de kilòmetres recorreguts amb el temps invertit a la carretera (198 milles amb 5h i 45min):
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m66!1m12!1m3!1d547813.5741150508!2d-6.168277268453017!3d57.56520794022958!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m51!3e0!4m5!1s0x488c2fe19bd3071d%3A0x101d0b7a22386915!2sPortree!3m2!1d57.412473999999996!2d-6.1960231!4m4!1s0x488e9119ab2d938d%3A0xb3238d97fcbf65d3!3m2!1d57.2738957!2d-5.5161584999999995!4m5!1s0x488e8ebb909de4d1%3A0x9a0246f24cebdcd6!2sLochcarron!3m2!1d57.397704!2d-5.503079!4m5!1s0x488e810ba82c3f4d%3A0x9e1276b3016162ed!2sApplecross!3m2!1d57.4319012!2d-5.809727!4m5!1s0x488e7ebdfc5f61a9%3A0xa0c681c77df76c0!2sFearnmore!3m2!1d57.5786124!2d-5.8093781!4m4!1s0x488e67cd323a50e5%3A0x9ba692a5acbefea!3m2!1d57.6810961!2d-5.5353601999999995!4m4!1s0x488e4029a0860d8f%3A0xf71654a1ffb06546!3m2!1d57.8520988!2d-5.4518444!4m4!1s0x488e4dc7302f89d3%3A0xe0a421e868567ce9!3m2!1d57.7552975!2d-5.023308999999999!4m5!1s0x488e30fbb7a7b361%3A0x59c4937301c9c80d!2sUllapool!3m2!1d57.895418!2d-5.161313!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1639125643804!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]