Categories
ESCÒCIA

9. Inverness: Rogie Falls + Cromarty + Caminada Fairy Glen Falls + Chanonry Point + Fortrouse Cathedral + Inverness

La jornada de viatge serà menys intensa que la del dia anterior, però ens conduirà fins la capital de les Highlands: Inverness. Pel camí farem algunes aturades interessants i, inclús, una mica de senderisme.

Avui és el dia de les cascades i per això, sortirem amb el cotxe en direcció a les cascades Rogie Falls, ubicades en el poble de Contin. De Ullapool a Contin hi ha 35,9 milles (es fan amb uns 46 minuts), seguint la carretera A835 en direcció sud-est.

Els indicadors ens portaran fins a un aparcament abans d’arribar al poble de Contin, en el qual deixarem el cotxe, i per un camí senyalitzat (no té pèrdua), en tant sols 5 minuts ens portarà fins la mateixa base de les cascades.

Continuem la nostra ruta deixant els paisatges verds per endinsar-nos, 27,5 milles després (uns 44 minuts des de Rogie Falls), en una petita i curiosa ciutat: Cromarty. Diem curiosa perquè combina un bonic i cuidat centre històric medieval, amb platges i plataformes petrolíferes que perfilen l’estuari de Cromarty.

Casc Històric de Cromarty

Seguim la ruta i en 13 minuts de cotxe (8,4 milles per la A832) arribem als afores de la localitat de Rosemarkie. Anem a veure unes precioses cascades d’una ruta de senderisme de nom evocador: Fairy Glen. Entre boscos del verd més intens i ponts sobre el riu, ens trobarem amb un parell de cascades tretes d’un conte de fades. La naturalesa que brota en un lloc com aquest és espectacular. L’inici de la ruta és un aparcament senyalitzat com a “Fairy Glen Falls Trail Head Car Park”. La ruta és facilíssima, ja que son 3 kilòmetres i una hora de passeig sense desnivell fins a les cascades.

Després d’aquesta caminada-passejada segur que hem carregat piles per una bona estona. I així ho comprovarem, perquè el següent punt de la ruta es troba molt a prop d’aquí, concretament a 2,3 milles (7 minuts) dins el mateix terme municipal de Rosemarkie. Es tracta de Chanonry Point, el qual és un emplaçament molt especial. És una llengua de terra que s’endinsa cap al mar, i a la punta hi ha un far. Es tracta d’un lloc d’albirament de dofins. De fet, és el lloc més famós d’Escòcia per veure aquests animals. Aparcarem el cotxe com més a prop del far i de la punta millor.

Els entesos diuen que hi ha possibilitats de veure dofins 1 hora després de la marea baixa. Aquí adjunto la comprovació:

Satisfets per haver tingut sort o cansats d’esperar per no haver-ne tingut, continuarem amb la nostra ruta del dia. Només ens desplaçarem 1,7 milles a l’oest fins al poble de Fourtrose, a tocar de Rosemarkie. Aparcarem a prop del monument que volem visitar: la Fortrose Cathedral. Es tracta d’unes ruïnes de la catedral del segle XIII, construïda amb pedra de color vermellós. Està ubicada al centre d’una plaça, la Cathedral Square i els voltants estan enjardinats. És un lloc bonic per passar-hi l’estona que es necessiti. Només una petita part de l’edifici es manté en peu, però conté alguns detalls arquitectònics fins, que inclouen voltes de pedra sobresortints i restes de la traceria de la finestra.

La visita a les ruïnes son dins uns horaris, de 9:30h a 17:30h, i l’entrada és gratuïta.

I un cop visitada, ja teníem ganes d’arribar a Inverness, buscar l’allotjament i deixar el cotxe aparcat fins al dia següent. La resta de temps del dia el dedicarem a la ciutat d’Inverness. El centre històric de la ciutat és preciós. Aquesta ciutat s’aixeca a les ribes del riu Ness majestuosa i elegant. Durant la tarda, visitarem la Old High Church, el castell i ens perdrem per els carrers del casc històric.

Durant dues nits disposarem d’un allotjament a la ciutat d’Inverness, com més al centre millor, així ens estalviarem de tocar el cotxe per visitar el centre.

Inverness, coneguda com la capital de les Highlands, es repeteix com a parada en moltes rutes per Escòcia. Aquesta ciutat és una base ideal per a excursions, encara que no tothom està de pas: potser arribis atret, també, per l’enigmàtic Llac Ness, o pel castell de Urquhart.

Ara t’explicaré què et proposo per visitar a Inverness en 1 dia, que és el temps que disposarem com a molt (la tarda d’aquest dia i un tros del matí del següent, per exemple):

El cor d’Inverness està marcat per el pas del riu Ness (en gaèlic, Inbhir Nis significa “La boca del Ness”), que desemboca al nord en el fiord de Moray.

El centre de la ciutat es desplega a l’est del riu i dels seus ponts, i és tant compacte que pots recorre’l a peu en un matí o en una tarda.

De fet, més d’una vegada hem llegit que Inverness té pocs encants més enllà de ser una porta d’accés al Loch Ness i a les Highlands.

I, encara que és cert que no està sembrada de monuments, la tranquil.litat, una història que abasta des dels pictes fins als jacobites i el riu sempre proper son suficients perquè la capital de les Terres Altes ens sembli una bona parada.

Aquí tens 11 llocs que veure a Inverness en un dia:

  1. El centre d’Inverness: Els carrers Church Street i Academy Street (aquesta última, junt a l’estació de trens i la d’autobusos) engloben gran part de les botigues i restaurants. Si et quedes amb set de més compres, ves al Centre Comercial Eastgate Shopping Centre. Si el què busques son mapes o records d’Inverness, dirigeix-te a High Street, on trobaràs el centre d’informació turística de la ciutat, així com varies botigues de souvenirs i empreses d’excursions. A l’Academy Street, junt al centre comercial Eastgate, veuràs una escultura d’un unicorn, l’animal nacional d’Escòcia.

2) El Victorian Market: Un altre lloc amb botigues independents és el Victorian Market, unes galeries que daten de 1890 a les que pots accedir des de Church Street o des de Academy Street. Encara que l’interior és molt pintoresc, poden ésser una bona parada si no saps què fer a Inverness en un dia de pluja.

3) El museu d’Inverness: Molt a prop de High Street veuràs l’Inverness Museum & Art Gallery, un museu gratuït que explica la història de les Highlands, i que també exposa art. És petitet, però si disposes de temps, una parada interessant. Si, en canvi, només tens unes hores a la ciutat, salta fins al següent punt i dirigeix-te fins a l’Inverness Castle.

4) L’observatori de l’Inverness Castle: Rumb a la següent parada: el castell d’Inverness. Fins fa molt poc, no era possible visitar aquesta fortalesa de pedra arenosa vermella, aixecada en 1836 en el lloc que durant segles ocuparen varis castells.

Però, des de principis de 2017, la torre nord s’ha convertit en el Inverness Castle Viewpoint, un observatori que ofereix les millors vistes d’Inverness. Els preus per entrar-hi son de £6 pels adults i £4 pels nens fins als 12 anys. Els horaris son només de dijous a dilluns (dimarts i dimecres tancat), de les 10:30h a les 16:00h.

Puja les escales i deixa’t captivar per la seva panoràmica, amb el riu Ness en primer pla, que et mostra l’estructura de la ciutat i et convida a gaudir de la seva calma des d’un punt de vista inusual.

De camí a l’observatori, trobaràs exposicions dedicades a dues figures llegendàries. La primera és Brahan Seer, un profeta escocès les prediccions del qual sobre Inverness sembla que s’hagin acomplert. La segona, el monstre del llac Ness i el seu encontre amb San Columba, que es va produir en 565 i seria la primera referència coneguda a Nessie. El curiós és que, segons la història, en aquell moment la criatura vivia en el riu Ness, però després de fugir del sant, es va establir al llac.

5) Les illes del riu Ness: Des del castell, camina seguint la riba del riu Ness en direcció sud i en uns 15 minuts arribaràs a un dels racons més sorprenents d’Inverness, les Ness Islands. Aquestes illes en la meitat del riu t’envolten amb els seus paisatges boscosos, esmorteint el soroll de les carreteres contigües i regalant-he un oasi que molts no esperarien trobar en el cor d’una ciutat.

Des de l’illa sud, veuràs que un pont connecta amb la riba oest del riu. Et proposem tornar al centre de la ciutat per aquest cantó i conèixer, així, una altra part d’Inverness.

6) La riba oest del riu Ness i el jardí botànic: Parlant d’oasis, a escassos 5 minuts de les illes del riu Ness hi trobaràs l’Inverness Botanic Garden, el jardí botànic de la ciutat. L’entrada és gratuïta (accepten donatius), per lo que un passeig entre els jardins i hivernacles és bona idea en qualsevol moment de l’any.

Si viatges amb nens, apropa’t també fins el parc Whin Park, amb multitud de gronxadors. Si visites Inverness en cap de setmana, podràs pujar en el tren en miniatura Ness Islands Railway. Després d’un descans entre naturalesa, és moment de tornar al centre d’Inverness seguint la riba oest del riu.

7) El pont Infimary Bridge: Una curiositat: atura’t a l’Infimary Bridge, un dels ponts sobre el riu Ness. Si estàs sol, potser no ho notes gaire, però, en quan comparteixis la passarel.la amb algun altre vianant o ciclista, notaràs que el pont es balanceja i es mou sota els teus peus.

8) La catedral de Inverness: Sense abandonar la riba oest del riu, i deixant enrere el modern teatre-cine Eden Court, aviat arribaràs a la catedral de Inverness, consagrada a Sant Andreu. El pressupost es va esfumar abans de que poguessin instal.lar agulles en lo més alt de les torres, però, en el 1869, el temple va obrir les seves portes, que segueixen obertes a tothom.

9)    L’església Old High Church i els jacobites: Deixa enrere el pont Ness Bridge i continua a l’abric del riu fins a arribar al pont per als vianants Greig St. Bridge. A l’altre cantó, a la part alta d’una lloma coneguda com St. Michael’s Mound, veuràs la silueta de l’església Old High Church. Construïda en el segle XVIII, es tracta de l’església més antiga de la ciutat, encara que sembla que en aquest racó han existit edificis sagrats des de que, en el segle VI, San Columba va arribar a Inverness amb la seva missió evangelitzadora.

La pintoresca imatge de l’església i els seus terrenys, ondulant-se cap al riu, contrasta amb la lúgubre història del cementiri. Allí van executar a varis presoners jacobites després de la tràgica batalla de Culloden, punt final de l’aixecament jacobita de 1745. Una placa en els terrenys senyala dues pedres que es creu que es varen utilitzar durant les execucions: una marcava la posició dels presoners sentenciats a mort per traïció, l’altra, la posició del botxí que anava a disparar el mosquet. El camp de batalla de Culloden es troba molt a prop d’Inverness i és una de les excursions imprescindibles que et proposarem en el dia de demà.

10) Leaky’s Bookstore, mils de llibres a Inverness: Des d’aquest episodi turbulent pots traslladar-te en només uns passos, a un lloc que acull mils de històries: la increïble llibreria Leaky’s Bookstore, que ven llibres de segona mà dins d’una antiga església.

Si t’agrada llegir, segur que entens aquesta sensació quasi màgica d’endinsar-te en un temple de la lectura, amb aquesta olor tant característica i cada mil.límetre de l’espai agafat per algun llibre.

Per nosaltres, Leaky’s Bookstore és una de les llibreries més boniques d’Escòcia. I, inclús si no vols comprar res, et recomanem incloure-la entre els llocs que veure a Inverness en un dia.

11) Una pinta a Hootananny: Per molts, el mític Hootananny és el millor pub d’Inverness per gaudir d’una pinta, un plat de menjar tradicional i una vetllada de música en directe.

A no ser que coincideixis amb un dels ceilidhs dels dissabtes, a primera hora de la tarda sol estar poc concorregut. Però, si et quedes prenent un parell de cerveses (una bona opció és la Black Isle, elaborada en la península al nord d’Inverness), veuràs que l’ambient es va caldejant poc a poc i que, quan arriba la música, Hootananny es posa fins els topes.

Si prefereixes un entorn més assossegat, molt a prop hi trobaràs altres pubs. Quina millor manera de tancar un dia a Inverness, oi?

Aquests son els 11 imprescindibles que podem realitzar a Inverness en el temps que hi som allotjats. Els adjuntem en un mapa de google maps, per tenir-los ben ubicats:

https://www.google.com/maps/d/u/3/edit?mid=15c7noTnRVGh8vspjSgK_bceeP4YZsu5_&usp=sharing

Igualment, adjuntem un plànol turístic d’Inverness, que mai se sap si s’haurà d’utilitzar o no:

Inverness-City_TBID_2019.jpg (3308×2339) (visitinvernesslochness.com)

També, adjuntem el recorregut realitzat en el dia d’avui mitjançant un mapa de google maps, amb els accessos, distàncies i llocs marcats. Estan també les principals fites del dia on s’observen els atractius visitats i el total de kilòmetres recorreguts amb el temps invertit a la carretera (92,1 milles amb 2h i 20min):

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m54!1m12!1m3!1d458545.6652829674!2d-4.923293350550272!3d57.7317330055858!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m39!3e0!4m5!1s0x488e30fbb7a7b361%3A0x59c4937301c9c80d!2sUllapool!3m2!1d57.895418!2d-5.161313!4m4!1s0x488fa7c710a1728b%3A0xa70245beeb2d7bf5!3m2!1d57.5903351!2d-4.6076768999999995!4m5!1s0x488f836b33bb5a75%3A0x9af0e279f3ff50ad!2sCromarty!3m2!1d57.680609!2d-4.0346781!4m4!1s0x488f82b0bd990287%3A0x8f3b39f2f441dc8c!3m2!1d57.592599699999994!2d-4.1176126!4m4!1s0x488f79ab23db0d53%3A0x164aa6dc82665ccf!3m2!1d57.573699!2d-4.0948967!4m4!1s0x488f9d54b5421b77%3A0xb060ec5e2a3fa3aa!3m2!1d57.580784799999996!2d-4.1302671!4m5!1s0x488f715b2d17de2b%3A0x624309d12e3ec43d!2sInverness!3m2!1d57.477773!2d-4.224721!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1639126828225!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *