Categories
PIRINEUS ARAGONESOS

13. VALLE DE GISTAÍN: RUTA IBON DE PLAN O BASA LA MORA + MIRADOR ALTO LAVASAR + MUSEO ETNOLÓGICO SAN JUAN DE PLAN + PUEN PECADOR + MIRADOR CRUZ PUYADASE + GISTAÍN

Avui anirem a passar el dia a la vall màgica de Gistaín. Aquest bell racó et deixarà fascinat per els seus paisatges de somni i els seus pobles d’alta muntanya amb sabor a passat. Primer de tot mirarem d’arribar fins a l’Ibón de Plan (o Basa de la Mora). El cotxe ens deixarà a uns 20 minuts a peu de l’ibón i la resta la farem caminant. Dinarem de pícnic i aprofitarem també per anar a veure el Mirador Alto de Lavasar, on es tenen unes grans vistes de la vall de Gistaín. Després baixarem ja al fons de la vall, primer al poble de San Juan de Plan, on visitarem l’interessant Museu Etnològic. Als afores, ens acostarem al Puen Pecador, un pont sobre un torrent, amb una espectacular alçada, i finalitzarem la ruta al poble de Gistaín, on a part de visitar-lo ens acostarem a l’últim dels miradors, el Mirador de la Cruz de Puyadase (a 1,5 kilòmetres al nord de Gistaín), on es tenen també unes grans vistes de la vall. Avui farem una ruta etnogràfica i panoràmica al mateix temps. Comencem.

La Vall de Gistaín o Chistau està rodejada d’imponents pics, nombrosos llacs o ibons i amples praderies de muntanya on pastura el bestiar. Plan, San Juan de Plan, Gistaín i Tella-Sin son els bucòlics pobles que integren aquesta vall, amb les seves cases de pedra, carrers en costa amunt i pintorescos racons amb vistes panoràmiques a la muntanya.

Junt a la seva arquitectura tradicional, aquests pobles han sabut conservar les seves tradicions com els carnavals, la falleta de San Juan i els vestits i artesania popular.

Una vall que t’ofereix, no només rutes de senderisme per a tots els nivells, ascensions a llacs gelats i cimes mítiques com Posets o Bachimala, sinó també el plaer del turisme assossegat, aïllat del món.

Primer de tot ens arribarem al poble de Saravillo, per anar a buscar la pista forestal per a pujar a l’ibón de Plan. Ens trobarem que hem de pagar uns 3€ pel manteniment de la pista en condicions. Com a mínim que aquests diners serveixin per això. La pista té uns 14 kilòmetres i ens estarem aproximadament 1 hora per pujar-la fins al seu final, el Refugio de Lavasar. Aquí deixarem el cotxe i continuarem a peu.

Mapa de la caminada des del Refugio de Lavasar a l’Ibon de Plan

La ruta a peu fins l’Ibón de Plan son uns 20 minuts, on s’hi afegiran uns altres 20 minuts si volem donar la volta a l’ibón quan hi arribem.

El Ibón de Plan, també conegut com a Basa de la Mora, és considerat com un dels ibons més bells del Pirineu. L’ibón es troba emplaçat en un entorn majestuós, acompanyat per enormes moles pètries i grans tarteres de pedra alternades per boscos de pins negres i verdes praderies a les seves ribes.

La ruta a peu és a través d’un còmode sender sense quasi desnivell.

És recomanable preguntar en la oficina de turisme comarcal l’estat de la pista abans d’iniciar l’excursió.

Ibón de Plan

La ruta a peu comença darrera el refugi de Lavasar, on surt un camí que ens portarà, com hem dit, en aproximadament 20 minuts i havent caminat 1,5km per un recorregut de poc desnivell fins al magnífic circ de pedra que envolta l’ibón.

Gran pradería avant-sala de l’arribada a l’Ibón de Plan

El nivell d’aigua existent a l’ibón dependrà de l’època de l’any en la que ens trobem i la pluja caiguda abans de la nostra visita.

Ibón de Plan

Un cop hem arribat a l’ibón podem relaxar-nos en les seves praderies circumdants o bé podem realitzar un recorregut circular que rodeja totalment l’ibón, recorrent aproximadament 1,5km pràcticament plans en uns 20 minuts.

Agafant la sena que surt a la nostra esquerra i sempre junt a l’ibón podrem recórrer aquest senzill sender que ens permet contemplar diferents perspectives de l’ibón.

Ibón de Plan

En l’altre extrem de l’ibón arribarem a una extensa praderia que ens ofereix una perspectiva totalment diferent, res a veure amb la clàssica imatge de l’ibón.

En aquest punt podem retornar per el mateix sender o bé continuar rodejant l’ibón per un camí un xic més complicat encara que practicable per qualsevol excursionista mig ja que travessa una gran pedrissa.

Camí que rodeja perimetralment l’ibón de Plan

La tornada fins al refugi de Lavasar la realitzarem per el mateix camí d’anada en uns 20 minuts. Un cop arribem al refugi de Lavasar, anirem a buscar el trencall cap al Mirador Alto de Lavasar.

Mirador Alto de Lavasar

Després del mirador, agafarem el cotxe i ens en tornarem per la mateixa pista forestal que hem arribat. Un cop a Saravillo, agafarem la carretera de la vall i ens acostarem al poble de San Juan de Plan. Mirarem d’aparcar el cotxe lo més a prop possible del casc urbà, que és molt petitet. Un cop aparcats, anirem a buscar el Museu Etnològic de San Juan de Plan. El Museu es troba a la calle Alta nº1, i ofereix una àmplia col·lecció d’objectes tradicionals. La visita pot durar de 30 minuts fins a 60 minuts. El preu és de 2€ per persona i l’horari d’accés en els mesos d’estiu és de 10 a 13h, i de 16:30 a 20:30h.

Museu Etnològic de San Juan de Plan

Visitat el museu i recorregut el seu casc urbà, sortirem del poble per la carretera de la vall per anar a trobar l’aparcament del Puen Pecador. L’aparcament es troba a la mateixa carretera a uns 1200 metres del poble en direcció nord. Allí aparcarem, i ens dirigirem fent una caminadeta, fins al Puen Pecador.

Caminadeta al Puen Pecador

Es tracta d’un pont molt antic, ple de llegendes, com la que li dóna nom, on es diu que des d’aquí es llançaven al riu Zinqueta als pecadors. La ruta es troba senyalitzada, per lo què no té pèrdua. Durant el passeig anirem gaudint d’un meravellós bosc de ribera amb informació dels arbres que ens anem trobant pel camí. De l’aparcament al pont hi ha uns 200 o 300 metres únicament.

El Puen Pecador

Visitat el pont, anirem fins al poble de Gistaín, el que li dóna el nom a la vall. Està a 3,6km de San Juan de Plan (uns 5 minuts amb cotxe). Però primer, entrarem al poble amb el cotxe per desviar-nos a mà dreta i agafar una pista forestal que en qüestió de 1,5km ens durà a un dels millors miradors de la vall, el Mirador de la Cruz de Puyadase. Les vistes de la vall son espectaculars. A més, en la zona, hi ha una àrea de pícnic.

Vistes des del Mirador de la Cruz de Puyadase

Si la pista forestal estés en mal estat, en definitiva son només 1,5km des del poble de Gistaín amb una mica de pendent. Calculeu una mitja hora anant a peu (per l’anada).

A la tornada, aparcarem a l’entrada del poble de Gistaín i el visitarem passejant pels seus carrerons així com observant la seva arquitectura tradicional. Amb poca estona haurem fet, ja que el poble és molt petit. Això sí, està ubicat en la millor situació per a contemplar la vall.

Gistaín

I fins aquí la jornada d’avui, on hem descobert una nova vall pirinenca, molt especial i màgica.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (94,50 kilòmetres, en 1 hora i 53 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *