Categories
PIRINEUS ARAGONESOS

14. POSETS-MALADETA: PLA D’AIGUALLUTS I FORAU D’AIGUALLUTS + CASCADAS DE ARDONÉS OPCIÓ 1 + CENTRO DE INTERPRETACIÓN GLACIARES + MIRADOR DE ISÁBENA o GRAUS

És l’últim dia sencer de les vacances al Pirineu Aragonès. L’aprofitarem anant a explorar el Parc Natural de Posets-Maladeta. Primer de tot ens arribarem a Benasque o als Llanos de l’Hospital per agafar el bus que ens ha de portar a La Besurta (a l’estiu). Des de la Besurta farem una espectacular ruta de trekking pel Pla d’Aigualluts i el Forau d’Aigualluts. Finalitzada la ruta, on també hi dinarem de pícnic, ens n’anirem a trobar les Cascades de Ardonés, un xic més amunt de Cerler. Després entrarem al Centre de Interpretació dels Glaciars, ubicat a Eriste, prop de Benasque, i per finalitzar la ruta del dia, triarem una opció entre les dues que us proposarem: per una banda, la visita al poble de Graus; i per l’altra banda, una petita ruta al Mirador de Isábena, totes dues opcions a la comarca de la Ribagorza. Comencem.

Sortirem d’Aínsa en direcció al Parc Natural de Posets-La Maladeta. Al cap d’1 hora ens trobarem ja a les immediacions de Benasque, i podem decidir on aparcar el cotxe per anar a buscar el bus a la Besurta, si a Benasque o al pàrking de Llanos de l’Hospital. Si decidim d’aparcar a Benasque, l’autobús surt de l’Hotel Aneto, amb uns horaris fixes. En canvi, des de Llanos de l’Hospital surten busos cada 30-35 minuts aproximadament.

El tancament de la pista cap a la Besurta és degut a la gran afluència de cotxes i persones en aquesta zona, amb l’impacte visual i ambiental que això provoca, a més d’ésser nociu per la fauna i flora del lloc, apareixent any rere any marmotes i altres animals morts.

El primer autobús surt de Benasque cap a Llanos del Hospital i Besurta a les 4:30h del matí. És l’habitual si el què vols és realitzar l’ascensió de l’Aneto. Aquest mateix autobús torna a parar en el pàrking de Llanos del Hospital a les 5:00h, per si enlloc de deixar el cotxe a benasque, decidiu deixar-lo a Llanos del Hospital. L’últim autobús que surt des de Benasque en direcció a La Besurta és a les 18h de la tarda. El primer autobús que va des de La Besurta fins a Benasque surt a les 6:00h del matí i l’últim que surt des de La Besurta és a les 21h.

Parking públic de Llanos del Hospital

En el cas d’haver pujat a Llanos del Hospital en cotxe, és a dir, no haver agafat l’autobús des de Benasque, pots agafar allí l’autobús, aparcant el cotxe just abans d’una barrera amb caseta de fusta, a l’esquerra. Des d’aquesta barrera, hi ha autobusos des de les 8h i fins les 20:30h, amb una freqüència d’uns 35 minuts entre un autobús i l’altre. Aquesta opció és menys recomanable, doncs en dies d’afluència, el pàrking del Vado del Hospital s’omple i no deixen passar més cotxes, tenint que aparcar lluny, a la carretera o directament no hi ha llocs.

Els preus de l’autobús son de 12,20€ anar i tornar des de Benasque, i de 5,10€ anar i tornar des de Llanos del Hospital. Aquests preus son orientatius, perquè cada any els canvien. Com veieu és força més car des de Benasque, però si anem a Llanos del Hospital ens podem trobar que l’aparcament està ple o que l’autobús quan passa ja no hi ha places. És massa arriscat. Proposaríem de sortir amb el bus directament des de Benasque.

Ubicació de la sortida de l’autobús des de l’Hotel Aneto de Benasque

Finalment hem agafat l’autobús que ens deixa a La Besurta (el trajecte és d’uns 16,6km, uns 22 minuts aproximadament). Aquí comença la nostra ruta d’avui: Forau i Cascada de Aigualluts.

Es tracta d’un preciós itinerari que ens descobreix el Forau, la cascada i el Plan de Aigualluts, en el cor del Parc Natural Posets-Maladeta. És un recorregut linial (d’anar i tornar) d’uns 6 kilòmetres de longitud que transcorre en les immediacions del naixement del riu Ésera, en la capçalera de la vall de Benasque. Sortim del cobert de la Besurta i ens apropem al Forau de Aigualluts, des d’on continuem cap a la cascada i el Plan de Aigualluts. Tornarem pel mateix camí que hem anat, fins a La Besurta, on finalitzem la ruta. La ruta té uns 110 metres de desnivell i un horari efectiu (sense aturades) de 2 hores i uns 40 minuts.

Comencem l’itinerari en el cobert de la Besurta (0:00h – 1.900m)(1), en l’esplanada d’accés al transport públic. Des d’aquí seguirem la senyalització vertical cap al Forau i els Plans d’Aigualluts. Agafem una pista-sender senzilla i molt agradable cap al Sud-Est que ens permet captar la bellesa dels Plans de la Besurta.

La Besurta, punt de partida d’una gran varietat de rutes per tots els nivells
El primer tram de la ruta és molt còmode. Tenim unes bones vistes del pic de la Renclusa

Mentres avancem podem veure cap al Sud els Portillones amb el pic de la Renclusa i el llom que baixa fins al fons de la vall, que és la culminació del contrafort Nord-Est de la cima de la Maladeta (3.308m).

Creuem el riu Ésera i seguidament arribem al creuament de camins Forau de Aigualluts / Refugio de la Renclusa (0:15h – 1.910m)(2), situat junt a la sortida del barranc de la Renclusa, per on hi ha una ruta de baixada força important (però no és la nostra caminada en el dia d’avui).

A mesura que anem guanyant alçada milloren les vistes que tenim sobre les muntanyes que ens rodegen
Arribem a la desviació Forau de Aigualluts / Refugio de la Renclusa
Els pics i les crestes afilades son els grans dominadors de les altures de la vall de Benasque
Vistes al massís de la Maladeta: glaciar de la Maladeta, pic de la Maladeta, pic de la Rimaya, pic Cordier, pic Sayó, pic Mir,…

Nosaltres seguim ara el camí cap al Forau de Aigualluts i abordem un tram de pujada amb vistes al conjunt de cimes del sector Nord-Oest del massís de la Maladeta i a part de lo que queda del seu glaciar. Pugem per un petit torrent fins a una collada junt al turó de la Pleta de la Renclusa, des d’on accedim a un nivell superior de l’alta vall de Benasque.

El sender s’empina i les rampes dures passen junt a un exemplar de pi negre mort

Ja per sobre de la cota 2.000m, la pendent es suavitza i, rodejats de prats alpins amb vistes a la piràmide perfecta del pic d’Aigualluts (2.692m), ens acosten plàcidament fins el Forau de Aigualluts (0:50h – 2.011m)(3). Des de la barana de protecció costa de veure i entendre el Forau, ja que el tenim justament a sota nostre, però un panel ens explica els processos erosius que el formaren.

Preciosa estampa amb les aigües del riu Ésera i el pic de Aigualluts al fons
Forau de Aigualluts

Un cop hem admirat i comprès aquest capritxós fenòmen natural, reprenem la ruta cap amunt, passant junt a la impetuosa cascada de Aigualluts. Des d’aquest punt ja podem contemplar, 1.000 metres per sobre nostre, la glacera i la preciosa piràmide de la cima de l’Aneto, que amb els seus 3.404m és la màxima cota de tota la serralada pirinenca. Depenent de l’època de l’any en la que fem la ruta veurem el reflex del gel de la glacera o bé el reflex de la neu que cobreix el gel.

Vistes al pic de l’Aneto, collada de Corones i pic de Corones
Un dels panorames més bells dels Pirineus
Cascada de Aigualluts, ufana d’aigua a principis d’estiu

Per damunt de la cascada ens trobarem amb el pintoresc Plan de Aigualluts (1:10h – 2.030m)(4), que s’ha format amb el dipòsit dels sediments que amb el temps li han anat aportant els diferents cursos d’aigua que baixen de les valls de Barrancos i de la Escaleta. L’aigua discorre com pot entre les argiles impermeables, creant bonics meandres o “aigües tortes”. Aquest biòtop alberga comunitats de flora i microfauna adaptades al medi humit com la cotonera de fulla estreta (Eriophorum angustifolium), éssers molt fràgils que s’hauran de respectar, evitant xafar-los i per tant, en aquest tram, és important no sortir del camí marcat.

El Plan de Aigualluts, lloc on el riu juga a buscar la millor manera de baixar vall avall

En aquest punt podem decidir si tornem per on hem vingut (caminada prevista així d’inici), o si fem una tornada alternativa, com seria seguir cap a la Renclusa (augmentant el desnivell i l’horari de la ruta). Així doncs, decidim tornar cap a La Besurta, quan portem uns 1:25h de caminada. Arribarem al cobert de la Besurta (2:40h – 1.900m)(1), on donarem per acabada aquesta fantàstica excursió.

Verdor dels Prats propers a la Besurta

Finalitzada la ruta, tornarem amb l’autobús cap als Llanos de l’Hospital o cap a Benasc, depèn d’on tinguem el cotxe. La pròxima atracció de la ruta del dia és anar a visitar la cascada d’Ardonés. Anirem amb cotxe fins a Cerler i continuarem per la carretera A-2617 fins a 5,5km més amunt de Cerler, passant pel Mirador de Cerler, a peu de carretera.

Mirador de Cerler

Passat el mirador, la carretera creua el barranc d’Ampriu i descriu una gran corba. Allí hi ha l’aparcament del Born (a 5,5km de Cerler). Aquí deixarem el cotxe i anirem fins a la cascada caminant. Surt una pista que ens hi porta.

Aparcament del Born, amb la pista forestal que hem de seguir a peu

La cascada de Ardonés, també coneguda com la cascada del Born, és un dels racons més bonics de l’entorn de Cerler. La seva proximitat, fàcil accés i bellesa, fan d’aquest lloc una aturada pràcticament obligatòria per tots els que visiten aquesta zona. Bàsicament existeixen dues vies d’accés, la primera i més ràpida es realitza des de la carretera d’accés a l’Estació d’Esquí de Cerler (com hem explicat), mentres que la segona, de major durada, es realitza a través d’un sender que surt des de la mateixa localitat de Cerler.

Mapa amb les dues opcions de la ruta

Primera opció (des del poble de Cerler):

Des de Cerler agafarem el camí en direcció a l’ermita de San Pedro Martir, per la qual passarem i seguirem en direcció al torrent de Ardonés seguint les marques grogues de la ruta PR. En aproximadament 1 hora i mitja arribarem a la cascada. La tornada la realitzaríem per el mateix camí completant així una excursió d’unes 3 hores.

Opció 2: Des de la Carretera d’accés a l’Estació d’Esquí de Cerler

Aquesta és l’opció que utilitzarem. Des de Cerler, prenem la carretera en direcció a l’Estació d’Esquí de Cerler. Quan portem aproximadament uns 4,5 kilòmetres recorreguts arribarem fins al creuament de la carretera amb el barranc d’Amprius, que és salvat per un petit pont. Seguint la carretera uns 600 metres més endavant arribarem a una corba molt tancada amb una petita esplanada a la seva esquerra, des de la qual hi surt un camí o pista el qual prendrem. Podem deixar el cotxe en aquest punt i continuar a peu per la pista durant 1 kilòmetre (10-15 minuts) o bé seguir en cotxe fins al final de la mateixa on l’estacionarem per seguir a peu per una senda que surt a la nostra dreta i que en uns 600 metres (5-10 minuts) ens deixarà als peus de la cascada.

Cascada del Born o del Barranc de Ardonés

La cascada es precipita sobre un petit gorg en el que podem refrescar-nos.

Cascada del Born o del Barranc d’Ardonés

Als peus de la cascada hi ha un petit pont el qual, si no baixa molt cabal pel barranc, podrem crear i continuar per la senda que discorre per la cara oposada del barranc i que més endavant travessa el Barranc del Clotet. Des d’aquest punt podem retornar per on hem vingut o bé continuar per aquesta senda fins a trobar més endavant un altre sender que baixa fins al fons del barranc d’Ardonés, on existeix un petit pont que ens permetrà crear el barranc i continuar per la senda que acaba en el final de la pista per la que hem vingut completant així un petit recorregut circular d’aproximadament 1,5 kilòmetres en uns 25 minuts. Des d’aquí retornarem a peu per la pista fins a arribar a la carretera en uns 15 minuts.

Cascada del Bom o del Barranc de Ardonés

En total haurem invertit prop d’1 hora per la visita a aquesta cascada espectacular. Agafarem el cotxe i ens dirigirem fins al Centre d’Interpretació dels Glaciars Pirinencs, ubicat en el poble de Eriste, a 4 kilòmetres de Benasque. Es troba a l’edifici de les Antigues Escoles d’Eriste. La temàtica del centre son els valors del Monument Natural dels Glaciars Pirinencs, així com la importància com a indicadors del canvi climàtic. És un centre-museu amb projecció d’audiovisuals, una exposició interactiva sobre el paisatge glaciar i el canvi climàtic, un programa d’atenció al visitant i interpretatiu, i un programa d’educació ambiental destinat a grups organitzats.

Centro de Interpretación de los Glaciares Pirenaicos

Visitat el centre, ens quedarà a escollir entre una visita al poble de Graus, i una visita al Mirador de Isábena. Aquí i ara us explicarem aquesta segona, ja que la del poble de Graus ja la vàrem explicar en un dia anterior. Les dues opcions queden a la mateixa comarca, la comarca de la Ribagorza.

Per arribar al Mirador de Isábena des d’Eriste, hi ha uns 39,4km equivalent a uns 49 minuts de cotxe cap al sud-est, a prop de la frontera amb Catalunya. Arribarem i aparcarem en l’Alto de Bonansa (carretera A-1605), sobre el punt kilomètric 48,6. Des de l’Alto de Bonansa, agafarem un sender adaptat de 500 metres que ens portarà mitjançant passarel·les i panells explicatius per dins el bosc de Pegá, el qual és una massa de bosc mixte natural alternat amb pineda de repoblació en estat de maduresa. Al final del recorregut podem trobar el mirador sobre el curs alt del riu Isábena.

Mapa del recorregut fins al mirador
Mirador de Isábena
També hi ha la possibilitat d’enllaçar amb una altra ruta, la Ruta al Mirador de Ansuilo, el qual és proper a una zona de pícnic i una borda que porta el mateix nom. Aquesta segona ruta té uns 5,5km, uns 30m de desnivell i una durada (anar i tornar) de 1h i mitja. A escassos 200 metres de l’Alt de la Bonansa, s’inicia aquesta ruta ornitològica que travessa un frondós bosc pirinenc: el bosc de Pegá. L’itinerari coincideix amb una tranquil·la pista forestal que discorre en suau pujada, entorn als 1.400m d’alçada, entre pinedes i fagedes. Acaba arribant a la borda de Ansuilo i a un impressionant mirador sobre la vall del riu Isábena que ens ofereix boniques vistes cap al congost de Obarra, al sud, i les grans cimes de La Ribagorza, al nord.
Mirador de Ansuilo
Mapa de la ruta al Mirador de Ansuilo

I fins aquí la jornada d’avui. Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (230,00 kilòmetres, en 3 hores i 57 minuts). Adjuntem les opcions una darrera l’altra, com si les haguéssim fet en el mateix dia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *