Categories
VALL D'ARAN

10. NAUT ARAN: RUTA D’UNHA A VIELHA + UNHA + ESGLÉSIA DE STA. EULÀLIA D’UNHA + GARÒS

Aparcarem el cotxe en el petit poblet d’Unha per a realitzar una de les més característiques caminades en la Val d’Aran, la Ruta d’Unha a Vielha pel sender de gran recorregut GR-211. Es tracta de la última etapa del GR-211 i que ens farà anar seguint el riu Garona i visitant varis nuclis dels municipis de Naut Aran i de Vielha e Mijaran. Un cop finalitzem a Vielha, per a tornar a Unha agafarem un autobús interurbà (n’hi ha cada hora) que ens hi portarà (o ens hi acostarà, ja ho veurem). Visitarem Unha i la seva església de Santa Eulàlia, la qual és la única església de la Vall que encara conserva les seves pintures murals romàniques originals (en l’absis central). Visitada l’església i el poble d’Unha, també visitarem el poble proper de Garòs.

Agafarem el cotxe per anar-nos-en fins al poblet d’Unha i aparcar-lo a l’aparcament habilitat en el nord-est del poble. Deixarem la visita del poble per després de la caminada, i ens centrarem sobre la mateixa.

La última etapa del GR-211 presenta un recorregut molt senzill, sempre de baixada, seguint la riba del riu Garona i creuant varis nuclis dels municipis de Naut Aran i de Vielha e Mijaran.

La ruta comença al poblet d’Unha i s’ha de prestar atenció a l’orientació, doncs el sender principal coincideix aquí amb la variant GR-211.4, que baixa per Pujo per anar a Tredòs i a la Vall de Ruda. El camí principal, per la seva banda, baixa fins a la riba del riu Garona per Salardú, capital del municipi de Naut Aran.

Poblet d’Unha
Des d’Unha, el poble de Salardú

A continuació, el descens no abandona mai el Garona i de seguida passa per Gessa. Una altra variant, la GR-211.1, creua aquí el riu per anar fins a Vielha per l’altre marge. El camí principal es manté en la riba dreta i passa per el sector nou d’Arties abans d’arribar a Garòs entre pastures i cultius.

Arties

Més endavant, el sender creua el riu Garona per el pont de Casarilh i el torna a creuar de seguida per el de Escunhau. Aquestes dues poblacions pertanyen ja al municipi de Vielha e Mijaran. En aquest últim tram fins la capital de la Val d’Aran, el camí transita pels boscos de ribera del riu Garona.

Escunhau
Caminada d’Unha a Vielha
Caminada d’Unha a Vielha
Caminada d’Unha a Vielha
Caminada d’Unha a Vielha
Caminada d’Unha a Vielha
Caminada d’Unha a Vielha
Caminada d’Unha a Vielha
Arribant a les immediacions de Vielha
Caminada d’Unha a Vielha

Finalment, cal dir que la ruta que hem fet ha tingut una longitud de 9,92km, un desnivell (en descens) de 376 metres i un temps total de 2h i 30 minuts. És una ruta totalment senyalitzada i molt apta per a fer amb la família i els amics.

Ara anirem a buscar l’autobús perquè ens porti de tornada a Unha. L’autobús passa pels pobles centrals de la vall, per tant, el que tenim més proper a Unha és Salardú. L’autobús ens deixarà a Salardú i haurem de fer un petit desplaçament o caminadeta de 14 minuts, ja que entre Salardú i Unha hi ha poc menys d’1 kilòmetre:

De la parada del bus de Salardú (rotonda principal) fins a l’aparcament habilitat a Unha hi ha 950m que es poden fer perfectament a peu.

Horaris de pas d’entre setmana (també n’hi ha de dissabtes i festius). Podem observar que de l’estació de Vielha Central en surt un cada hora en punt aproximadament. El trajecte fins a Salardú és de 14 minuts. A l’estiu, els busos passen cada hora des de les 8:00h a les 19:00h aproximadament. Els preus oscil·len entre 2 i 4 euros.

Seguidament visitarem el petit poble d’Unha, un petit i encantador poblet de muntanya amb excel·lents vistes i on val la pena visitar l’església de Santa Eulària d’Unha.

Unha té una extensa història que ha arribat fins als nostres dies en forma de patrimoni romànic especialment, però no és lo únic.

Església de Santa Eulària d’Unha
Església de Santa Eulària d’Unha
Església de Santa Eulària d’Unha
Vistes al poble de Bagergue des d’Unha

Com hem dit anteriorment, Unha posseeix un ric patrimoni romànic, del que en destaca l’Església Parroquial de Santa Eulàlia, que data del segle XII. Crida l’atenció el seu petit tamany i la seva planta irregular, que conta amb tres naus de diferents formes plenes d’arcs de mig punt i de pilars circulars.

El Campanar és un peculiar element arquitectònic que data del segle XVIII. Té forma octogonal malgrat la seva base sigui quadrada i el bulb de la seva torre confereix al conjunt un toc oriental que contrasta amb la sobrietat romànica de la resta del poble.

En l’absis de l’església es poden trobar avui dia pintures romàniques i gòtiques. Entre elles es gaudeix avui dia de diferents representacions de Crist i de passatges bíblics.

Pintures a l’interior de l’església de Santa Eulàlia d’Unha

És la única església de la Val que conserva les seves pintures murals romàniques originals (en l’absis central).

Seguidament a la visita de l’església, el campanar i les seves pintures, si donem una volta pel poble, ens toparem amb la casa senyorial Çò de Brastet, la qual data dels temps del Renaixement, fet que es pot veure encara en les seves finestres i portes. Encara està fortificada i és un element històric de gran bellesa.

Casa senyorial Renaixentista “Çò de Brastet”

Es troba a l’inici del carrer Major de la localitat d’Unha.

Finalment, i per tancar la visita a Unha, cal dir que s’hi troba la Mòla de Unha, un antic molí fariner restaurat. Avui dia està obert al públic i funciona com un museu. S’ha de reservar la visita, i es pot fer per e-mail i telèfon, però lo millor és que ho reserveu des del Museu de Vielha, tal com vàrem parlar el dia de Vielha. Conta amb un nombre de places limitades, i l’entrada en principi és gratuïta. Es visita únicament el dijous per la tarda, en modalitat de visita guiada (de 17 a 20h).

La Mòla de Unha

Un cop hem assaborit la petita màgia de la vil·la d’Unha, ens anirem a buscar el cotxe i anirem a visitar un altre dels pobles del Naut Aran, concretament l’últim poble del Naut Aran abans d’arribar al Municipi de Vielha e Mijaran. Estem parlant del poble de Garòs. Es troba a 5 kilòmetres d’Unha (uns 7 minuts amb cotxe). El poble també és molt bonic i té la distinció de Vil·la Florida. L’aparcament habilitat es troba a la part nord del poble i és allí on aparcarem. El poble està travessat pel popular Camin Reiau. La vil·la de Garòs forma part del terç d’Arties i Garòs. Es tracta d’una divisió territorial utilitzada en la vall d’Aran com a circumscripció per a les eleccions al Consell General de Aran. Arties i Garòs formen una entitat municipal descentralitzada, de la que Arties és la població principal. Garòs es troba a 5,2km de Vielha, ubicat en la vessant dreta del Garona, entre els barrancs de Cal i Sòlida, a 1.115m d’alçada. Té una població de 136 habitants.

El poble de Garòs amb vistes a la Maladeta

La petita i bella localitat, mostra al viatger el tipisme propi de l’arquitectura de la Val. Un passeig per el seu casc urbà ens permetrà descobrir la bellesa del Pirineu i admirar l’Església de Sant Julià de Garòs, d’origen romànic, així com el seu cementiri. Petit, tranquil i lluminós, així és Garòs, per lo que des d’aquí només et puc recomanar la seva visita.

El més interessant del poble, en patrimoni, és l’església parroquial de Sant Julià de Garòs. Es tracta d’una església romànica del segle XII, reformada a fons en el segle XV. La seva nau central és la més antiga remuntant-se al segle XII i éssent l’absis gòtic del segle XV i les pintures de l’altar del segle XVI. En el seu interior es conserva un interessant Crist de talla, una imatge gòtica de la Verge i una creu processional de plata.

Església de Sant Julià de Garòs

El campanar és de 1619 i és tant ample que sembla una torre de defensa. Té un rellotge adossat de 1714 que originalment estava en l’església de Santa Maria d’Arties.

Diuen que en l’església hi havia una calavera de 3 metres de longitud d’un guerrer anomenat “Gegant Mandrónius” que va lluitar en la vil·la aranesa de Betlàn contra la invasió dels romans.

Visitada l’església, no ens podem perdre passejar per la Plaça Major del poble, la qual és un encant, igual que la majoria de carrers de la població.

Plaça Major de Garòs
Carrers de Garòs, amb l’església al fons

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (20,10 kilòmetres, en 28 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *