Categories
VALL D'ARAN

9. BAISH ARAN: ARAN PARK + RUTA A COLL DE BARETJA + MIRADOR DE BOSSÒST + ESGLÉSIA DE LA PURIFICACIÓ (BOSSÒST)

Avui anirem a passar el dia al Baish Aran, en la zona de Bossòst, on primer visitarem l’Aran Park, que és un parc de fauna de la Val d’Aran, i després farem una caminada fins al Coll de Baretja, seguint una pista forestal un xic abans d’arribar al Col de Portilhon. Les vistes des del Coll de Baretja son realment espectaculars i val la pena fer la caminada només per això. Realitzada la caminada ens aturarem al Mirador de Bossòst, sobre el mateix poble, i finalment, aparcarem a Bossòst i el visitarem, entrant a l’Església de la Purificació. Som-hi doncs.

Sortim de Vielha en direcció a Bossòst i a l’Aran Park. Abans d’arribar al poble, agafarem el trencall a mà esquerra on també indica Col du Portilhon. Pujarem 6,2 kilòmetres per aquesta carretera (uns 9 minuts amb cotxe) fins arribar al Centre.

En el cor dels Pirineus, descobrirem la fauna salvatge de les muntanyes recorrent el parc de fauna de la Val d’Aran. El recorregut proposat, de una durada de 2 hores aproximadament, permet observar animals en semi-llibertat: ós, linx, nutries, llops, marmotes, voltors, grans cérvols, i altres ungulats de muntanya presents en el seu entorn natural.

El desnivell del recorregut és d’aproximadament uns 100 metres: la visita pot ésser realitzada sense grans dificultats per el públic de qualsevol edat. El camí, tot formigonat, fa possible l’accessibilitat de cotxets de nadons al parc. Per a les persones discapacitades en cadira de rodes, han de contactar amb el Parc.

A mig recorregut, podrem refrescar-nos en l’àrea de pícnic amb possibilitat de prendre menjar ràpid i begudes en el bar, així mateix, podem fer una pausa a la mini-granja d’on petits i grans poden gaudir del contacte amb animals domèstics.

Aran Park

Una quinzena d’espècies ens esperen a l’Aran Park: animals sorprenents, majestuosos, fascinants, intrigants, divertits… Anirem al seu encontre dins d’un entorn d’unes vint hectàrees, prenent-nos el nostre temps per observar-los i ens endinsarem en el cor de la seva intimitat. Si disposeu d’uns prismàtics no els oblideu, us permetrà veure més de prop als animals.

Els horaris d’obertura del parc son de 9:30h a 19h (durant els mesos centrals d’estiu), i els preus son de 15€ pels adults i de 11€ pels nens de 3 a 12 anys. 

Visitat el parc, serà el moment d’anar a buscar l’inici de la ruta que realitzarem a continuació. Per l’inici de la mateixa hem d’estar una mica concentrats, perquè la ruta s’inicia al peu de la carretera al Col de Portilhon. Hem de pujar uns 2km des de l’Aran Park, i a uns 350 metres del Col de Portilhon, hi ha una pista forestal a mà esquerra en una corba que és on deixarem el cotxe ja que hi ha una mica d’espai per aparcar.

Coll de Baretja

La caminada la iniciarem seguint aquesta pista forestal, la qual ens durà seguint les traces de la frontera catalano-francesa. Primer de tot arribarem al Pla des Bruishes i després la pista enfilarà amb més pendent fins a arribar a trobar el Mirador de Còth de Baretja, que és limítrof entre els dos països.

Bosc d’avets per on passa la ruta

La pista ens conduirà per dins d’un fantàstic bosc d’avets fins al Mirador de Còth de Baretja. Des d’aquest mirador es divisa tota la vall de Luchon i tot el Baish Aran arribant a Es Bordes, Vilamós, i el Còth de Varradòs.

Vistes des del Còth de Baretja
Vistes des del Còth de Baretja

La caminada té una dificultat moderada, és linial (tornarem pel mateix camí del qual hem vingut), i té una longitud (anar i tornar) de 7,77km, un desnivell de 508 metres i una durada total de 3 hores i 30 minuts. Si no podem arribar al Còth de Baretja, potser que també valgui la pena, perquè les vistes hi son per tot el camí i sobretot quan surts del bosc, en la seva part final.

Realitzada la caminada i retornats al vehicle, baixarem en direcció Bossòst però ens aturarem abans d’arribar-hi perquè a peu de carretera trobarem el Mirador de Bossòst. S’ubica en una corba una mica tancada a 3,2km del trencall de la caminada del Coll de Baretja. És fàcil veure’l. Les vistes que té son de tota la Val amb el poble de Bossòst a sota. Val la pena aturar-se.

Vistes des del Mirador de Bossòst

Vist el mirador, ara sí, ens encaminem al poble de Bossòst, on aparcarem el cotxe a un aparcament habilitat prop de la zona esportiva, travessant a l’altra banda del riu. Bossòst és un poble bonic de la Val, i a part de passejar pel seu nucli històric, hi té un imprescindible de veure si o si. Es tracta de l’església de la Purificació. És un magnífic exponent del romànic del segle XII. Està oberta tot el dia de 10h a 20h.

Església de la Purificació a Bossòst
Església de la Purificació a Bossòst
Església de la Purificació a Bossòst

L’església té una estructura amb planta basilical i 3 naus separades amb pilars de planta circular, rematat amb 3 absis llombards. Al costat hi ha una torre de planta quadrada rematada en pissarra. Té 2 pòrtics, al del nord hi ha un amb un timpà de marbre negre i esculpit un pantocràtor amb els símbols dels 4 evangelistes, el sol i la lluna. El pòrtic del sud té 2 arcs, un escacat i un crismó en el timpà.

Interior de l’església de la Purificació de Bossòst

Visitada l’església, ens fixarem en una construcció que hi ha al costat del riu Garona. Es tracta d’un rentador, el rentador de Bossòst,  que era un antic punt de trobada de les gents del poble, paral·lel al carrer Major.

I finalment, heu de saber que hi ha la Ruta de les 7 ermites Protectores, al voltant de Bossòst. És un recorregut on es visiten el total de les 7 ermites (també es diu que en són 6 en comptes de 7). En temps antics servien com a protecció contra la pesta. Foren construïdes a més, encarades al poble. Val la pena fer el recorregut, però nosaltres no el farem, ja que portem una bona carretada de kilòmetres caminats en el dia. Ho deixarem per un altre dia d’unes altres vacances.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (47,90 kilòmetres, en 56 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *