Categories
NORUEGA

13. Lom – Geiranger: Gamle  Strynefjellsvegen Scenic Road + Strynsvatnet + Loen & Lovatnet + Olden & Oldedalen + Briksdalsbreen + Ferry Hellesylt – Geiranger

Comencem un nou dia als entorns del Jotunheimen National Park. Un nou dia que l’acabarem “en gran” entrant al fiord de Geiranger amb un ferry des de Hellesylt. Abans, però, gaudirem d’una nova carretera escènica nacional, anomenada Strynefjellsvegen Scenic Road, explorarem els entorns de la població de Stryn i el seu llac, així com de les poblacions de Loen i Olden i els seus corresponents llacs glaciars i els seus glaciars, fins acabar el dia arribant a Geiranger en un emplaçament espectacular.
Índex:
1. Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road
2. Strynsvatnet
3. Loen & Lovatnet
4. Olden & Oldedalen
5. Briksdalsbreen
6. Ferry Hellesylt – Geiranger

1. Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road

Marxem de Lom en direcció a Geiranger per la carretera 15. A l’alçada de Grotli, al cap de 59,30 kilòmetres (i 50 minuts de conducció), entrarem a una nova carretera escènica panoràmica nacional. Aquesta s’anomena Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road, i va dels pobles de Grotli a Videsæter, un total de 27 kilòmetres, i de 465 metres a 1139 metres de desnivell. És la carretera nº258.

Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road

La ruta panoràmica noruega Gamle Strynefjellsvegen discorre entre Grotli i Videsæter (ctra 258). El petit poble de Hjelle també juga un paper important en la ruta turística ja que l’antiga carretera comença en l’embarcador de Hjelle. L’antiga calçada entre orient i occident és una experiència museística en sí mateixa. És una alternativa històrica a la nova carretera principal que travessa la muntanya Strynefjellet. Construïda amb mà d’obra de finals del segle XIX, aquest camí transmet una narrativa històrica. El camí és una atracció en sí mateix i un testimoni d’una obra mestra del disseny d’enginyeria d’un temps passat. Vells murs construïts a mà amb pedres meticulosament tallades i llargues fileres de pedres de protecció caracteritzen el tram del camí que travessa la muntanya. La ruta escènica entre l’est i l’oest de Noruega es va incloure en la llista de carreteres protegides en el 2009.

Gamle Strynefjellsvegen
Gamle Strynefjellsvegen

Quan els pobles al llarg dels fiords occidentals varen començar a experimentar el turisme en les últimes dècades del segle XIX, va sorgir la idea d’una carretera transitable a través de Strynefjellet. En el 1881, per lo tant, es va decidir construïr una carretera. La gent de Skjåk i els pobles del voltant, els peons suecs i els treballadors de la construcció de Gudbrandsdalen varen treballar deu hores al dia per completar la carretera en el període 1889-1894. Gamle Strynefjellsvegen és un “chaussee”, típic de la seva època, amb murs de mamposteria fets a mà i llargues fileres de pedres de protecció al llarg del camí. Aquests formaven una barana a la vora de la carretera en un moment en que els cavalls i els carros eren més comuns que els cotxes. El paisatge al voltant de la carretera ofereix una varietat de diferents opcions de senderisme. Camina a lo llarg dels nombrosos llacs de muntanya, segueix una antiga ruta de viatge o deixa que la caminata et porti a una de les granges de muntanya de la zona. Des de Gamle Strynefjellsvegen hi ha un agradable viatge fins a Hjelle, l’idíl·lic poble en el llac Strynsvatnet en la vall de Hjelledalen.

Gamle Strynefjellsvegen

La ruta és de vertigen, molt espectacular, i la primera atracció que ens trobem és el Stryn Sommerski, una estació d’esquí d’estiu la qual disposa d’un telecadira panoràmic. Quan hi varem passar, però, estava tancada(?). Les hores d’obertura son de les 10:00 a les 16:00h, i els preus son de 490kr pels adults (esquiar 1 dia), i 400kr pels nens i joves de 6 a 15 anys (esquiar 1 dia).

Stryn Sommerski

Les imponents muntanyes i el clima nòrdic fan possible esquiar quasi tot l’any a Stryn. Stryn Summer Ski és l’estació d’esquí d’estiu més famosa del nord d’Europa, amb excel·lents condicions. L’àrea al voltant de Stryn Summer Ski és popular per fora de pista i ofereix moltes oportunitats per a practicar l’esquí de travessa. Stryn Summer Ski Centre està situat a 1065 metres sobre el nivell del mar en el glaciar Tystigbreen. Aquí hi ha una cafeteria, banys, una gran àrea a l’aire lliure, una barbacoa a l’aire lliure en els dies agradables. Botiga d’esquí amb lloguer d’esquís i forfait. Aproximadament a 100 metres de la cafeteria et puja el telecadira biplaça amb seguretat fins a 1350m. És una experiència única esquiar sota el sol i les càlides temperatures, només amb bermudes o bikini. Sempre hi ha una vida animada en i al voltant del centre d’esquí d’estiu. Recorda el protector solar, ulleres de sol, roba lleugera, però també roba a prova de vent, ja que el clima pot canviar ràpidament.

Stryn Sommerski

Continuem la nostra ruta per la carretera vella, i arribem a Videfossen, una cascada amb una àrea-mirador de la ruta escènica. El mirador és perfecte per a un descans per a fer fotos i et dóna l’experiència d’estar just en la cascada. La cascada Videfossen ha estat una atracció durant segles. Això potser no sigui tant estrany, ja que res es pot comparar amb les atronadores aigües blaves aquí. El lloc està situat en el penya-segat que domina Hjelledalen amb vistes a la vall i la muntanya Skålafjellet que s’eleva a 1.848 metres. Hi ha un nou aparcament gratuït per el lloc. Tingues en compte que l’hotel Videseter cobra per l’accés a l’hotel, i per aparcar en els aparcaments de l’hotel. L’estudi d’arquitectura de la intervenció és Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Videfossen
Videfossen

I molt a prop de la cascada ens hi trobem a Øvstefoss, una altra cascada. La cascada de Øvstefossen, que cau en cascada cap a la vall de Hjelledalen, ha impressionat als viatgers de Strynefjellet durant més d’un segle. Començant des de la carretera, pots prendre el sender de 200 metres de llarg i experimentar la cascada espumosa des d’una distància propera, protegida de forma segura per baranes d’acer. Els arquitectes de l’intervenció Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Øvstefossen
Øvstefossen

Finalment, a 2,5 kilòmetres d’Øvstefossen hi trobem l’última aturada que farem en la ruta escènica. Es tracta de Jøl Bru. El vell pont amb volta de pedra pot ésser difícil d’identificar. S’està planificant una nova plataforma d’observació. Quan la carretera Strynefjell es va convertir al tràfic durant tot l’any i es va construïr un nou pont junt a l’original, el pont Jøl va quedar en gran part oblidat i inclús ocult. S’està planificant una nova plataforma d’observació, que farà que aquesta obra mestra de construcció de carreteres de 1883 sigui més visible. La intervenció anirà a càrrec de l’estudi d’arquitectes 3RW – Jakob Røssvik.

Jøl Bru
Jøl Bru

2. Strynsvatnet

Acabada de recórrer la Scenic Road, tot seguit arribarem al llac Oppstrynsvatnet, on s’hi troben dues atraccions. Per una banda, en el poble de Hjelle, a la capçalera del llac, ens trobarem amb un emplaçament de granges anomenat Segestad. Es tracta de granges amb grans vistes, a 3 kilòmetres de Hjelle al voltant del llac. Aparcarem el cotxe a Glomnes Parkeringspass.

Segestad

Història viva! Enfilat en un monticle rocós amb vistes a Oppstrynsvatnet (llac Oppstryn) s’hi troba la granja abandonada anomenada Segestad. El sender fins a Segestad, que serpenteja muntanya amunt junt a la poderosa Glomnesfoss (cascada de Glomnes), no només et porta a lo més alt de les muntanyes, sinó també a un viatge en el temps. La granja, que està oberta als visitants, ofereix una visió única de com els agricultors de muntanya varen poder sobreviure fa unes poques generacions. En la granja hi trobaràs panells informatius sobre la vida aquí en els vells temps, i inclús pots saltar en el fenc del graner!

Granges de Segestad

La Granja Segestad es troba a 314 metres sobre el nivell del mar en el cantó nord de Strynevatnet. Descripció del tour: Primer has de viatjar a Hjelle a Oppstryn. A partir d’aquí aproximadament 1 kilòmetre en un camí agrícola. Aquí és on comença el camí fins a Segestad. Calcula 1 hora per l’ascens. Des de la granja (314 metres sobre el nivell del mar) hi ha una bonica vista de Hjelledalen, Erdalen i la majoria de les muntanyes circumdants. El camí de Glomnes a Segestad és empinat i abans de 1723 teníen que utilitzar una escala de tisora per arribar a la granja. Tots els béns que teníen que ser transportats cap a i des de la granja, teníen que ser portats a l’espatlla, a dalt i a baix del camí empinat. A Glomsdalen s’han trobat varis llocs arqueològics que es remonten a l’Edat de Bronze (1500-500a.C.). L’últim granger, Jon Sigdestad, va morir a casa seva en el 1961, als 69 anys.

A les ribes del llac Oppstrynsvatnet, a 500 metres de l’església i del centre del poble d’Oppstryn, s’hi troba el Jostedalsbreen National Park Centre, un centre de visitants del Parc Nacional de Jostedalsbreen.

Jostedalsbreen National Park Centre

El centre de visitants del Parc Nacional Jostedalsbreen està situat al nord del glaciar més gran d’Europa continental. El centre de visitants està ubicat enmig del paisatge dels fiords noruecs, estretament entrellaçat per exhuberants valls i muntanyes empinades. En el centre de visitants pots aprendre més sobre els valors naturals, el patrimoni cultural i la història de les persones que viuen a prop del parc nacional. El centre de visitants està situat en el bonic llac Oppstryn i és un centre de visitants autoritzat. L’edifici està dissenyat en base als mateixos principis que una casa vikinga i és aproximadament tant llarg com la casa comunal vikinga més llarga que es troba a Noruega. En el centre es pot conèixer com ha sigut la vida a prop del glaciar a través del temps. També pots esbrinar com el paisatge en l’àrea local s’ha vist afectat pels glaciars i com els glaciars estan canviant avui. En el centre, pots obtenir una visió única dels tràgics i dramàtics desastres naturals en la vall de Loen, navegant a través d’una col·lecció digitalitzada de retalls de diaris de 1936.

Jostedalsbreen National Park Centre

En el jardí botànic pots gaudir de la bonica vista del llac Oppstryn, les muntanyes, els glaciars i els rius que envolten el centre. Experimenta la rica biodiversitat que la naturalesa noruega té per oferir. En el parc geològic es poden veure 26 roques reunides de les regions: Nordfjord, Sunnfjord i Sogn. Uneix-te a un viatge geològic a través de milions d’anys. El centre també conta amb un menjador per a 115 persones amb una vista panoràmica sobre el llac de Oppstryn. També hi ha una cafeteria que serveix cafè, tè i galetes, així com una botiga de regals amb joies de pedra, articles de disseny noruec, menjar local, llibres i més.

Continuem la nostra ruta fins a la població de Stryn, a 20 kilòmetres d’aquí. Stryn ja es troba a les ribes dels braços del Nordfjord. És una ciutat força turística i als seus voltants s’hi apleguen altres poblacions, llacs i glaceres que poden ser d’interès.

A 4 kilòmetres del centre d’Stryn s’hi troba Nedrebergtunet, una granja restaurada del segle XIX amb grans vistes.

Nedrebergtunet

Stryn i Nordfjord es troben entre els destins turístics més atractius de Noruega. Nedrebergtunet té accés a la naturalesa, la cultura i les experiències en un terreny bonic i variat. La granja Nedrebergtunet té vista al Nordfjord, i les cases de camp son dels segles XVII i XIX. La finca ha estat en ús des del segle XIII. L’agricultura, l’explotació forestal, un xic de pesca i la caça eren els mitjans bàsics de comerç i producció. Ara hi trobes una barreja de comoditat moderna i tradicions d’abans. L’allotjament de Nedrebergtunet ofereix un ambient acollidor. Ofereixen reunions i festes, conferències i experiències culturals. Et conviden a variades activitats des del fiord fins a la cima de la muntanya, durant tot l’any.

3. Loen & Lovatnet

I començarem la visita pels entorns de Stryn i del Nordfjord. Per una banda, tenim Loen, un petit poblet amb la Loen Kyrkje, on s’hi troben tombes i una creu vikinga. És una creu de pedra amb inscripcions celtes a l’església. A prop també hi tenim el Loen Skylift, un telefèric que et porta a la cima del Mont Hoven, en uns 5 minuts de trajecte. A dalt hi ha un bar, restaurant i botiga de souvenirs. Hi ha unes grans vistes dels fiords i del glaciar Jostedalsbreen. L’horari de funcionament del Skylift és de 9:00 a 23:00 hores. Els preus per pujar-hi els mesos d’estiu (anada i tornada) son de 575kr pels adults, i 305kr pels nens de 6 a 15 anys.

Loen Skylift

Loen Skylift és un espectacular camp d’atraccions i aventures, en la part interior de Nordfjord, en el cor de la Noruega dels Fiords. Un telefèric et portarà des del fiord a 1.011 metres. Gaudeix de les vistes del paisatge del fiord, des de la taula del restaurant o mentres explores les muntanyes. El 20 de maig de 2017 es va inaugurar un dels projectes turístics més grans i espectaculars de Noruega. Sa Majestat la Reina va realitzar la inauguració oficial. El telefèric portarà als turistes des del fiord fins a la cima del Mont Hoven (1.011m) en tant sols cinc minuts. Des de la Fjord Station s’inicia l’ascens amb el Telefèric al Mont Hoven. Després de 5 a 7 minuts, arriba a l’estació de muntanya i al restaurant Hoven, on tindràs una vista panoràmica de 210 graus del mont Skåla i el llac Lovatnet a l’est, el glaciar Jostedalsbreen i Olden al sud, i el Nordfjord que serpenteja, camí cap a Stryn, en l’oest. Des de Hoven pots explorar la muntanya per el teu conte en una àmplia xarxa de camins o amb un guia. A peu a l’estiu, o esquiant o amb raquetes de neu a l’hivern. Les possibilitats son moltes, l’elecció és teva. Agafa el Loen Skylift fins a la cima del Mont Hoven i camina per sobre del fiord. Els senders marcats i construïts dónen motivació per explorar les terres altes.

Loen Skylift

A 5 minuts a peu de la cima del Mont Hoven, hi ha una empresa de tirolines anomenada Loen Active que ofereix dues línies tiroleses de 125 i 95 metres de llarg. L’activitat es diu Zipline in Loen. Vola sobre la part superior del congost de Tungejølet, amb vista cap al pont penjant a Via Ferrata Loen. Les tiroleses es troben a només 5 minuts a peu de Loen Skylift. La tirolesa és operada per Loen Active i es pot combinar fàcilment amb la Via Ferrata Loen. Els preus per aquest 2023 és de 595kr per persona per fer la tirolesa. Hi ha un paquet de Via Ferrata, tirolesa i bitllet d’anada al Loen Skylift, tot a 2.070kr per persona. Els horaris d’obertura son de 13:00 a 18:00 hores els dies centrals de l’estiu. Pots reservar l’activitat aquí.

Zipline in Loen

I un altre atractiu més a Loen. Es tracta del Balneari Alexandra Bath, que té piscines interiors i exteriors. És gratuït pels hostes de l’Hotel Alexandra. Els horaris d’obertura de les piscines son de les 8:00 a les 20:00h.

Balneari Alexandra Bath

En 3.700 metres quadrats, Alexandra Bath pot oferir una gran piscina a l’aire lliure i un tobogan d’aigua cobert. Les piscines estan climatitzades tot l’any, i la piscina exterior conta amb varis massatges. Hi ha un Jacuzzi interior i exterior, i solàrium interior. Vàries piscines infantils interiors i exteriors amb tobogans i cascada. Vàries piscines infantils interiors i exteriors, amb fonts, tobogans, dutxa i gruta. Tingues en conte que tots els visitants (que no s’allotgen a l’Hotel Alexandra) han de pagar una tarifa d’entrada a Alexandra Bath.

I conduïm fins al llac de Loen, el Lovatnet, el qual és un llac glacial de color verd amb granges típiques amb coberta de gespa a les seves ribes (fotos fetes des de Breng). Lovatnet és un llac en el municipi de Stryn en el comptat de Westland. Lo què fa que Lovatnet sigui tant bonic és el color verd que prové de l’aigua fosa dels glaciars que es troben en els pics de les muntanyes del voltant. El llac té una superficie de 10,4 kilòmetres quadrats, té 11 kilòmetres de llarg i es troba a 52 metres sobre el nivell del mar. Lovatnet té múltiples rierols des del glaciar Jostedals i desaigües en Loelva fins al fiord.

Lovatnet des de Breng
Lovatnet
Granges típiques a Lovatnet
En el 15 de gener de 1905, una gran part del mont Ramnefjell de 1.500 metres d’alçada es va desprendre i varen morir 62 persones. El 13 de setembre de 1936, un altre desprendiment de roques del mont Ramnefjellet va matar a 74 persones.  

La catàstrofe de Loen de 1905
El 15 de gener de 1905, una gran part del mont Ramnefjell de 1.500 metres d’alçada es va desprendre i, com a resultat, 62 persones varen morir. El lliscament, que va començar a 500 metres de la vessant de la muntanya, va arrossegar una gran àrea de pedregal a sota. El tros de muntanya tenia aproximadament 100 metres d’alçada, 50 metres d’ample i una profunditat de 10 metres, és a dir, tenia un volum de aproximadament 50.000 metres cúbics, corresponents a 125.000 tonelades. A més, estava tot el pedregar i la grava, lo que va elevar la massa total del lliscament que es va enfonsar en el llac Loenvatnet a aproximadament 870.000 tonelades. El sisme submarí va aconseguir una alçada d’uns 40 metres i va arrasar amb totes les cases de Ytre Nesdal. El mateix va succeïr a Bødal, on la onada va destrossar totes les cases junt al llac, amb l’excepció d’alguns graners i algunes dependències petites. El vaixell turístic Lodalen fou arrossegat 350 metres terra endins. Un total de 24 persones varen morir a Bødal la nit del desprendiment de roques, i tres més varen morir més tard a causa de les seves ferides. A Nesdal varen morir 34 persones. Dels que varen morir, només 9 cossos foren recuperats i enterrats. El desprendiment de roques de 1905 va destruïr 60 cases en total i va matar a 94 vaques, 10 cavalls, 145 ovelles i 16 porcs. Es va erigir una pedra commemorativa a Nesodden el mateix any, però fou arrossegada per el desprendiment de roques en el 1936. Alguns dels vilatans varen parlar sobre mudar-se de la vall després de l’accident. No obstant, totes les granges foren reconstruïdes. Les cases es varen construïr més lluny de la riba. Els geòlegs creien que estaven fora de perill perquè no esperaven més lliscaments en el mont Ramnefjell, varen dir.  

La catàstrofe de Loen de 1936
En el 1936, un tros del mont Ramnefjell amb una massa d’un milió de tonelades/metres cúbics es va desprendre i el sisme submarí resultant va arrossegar amb totes les granges al voltant del llac Loenvatnet. Aproximadament a les cinc del matí del 13 de setembre, es va produïr un altre lliscament en el mont Ramnefjell, en el que varen morir 74 persones. En aquesta ocasió un gegantí tros de muntanya amb un volum del voltant d’un milió de metres cúbics es va desprendre de la vessant a una altura de 800 metres. El sisme submarí va aconseguir una alçada de 70 metres i va arrossegar amb totes les granges al voltant del llac Loenvatnet. Aquesta vegada, el sisme submarí fou tant alt que va escombrar el promontori de Nesodden en el cantó oposat del llac i el va arrossegar. El monument en la cima del promontori també fou arrossegat, malgrat de que estava encimentat en la roca. 44 persones varen morir a Bødal. A Nesdal, les cases que s’havien reconstruït en un terreny més alt després de 1905 es varen salvar, mentres que la granja de Fredsvoll, més a prop del llac, es va veure afectada. El desastre va atreure a molts espectadors interessats a més del personal de rescat i voluntaris. Tres d’ells varen morir. A Indre Nesdal varen morir 23 persones. Més avall en el llac, el sisme submarí també va causar una destrucció considerable. En la granja Sande varen morir dos nens petits i a Osnes varen morir dues persones. El desastre de Lodal és el desastre natural més gran que ha afectat a Noruega en la era moderna, i s’instigaren extensos esforços de rescat. El personal de salut i els treballadors de rescat varen acudir en massa al rescat, i molts dels ferits foren enviats al recent inaugurat hospital Nordfjord a Nordfjordeid. El príncep hereu Olav de Noruega va assistir al funeral en l’església de Loen per els que varen morir. Les granges de Bødal i Nesdal no es varen reconstruïr després de l’últim desastre. Junt a la carretera entre Bødal i Kjenndal, s’ha erigit una placa de coure amb els noms d’aquells els cossos dels quals mai es varen recuperar després dels desastres de Lodal de 1905 i 1936.

Amb el cotxe conduïm per creuar tota la riba nord-est del Lovatnet, per poder anar a veure dos glaciars i la corresponent vall glaciar. El més famós és el Kjenndalsbreen, que es troba a 17 kilòmetres de Loen. Al final de Lodalen, et trobaràs Kjenndalen i el glaciar Kjenndalsbreen. El bonic viatge a través de Lodalen fins a la glacera, val la pena realitzar-lo. Els camins estrets i la fascinant aigua blava verdosa son un espectacle, i algo que has de fer quan estàs a la zona. La vall de Kjenndalen i el glaciar Kjenndalsbreen es troben al final de la vall de Lodal, a 17 kilòmetres de Loen i a 15 minuts a peu del braç glaciar més baix del glaciar Jostedal. Al final del llac Lovatn et trobaràs Kjenndalsstova, un cafè que està obert de maig a setembre. Entre 1980 i 1997 els glaciars varen créixer més de 300 metres, però en els últims anys els braços glaciars han anat retrocedint.

 
Kjenndalsbreen

L’altre glaciar que volíem veure és el glaciar Bødalsbreen, que es troba al final de la vall de Bødalen i és un dels braços del gran glaciar Jostedalsbreen. L’àrea pertany al Parc Nacional Jostedalsbreen. Al final de Lovatnet, hi trobaràs Bødalen, des d’aquí va una carretera de peatge a Bødalseter. El camí a Bødalseter té uns 5 kilòmetres de llarg, parcialment pavimentat i algunes parts amb grava. La carretera és apta per a turismes ja que és estreta i sinuosa en alguns llocs. Al final de la carretera s’arriba a un aparcament, des d’aquí hi ha un camí de terra fins a Bødalsseter, aquest curt passeig dura uns deu minuts. Bødalsbreen es troba a 585m sobre el nivell del mar en el Parc Nacional Jostedalsbreen. Setra, que es troba allí avui, es va construïr després de que es tanqués una carrera en el 1893. Setra és un punt de partida perfecte per a més caminades, i una de les més populars és Bødalsbreen, que es troba a uns 50 minuts a peu des de el Setra. Des de Bødalseter hi ha un barranc ben senyalitzat en la vall, així com senyals que mostren els camins. Després d’una estona el camí es divideix i hi ha una nova senyalització. A l’esquerra cap a Lodalskåpa i a Høgre cap a Bødalsbreen. De camí al glaciar hi ha molt bones vistes del llac Sætrevatnet, que és un llac glacial.

Bødalsbreen

4. Olden & Oldedalen

I continuarem amb la nostra roadtrip anant a trobar el següent poble en el Nordfjord, després de Loen, que en aquest cas, es tracta de Olden. A Olden hi ha una granja-museu del pintor Henry Singer, anomenada Singerheimen, que es pot visitar. A nosaltres, però, el que tenim pensat fer és anar cap al llac glaciar anomenat Oldevatnet Lake i contemplar l’estampa amb el glaciar Briksdalsbreen al fons. El glaciar es troba a 22 kilòmetres d’Olden i també tenim pensat acostar-nos-hi.

Briksdalsbreen Glacier

5. Briksdalsbreen

Hi ha moltes possibilitats de senderisme a Briksdal i els seus voltants. El passeig més popular és el sender de 3 kilòmetres des del Mountain Lodge fins al glaciar Briksdal. També pots fer la caminada pels 3 glaciars i veure els glaciars Melkevoll i Brenndal a més del glaciar Briksdal. També hi ha altres camins per aquells que volen un desafiament. Mount Kattanakken i Oldeskaret son caminades alpines llegendàries. Degut a les condicions del gel en el glaciar Briksdal, les caminades guiades per el glaciar es traslladen al glaciar Tystigbreen en el mont Strynefjellet, guiades per Briksdal Adventure.

Caminada al glaciar Briksdal

El magnífic glaciar Briksdal forma part del Parc Nacional Jostedal Glacier i es submergeix 1.200 metres en el frondós i estret vall de Briksdal, un espectacle que atreu a 300.000 visitants de tot el món cada any. Al arribar a Briksdal, pots caminar els 3 kilòmetres fins al glaciar o pots comprar un ticket amb un dels “Troll Cars” que et duran allí. Al costat de l’aparcament on deixaràs el cotxe, hi ha una cafeteria on pots comprar menjar i regals.

Acostament al glaciar Briksdalsbreen amb un Troll Car

El preu del viatge (anada i tornada) amb troll car és de 260kr pels adults i de 150kr pels nens de 8 a 15 anys.

El viatge (troll car) comença al costat de la botiga de souvenirs a Briksdal i et porta a uns 700 metres del glaciar. Tindràs un agradable passeig fins a la glacera, en el parc nacional del glaciar Jostedal, abans de que el troll car et torni de retorn al punt de partida.

Viatge amb el troll car

A l’estiu hi ha un servei d’autobús des de la terminal d’autobusos de Stryn fins a Briksdal. L’autobús està estacionat al costat de Briksdalsbreen Mountain Lodge (Fjellstove), mentres camines o agafes un troll car al glaciar. Hi ha sortides diàries en el període de l’1 de juny al 31 d’agost: des de Stryn surten a les 9:45 amb arribada a Briksdalen a les 10:45h; des de Briksdalen surten a les 13:30h amb arribada a Olden a les 14:00h. Si vols més informació, pots consultar-ho a la pàgina web: www.kringom.no

Briksdalsbreen Mountain Lodge (Fjellstove)

El poderós glaciar Briksdal és part del parc nacional Jostedal Glacier. Des d’una altura de 1.200 metres, el salvatge glaciar baixa fins a l’estret i fèrtil Briksdalen, un espectacle que atreu, com hem dit, a 300.000 visitants de tot el món cada any. L’alberg de muntanya es troba en la capçalera de la vall de Oldedalen, amb una bonica vista cap a les muntanyes i el glaciar, i a poca distància del glaciar Briksdal. Hi ha restaurant, cafeteria i botiga de records. El Mountain Lodge conta amb restaurants i menjadors amb capacitat per a més de 550 persones. En la botiga de souvenirs just al costat del Mountain Lodge pots trobar-hi bonics records de Briksdal.

Troll Cars al Mountain Lodge

Finalment ens hem acostat al glaciar de Briksdal a peu i ha valgut la pena. Ara continuem amb la nostra ruta en direcció Stryn, i d’allà anirem en direcció a Hellesylt, per agafar el ferry cap a Geirangerfjord.

Abans, però, anunciar-vos que a Stryn finalitza una altra carretera panoràmica, anomenada The Panoramic Road, que és la carretera panoràmica del fiord Nordfjord. Nosaltres no la vàrem poder fer ja que no hi ha temps per tot i vàrem haver d’escollir.

Vistes del Nordfjord des de la Panoramic Road

Una bonica ruta panoràmica junt al fiord. El viatge segueix el cantó nord del fiord a través de les comunitats de Blakset, Fjelli, Randabygd/Hopland, Hennebygda i Lote (uns 38 kilòmetres). Comença a 6 kilòmetres del centre de Stryn, en la carretera 613. Després de Lote, acabaràs en el bonic poble de Nordfjordeid. La carretera Panorama ha agafat el seu nom de les fantàstiques vistes que ofereix el fiord. L’alçada sobre el nivell del mar varía de 0 a 550m aproximadament. Els miradors particularment bons son l’església de Nordsida, Nos i Kvalen. En la ruta també pots gaudir dels senders culturals de Ulvedal i a Hammer, la cascada de Tvinnefoss i altres atraccions històriques. Retorna per la mateixa carretera o per la carretera 15 al llarg del llac Hornindalsvatnet.

The Panorama Road, per la riba nord del Nordfjord

Nosaltres continuem amb la nostra ruta arribant-nos al Hornindalsvatnet, que és el llac més profund d’Europa amb 514m. Aquí, ens trobem a uns 28 kilòmetres de Hellesylt. Ja arribem.

Llac Hornindalsvatn

Des de fa temps que se sap que el llac Hornindalsvatnet és el llac més profund d’Europa amb 514 metres. Tanmateix, no sabíem que també és el llac més clar dels països nòrdics. I agafem la carretera 60 que en un no-res ens portarà a Hellesylt. Abans, però, dir-vos que hi ha una última atracció en la vall de Norangsdalen. Es tracta d’una vall-congost pel mig dels Alps de Sunmore. Son uns 40 kilòmetres de vall. No hi passarem perquè no hi ha temps material per fer-ho. Norangsdalen és una de les valls més estretes de Noruega, rica tant en paisatges espectaculars com en records culturals. A principis del segle XVIII, els vaixells turístics varen ancorar al poble d’Øye. Molts noms famosos fóren transportats en ponis al llarg de l’antic camí a través de la vall cap a Hellesylt. Norangsdalen també va rebre el nom de “La Ruta de la Reina”. El famós Hotel Union Øye és una atracció en si mateix. L’hotel fou descobert per l’aristocràcia i l’èlit social d’Europa en el 1881, i des de llavors ha acollit a molts Kaisers i Reis famosos.

Norangsdalen

6. Ferry Hellesylt – Geiranger

I ja hem arribat a Hellesylt, petit poble a la capçalera del Sunnylusfjorden, a prop del Geirangerfjord. Aquí, a part d’agafar el ferry cap a Geiranger, visitarem l’única atracció que ofereix el poble, la seva cascada anomenada Hellesylt Waterfall. Està al centre del poble mateix. La cascada de Hellesylt és un dels motius més fotografiats de la zona. En el centre del poble, entre dos ponts (el pont Høge de 1907 i el pont Hellesylt de 1902) les masses d’aigua cauenen cascada sobre les pedres de granit polit. És una vista impressionant a principis de l’estiu durant el període de desgel. A vegades pot ser bastant apretat entre els turistes que estan ansiosos per capturar aquesta rara atracció natural.

Cascada de Hellesylt

Vista la cascada, ens dirigim a l’embarcador de Hellesylt. Agafarem el ferry cap a Geiranger, amb el cotxe, i farem un creuer panoràmic per l’impressionant i immens fiord de Geiranger fins arribar a Geiranger. El trajecte dura uns 65 minuts, i el ferry presenta tres sortides per cada dia. Nosaltres ho vàrem reservar a la web amb antelació, aquí.

Fiord de Geiranger

El creuer en ferry per el fiord més famós del món dura aproximadament un xic més d’1 hora. Junt als escarpats penya-segats de les muntanyes i les moltes cascades, podem veure evidència de persones que han viscut i treballat aquí en forma de moltes granges abandonades i petites propietats en la costa que sens dubte et deixaran una impressió duradora. Les llegendes locals son moltes i la història està aquí perquè la vegis. Algunes de les finques varen estar habitades i operatives fins a les dècades de 1950 i 1960. El recorregut és guiat en varis idiomes i hi ha refrigeris disponibles a bord. El creuen en ferry és ideal per aquells interessats en la fotografia de paisatges, ja que contem amb una àmplia àrea de coberta en l’exterior. Un dels transbordadors, Veøy, té ascensor i és accessible per a persones discapacitades.

Fiord de Geiranger

Els horaris com hem dit, son els següents:

Nosaltres vàrem reservar per agafar el ferry de les 17:30 a Hellesylt, arribant a Geiranger sobre les 18:30h.

Els preus del ferry son els següents:

I ja estem creuant el fiord de Geirangerfjord. Format en forma de S, la pròpia naturalesa ha proporcionat la primera lletra de molts dels superlatius que s’utilitzen a vegades per a desciure el fiord de Geiranger; impressionant, enlluernador, espectacular. Una altra frase molt utilitzada per descriure els 20 kilòmetres de llarg entre Hellesylt i Geiranger és “La perla dels fiords”. La bellesa única i excepcional ha estat confirmada per la Unesco per la seva inclusió en la Llista del Patrimoni Mundial en el 2005.

Geirangerfjord

Tindries que estar excepcionalment fastiguejat si no t’impressionés aquesta meravellosa creació de la Mare Naturalesa, dramatitzada per la voluntat de l’home de mantindre un punt de recolzament en les empinades vessants de les muntanyes i guanyar-se la vida aquí. Les impressionants cataractes llencen cascades d’aigua ensordidora des de les vessants de les muntanyes quasi verticals, o provoquen els penya-segats amb els vels de boira lleugers com una ploma la missió dels quals sembla ser crear una exhibició interminable de arcs-iris en constant canvi per a omplir-nos de goig i sorpresa. Deixa que la brisa acariciï el teu cabell i els vels de la suau boira besin les teves galtes mentres alimentes a la gavina que et segueix fins als confins del fiord. Aviat seràs testimoni de les famoses cascades, Dei sju systre, Friaren i Brudesløret (les Set Germanes, el Pretendent i el Vel de la Núvia) i en lo alt dels escarpats penya-segats, o quasi a la vora de l’aigua, veuràs els ara deserts alpins i granges dels fiords, que condimenten la seva experiència i dónen testimoni d’un temps perdut en la història, un temps que és difícil de comprendre en el nostre món modern. Entre moltes granges més petites, veuràs Skageflå, Knivsflå, Blomberg, Matvik i Syltevik. En el seu punt més profund, el fiord de Geiranger té quasi 260 metres i les muntanyes que l’envolten arriben fins als 1600-1700 metres sobre les aigües del fiord.

Geirangerfjord
Hi havia una vegada, un entorn natural envoltat de majestuoses muntanyes cobertes de neu, cascades salvatges i exhuberant vegetació. No, no es tracta d’un conte de fades. Parlem de Geirangerfjord i els voltants, l’entorn somniat que es converteix en realitat! Tant si véns de senderisme com de turisme, tens assegurades unes vistes impressionants d’aquesta zona protegida per la Unesco en la Noruega dels fiords. Prent-te uns dies, vine sense presses, son tantes les coses que t’ofereix aquesta zona!
Geirangerfjord
Geirangerfjord

I arribem embadalits i amb la boca ben oberta, a la capçalera del fiord, al petit poblet de Geiranger. Primer de tot, anirem amb el cotxe a buscar l’allotjament, que també és molt especial. Es tracta del Camping Homlong, ubicat en una espècie de “balcó natural” a 2,4 kilòmetres de la terminal del ferry de Geiranger. Un cop descarregats i adaptats, anirem a donar una volta pel poble de Geiranger.

Homlong Camping

Els treballadors del camping ens dónen la benvinguda. El camping està molt ben ubicat junt al fiord de Geiranger en el llogaret de Homlomg, a 2 kilòmetres del centre de Geiranger. Tenen cabanes amb 4 llits i cabanes més grans amb 6 llits, dutxa in WC. Homlong Camping és un bon punt de partida per a fer senderisme o pescar en el fiord.

El què queda del dia d’avui només ens donarà per conèixer el petit poble de Geiranger, el qual presenta algunes atraccions que ara explicarem. Primer de tot, hi ha l’església de Geiranger, la Geiranger Church, de 1842, que bé val la pena que li fem una foto. Està ubicada en un gran emplaçament.

Geiranger Church

L’església de Geiranger és una església octogonal construïda en el 1842 en fusta, amb capacitat per a 120 persones. L’arquitecte fou Hans Klipe. Es creu que hi ha hagut una església a Geiranger des dels voltants de 1450. Una església que es va mencionar per primera vegada al 1589. L’església no era una església de fusta purament, el presbiteri extès i l’armeria eren de fusta rodona. L’església fou enderrocada en el 1742 i es va construïr una nova església cruciforme en el 1744. L’església cruciforme estava decorada per dins amb pintura de roses. L’església fou incendiada en el 1841 i cremada fins als fonaments. L’església actual és la tercera que coneixem en el mateix lloc. L’església fou decorada per el tallador de fusta Einar Flydal sobre la base de dissenys realitzats per l’artista Per Vigeland. El treball es va realitzar durant 1938-1945. La decoració abarca el tauler de l’altar, el frontispici de l’altar, el púlpit, les baranes del presbiteri i el tauler de l’himne. Les talles de fusta foren pintades per Lars Tynes, Sykkylven, Karl Gjere i Nils Bjørdal, ambdos de Geiranger. La pintura de l’altar fou realitzada per el conservador Harald Brun de la Galeria Nacional al 1902 i presenta a Crist el Consolador. La campana de l’església data de 1899. Es va instal·lar un orgue en 1906, però es va substituïr en 1964.

A prop de l’església, hi ha l’oficina de turisme, la Geiranger Tourist Information, que hi entrarem per verificar i actualitzar la nostra informació i documentació que tenim de Geiranger i el Geirangerfjord.

Mapa del poble de Geiranger

L’Oficina d’Informació Turística de Geiranger s’ha traslladat recentment a un edifici nou. La Oficina d’Informació Turística està oberta al públic des de principis de maig fins a mitjans de setembre. Fora d’aquest període, l’Oficina d’Informació Turística està oberta en el Norwegian Fjordsenter de dilluns a dissabte de 10:00 a 15:00h. També es pot contactar amb l’oficina per telèfon o correu electrònic fora d’aquest horari.

I a Geiranger també hi ha el Norsk Fjordsenter, un museu modern i familiar, amb cafeteria i botiga de souvenirs. Es tracta d’un museu sobre la vida i la cultura del lloc. La durada prevista de la visita és d’1 hora. Creiem que val la pena entrar-hi. Els horaris d’obertura del recinte és de 10:00 a 15:00h i els preus son de 145kr pels adults i 75kr pels nens de 5 a 15 anys.

Norwegian Fjord Center

El Norwegian Fjord Centre és un pròsper centre educatiu i de visitants per els fiords noruecs occidentals, la única zona de Noruega inscrita en la prestigiosa Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco per la seva importància natural.

I finalment, us anunciem l’última de les atraccions de Geiranger, el Waterfall Walk in Geiranger, la qual és una caminada per 327 graons i prop de la cascada de Storfossen. S’anomena el Passeig de les cascades.

Waterfall Walk de Geiranger

La caminada cap amunt o cap avall de 327 graons, replans i miradors alts i airejats, passant prop de la cascada Storfossen. El Waterfall Walk s’extén des del centre de Geiranger fins el Norwegian Fjord Center i el Hotel Union o viceversa. La combinació de naturalesa salvatge i arquitectura emocionant crida l’atenció. El preu del projecte de senderisme en cascada fou de 12 milions de corones noruegues i ha estat compartit entre actors públics i privats. El procés del projecte va durar més de 20 anys.

Waterfall Walk de Geiranger

I ha arribat l’hora d’anar-nos-en al nostre allotjament de Homlong, ja que ens espera una última sorpresa. Només arribar al Camping, l’amo del mateix (al nostre entendre) ens estava esperant amb una barqueta amb motor, i ens diu, que el seu ús és gratuït només pel fet de ser hostes al seu Camping. Així que, com mariners experimentats, ens n’anem pel fiord de Geiranger amb una petita barqueta amb motor… Crec recordar que ens va dir com a molt 1 hora de navegació…

No cal dir que va ésser la millor manera d’acabar el dia a Geirangerfjord….

Geiranger i Geirangerfjord

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (315,00Km / 6h 12 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *