Categories
IRLANDA

6. Doolin – Tralee: Bunratty Castle & Folk Park + Adare + Ardfert + Tralee

Avui tornem a desplaçar-nos, ara cap al sud del país, al comptat de Kerry. Deixarem enrere el comptat de Clare i el Burren i continuarem la nostra ruta. Pel camí visitarem el Bunratty Castle & Folk Park, la ciutat d’Adare, i els monuments històrics d’Ardfert, ja molt a prop de la ciutat on tenim l’allotjament, Tralee, que serà el camp base per explorar en el dia següent la península de Dingle.
Índex
1. Bunratty Castle & Folk Park
2. Adare
3. Ardfert
4. Tralee

1. Bunratty Castle & Folk Park

Sortim de Doolin i agafem la carretera N67 que a l’alçada d’Ennistimon serà la N85. Hem de saber que hi ha un poble proper que es diu Corofin, i en ell s’hi troba el Dysert O’Dea Castle and Archeology Centre, una antiga fortalesa del Clan O’Dea. Es tracta d’una casa-torre del segle XV, amb un camí arqueològic de 4 kilòmetres. Els horaris d’obertura de la fortalesa son de 10:00 a 17:00h i els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels nens i 15€ per les famílies.

Dysert O’Dea Castle and Arqueology Centre

Aquest castell autènticament restaurat fou un bastió del Clan O’Dea. Ara alberga el Centre d’Arqueologia de Clare i ha rebut nombrosos premis nacionals. El centre té una sala d’història moderna, del 1700 al 2000d.C., un museu d’artilugis locals del 1000a.C. al 700d.C., una presentació audiovisual i un passeig per la paret del sostre. Al voltant del castell es troba el sender arqueològic Dysert O’Dea (4 kilòmetres) que conté 25 monuments de camp originals. Les instal·lacions de l’hotel inclouen una llibreria, salons de tè i aparcament gratuït per a cotxes i autobusos.

Passem per la ciutat d’Ennis, a 38 kilòmetres de Doolin (uns 40 minuts d’haver sortit). La nostra intenció no és aturar-nos a Ennis, però sí que us explicarem quins son els seus monuments. Ennis és una ciutat dedicada al comerç i els serveis, i té dos atractius sota el nostre entendre. Per una banda, hi ha la Ennis Friary, un convent fundat pels O’Brien en el segle XIII. L’horari d’obertura del mateix és de 10:00 a 18:00h i els preus per veure-la son de 5€ pels adults, 3€ pels nens i estudiants i 13€ per les famílies.

Ennis Friary

Ennis Friary, establerta en el Comptat de Clare en el segle XIII, una vegada fou reconeguda a tota Europa com un centre d’aprenentatge. Al llarg de l’època medieval, els O’Brien fóren els principals patrocinadors d’aquests monjos franciscans i probablement la raó per la que s’establiren a Ennis Town. Entre les restes, els visitants poden veure vàries escultures dels segles XV i XVI, la figura de Sant Francisco mostrant els estigmes, una imatge de Ecce Home, la tomba de Mc Mahon i més.

Per altra banda, a Ennis hi ha el “De Valera Library Museum”, una exposició del polític històric local. El museu està ubicat en el cor del centre d’Ennis. No molt gran, ofereix una exposició bastant agradable sobre la història del comptat de Clare, però també sobre la història de la lluita republicana, en la que va participar Eamon de Valera. Descobriràs la vida del famós polític, que va fomentar notablement l’Aixecament de Pasqua, i va participar en la Guerra de Independència d’Irlanda, llavors en la Guerra Civil. Durant la teva visita, et trobaràs amb alguns escrits originals, firmats per la mà del polític.

De Valera Library Museum

Però el museu no solament està dedicat a Eamon de Valera. A més, descobriràs una exposició més general sobre el passat agrícola de la regió d’Ennis. Podràs admirar alguns dels objectes de l’època, així com alguns testimonis escrits. Encara que és fàcil moure’s, l’exposició és interessant i dóna una millor idea de la identitat cultural del comptat de Clare. La visita val uns 4€ per persona.

Passem Ennis i arribem a Bunratty per la N18, a 1 hora després de sortir de Doolin. Bunratty és un poblet típic que té el Bunratty Castle & Folk Park, un castell del segle XV i un poble del segle XIX que recreen la vida d’aquests períodes en aquest museu familiar. L’entrada és conjunta. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 15,25€ pels adults, 11,5€ pels nens de 4 a 18 anys, i 40,85€ per les famílies.

Bunratty Castle

El Castell de Bunratty, que en el seu dia fou una imponent fortalesa medieval, està llest per donar la benvinguda als visitants i els ofereix un excel·lent menjar i unes vistes encara millors. Si es va dissenyar perquè resultés imponent, l’objectiu es va conseguir. L’enorme mole de pedra gris del castell de Bunratty s’eleva sobre el paisatge verd del comptat de Clare com un monolit, una declaració grandiloqüent de poder i força. El castell actual és el quart que es va construïr en lo que fou en el seu dia un campament comercial viking del segle X i, des de 1475, fou propietat dels O’Briens, la família més poderosa de la província de Munster.

Castell de Bunratty – Sala de Reunions

Però la vida d’un castell medieval no li manquen dificultats. Els últims residents fóren la família Studdert, que deixaren enrere les robustes xemeneies de pedra, els soterranis voltats i el gran saló en el 1804 per començar a gaudir de les comoditats més modernes de Bunratty House. Avui en dia, Bunratty és un dels castells més complets i ben conservats de la illa d’Irlanda.

Castell de Bunratty – Menjador
Castell de Bunratty – Habitació de convidats

En la seva època daurada, Bunratty era un lloc ple d’esplendor amb paisatges i jardins impressionants al seu voltant i una manada d’uns 3.000 cérvols. Avui en dia, encara ocupa més de 10 hectàrees de preciós camp en el Comptat de Clare, que també alberga el parc Folk de Bunratty. Els edificis tradicionals, les botigues de poble i els carrers antics recreats el converteixen en un lloc divertit i immersiu per a passar la tarda. Pots passejar per el carrer del poble i gaudir d’aparadors i edificis de colors vius, i música tradicional irlandesa. També pots visitar la granja de mascotes amb races autòctones d’ovelles, vaques, porcs i ponis. I, per últim, pots explorar les granges del parc Folk, que representen diferents formes de vida rural de principis del segle XX. Però no te’n vagis sense passejar per el jardí emmurallat de la Regència, una part que encara avui es conserva de la propietat original del castell.

Folk Park

Sortim de Bunratty en direcció a Limerick, però no ens aturarem en aquesta modesta ciutat amb una gran història. Hem prioritzat poder visitar altres atractius en el dia d’avui. Farem menció, però, als atractius de Limerick. Limerick, on el riu Shannon s’uneix a la Ruta Costanera de l’Atlàntic i els carrers georgians dónen pas a joies culturals. Quan visitis Limerick, veuràs que tot està a poca distància a peu. Coneix als seus cordials habitants i descobreix fabulosos llocs històrics, acollidors pubs tradicionals i una escena gastronòmica que abarca de tot, des d’un mercat històric fins a restaurants guardonats.

Un dels atractius de la ciutat és passejar per el carrer principal de Limerick, el carrer O’Connell Street. En ell s’hi troba la Art Gallery.

O’Connell Street, a Limerick

Un altre de les atraccions de Limerick és la visita al Hunt Museum, un museu on hi ha una col·lecció d’art i arqueologia del país. Els horaris del museu son de 10:00 a 17:00h (els dilluns tancat), i els preus son de 10€ pels adults, 7,5€ pels estudiants, i entrada gratuïta als menors de 16 anys.

The Hunt Museu, a Limerick

També val la pena que us arribeu a la St. John’s Square, on s’hi troben el Limerick Museum i la Saint John’s Cathedral.

Saint John’s Square

Com també és obligada una visita a la St. Mary’s Cathedral, una catedral de 1172 restaurada. És una catedral emblemàtica amb grans vidrieres i un petit cementiri.

St. Mary’s Cathedral

Hem de passejar per el Merchant’s Quay, on s’hi troba la Court House i el Civic Centre en la plaça.

Limerick Court House, a Merchant’s Quay

I per finalitzar, deixem l’atracció més important de Limerick pel final, el King John’s Castle, un castell anglonormand. Es tracta d’una fortalesa medieval restaurada amb centre de visitants, vestits d’època i exposicions interactives. L’horari d’obertura per les visites és de les 9:30 a 18:00h, i els preus son de 13€ pels adults, 10,5€ pels nens i joves d’entre 4 a 18 anys, i 39,5€ per les famílies.

King John’s Castle, a Limerick

2. Adare

Travessem Limerick i agafem la carretera cap al sud-oest N21, que en uns 25 minuts ens porta fins a la localitat d’Adare. Aquí ens hi pararem. Adare és una pintoresca localitat rural amb cases típiques del segle XIX. Anirem a buscar l’Adare Heritage Centre, per conèixer l’història de la pintoresca ciutat patrimonial d’Adare.

Carrer típic i tradicional d’Adare

Adare, però, té altres atractius, com el Adare Desmond Castle, les runes d’una fortalesa medieval anglonormanda. Els bitllets es venen a l’Heritage Centre. Els horaris d’obertura son de 9:30 a 16:00h i els preus son de 10€ pels adults, 8€ pels estudiants i 22,5€ per les famílies.

Desmond Castle Adare

Desmond Castle Adare personifica el castell fortificat medieval a Irlanda. Està estratègicament situat a les ribes del riu Maigue, des d’on els seus senyors podien controlar qualsevol tràfic que es dirigís cap o des de l’estuari del riu Shannon. El castell fou construït per a la força i la seguretat. Una formidable torre de l’homenatge forma el seu nucli; la torrassa es troba dins d’un recinte emmurallat envoltada d’un fossar. Desmond Castle Adare va canviar de mans varies vegades abans de convertir-se en un bastió clau dels comptes de Desmond en el segle XVI. Tanmateix, durant la Segona Rebelió de Desmond, va caure en mans dels anglesos després d’un sagnant assetjament. Les forces de Cromwell varen arrasar l’edifici en el 1657, encara que des de llavors els restauradors han ajudat a recuperar el seu antic esplendor. Les visites guiades ara estan disponibles per a qualsevol que vulgui seguir els passos dels FitzGerald i experimentar el seu esperit valent.

I continuem a Adare, ara per visitar un convent agustí de 1315, l’Augustinian Abbey Adare. El compte de Kildare va fundar el convent agustí a Adare, com hem dit en el 1315. Se la coneixia com l’Abadia Negra degut al color de l’hàbit dels seus monjos. Les activitats religioses varen continuar durant uns 200 anys, fins que la comunitat fou suprimida a mitjans del segle XVI. Avui en dia, els visitants poden veure els claustres ben conservats, així com l’església, en ús per l’església d’Irlanda des de 1807. Tampoc us podeu perdre els mausoleus de la família Dunraven.

Augustinian Abbey Adare

I també a Adare, s’hi troba la Adare Franciscan Friary, les runes d’un altre monastir amb torres, capelles i claustre. L’horari d’obertura és de les 10:00 a les 17:00h. El convent franciscà fou fundat pels franciscans per Thomas, compte de Kildare en el 1464 i es va completar dos anys després. L’accés limitat està disponible a la ruïna a través del club de golf Adare Manor (camp antic). Es recomana als visitants que es registrin en la casa club abans de continuar amb el camp per a garantir un accés segur.

Adare Franciscan Friary

I la nostra ruta continua, ara per la zona de l’estuari del Shannon, en els últims municipis del Comptat de Limerick. Al poble d’Askeaton ens hi trobem dues atraccions: un castell i una abadia. El castell es troba en el cor del poble, el Askeaton Castle. Es tracta d’unes impressionants restes d’una fortalesa medieval, tot i que aquest any 2.023 el castell romandrà tancat.

Askeaton Castle

En el cor d’aquesta ciutat del comptat de Limerick es troben els impressionants restes d’una fortalesa medieval. El castell de Askeaton data de 1.199, quan William de Burgo el va construïr sobre una roca en el riu Deel. Al llarg dels segles, el castell va demostrar ser clau per a la història de Munster. Fou la base de poder dels comptes de Desmond després de 1348. En el 1579 va resistir contra el general anglès Sir Nicholas Malby, un incident que va ajudar a desencadenar la Segona Rebelió de Desmond. El saló de banquets és un dels millors edificis seculars medievals d’Irlanda. La torre està parcialment en ruïnes, però s’han conservat algunes boniques finestres i una exquisida xemeneia medieval. L’edifici proper de principis del segle XVIII es va utilitzar com a Hellfire Club. Es rumorejava que aquests clubs eren antres d’excessos en els que els cavallers adinerats s’entregaven a la beguda, simulacres de rituals i altres activitats nefastes.

L’abadia d’Askeaton (Askeaton Friary) té l’accés gratuït, i es tracta d’unes ruïnes d’un monastir de 1389, amb un claustre del segle XV.

Askeaton Friary

Passem Askeaton, i a prop del poble de Foynes s’hi troba un museu on s’explica la història dels primers hidroavions, el Foynes Flying Boat & Maritime Museum. Els horaris d’obertura son de les 9:30 a les 17:00h, i els preus son de 12€ pels adults, 10€ pels estudiants, i 6€ pels nens.

Foynes Flying Boat & Marítime Museum

Explora el museu i descobreix com Foynes fou una vegada un dels grans centres d’aviació. Segueix els passos de Maureen O’Hara, John F. Kennedy, Bob Hope, Eleanor Roosevelt i els dignataris, estrelles de cinema i refugiats que varen arribar aquí durant la Segona Guerra Mundial. Observa com aquesta història única és explicada per una pel·lícula original en un cinema a l’estil dels anys 40. Fes un cop d’ull a les exhibicions de la Segona Guerra Mundial i aprofita l’oportunitat d’abordar una rèplica de tamany real del Boeing 314 Flying Boat. El cafè irlandès, una beguda popular, es va servir per primera vegada a Foynes en el 1943 a un grup de passatgers cansats. Mira el meravellós espectacle hologràfic en 3D que recrea aquesta famosa nit i, després, prova un deliciós cafè irlandès en la seva llar original. Passa un temps explorant la col·lecció marítima en la torre de control restaurada i gaudeix de les vistes panoràmiques del riu Shannon.

I després de creuar Foynes, per la carretera nacional N69 entrarem ja, al famós comptat de Kerry. El primer poble que ens hi trobem és Tarbert, el qual és un poble que està a les portes de l’estuari del riu Shannon. A Tarbert ens hi trobem el Tarbert Bridewell CourtHouse and Jail Museum, on ens hi trobarem una exposició immersiva de la dura justícia d’Irlanda de 1.830. Els preus son de 5€ pels adults, 3,5€ pels estudiants, 3€ pels nens i 12€ per les famílies.

Tarbert Bridewell Courthouse and Jail Museum

Comprèn la història d’Irlanda a través de les recreacions de tamany natural i l’experiència audiovisual de Tarbert Bridewell. Experimenta les nombroses històries de dificultats, sofriment i pèrdua. Explora les cel·les de la presó de Tarbert on dormia la gent i el jutjat on van ésser jutjats. Els visitants coneixeran a l’acusat, compartiran la seva angoixa i seran testimonis de la dura justícia d’Irlanda en la dècada de 1830. Veureu el pati d’exercicis, les dependències del guardià i la sala del tribunal amb la seva representació de la veu aspra del poder judicial que dicta la sentència a l’acusat. A més de les figures de tamany real, ara pots submergir-te en la història a través de la narració d’audio i vídeo. També hi ha una sala dedicada a Charles McCreevy, un reconegut poeta i escriptor nascut a Tarbert, on pots asseure’t i veure un vídeo sobre la seva vida. El Bridewell també ofereix una cafeteria, una botiga de regals i un punt d’informació turística. Hi ha visites guiades disponibles per a grups.

També a Tarbert ens hi trobem la Tarbert House, un edifici georgià. És una casa patrimonial conservada en la forma original del segle XVII.

Tarbert House

La llar de la família Leslie des de 1690, Tarbert House és un edifici georgià Queen Anne. Una casa patrimonial reconeguda per les autoritats irlandeses i europees, es conserva en la seva forma original amb mobles i quadres del segle XVII. Entre els visitants notables es troben Benjamin Franklin, qui va visitar a Sir Edward Leslie després de 1776, Lord Kitchener, Winston Churchill, Charlotte Bronte, Daniel O’Connell i Dean Jonathan Swift.

Continuem la nostra ruta per la N69 i passem pel poble de Listowel, el qual és un poblet típic de la regió. A Listowel ens hi trobem el Listowel Castle, un castell del segle XV junt a la plaça principal. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 18:00h i l’entrada és gratuïta.

Listowel Castle

La data de construcció del castell més antic de Listowel data del segle XIII, però el castell actual probablement fou construït en el segle XV per els FitzMaurices. El castell es troba en una elevació en un banc empinat, amb vistes al riu Feale, per sobre de la ubicació d’un gual estratègic. Es conserva una part substancial del front del castell format per dues grans torres quadrades de quatre pisos, quasi de l’alçada original de 15,3 metres, connectades per un mur de la mateixa alçada i unides per un arc en un costat. S’ha engegat un important programa d’obres de conservació del castell, inclosa la provisió d’una escala exterior per a permetre l’accés públic als nivells superiors.

3. Ardfert

I el següent poble on ens aturarem és Ardfert, un cop hem creuat Tralee. Ardfert és un poble modest amb un passat important, a 10 kilòmetres de Tralee. Com veureu hi ha dos monuments que son dos motius per visitar el poble d’Ardfert. Per una banda, hi ha una catedral (Ardfert Cathedral) i per altra banda, les runes d’un monastir franciscà (Ardfert Franciscan Friary). La Catedral és un edifici imponent del segle XIII que es pot visitar. Els seus horaris de visita son de 10:00 a les 17:15h, i els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels estudiants i nens, i 13€ per les famílies.

Ardfert Cathedral

En el segle VI, St. Brendan “The Navigator” va fundar un monastir en aquest lloc prop de Tralee en el comptat de Kerry. Avui en dia, els visitants poden veure tres esglésies medievals, una pedra ogham i varies lloses de tombes paleocristianes i medievals. L’edifici més antic és la catedral, que data dels segles XII al XVII. Té un portal oest romànic, una magnífica finestra est del segle XIII i una espectacular filera de nou llancetes en el mur sud. Una de les dues esglésies més petites és un bon exemple de l’estil romànic tardà i l’altra és una estructura senzilla del segle XV amb talles interessants.

L’altre monument de Ardfert és la Ardfert Franciscan Friary, les quals son unes runes d’una abadia de 1253. Aquí, l’entrada és gratuïta.

Ardfert Abbey

El Convent Franciscà està ubicat a les afores de la ciutat medieval d’Ardfert. La ciutat fou important des de l’època medieval primerenca i fou centre d’una seu diocesana des de principis del segle XII. L’expansió de la Catedral d’Ardfert i la construcció de l’església dels frares aparentment fóren simultànies durant la última part del segle XIII, ja que comparteixen una sèrie de característiques arquitectòniques, en particular les seves finestres. La sòlida torre construïda en l’extrem oest de l’església del convent en el segle XV es troba en una posició inusual i s’assembla a una casa torre residencial. El convent fou fortificat com un quarter durant la rebelió de Desmond en el segle XVI, i posteriorment es va convertir en un pintoresc “punt d’atracció” en els terrenys paisatgístics de la seu de la família Crosbie en Ardfert House.

I continuem la nostra ruta, ja en els afores de Tralee, passem per Blennerville, el qual és un port marítim i hi ha força turisme. A Blennerville hi ha un emblemàtic molí de vent restaurat del segle XIX, amb centre de visitants, restaurant i exposicions. S’anomena el Blennerville Windmill, i el seu horari d’obertura (es pot visitar) és de 9:30 a 17:30h, i els preus son de 8€ pels adults, 6€ pels estudiants, 4€ pels nens majors de 4 anys, i 22€ per les famílies.

Blennerville Windmill

4. Tralee

I entrem a Tralee, primer de tot per buscar el nostre allotjament, i després, un cop assentats, anar a visitar la població que, sense saber-ho està celebrant un famós festival, el Festival Internacional de la Rosa de Tralee. Tralee és una sòlida base turística, i com hem dit, a l’agost celebra un festival de fama mundial, el Festival Internacional de la Rosa de Tralee, que es celebra des de 1959, però les seves arrels es remonten a un festival local més antic. S’ha convertit en un fenòmen mundial que es celebra en les comunitats irlandeses de tot el món, des de EEUU fins a Nova Zelanda. L’encantadora ciutat de Tralee és una merescudíssima amfitriona, amb carrers animats, habitants cordials i un ambient festiu. Això és el què ens varem trobar sense saber-ho.

Tralee, durant el Festival Internacional de la Rosa de Tralee

El concurs de la Rosa de Tralee és sens dubte la principal atracció durant els quatre o cinc dies que dura el festival, que conta amb una àmplia varietat d’esdeveniments. Des d’un acolorit mercat de carrer ple de gastronomia tradicional i productes artesans fins a actuacions musicals en directe amb estrelles locals i internacionals, la diversió està assegurada! En l’edició de 2.022 es va celebrar per primera vegada el Rose of Tralee Golf Classic, així que els aficionats al golf podran gaudir d’unes rondes memorables en els pintorescos camps tipus “link” de la Ruta Costanera de l’Atlàntic en els pròxims anys. És una magnífica incorporació al festival, ja que una partida de golf en la illa d’Irlanda mai decepciona.

Tralee, durant el Festival Internacional de la Rosa de Tralee

A part del festival, varem visitar una mica la ciutat. Hi ha una estàtua anomenada “Rose of Tralee Statue”, la qual està ubicada als voltants del Rose Garden, al Tralee Town Park.

Rose of Tralee Statue

Un dels imprescindibles de Tralee és el Kerry County Museum, un extens museu amb animades exposicions d’història de Kerry a través de les seves gents, edificis i terres. L’horari d’obertura del museu és de 9:30 a 17:30h i els preus son de 5€ pels adults, entrada gratuïta pels nens, i 10€ per les famílies.

Kerry County Museum

A Tralee també hi trobem el Aqua Dome Tralee, un parc aqüàtic indoor, un dels móns aqüàtics més grans d’Irlanda, amb onades, ràpids, rius i tobogans. L’horari d’accés és de dilluns a divendres de 10:00 a 22:00h, i els dissabtes i diumenges de 10:00 a 19:00h. Els preus son de 17€ pels adults, i 15€ pels estudiants i menors de 18 anys.

Aqüa Dome Tralee

I finalment, a Tralee també aconsellem visitar la Holycross Priory, una església catòlica neogòtica.

Holycross Priory

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (184,00 kilòmetres / 2 hores i 46 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *