Avui farem un dels dies més intensos de Roadtrip, per Southland i Els Catlins, una preciosa carretera amb vistes espectaculars, la qual voreja la costa i anirem parant a tots els punts d’interès, que són molts. Farem nit a la ciutat de Dunedin. |
Índex: 1. De Waipapa Point a Slope Point 2. De Curio Bay a McLean Falls 3. De Cathedral Caves a Nugget Point 4. De Roaring Bay a Tunnel Beach |
1. De Waipapa Point a Slope Point
Un recorregut pels llocs a veure en Els Catlins és la ruta que tenim programada per avui, després d’haver passat els dos últims dies en la zona de Fjordland. Nosaltres vam preferir la tarda-vespre del dia del creuer a Doubtful Sound d’acostar-nos al màxim a la zona dels Catlins, per així poder enllaçar bé amb tot el dia de l’endemà fent una roadtrip més contínua. La regió dels Catlins és una regió molt desconeguda, malgrat ser una de les més escèniques del país i una de les rutes que es podrien incloure perfectament en la llista sobre els llocs que veure a Nova Zelanda imprescindibles. Amb paisatges en els que abunden els turons ondulants, que en certa manera ens recorden als que vam veure quan vam anar a visitar Hobbiton en la Illa Nord, la ruta més idònia és la que va des de Invercargill a Dunedin, recorrent la SH 92, que és la carretera que va vorejant la costa i té les millors vistes.
A mesura que us aneu endinsant en la ruta pels llocs a veure en Els Catlins, aniràs descobrint la riquesa de la regió en la que abunden les terres de cultiu, boscos impressionants i platges solitàries en les que si el temps acompanya, pots aprofitar per refrescar-te i gaudir d’una jornada inoblidable. A més dels paisatges, en Els Catlins abunda també la fauna i podràs veure, si tens sort, foques i lleons marins a més de balenes franques australs en primavera.
Waipapa Point
A 60 kilòmetres de Invercargill ens trobem amb el far de Waipapa Point. Després de que en l’any 1881 naufragués en aquestes aigües el SS Taranua, costant-li la vida a 130 persones, en l’any 1884 es va construïr en aquest punt, el Far de Waipapa Point. A l’igual que la resta de fars que hem anat visitant al llarg del viatge, per arribar a aquest també hauràs de deixar el cotxe en el pàrking gratuït. Des d’allí pots prendre dos senders, de 10-15 minuts, un interior i l’altre exterior. Segons la nostra experiència, et recomanem anar per l’exterior a l’anada per el que si tens sort, podràs veure lleons marins en plena platja!
El trajecte de tornada, et recomanem fer-lo per l’interior, una zona amb més vegetació en la que hi podràs veure uns arbres que han crescut amb formes increïbles degut als forts vents que assoten aquesta zona de la costa.
Com veieu, es tracta d’un lloc increïble amb unes vistes impressionants. Decidim continuar la nostra ruta que ens portarà a Slope Point en 22 kilòmetres i mitja hora de trajecte.
Slope Point
Conegut per ser el punt més meridional de l’Illa Sud de Nova Zelanda, Slope Point és un altre dels llocs que visitar en Els Catlins. Després de deixar el teu vehicle en el pàrking habilitat per ells, hauràs de recórrer un sender d’uns 20-30 minuts, que discorre per terres privades, fins arribar a un rètol en el que s’indica que aquest, és el punt més meridional de l’illa. Des d’aquí podràs gaudir a més d’uns paisatges únics, en els que els dies de vent, podràs veure com les onades xoquen d’una manera increïble contra les roques. Tingues en compte que aquest sender roman tancat entre setembre i octubre, mesos en els que neixen els bens.
Després d’aquesta visita, que no ens portarà més de mitja hora, tornem a la carretera posant rumb a Curio Bay a 15 kilòmetres de distància, que és la última visita que tenim programada per la ruta d’avui pels llocs que veure en Els Catlins.
2. De Curio Bay a McLean Falls
Curio Bay
Aquest increïble bosc petrificat és un altre dels llocs de la ruta pels Catlins que et recomanem no perdre’t encara que és important venir 4 hores abans o després de la marea baixa per a poder veure’l en la seva totalitat. A més a Curio Bay podràs veure, si tens molta sort, pingüíns d’ulls grocs al llarg del bosc petrificat de milions d’anys o a través del sender que hauràs de creuar fins arribar als miradors. Sobre tot, segueix les normes i respecta el lloc, ja que aquests animals estan en perill d’extinció.
Badia Porpoise
A pocs metres de Curio Bay hi ha aquesta badia famosa per ser un lloc perfecte per veure pingüíns i dofins Héctor. Et recomanem agafar-te aquesta visita amb tranquil·litat i sempre que puguis, portar prismàtics ja que en moltes ocasions aquests animals es poden veure, però a bastanta distància.
Si no t’importa no tenir connexió a Internet, en aquesta zona no hi ha cobertura, i vols allotjar-te en un lloc espectacular, no dubtis a fer-ho en el càmping que hi ha a Badia Porpoise. Té unes vistes realment espectaculars, de les millors que hem vist a Nova Zelanda i els preus son molt ajustats, encara que les instal·lacions son també bastant limitades.
Koropuku Falls
L’aparcament d’aquestes cascades es troba a 19,7 kilòmetres de Curio Bay. S’hi arriben a través d’un camí d’uns 20 minuts que creua un rierol Tingues en compte que el camí pot ser una mica relliscós si ha plogut molt en els dies previs. La durada de la visita és d’uns 40 minuts.
McLean Falls
A 35 kilòmetres de Curio Bay hi trobem aquestes altres cascades. Solquem la Chaslands Highway (que va fins a Papatowai solcant el Catlins Conservation Park i la Samson Hill Scenic Reserve). Per arribar a l’aparcament de les cascades McLean s’han de recórrer els últims tres kilòmetres per una carretera sense asfaltar bastant inhòspita. Un cop allí (el pàrking té banys i està bastant bé) tindràs que aparcar i recórrer un 20 minuts caminant que et separen de la cascada.
És un passeig senzill però el terreny és bastant escarpat i en l’última part hi ha un fotimer d’escales. Una mica de cardio no està gens malament per començar el dia. I a més de l’esforç val moltíssim la pena, de veritat.
Perquè les McLean Falls son súper boniques. I descobrir-les és com trobar un tresor amagat entre les males herbes.
En aquesta zona també es pot fer el trekking Tautuku Hut, però tingues en compte que et portarà unes 4 hores completar-lo.
3. De Cathedral Caves a Nugget Point
Cathedral Caves
Considerat per molts com el punt més turístic d’aquesta zona del país, Cathedral Caves o coves de la Catedral son dues coves que s’endinsen en la roca pràcticament 200 metres i únicament són accessibles 2 hores abans de la marea baixa i dues hores després. És per aquest motiu que és important revisar l’estat de les marees en la seva pàgina web o en Metservice, per fer coincidir la teva visita, ja que sinó no podràs entrar, a l’estar l’accés completament tancat. Un cop hagis aparcat, hauràs de recórrer un sender d’uns 20 minuts a través d’un bosc increïble, fins arribar a la platja, on hauràs de caminar uns 5 minuts fins arribar a la primera de les coves i poder meravellar-te amb aquest increïble espectacle de la naturalesa.
Com comentàvem anteriorment, recorda que únicament pots anar a Cathedral Caves, dues hores abans o després de la marea baixa ja que després es tanca l’accés. Al formar part de la ruta pels Catlins i sempre que et coincideixi amb marea baixa, creiem que és molt interessant fer-ho en el mateix dia de la ruta i inclús allargar el dia seguint la ruta fins arribar a Nugget Point o com el nostre cas, inclús arribar a Dunedin. En el cas de que no t’encaixi amb l’horari de les marees, sempre pots partir la ruta en dos dies i continuar al dia següent.
El preu de l’entrada son 10NZD per persona i es cobren directament en el pàrking. Recorda que per arribar a les coves hauràs de recórrer un sender d’uns 20 minuts a través d’un bosc fins arribar a la platja i no hi ha cap tipus de serveis, ni banys ni on comprar, al llarg de tot el recorregut. Adjuntem l’enllaç on hi trobaràs més informació.
A més, aquesta zona torna a ser territori de les sandflies, per lo què és important portar màniga llarga i pantalons llargs a més de repel·lent. La visita, entre el recorregut i les coves, et portarà aproximadament 1 hora.
Continuem la nostra ruta i ara ens dirigim al llac Wilkie, que es troba a 8,1 kilòmetres de l’aparcament de Cathedral Caves.
Llac Wilkie
Arribem a l’aparcament del llac Wilkie, un minúscul però encantador llac. Si vols visitar aquest petit llac tens dues opcions:
- Fer una caminata d’uns 30 minuts anada i tornada
- Apropar-te al viewpoint que està a només 10 minuts anada i tornada.
Nosaltres no el vàrem visitar perquè vam preferir dedicar-li més temps a altres punts d’interès de la ruta que havíem planificat per aquest dia.
Florence Hill Lookout
A tant sols dos minuts del Llac Wilkie es troba aquest preciós mirador des del que s’obtenen unes vistes impressionants de la platja de Tautuku i de la badia Oyster en general.
Si ets amant de les fotos de costa, en aquest lloc gaudiràs moltíssim.
Papatowai
El petit poble de Papatowai no té més que quatre carrers, uns banys públics, una gasolinera que segurament et resultarà súper útil, una platja bonica i un curiós cafè-galeria d’art que vam trobar lamentablement tancat. “The Lost Gipsy Gallery” és un curiós museu ple d’objectes fabricats amb deixalles. L’entrada costa uns 5NZD, però la veritat és que té una pinta increïble. L’horari d’obertura és de 10:00 a 17:00 hores.
Purakaunui Falls
Aquestes relativament amagades cascades, son un altre dels llocs que veure a Southland que et recomanem que no et perdis, ja que malgrat no ser especialment impressionants, sí que son un lloc perfecte per fer una parada, estirar les cames i recórrer un petit sender de no més de 10 minuts que et portarà a través d’un bosc fins a la cascada. Es troben a 30 kilòmetres de Cathedral Caves i a 17,1 kilòmetres de Papatowai.
L’últim tram de carretera de 9 kilòmetres és espectacular, però poc apta per autocaravana, ja que és una carretera sense asfaltar. Aquesta cascada, que és bastant més popular i coneguda que la McLean, a nosaltres ens va semblar menys impressionant. També és molt bonica, però la vam gaudir menys que la McLean. El camí per arribar-hi, d’uns 10 minuts, és molt més fàcil que el de les McLean. Després de menys de 30 minuts, tornem a l’autocaravana per continuar amb la nostra ruta, ara en direcció a Nugget Point, un altre dels punts més interessants de Southland.
Owaka
Seguint el nostre camí cap al preciós Nugget Point ens trobem amb el poble de Owaka, a 14,7 kilòmetres de Purakaunui Falls, un lloc perfecte per a fer-hi una parada tècnica perquè té supermercat i gasolinera. Owaka és a més el principal poble dels Catlins, per lo que pot ser una bona base si tens pensat passar varis dies per aquesta zona de Nova Zelanda.
Surat Bay
A 7,1 kilòmetres d’Owaka ens trobem aquesta badia amb una platja molt ampla i tranquil·la en la que es poden veure lleons marins. Havíem inclús llegit que a l’estiu poden veure’s elefants marins i lleopards marins.
Cannibal Bay
Seguim recorrent els Catlins amb la platja veïna a Surat Bay, Cannibal Bay, ubicada a 17,8 kilòmetres de l’anterior. En aquesta platja també es poden veure lleons marins i volíem provar si hi havia més sort… Doncs res, en aquesta ocasió vam fer també un llarg passeig per la platja però no vam veure cap lleó marí.
Nugget Point
A 40 kilòmetres de Purakaunui Falls (a 1 hora de trajecte) arribem a Nugget Point. És conegut per ser un dels millors llocs dels Catlins i un dels imprescindibles de Southland. Nugget Point no són més que varies roques que sobresurten del mar, amb certa forma de “nuggets” i d’allí el seu nom. Encara que inicialment pot semblar que té poc interès, creiem que és en el conjunt on està el seu valor real, ja que aquestes pedres unides al paisatge i a un far de 1869, fan d’aquest un dels entorns més bells de Southland.
Per arribar al far tindràs que recórrer un sender molt fàcil d’uns 10 minuts des del que segons vam llegir es poden arribar a veure pingüíns i foques, encara que nosaltres no vam tenir molta sort perquè no en vam arribar a veure cap.
Després de deixar l’autocaravana en el pàrking, s’ha de recórrer un preciós sender al tall d’un penyasegat d’aproximadament un kilòmetre (el sender és el mateix per l’anada i per la tornada) per arribar al far i a les precioses vistes que des d’allí s’hi obtenen.
4. De Roaring Bay a Tunnel Beach
Roaring Bay
La nostra ruta continua ara al costat mateix de Nugget Point, on ens trobem Roaring Bay, una badia des de la qual es poden albirar pingüíns. Segons vam veure en els rètols que hi ha a l’inici del sender fins a la badia, la presència o no dels pingüíns, que a més en aquest cas son d’una espècie poc comú, depèn dels horaris. Per tenir sort lo millor és provar abans de les 7:00 hores o després de les 16:00 hores.
Kaka Point
Encara que ens vam creuar amb aquest poblet de platja de camí a Nugget Point, preferim donar la volta. Si per aquest moment de la teva etapa tens gana, Kaka Point pot ser un bon lloc per parar a menjar. També té una platja molt bonica. Es troba a 8,4 kilòmetres de Nugget Point.
Balclutha
I deixant enrere la zona de Nugget Point (a 22 kilòmetres de Kaka Point), posem rumb a la ciutat de Dunedin. De camí ens trobem amb Balclutha, un poble bastant gran que és perfecte per una parada tècnica, perquè a més de gasolinera i supermercat, hi ha un fotimer de bars i restaurants.
Tunnel Beach
I ja molt a prop de Dunedin, el nostre punt i final de l’etapa d’avui, ens trobem amb un dels imprescindibles del dia, la platja de Tunnel Beach, ubicada a 107 kilòmetres de Nugget Point i a 6,7 kilòmetres del centre de Dunedin. Per fer aquesta visita hem d’anar molt bé de temps, perquè es requereix unes 2 hores per visitar-la completament. Coneguda pels seus espectaculars paisatges rocosos, retallats per la força del vent i l’oceà Pacífic, Tunnel Beach és un dels llocs més visitats d’aquesta zona de Nova Zelanda. El seu nom prové de quan Cargill va fer un túnel en una de les roques, per així poder anar amb la seva família a la platja que hi ha just a l’altra banda, a fer els seus pícnics de cap de setmana.
Tingues en compte que el sender que hauràs de recórrer per arribar a la formació rocosa més famosa és d’uns 20 minuts l’anada, que tot és baixada, i uns 30-45 minuts la tornada, ja que encara que es realitza pel mateix lloc, en aquest cas és tot de pujada. No hi ha cap tipus de serveis al llarg del camí ni una vegada en la part de la formació rocosa o a la platja per lo què segons a l’hora que hi vinguis, pot ser molt aconsellable portar algo com Cargill, fer un pícnic.
En el cas de que no vulguis realitzar el sender, algo que per altra part et recomanem moltíssim fer, des de la primera part podràs tenir una perspectiva bastant bona de Tunnel Beach. A més, part de la caminata es fa per un terreny privat, algo habitual a Nova Zelanda en aquest tipus de llocs i aquest roman tancat en agost, setembre i octubre, per ser el moment de la cria de ovelles.
En el cas de que vulguis baixar a la platja, hauràs de baixar per les escales del famós túnel, tenint sempre molt en compte que no és aconsellable banyar-se per les corrents i que a més, és preferible fer-ho amb marea baixa encara que aquesta no afecta en cap moment per fer la visita o veure les vistes.
Després de la visita a Tunnel Beach, en la que estem pràcticament 2 hores, entre el recorregut i el temps que passem en la zona de les formacions rocoses, som quasi el capvespre i és hora d’anar a buscar el nostre allotjament a Dunedin.
Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les principals atraccions visitades, en un mapa de google maps (hi hem destinat un total de 5 hores i 10 min, en un trajecte final de 294,00 kilòmetres):
I per finalitzar, anunciem el càmping on ens allotjem la nit d’aquest dia, en aquest cas es tracta, del Leith Valley Holiday Park & Motels, ubicat a la ciutat de Dunedin.