Avui, com el dia d’ahir, serà també un dia força intens. Començarem pel matí visitant la ciutat de Dunedin i al migdia ens dirigirem a la Península d’Otago per veure els seus atractius. A mitja tarda posarem rumb a les Moeraki Boulders i no ens aturarem fins a arribar al nostre allotjament al Llac Tekapo. |
Índex: 1. 11 coses a fer a Dunedin 2. Península d’Otago 3. Moeraki Boulders 4. Elephant Rocks |
1. 11 coses a fer a Dunedin
Coneguda per ser una de les ciutats amb més ambient de Nova Zelanda, no podem oblidar que és aquí on es troba una de les universitats més famoses del país, Dunedin és també coneguda com la Edimburg de la Illa Sud, degut al seu passat escocès. A més d’això, també és la porta d’entrada a la Península d’Otago i el final de la Southern Scenic Road, que hem recorregut durant tot el dia anterior. Encara que després d’haver estat unes hores aquí, creiem que no és un imprescindible, si que et recomanaríem parar encara que sigui un parell d’hores per passejar pel centre i apropar-te almenys a la seva estació de trens. Passem a deixar-te les 11 millors coses a fer a la ciutat de Dunedin:
1. Estació de trens de Dunedin
Construïda a principis de 1.900, aquesta estació és segons diuen, l’edifici més fotografiat del país i un dels més visitats. Fet amb pedra basàltica, destaca en el seu interior els mosaics i vidrieres.
2. Carrer Baldwin
Aquest és el carrer residencial més empinat del món, segons el Llibre Guiness i s’ha convertit també en un dels llocs més fotografiats de la ciutat. El carrer es troba a 4,5 kilòmetres al nord-est del centre de la ciutat, al barri de North East Valley.
3. The Octagon
És la plaça central i el cor de Dunedin, petita però molt peculiar degut a la seva característica forma d’octàgon. The Octagon és on comença tot en la ciutat. En aquest lloc podràs trobar centres d’informació turística i el punt de partida de diversos tours. També restaurants, pubs, locals comercials, la catedral, edificis històrics. Tot en un mateix lloc. Un cop a la setmana et podràs trobar amb una fira de carrer en un dels carrers enfront de la plaça, un dels llocs de major moviment de Dunedin. Writer’s Walk és un dels punts turístics de la plaça, on podràs veure plaques inscrites amb paraules de famosos escriptors originaris de Dunedin com altres celebritats que hagin xafat aquesta terra.
4. Speight’s Brewery
No molts ho saben però Nova Zelanda és un país que produeix molta i bona cervesa. Speight’s és una d’elles i disposa d’un tour per la seva fàbrica ubicada en ple centre de la ciutat, així podràs conèixer de la seva elaboració, aprendre a fabricar barrils de fusta per a cervesa i degustar una selecció important d’aquesta beguda local. Speight’s, que va donar les seves primeres llums en el 1876, és una de les poques cerveseries alimentades a gravetat que queden en el món, és a dir, que la fabricació es realitza sense la part superior del recipient, lo que per molts experts milloraria el seu sabor. Pots visitar les seves instal·lacions qualsevol dia de la setmana. Els recorreguts es fan cada dues hores durant la tarda i tenen una durada aproximada de 90 minuts.
5. Universitat de Otago
També ubicada en el centre de la ciutat, la Universitat de Otago es destaca per la seva elegant façana d’estil victorià. Està construïda en una base de basalt fosc i pedra Oamaru clara lo que genera un contrast molt cridaner per els transeünts. La Universitat fou fundada en 1869 i és l’establiment d’educació superior més antic de Nova Zelanda. La torre del rellotge, que correspon a l’edifici de la rectoria de la Universitat, és un punt de referència important a Dunedin especialment per aquells interessats en l’arquitectura local. Així mateix, varis dels edificis que envolten al principal han conservat aquesta estètica anglesa que li dóna a la Universitat una imprompta especial. Això es complementa amb els jardins de magnòlies que li dónen color i vida.
6. Jardí Botànic
Si vas a una ciutat que té jardí botànic, sens dubte és un lloc que no et pots perdre. Sempre son atractius, sobretot perquè et parlen molt de la flora i la fauna de la zona. Llocs plens de color i vida que has de visitar, sobretot si son tant complets com el Jardí Botànic de Dunedin, el primer de Nova Zelanda, que es troba ubicat al nord de la ciutat, a només dos kilòmetres de The Octagon. En les seves 28 hectàrees conté més de 6.800 espècies de plantes, entre les que es destaca la secció de plantes nadiues del país. També podràs trobar jardins de roses, camèlies i varies espècies de neret. Un altre sector interessant és l’internacional on podràs observar plantes procedents d’Amèrica, Àsia, Àfrica i Austràlia.
7. Catedral St. Paul’s
És la principal església anglicana de Dunedin i es troba ubicada en The Octagon, la plaça central de la ciutat. Inicialment es va construïr un edifici en el 1862, però aquest va tenir que ser enderrocat ja que els seus materials eren de mala qualitat. Al 1913 s’aconseguiren ajuntar els fons per construïr la que avui és la Catedral de la ciutat que fou consagrada com a tal en el 1919. Aquest mateix any fou construït el seu orgue principal a Londres, el que fou instal·lat a l’any següent. Quasi cinquanta anys després fou desmantellat i reposicionat, quedant tal com pots escoltar-lo avui, amb els seus més de 3.500 tubs. A més d’aquest impressionant orgue, l’estructura de la Catedral de St. Paul’s fa que aquesta sigui imponent, sobretot perquè per arribar a l’entrada s’han de pujar grans escalinates que fan que l’església sembli posada sobre un gran turó i que es vegi més majestuosa de lo què ja és.
8. Toitu Otago Selttlers Museum
En aquest museu, també conegut com Museu dels Colons de Otago, podràs conèixer la història del país, dels seus orígens i tenir accés a diferents exposicions centrades en els indígenes maorís, xinesos i el reste de migrants que amb els anys fóren poblant el país oceànic. La mostra és bastant entretinguda i actualitzada, sobretot perquè es centra en ítems del nostre dia a dia, com la llar, transport, art, tecnologia i moda. Per a tots els gustos. A més, podràs accedir a esdeveniments i excursions organitzades per el museu. L’entrada és gratuïta.
9. St. Clair Beach
Un passeig indispensable si visites la ciutat és passar la tarda a St. Clair Beach. Existeixen moltes platges en tota la costa, però sens dubte aquesta és la més popular i està només a pocs minuts del centre de Dunedin. És perfecta per qui busqui passar el temps en un ambient ple de vida ja que en St. Clair no només podràs trobar platges perfectes per el bany o onatge ideal per a realitzar surf. Aquí també gaudiràs de cafès, bars i restaurants amb una ubicació i vista quasi inigualable. Si no tens automòbil no et preocupis, hi ha serveis de transport públic regulars des de la ciutat.
10. Signal Hill
Signal Hill és un relleu en altura en el terreny geogràfic de Dunedin. Des de la cima, que arriba als 393 metres, es poden veure el port d’Otago i tota la ciutat. La vista és un dels punts més destacats d’aquest lloc, però no el seu únic atribut. També pots accedir a les diferents pistes per anar en bicicleta per el sector. En la cima de Signal Hill hi ha un monument commemoratiu del centenari de Nova Zelanda amb estàtues dels primers homes que es varen establir a Dunedin. Llavors podràs passejar pel bosc nadiu que l’envolta, una molt bona forma de tancar una jornada en el punt més alt de la ciutat.
11. Jardí Xinès
No és estranya l’existència d’un jardí xinès a Dunedin, en gran part perquè aquesta ciutat té molt bones relacions amb Shangai. El jardí, proposat per primer cop com a projecte en el 1998, és un autèntic jardí xinès. Fou creat amb el recolzament de l’Ajuntament de Dunedin i el Govern Municipal de Shangai. De fet, moltes de les peces instal·lades en aquest jardí provenen precisament d’artesans xinesos. En aquest lloc podràs trobar sectors de passeig i descans o salons per prendre tè, tot instal·lat de la forma més fidedigna possible, cosa que traslladar-se al país asiàtic no sigui només una ficció. Es troba junt al Museu dels Colons d’Otago.
2. Península d’Otago
Amb una accessibilitat molt bona des de Dunedin, la Península d’Otago conta amb una de les densitats de fauna més importants d’aquesta zona de Nova Zelanda, éssent relativament fàcil l’albirament d’albatros, llops marins i pingüíns. Passem a destacar les visites que varem poder fer per la península:
Royal Albatros
Aquest lloc es troba en l’extrem nord de la Península d’Otago, a 30 kilòmetres de Dunedin, i és el lloc en el que es pot veure la única colònia d’albatros reials en terra ferma. Encara que l’accés a la zona és de pagament, per lo què hem llegit, si pares abans de l’entrada, podràs veure albatros amb molta facilitat i sense tenir que pagar. Adjuntem l’enllaç de la pàgina web amb més informació (els tours que fan, horaris, preus, etc…).
Larnach Castle
Es troba a 4,1 kilòmetres de la badia de Sandfly. És el segon lloc que visitem a la península d’Otago. Aquest castell és una de les grans atraccions arquitectòniques dels entorns de Dunedin i no és per menys, doncs és l’únic castell que existeix a Nova Zelanda. Destaquen lo impecable de la seva estructura i lo ben mantingut que està tot ell, així com l’ampli parc per el que s’envolta. Fou construït en el 1874, en la cima d’un turó, per el polític i empresari William Larnach qui volia una casa de luxe que tingués vistes a la ciutat. El castell el va construïr per a la seva esposa, tanmateix, ja no pertany a aquesta família. Amb el temps va ser traspassat a les famílies més adinerades de la ciutat, les quals actualment realitzen esdeveniments de prestancia en el lloc, com matrimonis o certes celebracions institucionals. Si el vols visitar com a turista també ho pots fer, per 22NZD només pels jardins i 45NZD per l’interior del castell. Adjunto l’enllaç amb la pàgina web del castell. Fan tours per visitar-lo, i l’horari d’obertura del castell és de 9:00 a 18:00h. Nosaltres només el vam visitar per l’exterior i prou.
Badia de Sandfly
A 14,5 kilòmetres de Dunedin i a 19 kilòmetres del Royal Albatros Parking. El principal motiu d’anar a aquesta platja és la possibilitat, encara que remota, de veure pingüíns a la sortida del sol i al capvespre. Adjunto pàgina web.
Des de l’aparcament habilitat, hi ha un camí de 15 minuts per arribar a la platja.
3. Moeraki Boulders
Visitada la badia de Sandfly, enfilem el camí amb l’autocaravana posant rumb a les Moeraki Boulders, ubicades a 90 kilòmetres cap al nord (un trajecte de 1 hora i 20 minuts aproximadament). Visitar Moeraki Boulders era un dels motius per fer aquest viatge a Nova Zelanda i avui, per fi, anem a poder gaudir d’aquest lloc increïble. Encara que el nom Moeraki es refereix a un petit llogaret de pescadors, probablement tothom associa a aquest nom, que significa “cel adormit”, a un altre lloc, proper, però totalment diferent: Moeraki Boulders o les “pilotes gegants” de Nova Zelanda. Dins de la Moeraki Boulders Scenic Reserve ens trobem aquest conjunt de grans i impressionants roques, enclavades a la platja, amb forma esfèrica perfecta, algunes d’elles de 2 metres de diàmetre i varies tonelades de pes. La llegenda maorí explica que aquestes pedres gegants son les carbasses que varen caure de la canoa Araiteuri, al naufragar enfront a aquesta costa de la Illa Sud de Nova Zelanda, però els científics van una mica més enllà i expliquen que aquest és un procés d’erosió, que ha portat més de 60 milions d’anys i ha convertit aquestes roques de fang i calcita, en increïbles “pilotes” de pedra. A nosaltres ens agrada molt més la primera explicació, però no negarem que la segona, és molt més creïble.
Passejar per la platja, esquivant les formacions de Moeraki Boulders, mentres gaudeixes i et sorprens a parts iguals, t’assegurem, és una de les sensacions i experiències més inoblidables que t’emportaràs de Nova Zelanda. I encara que és una experiència increïblement recomanable, volem deixar-te alguns consells perquè aquesta sigui molt més agradable.
Tal com t’hem comentat, s’ha de tenir molt en compte que per a visitar Moeraki Boulders, ha de coincidir amb marea baixa o dues hores abans o després, per poder veure les formacions al complet. Si ho fas amb marea alta, i a més fa mal temps, és molt probable que no et deixin acostar-te a aquest punt de la platja per seguretat. Pots consultar l’estat de les marees a Google o en la pàgina de “Metservice”.
Per arribar a Moeraki Boulders tens dues opcions: deixar el cotxe en el pàrking principal i passejar durant uns 5-10 minuts per la platja fins arribar a les formacions rocoses o anar fins el pàrking del restaurant/botiga/Centre de Visitants, que està just al costat de les formacions, deixar allí l’autocaravana, anar al mirador i després baixar per les escales per arribar a les pilotes de pedra. Aquesta última opció no és gratis i hauràs de pagar 5NZD per persona a modo de voluntat. Nosaltres et recomanem deixar el cotxe en el pàrking principal, caminar per la platja, arribar a Moeraki Boulders, fer la visita i pujar pel restaurant per veure el mirador, per després tornar per la carretera/camí interior fins el pàrking principal que no és més de 1 kilòmetre. Això no és per no pagar, és per evitar els grups organitzats, que van directes al restaurant amb els autobusos i a més per fer un recorregut circular, molt més agradable i que et permetrà tenir diferents perspectives del lloc.
Si et coincideix la visita a Moeraki Boulders amb marea baixa o dos hores abans o després amb primera hora del matí o última de la tarda, és la opció perfecta. Tingues en compte que els grups organitzats solen arribar sobre les 10 del matí i encara que no hi solen estar molt de temps, envaeixen el lloc.
Com comentàvem anteriorment, amb marea alta s’ha d’anar amb molt de compte, sobretot si fa mal temps, ja que pot resultar perillós. En cas de que et trobis amb aquesta situació i no puguis anar-hi en un altre moment, lo més indicat és anar per la carretera interior fins al restaurant i des d’allí veure les formacions des del mirador. Una altra de les opcions, si fa bon temps i tens unes hores extra, és fer el recorregut de 6 kilòmetres caminant per la costa, des del poble de Moeraki fins a les formacions. És preciós.
Continuem la nostra ruta en direcció a Oamaru, a uns 40 kilòmetres de Moeraki.
Bushy Beach
A 3,3km del centre de la població de Oamaru, ens trobem amb un lloc on hi viu una colònia de pingüíns d’ulls grocs. Es tracta de la platja Bushy Beach. Aquests pingüíns habiten només a Nova Zelanda i es considera l’espècie de pingüí més rara del món (només n’hi ha 6.000 individus, dels quals només hi ha 1.500 parelles capaces de criar). La millor època per veure’ls és a l’estiu (entre desembre i febrer) i al capvespre o una mica abans del capvespre. Nosaltres vam passar per aquí a mitja tarda i no vam veure res…
A més dels pingüíns d’ulls grocs, en aquesta zona també podreu veure pingüíns blaus. Molt a prop de Bushy Beach, podreu trobar la Oamaru Blue Penguin Colony, una reserva en la que hi viu una colònia de pingüíns blaus. |
Oamaru
Deixem enrere Bushy Beach per visitar un curiós poble que a part de ser conegut sobretot per albergar una coneguda colònia de pingüíns, Oamaru és molt més que això. I és que aquest bufó i original poble té un curiós barri victorià que fou la cirereta perfecta a un dia súper complet recorrent la costa est de l’illa sud de Nova Zelanda.
No deixis de passejar pel barri victorià perquè els edificis son preciosos i no podràs parar de fer-hi fotos.
A l’alçada de Pukeuri (a uns 8 kilòmetres de Oamaru), deixem la carretera SH 1, i agafem la carretera SH 83 que paral·lela al riu Waitaki, ens endinsarà a l’interior de l’illa sud, posant rumb al Llac Pukaki i al Llac Tekapo.
Maerewhenua Maori Painting Site
A 42,6 kilòmetres de Oamaru, existeix una cova amb pintures maorís ubicada al costat de la carretera. Per aquesta zona hi ha varis llocs amb pintures maorís. Adjunto la pàgina web.
4. Elephant Rocks
Elephant Rocks
A 5,2 kilòmetres de Maerewhenua Painting Site, ens trobem amb un altre lloc singular. És Elephant Rocks. Es tracta d’unes curioses roques enormes que per el seu tamany diuen que tenen forma d’elefant. Aquestes roques, de pedra calcària, son famoses ja que fóren l’escenari de rodatge de la pel·lícula de “Les cròniques de Narnia”. Ens aturem uns 20 minuts per estirar les cames i fer fotos. L’entrada és gratuïta encara que estiguem en un terreny privat. Adjunto la pàgina web.
Takiroa Rock Art Site
A 8 minuts d’Elephant Rocks fem una altra aturada a Takiroa Rock Art Site. Es tracta d’unes pintures rupestres realitzades per la principal tribu maorí de l’illa sud. No son les coves d’Altamira, però si sou per la zona podeu fer-hi una parada ràpida, com vam fer nosaltres. Adjunto la pàgina web.
Kurow
A 24,1 kilòmetres del punt anterior (Takiroa Rock Art Site) ens trobem a Kurow, un poble perfecte per a fer-hi una parada tècnica.
Waitaki Dam Lookout
A 6,1 kilòmetres de Kurow, ens trobem aquest embassament amb una presa amb unes vistes espectaculars. Adjunto la seva pàgina web.
Lake Benmore
Un altre lloc amb vistes precioses. Aquest llac es troba a 37,3 kilòmetres de la presa anterior.
Al poble de Omarama, a 8,5 kilòmetres del Llac Benmore, agafarem el trencall de la dreta per la carretera SH 8 que ens portarà en qüestió de 1 hora de tranquil trajecte, a les ribes dels llacs Pukaki i del llac Tekapo. En aquest segon anirem a buscar el nostre allotjament.
Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les principals atraccions visitades, en un mapa de google maps (hi hem destinat un total de 5 hores i 49 min, en un trajecte final de 396,00 kilòmetres):
Igualment adjunto un mapa de google maps amb els punts i atractius més importants que pots veure a la ciutat de Dunedin:
I per finalitzar, anunciem el càmping on ens allotjem la nit d’aquest dia, en aquest cas es tracta, del Lake Tekapo Motels & Holiday Park, a la riba del llac Tekapo, a 1,9 kilòmetres a l’oest del centre del poble.