Categories
ALSÀCIA

Dia 5: Scherwiller + Sélestat (+ Biblioteca Humanista) + Castell de Haut-Koenigsbourg + Saint-Hippolyte

I ja som al cinquè dia per les terres d’Alsàcia. Hem vist castells i pobles encantadors, però encara no hem vist els millors de cada cosa. Avui potser ja veurem el millor Castell de la regió. Començarem el dia visitant el bonic poble de Scherwiller on també hi ha la possibilitat d’ampliar la visita visitant dos castells propers al mateix. Seguidament visitarem el poble on tenim l’allotjament aquests dies i que ens funciona com a campament base, el poble de Sélestat, on a part de passejar i descobrir racons i raconets farem una visita cultural a la seva Biblioteca Humanista, on descobrirem tresors del Renaixement. Seguidament anirem a veure el millor castell d’Alsàcia, al nostre entendre. Es tracta del castell de Haut-Koenigsbourg, està fins i tot moblat i en molt bones condicions de conservació. Acabarem amb les visites del dia explorant la vil·la de Saint-Hyppolyte, un altre poblet encantador d’Alsàcia.
Índex:
1. Scherwiller
2. Sélestat (+ Biblioteca Humanista)
3. Castell de Haut-Koenigsbourg
4. Saint-Hippolyte

1. Scherwiller

Iniciarem el dia acostant-nos al poble de Scherwiller, poble ubicat a meitat de camí entre Dambach-la-Ville i Sélestat. En aquest poble, a més de passejar pels seus carrerons, com sempre, pots visitar el preciós edifici de Corps de Garde, que actualment alberga l’oficina de turisme i que és potser l’edifici més famós del poble.

Edifici Corps de Garde, a Scherwiller

També hi ha vàries esglésies i capelles a les que val la pena apropar-s’hi, com la de Saint-Pierre-et-Saint-Paul. Si visites Scherwiller no et pots perdre també els castells de Ortenbourg i de Ramstein, ubicats molt a prop del poble.

La Mairie de Scherwiller

Visitem el poble però abandonem la idea de visitar els dos castells propers que hem dit, encara que estan força propers i al mateix municipi de Scherwiller. Ahir i abans d’ahir ja en vàrem fer uns quants, i en el dia d’avui ens guardem un bon exemplar, també.

2. Sélestat (+ Biblioteca Humanista)

La ruta continua i ara ens toca visitar el bonic poble on tenim l’allotjament aquests dies: Sélestat. El poble de Sélestat destaca sobretot pel seu patrimoni arquitectònic i és conegut perquè allí és a on es va trobar la primera referència escrita que es coneix a un arbre de Nadal. En l’any 1521!

Sélestat

Quan visitis Sélestat no et pots perdre la seva famosa biblioteca humanista, les seves cases renaixentistes, l’església romànica de Sainte-Foy, l’església gòtica de Saint-Georges i la Torre del Rellotge.

Torre del Rellotge, a Sélestat

A part d’explorar els seus carrers passejant, tenim clar que hem de visitar, ja que per nosaltres és un imprescindible, la Biblioteca Humanista del poble. Adjunto la seva pàgina web. Es troba al mateix Centre Històric de la localitat, no serà difícil localitzar-la. La Biblioteca Humanista de Sélestat reuneix els fons de la biblioteca parroquial de la ciutat, i els fons de la biblioteca personal de l’humanista alsacià Beatus Rhenanus (segle XVI), que els va donar a la seva ciutat natal. Es troba en l’antic edifici de la llotja de la ciutat, construït en el 1845.

Biblioteca Humanista de Sélestat

Descobreix els tresors del Renaixement en un museu en el cor d’Alsàcia. La Biblioteca Humanista et proposa una visita entre manuscrits medievals i impresos únics dels segles XVI i XVII. En un edifici dissenyat per l’arquitecte Rudy Ricciotti, la seva visita estarà esquitxada de moderns i innovadors dispositius al servei dels llibres i objectes d’art. Els dispositius interactius proposats al llarg de la visita permeten a tothom el poder entrar en el cor dels llibres i comprendre la riquesa de l’humanisme renà. Passareu un moment inoblidable en aquest equipament patrimonial idealment situat en la cruïlla de les rutes turístiques d’Alsàcia.

Interior de l’edifici de la Biblioteca Humanista de Sélestat

Els horaris d’obertura a l’estiu son de dimarts a diumenge de 10:00 a 12:30h i de 13:30 a 18:00 hores. El preu és de 6€ pels adults i 4€ pels nens. L’edifici està inclòs en el Pass’Alsace.

Per si us interessa a l’anar amb nens, a les afores del poble es troba “Cigoland”, un parc d’atraccions i oci que també està inclòs en l’abonament del Pass’Alsace. Està ubicat a Kintzheim, tocant al poble de Sélestat. Aquest parc alsacià ofereix als visitants de totes les edats la oportunitat de divertir-se amb nombroses atraccions, així com de descobrir les espècies animals sovint emblemàtiques de la regió. Lluny de la disbauxa de les atraccions emocionants, aquest parc privilegia les atraccions accessibles als més petits (de 2 a 12 anys) acompanyats dels seus pares i avis. Per a satisfer a grans i petits, el parc Cigoland ofereix nombroses atraccions i activitats per a tota la família. Podràs fer piragüisme, conduïr un atuell i muntar a cavall al galop. També hi trobaràs un carroussel, vaixells de xoc, el Tren de la Mina, així com els braços de King Kong. Cigoland també ofereix espectacles per a tota la família, inclosos dos espectacles de circ diferents al dia, durant la temporada alta. Per consultar els dies i els horaris d’obertura, adjunto la seva pàgina web. El preu per accedir-hi son 20€ pels adults, i 18€ pels nens. També està inclòs en la seva totalitat en el Pass’Alsace.
Mapa del Parc Cigoland
Carroussel de Cigoland

3. Castell de Haut-Koenigsbourg

Sortim de la Biblioteca Humanista de Sélestat i ens dirigim directament a l’impressionant Castell de Haut-Koenigsbourg, un altre dels nostres imprescindibles d’Alsàcia. Aquest castell erigit en el segle XII és un exemple brutalment conservat de la importància d’aquesta zona geogràfica al llarg de l’història no només de França, sinó també d’Alemanya i d’Europa. I és que Haut-Koenigsbourg ha estat testimoni de les batalles entre senyors, reis i emperadors.

Château de Haut-Koenigsbourg

Visitar el seu interior també és imprescindible. T’adjunto aquí la seva pàgina web perquè puguis tenir tota la informació. Com hem dit abans, el castell de Haut-Koenigsbourg, ubicat en el mont Stophanberch, és un altre dels llocs a visitar a Alsàcia imprescindibles, del que el seu orígen es remonta al segle XII quan era una fortificació que vigilava les rutes del vi i del blat. Després d’una època d’abandonament es va reconstruïr per complet respectant l’arquitectura medieval i per nosaltres fou una agradable sorpresa en el viatge a Alsàcia, del que encara que l’exterior no destaca, la decoració de les seves sales interiors i les vistes des de la terrassa, el converteixen en una visita imprescindible de la regió.

Château de Haut-Koenigsbourg

El castell més important que visitar a Alsàcia és el Castell de Haut-Koenigsburg. Et cridarà l’atenció el color vermellós de les seves muralles i lo gran que és. De fet, la visita al seu interior et portarà unes dues hores aproximadament. En la regió d’Alsàcia hi ha dotzenes de castells, però cap com el Castell de Haut-Koenigsbourg. Aquesta imponent fortalesa fou el lloc on es controlaven les rutes comercials de l’or, la plata, el vi i la sal. I encara que ha sofert saquejos al llarg de la seva història, la reconstrucció ha sigut tant bona que sembla que el castell estigui habitat. Estem segurs que si inclous el castell en la teva ruta en cotxe per Alsàcia, serà un gran descobriment.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Se sap que el Castell de Haut-Koenigsbourg ja existia en el segle XII i que es va situar en un punt estratègic per controlar les rutes comercials de França. La fortalesa no va passar desaparcebuda en la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648) i els suecs es varen marcar com a objectiu fer-se amb el castell. Després de més de 50 dies, varen aconseguir saquejar-lo i incendiar-lo. Varen passar quasi dos segles fins que van començar els treballs de reconstrucció i afortunadament es varen fer fidels a l’arquitectura medieval. A més, el castell es va dotar de mobiliari de l’època per lo que és una visita molt rica als ulls del turista.

Castell de Haut-Koenigsbourg

La forma més senzilla d’arribar al Castell de Haut-Koenigsbourg és en cotxe. Si viatges en cotxe, el castell es troba entre Colmar i Estrasbourg. Així que, el dia que recorris la zona és quan val la pena que facis la visita. Està a tant sols 30 kilòmetres de Colmar i pots aparcar en el pàrking del castell de forma gratuïta o bé als voltants en zona blava. En cas de que et sigui impossible arribar al Castell en cotxe, has de saber que el transport públic és limitat. De fet, hauríes d’arribar al poble de Sélestat i, un cop allí, agafar el bus 500 fins al castell, però la freqüència és escassa. Si no tens cotxe, una bona alternativa és fer aquesta excursió guiada en espanyol des de Colmar que et porta a conèixer els pobles de la regió i el Castell de Haut-Koenigsbourg.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Mentre puges per la carretera del castell ja et dónes compte que l’exterior del Castell de Haut-Koenigsbourg és imponent. La gran muralla, les torres i les dimensions del castell s’aprecien des de l’exterior. Una de les característiques del castell és que és de color vermellós per el tipus de roca de gres que es va utilitzar en la seva construcció. Des del castell, en dies clars tindràs bones vistes cap a la regió d’Alsàcia. Però no et conformis amb això. Entra a veure’l per dins perquè et sorprendrà.

Castell de Haut-Koenigsbourg

El recorregut per l’interior del Castell passa a través de les estances nobles, l’armeria, la sala del trò i la bodega. La part que més em va agradar fou la Residència del Senyor que té mobiliari de l’època medieval i boniques estances com la Sala de Lorena o l’habitació de l’Emperatriu. I, el colofó d’or el trobaràs en el Saló del Kaiser (Guillem II) amb una enorme àguila dibuixada en el sostre. Quan ja hagis passat per un fotimer d’habitacions, cuines, patis i per l’armeria… encara et queda pujar al Gran Bastió a través d’uns 300 graons. El meu consell és que facis un últim esforç perquè des de dalt t’esperen unes vistes de 360 graus cap a les valls i la planície de l’Alsàcia. És aquí on et dónes compte que la situació del castell no podria ser millor ja que es veuen les terres a kilòmetres a la rodona.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Calcula que tardaràs unes dues hores en visitar el castell per dins. Si vas a ritme ràpid, pots veure’l en menys temps, però val la pena que t’aturis en les seves sales per apreciar el mobiliari de l’època. L’entrada d’adult al Castell de Haut-Koenigsbourg costa 12€ (l’entrada de nens a partir de 6 anys és de 8€). Els menors de 6 anys entren gratuïtament. No fa falta que ompris l’entrada amb antel·lació ja que no se solen formar cues en les taquilles. L’horari del Cas

tell en els mesos estivals és de 9:15 a les 18:45 hores.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Espero que l’experiència que aquí hem explicat visitant el Castell de Haut-Koenigsbourg t’hagi animat a incloure’l en la teva ruta per Alsàcia.

4. Saint-Hippolyte

Visitat el Castell de Haut-Koenigsbourg i per finalitzar amb la planificació del dia d’avui, ens acostarem al petit poble de Saint-Hippolyte, ubicat a 7,2 kilòmetres del castell (uns 10 minuts en cotxe). Aquest encantador llogaret va formar part durant 700 anys de la veïna regió de Lorena. Saint-Hippolyte és tant poc conegut com Barr o Andlau però a l’igual que ells, té també bastant encant.

Saint-Hippolyte

I és que son innombrables les acolorides cases amb entramat de fusta que et trobaràs en els seus carrerons. Però no només això. A Saint-Hippolyte també tens que visitar la seva església, la plaça de l’Ajuntament o la Maison Krumm, d’un característic color blau.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 43,60 kilòmetres en 1 hora i 6 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *