Categories
ALSÀCIA

Dia 4: Barr (+ Château de Landsberg) + Andlau (+ Château de Haut-Andlau) + Dambach-la-Ville

En el nostre quart dia de vacances i segon dia de roadtrip pel territori, avui visitarem 3 encantadors pobles de la regió, que es troben a prop de Sélestat. Es tracta del poble de Barr, el d’Andlau, i el de Dambach-la-Ville. Si tenim temps, en els dos primers podem visitar també els castells que es troben als voltants de cada poble.
Índex:
1. Barr (+ Château de Landsberg)
2. Andlau (+ Château de Haut-Andlau)
3. Dambach-la-Ville

1. Barr (+ Château de Landsberg)

Barr serà la nostra primera aturada del dia. És curiós que un poble com Barr sigui tant poc conegut entre els turistes i tan oblidat en les principals rutes turístiques de la zona. Així que si encara no estàs fart/a de veure poblets encantadors plens de cases amb entramat de fusta (és això possible?), passa’t a donar una volta per Barr.

Barr

Lo més interessant de Barr és el petit canal que creua alguns dels seus carrers, però tampoc et pots perdre la seva plaça principal i les seves esglésies.

Barr

Suposem que ja te n’hauràs adonat de la importància geogràfica i històrica que té aquesta regió de França per la quantitat de castells que alberguen els seus turons. Uns han seguit una sort millor que altres al llarg de la història, i el castell de Landsberg, en el mateix municipi que Barr, és un dels menys afortunats. I és que ja queda poc del seu esplendorós passat. Tot i així és una visita interessant si arribes als voltants del poble de Barr. Aquest castell va començar a construïr-se en el segle XII, però per lo vist varen trigar 300 anys en acabar-lo. Tot perquè llavors els suecs el destruïssin en el segle XVII. Per arribar-hi tindràs que fer una caminada per el bosc d’uns 45 minuts, però val la pena.

Château du Landsberg, Barr

2. Andlau (+ Château de Haut-Andlau)

Seguim amb la ruta i anem a buscar el segon poble del dia, que per nosaltres també és una parada imprescindible. Es tracta del poble de Andlau, on també hi arribaràs si estàs fent la ruta del vi.

Andlau

I el mateix que ens passa amb Barr, lo què fa especial aquest poble és el petit riu que el creua i que et brindarà l’oportunitat de fer unes fotos precioses. A més del centre del poble i passejar pels seus carrers tot el què puguis, no et perdis l’abadia dels Sants Pierre et Paul. També, al mateix poble d’Andlau, ens trobem amb un museu o lloc de descoberta força original. Es tracta dels “Les Ateliers de la Seigneurie”. Adjunto aquí la seva pàgina web. Els horaris d’obertura a l’estiu son de dimarts a diumenge de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 hores. La tarifa per entrar-hi son 7€ pels adults i 5€ pels nens, i està inclòs en l’abonament del Pass’Alsace. Hi ha exposicions permanents i temporals, tallers d’iniciació, esdeveniments i concerts i fins i tot es poden contractar visites guiades.

Exposicions a la primera planta

Es tracta d’un lloc de visita obligada a Alsàcia per a descobrir i jugar amb el patrimoni. Sabíes que només es varen necessitar quatre anys per a construïr un castell? Coneixes les especificacions de les cases dels viticultors, planes o de muntanya? Tens una idea de la vida quotidiana i el treball d’orfebreria de viticultors, curtidors, ebenistes, ferrers? És un nou lloc per descobrir i jugar amb el patrimoni. Des del 23 d’Octubre de 2021, la Seigneurie ofereix una “Ruta de Visita per a Famílies”. Integrat en el recorregut de l’exposició permanent, una vintena de noves manipulacions tenen lloc en els pisos de la Seigneurie. Jocs de construcció, observació, reconeixement o associació, conviden al públic a descobrir el patrimoni regional d’una manera divertida i educativa. Charles Rouge, un antic resident de les instal·lacions, guiarà als visitants a través dels diversos temes abordats en les sales d’exposicions. Adaptats a joves i grans, aquestes noves eines de mediació son una nova experiència de visita independent de l’edifici.

L’edifici de la Seigneurie

I com ha passat en l’anterior poble de Barr, el poble d’Andlau també té un castell en runes on val la pena una visita. Es tracta del Château de Haut-Andlau. Encara que hem de dir que el castell de Haut-Andlau és bastant més que unes ruïnes. Construït a mitjans del segle XIII, aquest castell es pot visitar gratis i per lliure, encara que en la seva web hi ha un fotimer d’informació interessant sobre la història del castell i sobre com era la vida allí en la seva època. Tingues en compte que per a visitar-lo també s’ha de fer una petita caminada d’uns 45 minuts des del parking, per pistes forestals i per dins el bosc. Adjunto la pàgina web.

Château de Haut-Andlau

3. Dambach-la-Ville

I arribem a l’últim dels pobles que visitarem avui. Es tracta de Dambach-la-Ville. En realitat, com veureu en el mapa de google maps que adjuntarem al final, els tres pobles es troben bastant a prop entre ells. Nosaltres, cada dia la intenció que hem tingut ha estat agrupar els atractius a veure per proximitat. Aquest tercer poble, segons el nostre criteri, és el més bonic dels tres que avui us hem presentat. A més dels pobles més famosos com Eguisheim, Colmar o Kaysersberg, a Alsàcia també et trobaràs altres llogarets més petits i menys famosos que també tenen moltíssim d’encant.

Dambach-la-Ville

Dambach-la-Ville és un bon exemple: una vil·la fortificada que té les vinyes més grans de tota la ruta del vi d’Alsàcia. A més de visitar la plaça del mercat amb el seu Hôtel-de-Ville i la seva font renaixentista, no pots deixar de passejar entre les acolorides cases amb entramat de fusta tant típiques d’Alsàcia. Si vols completar la visita pots apropar-te a la Capella de Saint-Sébastien (que es troba a uns 15 minuts del centre del poble, a sobre un petit turonet) i al Castell de Bernstein (es troba en la vessant d’una muntanya més alta que l’anterior, més o menys a una caminada de 45 minuts des de la vora del poble). Nosaltres, per això, ja ens havíem apropat a altres castells durant el dia…

Dambach-la-Ville
Ajuntament de Dambach-la-Ville

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 75,50 kilòmetres en 1 hora i 52 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *