Categories
NAVARRA

8. Amaiur

Situat a 280m sobre el nivell del mar i a l’abric del Port d’Otsondo (602m) i del massís de Gorramendi, aquest preciós i aïllat lloc de Baztán és el més proper a la fita francesa, i fou l’últim en entrar a formar part de l’organigrama polític de la vall, al gener de 1.969, ja que fins aleshores era un municipi independent.

Trobem el poble seguint la NA-121b, cap al Port d’Otsondo/França, una vegada traspassats els encreuaments d’Arizkun, Erratzu i Azpilikueta, tenint que desviar-nos uns pocs metres de la carretera general per passar per sota del seu característic portell en arc de mig punt, que ens dóna la benvinguda. Estem davant d’un exemple típic de poble-carrer-camí, estant quasi totes les seves cases, casones i palaus alineats paral·lelament al llarg del seu llarg carrer principal, en una costa que ve de la mateixa muntanya i quasi finalitza en ella mateixa.

Ubicació dins la vall
Cases d’Amaiur

Es tracta d’edificis variats, i diferents als de la resta de la Vall. N’hi ha amb amples alers que s’encarreguen de recordar el clima i la pluviositat de la geografia d’on està; varies cases tenen la façana d’entramat amb la fusteria ricament adornada; moltes tenen boniques balconades frontals. En quant a les entrades, aquestes solen ésser de mig punt i de llinda, encara que també aquí les hi ha de porxades, subjectes per pilars o per arcades discontínues, i fins a quadrades, directament obertes en el mur. En fi, el conjunt integrat per totes aquestes cases i casones dóna a aquesta vella Vil·la, tants anys independent, un aire distintiu ple de personalitat i solera, difícil d’ubicar. Un monument ubicat en lo més alt del poble, en el monticle de Gaztelua, ens recorda la heroica gesta en l’any 1.522 dels últims defensors del “Vell Regne” de Navarra contra la annexió a la Corona castellana, que només varen rendir les seves armes després d’aguantar assetjats, exhaustes i sense a penes queviures ni municions, molt més temps del previst per les tropes de l’emperador Carles.

Monolit d’Amaiur, en el recinte del Castell d’Amaiur
Abans de visitar Amaiur vam reservar per veure el seu molí tradicional. A l’entrada de la localitat, abans de creuar el característic Arc d’Amaiur, es troba el molí, a mà esquerra. El molí ha sigut rehabilitat i avui recorda al visitant la seva activitat passada. Es situa en la planta baixa d’una coqueta casa rural. Els grups que ho desitgin poden conèixer en profunditat el molí i el seu funcionament gràcies a les visites guiades que s’organitzen a més de degustar els exquisits talos (coques de farina). Si els particulars desitgen accedir al molí, poden fer-ho també en l’horari de degustació de talos. En el molí, es ven a més la farina que produeix, bé de blat de moro, bé de blat. Junt al molí comença un senzill passeig de 1,5km que travessa la presa i el canal del molí i arriba fins al mític monòlit ubicat en el monte Gaztelu.
La visita al molí ha d’ésser guiada, de Juliol a Setembre, els dimarts, dimecres, divendres, dissabtes i diumenges, a les 12h. Possibilitat de reservar amb antelació a les 10h i a les 16h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *