Categories
NAVARRA

9. Arizkun

És una de les poblacions històricament més transcendents de la Vall, tant pel seu important desenvolupament social i econòmic al llarg dels segles, com per el port i senyoriu dels seus nobles edificis, les seves tradicions ancestrals gelosament conservades, i la nodrida aportació de personatges rellevants al curs de la història. Per anar a Arizkun, haurem de continuar, un cop traspassats Elizondo/Elbete, per la carretera NA-121b en direcció a França durant 4km, per agafar qualsevol dels dos encreuaments a la nostra dreta, que ens indiquen la seva ubicació. A més del nucli, compta Arizkun amb multitud de barris de no menor importància.

En el segle XVIII era el nucli més poblat de Baztán. En quan a edificis il·lustres, cal destacar la casa Iturraldea, i la gran casona de Lamiarrita. En quant al convent de Arizkun, en el que perduren algunes monges clarisses de clausura, presenta una grandiosa portada del s.XVIII en pedra de vàries talles, relleus i fornícules, i posseeix un curiós orgue neoclàssic. Costum remarcable ha estat sempre portar alguna dotzena d’ous frescos a aquestes religioses, perquè preguessin en favor del bon temps, tant per part del treballador del camp com per la parella de nuvis que anava a contraure matrimoni.

Ubicació dins la vall
Pati del Convent de les Madres Clarissas
Calle Larrain

A Arizkun, vam trobar dues atraccions més, a part del mateix poble:

  • Ordoki Zalditegia: Hípica amb cavalls
  • Casa Museo Santxotena

Ordoki Zalditegia

Es tracta d’una hípica, a l’entrada del poble pel barri d’Ordoki. Vam reservar una ruta d’1 hora i tres cavalls. En aquest cas, em vaig quedar sense pujar, fent de fotògraf. Els horaris d’atenció al públic de la hípica son de 10-14h i de 16-19h. Els preus son 22€ un passeig a cavall d’1 hora.

Ordoki Zalditegia

Casa Museo Santxotena

Sentir la conjugació d’art i naturalesa, entre boscos de roures i faigs. Sentir la mitologia dels seus personatges ancestrals, sentir l’arbre, la fusta i la seva força desbordant de sensualitat. L’obra escultòrica de Santxotena és màgia al tacte en escriptura poètica, el parèntesis d’un temps suspès destinat a la contemplació, a fer-nos més lliures. Però també és expressió mental i comprensió estètica des de diferents punts de partida. És racionalisme, expressionisme, informalisme, i queda reflectit en pur realista.

Xabier Santxotena neix en una família tradicionalment vinculada a l’artesania de fusta i des de molt jove es va sentir atret per l’escultura. En 1970 va conèixer a Jorge Oteiza del que fou destacat deixeble. Posteriorment va cursar estudis en la Escola d’Arts i Oficis de Vitòria-Gasteiz, entre lo primitiu i lo culte, entre lo natural i lo polit. Des de les seves primeres creacions va adoptar la fórmula de les sèries o famílies de obres. Ha realitzat multitud de peces singulars com fonts, cascades d’aigua, escultures per exteriors en acer, ciment o bronze per institucions o museus. Actualment en el seu taller de Artziniega (Àlava), molt a prop de Bilbao, es dedica exclusivament a l’escultura i la poesia.

Horaris del 15 de juliol al 30 d’agost, de dimarts a dissabte de 11-14h i de 16:30-19:30h. Diumenges de 11-14h. Dilluns tancat. Preu entrada a Casa-Museu ens costa a tots quatre, uns 15€.

Casa Museo Santxotena
Casa Museo Santxotena
Aquí en Arizkun, vam anar a menjar varis cops a l’”Asador Ordoki”, ubicat a la barriada Ordoki. La relació qualitat-preu del local estava molt bé, i el menjar és molt recomanable, i per butxaques de tot tipus. Si busques més econòmic, aquí el trobaràs més econòmic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *