Categories
NAVARRA

7. Infernuko Errota – Orabidea

Des de l’àrea de pícnic (merendero) del Port d’Otsondo, arranca una carretera secundària molt i molt estreta que ens porta en direcció “Orabidea”. Es tracta d’una ruta d’uns 11,20km que porta fins a un aparcament habilitat al costat del restaurant “Etxebertzeko Borda”. Si voleu anar-hi a menjar, reserveu el dia abans, perquè nosaltres vam provar d’anar-hi el mateix dia i va ésser impossible. Estaven col·lapsats de gent. L’aparcament també pot ésser que us el trobeu ple, en funció de l’hora que hi aneu.

La caminada comença a la mateixa casa. És un sender fàcil que ens permet conèixer el Molí de l’Infern (“Infernuko Errota”). Al llarg del recorregut ens acompanyarà el dolç soroll de la regata de l’Infern i boniques fagedes. El molí és espectacular i està situat sobre una cascada, entre els municipis de Baztán i Etxalar. Tradicionalment, les gents de la zona hi portaven a moldre el blat de moro recollit en els seus camps.

Ubicació dins la vall
Característiques caminada

El molí fou construït en la època carlista, i va exercir un paper important per els soldats dispersos de la zona, ja que acudien a ell per aprovisionar-se de farina. Durant la guerra civil va ésser l’únic de la zona que va romandre en funcionament, de forma clandestina.

Durant molts anys va pertànyer a la Vil·la de Etxalar i a Baztán, i va estar en situació de total abandó, en estat ruïnós, fins que fou adquirit per la família Argarate, propietària també del restaurant Etxebertzeko Borda, emplaçat en les seves rodalies, que el va rehabilitar completament. Actualment representa un lloc de gran interès històric i cultural, accessible tant desde Etxebertzeko Borda com des d’Etxalar, i donada la seva proximitat suposa un agradable passeig, molt recomanable, abans o després de un àpat en el restaurant del mateix nom.

Infernuko Errota (Molí de l’Infern)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *