És la capital del Valle del Baztán, i vam recórrer-la varies vegades. En una d’elles vam recórrer-la segons les indicacions i un plànol de l’Oficina de Turisme, fent el recorregut marcat amb traces de color verd en el plànol:
- Ajuntament de Baztán: Edifici construït en el segle XVII. Mostra de la façana de cadirat. Davant del mateix es conserva un “botarri” que servia per a realitzar la sacada en el joc de “laxoa”.
- Un racó amb encant: Des d’aquest racó descendim entre les cases Errotazanenea i Iturriotz, travessem un petit portell i en la riba del riu contemplem una perspectiva original de la presa i del pont.
- Barri de Txokoto: Al voltant del carrer Braulio Iriarte, o carrer del sol, s’estén el barri amb edificacions de caràcter popular. Des del pont Muniartea es fotografien les més típiques estampes d’Elizondo
- Baztango Museoa: Ubicat a l’edifici Puriosenea (s. XV-XVI), d’estructura de caseriu i façana de cadirat. Conserva en el seu interior continguts prehistòrics (Menhir de Soalar), etnogràfics i pictòrics –Col·lecció Ciga-.
- Cases d’Indians: La petjada de grans fortunes procedents d’Amèrica queda patent en diferents edificis del carrer Santiago: Justoenea i Manuelenea… I També en la font monument dedicada a Jaime Urrutia.
- Palaus barrocs: Al carrer Jaime Urrutia se li confereix cert sabor aristocràtic gràcies a alguns dels exemples més significatius de l’arquitectura palatina baztanesa Arizkunenea, Arotzenea, Istekonea.
- Barri Antzanborda: Bonic conjunt de cases. Destaca l’escut de la casa Dendarieta que a més del escacat i el casc de guerrer, mostra un gall, un gos i un cavaller amb l’espasa enarborada.
- Parròquia de Santiago: Traslladada de lloc a conseqüència de les inundacions sofertes en 1.913. Destaca: la vidriera de la casa Maumejean, la talla de Santiago (s.XVI) en la portada i la torre original (s.XVIII)
Adjuntem el mapa del recorregut o ruta que vàrem seguir:
La documentació gràfica que disposàvem també incloïa un plànol d’Elizondo, el qual adjuntem: