Categories
NAVARRA

11. Elizondo

És la capital del Valle del Baztán, i vam recórrer-la varies vegades. En una d’elles vam recórrer-la segons les indicacions i un plànol de l’Oficina de Turisme, fent el recorregut marcat amb traces de color verd en el plànol:

Ubicació dins la vall
  1. Ajuntament de Baztán: Edifici construït en el segle XVII. Mostra de la façana de cadirat. Davant del mateix es conserva un “botarri” que servia per a realitzar la sacada en el joc de “laxoa”.
  2. Un racó amb encant: Des d’aquest racó descendim entre les cases Errotazanenea i Iturriotz, travessem un petit portell i en la riba del riu contemplem una perspectiva original de la presa i del pont.
  3. Barri de Txokoto: Al voltant del carrer Braulio Iriarte, o carrer del sol, s’estén el barri amb edificacions de caràcter popular. Des del pont Muniartea es fotografien les més típiques estampes d’Elizondo
  4. Baztango Museoa: Ubicat a l’edifici Puriosenea (s. XV-XVI), d’estructura de caseriu i façana de cadirat. Conserva en el seu interior continguts prehistòrics (Menhir de Soalar), etnogràfics i pictòrics –Col·lecció Ciga-.
  5. Cases d’Indians: La petjada de grans fortunes procedents d’Amèrica queda patent en diferents edificis del carrer Santiago: Justoenea i Manuelenea… I També en la font monument dedicada a Jaime Urrutia.
  6. Palaus barrocs: Al carrer Jaime Urrutia se li confereix cert sabor aristocràtic gràcies a alguns dels exemples més significatius de l’arquitectura palatina baztanesa Arizkunenea, Arotzenea, Istekonea.
  7. Barri Antzanborda: Bonic conjunt de cases. Destaca l’escut de la casa Dendarieta que a més del escacat i el casc de guerrer, mostra un gall, un gos i un cavaller amb l’espasa enarborada.
  8. Parròquia de Santiago: Traslladada de lloc a conseqüència de les inundacions sofertes en 1.913. Destaca: la vidriera de la casa Maumejean, la talla de Santiago (s.XVI) en la portada i la torre original (s.XVIII)
Nº1: Ajuntament del Baztán en la Plaza de los Fueros
Nº3: Pont de Muniartea al barri de Txokoto

Adjuntem el mapa del recorregut o ruta que vàrem seguir:

https://www.valledebaztan.com/wp-content/uploads/folletos/elizondo_elbete.pdf
Nº4: Edifici Puriosenea (s.XV-XVI). Havia estat museu etnogràfic de la Vall
Darrere les cases des del barri de Txokoto
Darrere les cases des del barri de Txokoto

La documentació gràfica que disposàvem també incloïa un plànol d’Elizondo, el qual adjuntem:

https://www.valledebaztan.com/wp-content/uploads/folletos/elizondo.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *