Categories
NAVARRA

10. Elbete

Vam fer una ruta per la localitat d’Elbete, seguint les indicacions dels plànols de l’oficina de turisme. Vam fer un recorregut marcat amb traces de color vermell en el plànol. Vam començar a l’església del poble, la qual és el nº1.

Ubicació dins la vall
  1. Església: Està construïda en el segle XVI, el seu actual aspecte procedeix del segle XVIII. En l’exterior compta amb un ampli processionari que rodeja tot l’edifici, on també es poden contemplar varies esteles discoïdals.
  2. Safareig públic: presenta un safareig, una font de la que hi surt un “caño” que subministra aigua al dipòsit del safareig, i un abeurador adossat al lateral.
  3. Palacio Jarola (segle XVII): Serveix de model arquitectònic per a la posterior construcció de la casa consistorial de la Vall. Destaca el seu doble aler tallat i la seva façana de cadirat. Es diu que era visitat per Ramón de Valle Inclán.
  4. Lloses: aquest tipus de tancament es troba al llarg dels camins que surten dels assentaments rurals principalment ramaders. Elbete presenta uns estupends exemples de lloses clavades de pedra arenosa vermellosa que s’utilitza per evitar l’entrada del ramat.
  5. Puente Errotabide: Aquesta imponent construcció comunica dos petits molins. El seu actual aspecte es deu a les feines de reconstrucció que van tenir que fer a causa de les importants inundacions de 2.014.
  6. Molí: antigament pertanyia a 31 cases de la localitat. Construcció de petites dimensions que a més de la maquinària pròpia albergava una petita cuina i un lloc de descans per el moliner.
  7. Presa: Forma part del complex pont i molí. La presa originàriament abastia al molí d’aigua. En la seva part dreta s’aprecia una escala que facilita el pas de peixos corrent amunt.
  8. Berenador: Després d’aquest recorregut què millor que un petit descans contemplant una panoràmica de les localitats d’Elizondo i Elbete a l’ombra en aquest petit berenador.

Adjuntem el mapa del recorregut o ruta que vàrem seguir:

https://www.valledebaztan.com/wp-content/uploads/folletos/elizondo_elbete.pdf
Nº3: Palacio Jarola
Nº2: Safareig públic
Nº1: Església del segle XVI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *