Categories
DOLOMITES

Dia 15: Terrazza Marmolada + Museum Marmolada Great War + Lago di Fedaia + Museo della Grande Guerra Paso Fedaia (opcional). Nit a Sottoguda

I som al penúltim dia de les nostres vacances, i com el dia d’ahir, aquest també serà un dia força complet. Finalment avui anirem fins al Mirador superior de la Marmolada, anomenat Terrazza Marmolada. Anirem fins a la població de Malga Ciapela i encadenarem 3 telefèrics. Quan n’haguem tingut prou de les vistes, baixarem a la cota 3000 i anirem a visitar el Museum Marmolada Great War, que se’n diu que és el museu més alt d’Europa. Continuant amb la ruta ens dirigirem al Lago di Fedaia, passant pel seu Paso. Un cop admirades les vistes a la Marmolada des del Lago di Fedaia, i si ens vé de gust, tornarem a anar a visitar un altre museu bèl·lic, en aquest cas, el Museo della Grande Guerra Paso Fedaia, que es troba ubicat a tocar del Lago di Fedaia. Finalment, ens desplaçarem a la població de Sottoguda on anirem a buscar el nostre allotjament.
Índex:
1. Terrazza Marmolada
2. Museum Marmolada Great War
3. Lago di Fedaia
4. Museo della Grande Guerra Paso Fedaia (opcional)

1. Terrazza Marmolada

De Selva di Cadore ens desplaçarem fins a Malga Ciapella, que es troba a 14,4 kilòmetres de distància (uns 20 minuts en cotxe). La Reina dels Dolomites! El massís de la Marmolada és la cima més alta d’aquesta serralada alpina. S’alça com una mole a 3.343 metres sobre el nivell del mar.

Massís de la Marmolada

Visitar la Marmolada és viure emocions úniques en un ambient cent per cent relaxat. Què millor que una terrassa panoràmica per admirar el paisatge mentres penses en les teves coses? En la terrassa panoràmica de Punta Rocca (3.265m), et trobaràs a un mirador amb molt d’encant. És de fàcil accés per a tothom i està preparat per a persones amb discapacitat. Un cop arribats a l’estació de la cima, que és acristallada i no té escales, puges a la terrassa amb ascensor. Des d’allí podràs gaudir de la vista genuïna 360º dels Dolomites, patrimoni natural de la humanitat des de 2.009 per les seves característiques geològiques i paisatgístiques úniques en el món. I, de pas, fer de la teva visita a la Marmolada una experiència sensorial única.

Punta Rocca Marmolada

Recorda que estem parlant del punt més alt dels Dolomites i de l’únic glaciar que encara sobreviu en aquesta zona alpina. I saps lo millor de tot? Que pots tocar el seu gel mil·lenari sense cap esforç. El vertiginós ascens des de Malga Ciapela fins a l’estació superior del “Funicular de La Marmolada” (“Funivie Marmolada”) a una cota de 3.265 metres és una barbaritat. Pur gaudi dividit en 3 trams. Els Dolomites als teus peus!

Terrazza Marmolada

I, encara que és un punt molt famós, el preu resulta “econòmic” per a semblant obra d’enginyeria. Els horaris d’obertura durant els mesos estivals son de 9:00 a 16:30h. El preu és de 38€ per persona anar i tornar. Adjunto la pàgina web per a més informació.

Ascens amb el Funivie Marmolada, per sobre la glacera
Terrazza Marmolada
Cova de la Verge
Ubicada en Punta Rocca, la Cova de la Verge és de visita obligatòria per a creients i no creients desitjosos de sentir les emocions que sorgeixen de la Marmolada. Viu un moment de profunda reflexió en aquesta cova, un lloc sagrat capaç de regalar fortes emocions a tot el món. L’espai és en molts aspectes similar a les coves que els soldats solien excavar als anys 1916-1917 per a refugiar-se de les inclemències del temps i de l’enemic. I és precisament aquí on avui jeu un tresor de valor incalculable que ha dotat a aquesta cova capella d’un significat profund i important per a la humanitat. És de fet un símbol de la pau que alberga l’estàtua de la Verge consagrada per Juan Pau II durant la seva visita a la Marmolada el 26 d’agost de 1979.
Cova de la Verge

2. Museum Marmolada Great War

El museu més alt d’Europa, en l’estació del telefèric de Serauta, un el pot visitar. És el Museu Marmolada Gran Guerra 3000m. L’espai, totalment renovat i ampliat en el 2015, recrea un apassionant itinerari visual i multimèdia que sorgeix de la realitat de principis del segle XX i s’endinsa en la vida quotidiana de la guerra en l’alta muntanya. Aquest és un dels aspectes més interessants i singulars de la Primera Guerra Mundial, perquè mai abans s’havien lliurat batalles a tanta altura. Visitar la Marmolada es converteix així en una experiència única gràcies als 300 metres quadrats d’exposició que narren el punt de vista i l’experiència del home-soldat, la vida en les cabanes i en les trinxeres, el dur treball i la lluita contra el fred, la neu i el gel a través de fotos d’època, gravacions de vídeo, extractes de diaris, vitrines temàtiques i artefactes trobats en les plaques de gel de la Marmolada. Hi ha també un ampli espai reservat a la ciutat de gel, un entramat de 12 kilòmetres de túnels excavats per l’exèrcit austrohúngar en el cor del glaciar que connecten les bases logístiques al peu de la Marmolada amb les posicions elevades de Punta Rocca i Forcella a Vu.

Museu de la Marmolada

Marmolada Gran Guerra 3000m és un museu sobre l’home, la muntanya i l’experiència emocional de la guerra per a recordar i honorar a tots els combatents que sota banderes oposades van sofrir, lluitar i morir en la Marmolada per a defensar els ideals de llibertat de la seva pàtria. Això, més enllà de qualsevol ideologia política i fronteres. La crua demostració de la vida en temps de guerra es converteix així en una crida a la pau i a la amistat entre els pobles.

Museu de la Marmolada

L’horari d’obertura del museu durant els mesos estivals son cada dia els mateixos que el telefèric, de 9:00 a 16:30h, i l’entrada és gratuïta. Adjunto la pàgina web perquè tingueu més informació.

3. Lago di Fedaia

Experimentades les alçades i les panoràmiques de la Terrazza Marmolada i visitat el Museu de la Gran Guerra a cota 3000m, ja no ens queda més que baixar i anar a buscar el cotxe. Ara experimentarem algo més “terrenal”, anant fins al Paso Fedaia on a les seves immediacions es troba un dels llacs més preciosos dels Dolomites. El Paso Fedaia (2.057m) es troba a 5,4km de Malga Ciapella. Ens aturem un moment en el pàrking del refugi per tirar quatre fotos i contemplar les vistes.

El Paso Fedaia
El Paso Fedaia

I a partir del Paso Fedaia, vorejarem per la SS641, el Lago di Fedaia, un llac preciós, accessible per carretera i amb grans vistes cap a La Marmolada. El parking principal del llac es troba a la riba oposada de la carretera principal, a 1,9 kilòmetres del Paso Fedaia. En aquest parking ens aturarem i farem les corresponents passejades. Ens indiquen que el pàrking és gratuït, o sigui, que s’ha d’aprofitar.

Lago di Fedaia

Després, o més tard, a l’hora de marxar acabarem per donar la volta amb el cotxe pel llac i passarem per sobre de la presa. Mentrestant, contemplarem les vistes d’escàndol que hi ha des del llac a La Marmolada. Només per el reflexe del colós dels Dolomites a l’aigua d’aquest embassament artificial, ja haurà valgut la pena l’aturada.

Lago di Fedaia i La Marmolada
Lago di Fedaia i La Marmolada

Una opció és caminar els 2,7 kilòmetres que hi ha des del Refugi de Fedaia fins allà on acaba la presa del Lago, concretament al costat d’un altre refugi, el Rifugio Castiglioni Marmolada. Es camina en una direcció en uns 45 minuts i es retorna el mateix camí uns altres 45 minuts. Aquesta també és una bona opció.

4. Museo della Grande Guerra Paso Fedaia (opcional)

Triem la opció que triem estarà bé. Ara hem de saber que molt a prop de l’aparcament que hem triat al Lago di Fedaia es troba a uns 350 metres, un altre dels museus que recomanem passar-nos-hi. És el Museo della Grande Guerra Paso Fedaia. Es tracta d’una destacable col·lecció de relíquies de guerra en perfecte estat de conservació, procedents en la seva major part del front de la Marmolada, després de la retirada del glaciar. En la llibreria es troben disponibles nombroses publicacions d’història i turisme. Com que de museus com aquest n’haurem vist ja alguns en els últims dies, aquesta elecció la deixem en stand by, i cadascú que faci lo què li convingui.

Museo de la Grande Guerra Paso Fedaia

La glacera de la Marmolada, gelós guardià des de fa quasi un segle, ha anat aportant poc a poc testimonis considerables de la Primera Guerra Mundial després d’un ràpid retrocés en els últims anys. A partir de 1915, la Marmolada es va convertir en el camp de batalla més alt de tot el front dels Dolomites i un dels més alts de tota la guerra. Des de 2004, Andrea De Bernardin ha comissariat una exposició que recopila artefactes de la Primera Guerra Mundial trobats en la muntanya o recol·lectats en les cases de les valls. La col·lecció consta d’unes 700 peces: els kits de costura subministrats a cada soldat; plaques d’identificació; bisturís dels metges; armes, incloses una ametralladora Schwarzlose i Maxim, i un projectil de 30,5cm disparat amb un morter Penia en Val di Fassa; un telèfon de campanya; una màquina d’escriure Erika que encara funciona; un periscopi de trinxera; i una gran exhibició de gorres. El tema de la “Guerra Blanca” s’evoca a partir d’exemples d’equipament personal.

Museo de la Grande Guerra Paso Fedaia

En la gran llibreria es poden comprar centenars de publicacions, algunes editades directament per Andrea De Bernardin, gadgets, vídeos i DVD. A l’interior del museu es projecten pel·lícules d’època. El refugi, al que es pot accedir en cotxe, és el punt de partida d’excursions per la glacera de la Marmolada. Aquest museu forma part de la Rete Trentino Grande Guerra. El seu horari de funcionament durant l’estiu és de 10:00 a 17:30 hores (els dimarts tancat). L’entrada és gratuïta. Adjunto la seva pàgina web perquè tingueu tota la informació.

I finalment serà l’hora d’anar a buscar el nostre allotjament, aquest cop a la bonica població de Sottoguda, que visitarem demà al matí. Es troba a 10,2 kilòmetres del Lago Fedaia (uns 15 minuts de cotxe, en baixada).

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament de Selva di Cadore i acabant a l’allotjament a Sottoguda, a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 36,80km i de 1 hora i 3 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *