Categories
NOVA ZELANDA

DIA 9: TREKKING TONGARIRO ALPINE CROSSING. Nit a Taumarunui

I ha arribat un dels “highlights” del viatge. El dia que fem el Trekking Tongariro Alpine Crossing. Es tracta d’un trekking que discorre per la zona de 3 volcans actius: el Ruapehu, el Ngauruhoe, i el Tongariro.
Índex:
1. Trekking Tongariro Alpine Crossing
2. Com arribar a l’inici del Tongariro Alpine Crossing
3. Etapes del Tongariro Alpine Crossing
4. Consells i conclusions per fer el Tongariro Alpine Crossing

1. Trekking Tongariro Alpine Crossing

El Trekking Tongariro Alpine Crossing a Nova Zelanda, era un dels principals motius d’aquest viatge a Nova Zelanda i per fi ha arribat el dia en el que coneixerem aquest increïble lloc, considerat per molts com el trekking d’un dia més bonic del món. Després d’esmorzar ben d’hora, serà el moment de posar camí a Ketetahi, el punt del final del trekking Tongariro, on es troba el punt de trobada, des d’on el shuttle que vam reservar, ens porta en 30 minuts a Mangatepopo, la porta d’entrada al trekking. A partir d’aquest punt i coneixent tots els dubtes que vam tenir nosaltres al decidir fer o no el Trekking Tongariro, volem explicar tots els detalls d’aquesta caminata, a més de com ha estat per nosaltres l’experiència de gaudir d’un dia del trekking més famós de Nova Zelanda.

El primer que creiem important, és conèixer una mica on es situa el Tongariro Alpine Crossing o Trekking Tongariro a Nova Zelanda. Aquesta localització, famosa pel rodatge de moltes pel·lícules, entre les que hi destaca “El Senyor dels Anells”, que la féu encara més coneguda, està ubicada en el Tongariro National Park, i ocupa una extensió de terra de quasi 800km² de l’Illa Nord de Nova Zelanda. La seva zona més famosa, que és per la que discorre el trekking, son tres volcans actius: el Ruapehu, el Ngauruhoe i el Tongariro. Tots ells es poden veure en els dies clars des de diferents punts de la caminata, a més de llacs d’aigües de colors impossibles i paisatges que semblen d’un altre món.

Tongariro Alpine Crossing

El mont Ruapehu és el més alt de tots amb 2797 metres i també està considerat com un dels volcans més actius del món, sobretot després de l’erupció de 1953 quan una de les vores va col·lapsar, arrossegant tot el què es trobava en el seu camí, inclòs un pont per el que passava un tren, provocant la mort de 150 persones. Actualment aquest volcà segueix actiu, a l’igual que els seus veïns, per lo que encara que sembli una broma ja t’adverteixen que en cas d’alarma, no t’aturis i continuis el camí lo més ràpid possible, sense mirar enrere. El Tongariro, amb 1967 metres és el mont més baix, però també un dels més famosos del que a més, rep el nom el parc. Actualment segueix actiu i la última erupció important fou en l’any 2012 i feu que el trekking quedés suspès durant quasi un any.

Clarejar en el Tongariro

I per últim, en la zona nordest del Ruapehu es pot veure el Mont Ngauruhoe de 2.287 metres, conegut també com el Mont del Destí en la pel·lícula “El Senyor dels Anells”. Amb una forma cònica perfecta, aquesta és una de les vistes més impressionants del Trekking Tongariro, siguis o no fan de la trilogia i per suposat, un dels llocs que veure a Nova Zelanda imprescindibles.

Mont Ngauruhoe

Et deixem les dades més bàsiques del trekking Tongariro, perquè ja des d’un inici puguis conèixer els aspectes més bàsics i determinar si encaixa en el teu viatge:

  • Durada: De 6 a 8 hores.
  • Distància a recórrer: 19,4 kilòmetres. No és circular
  • Dificultat: encara que tothom (o la majoria), considera aquest trekking difícil, nosaltres després de l’experiència més que difícil, diríem que és esgotador en la última part, ja que son varies hores de baixada continuada, en la que els genolls i les cames sembla que no podran donar més. Sí que hi ha alguna etapa cansada o la del Cràter Vermell, en la que el descens es complica per ser molt relliscós.
Mapa del Trekking Tongariro. Imatge de la pàgina oficial del Parc Tongariro
Nivells i desnivells del Trekking

2. Com arribar a l’inici del Tongariro Alpine Crossing

Després d’aquesta petita introducció, volem explicar-te com arribar al Tongariro Alpine Crossing i on comença i acaba el trekking Tongariro, ja que per experiència sabem que no és fàcil entendre-ho si no has llegit sobre aquest tema. El primer que s’ha de saber és que aquest trekking no és circular, per lo què necessitaràs un transport que et porti des del punt de final al punt de l’inici, en el que hauràs deixat el teu vehicle.

Com pots veure, el trekking no és circular, per lo què com comentàvem, sempre que vulguis contar amb el teu vehicle, hauràs:

  • Buscar allotjament (punt D) en la zona d’inici o final del trekking. Això no és imprescindible, però segons la nostra experiència és molt recomanable tenint en compte que el més idoni és començar a primera hora del matí i quan acabis, lo únic que necessitaràs és una dutxa i descansar. Nosaltres ens allotjem en el Tongariro Holiday Park, que és un dels allotjaments a Tongariro més recomanats.
  • Anar en el teu vehicle des del teu allotjament al Punt C (Ketetahi), que és el final del trekking, per quan acabis, tenir la autocaravana.
  • Reservar un shuttle que et porti des del Punt C (Ketetahi) al Punt A (Mangapopo), per començar el Tongariro Alpine Crossing.
  • Tingues en compte que hi ha varies companyies per realitzar aquest trasllat i és recomanable reservar-les amb algo d’antelació. Nosaltres vam optar per Mountain Shuttle, ja que aquesta ens oferia parking vigilat i sabent que en els últims temps s’han donat alguns casos de robatori, preferim optar per ells. Totes elles conten amb vàries sortides, normalment entre les 6 i les 10 del matí, que et permeten realitzar el trekking perfectament.
  • Com pots veure en la foto, un cop acabis el trekking, arribaràs al Punt C (Ketetahi), on tindràs la teva autocaravana, que hauràs deixat per el matí. Tingues en compte que la companyia Mountain Shuttle té el pàrking a 1 kilòmetre del parking oficial Mangapopo, creuant la carretera SH47.
Mountain Shuttle, al Tongariro

Una altra de les opcions és optar per reservar un shuttle en el teu allotjament, la majoria d’ells el tenen, que et portarà a les hores disponibles (solen tenir varies opcions pel matí) al Punt A (Mangapopo) i et recollirà en el Punt C (Ketetahi) per la tarda. Nosaltres valorem molt fer aquesta opció per evitar tenir d’agafar la autocaravana, el principal problema és que normalment tenen 2 úniques hores de recollida, les 14h i les 16:30h. Encara que en principi aquests horaris cumpleixen amb les previsions de durada del trekking, això ens feia anar pendents del shuttle i un horari, per lo què preferim optar per la primera opció, que ens permetria anar en tot moment lliures d’horaris.

Tongariro Alpine Crossing

Probablement estiguis preguntant-te el motiu per el que en tot moment estem plantejant el trekking Tongariro començant per Ketetahi i acabant per Mangapopo, quan aquest no és circular i es pot fer en els dos sentits. Doncs bé, hi ha dues raons fonamentals. Fer-lo al revés de com recomanem, implicarà un doble esforç, ja que les pendents son molt més considerables si fas el trekking al revés. A més, les vistes que tindries en aquest cas son molt pitjors, ja que els imprescindibles no els veuríes de front, sinó a la teva esquena.

Trekking Tongariro

Recorregut del Trekking Tongariro

Encara que tècnicament el Trekking Tongariro, que son 19,4 kilòmetres, no es divideix per etapes, perquè sigui més fàcil parlar sobre les localitzacions i les dificultats, nosaltres les hem dividit de la següent forma, en la que a més t’indiquem els temps que hem fet nosaltres, perquè puguis fer-te una idea del temps que pots tardar. La nostra intenció és començar el Trekking Tongariro ben d’hora, i si pot ser, millor quan comenci a clarejar. Podràs tenir la llum del dia i a mesura que avanci el matí els volcans es solen aclarir. A més, sortir tant d’hora et permetrà prendre’t el trekking amb certa tranquil·litat i contar amb hores suficients per a gaudir-lo al màxim. Aquesta és la relació d’etapes i temps:

  • Etapa 1: Parking Mangatepopo a Soda Springs – 1:15 hores
  • Etapa 2: Soda Springs a South Crater – 1:45 hores
  • Etapa 3: South Crater a Red Crater – 45 minuts
  • Etapa 4: Red Crater a Emerald Pools – 60 minuts. En aquest punt volem comentar que lo lògic és tardar uns 15-20 minuts, encara que nosaltres hem parat moltíssim per a fer fotografies.
  • Etapa 5: Emerald Pools a Blue Lake – 20 minuts
  • Etapa 6: Blue Lake a Ketetahi Hut – 1:15 hores
  • Etapa 7: Ketetahi Hut al parking de Ketetahi – 1:30 hores
  • Etapa 8: Parking Ketetahi a Parking Mountain Shuttle – 15 minuts

A més, des del camí principal del Trekking Tongariro, es poden fer algunes caminades o trekking “extra”:

  • Soda Springs: 2 kilòmetres i uns 20 minuts. Pràcticament a l’inici del trekking
  • Ascens al volcà Ngauruhoe o “Mont del Destí”: 6 kilòmetres i unes 3 hores de trajecte. Per lo què hem llegit és un trekking molt exigent i a més hi ha algunes zones en les que pràcticament es té que escalar.
  • Ascens al Volcà Tongariro: Unes 2 hores de trajecte d’anada i tornada
Trekking Tongariro Alpine Crossing

En el nostre cas no vam realitzar cap d’ells, ja que això implicava afegir molt temps i esforç al trekking principal, per lo que vam preferir no arriscar-nos i completar el Tongariro Alpine Crossing. El què sí que vam haver d’afegir és el recorregut des del Punt A (Parking Ketetahi) al Parking de Mountain Shuttle, que va comportar afegir als 19,4 kilòmetres, un kilòmetre més.

3. Etapes del Tongariro Alpine Crossing

En aquest apartat, t’expliquem una mica més de cada una de les etapes del Tongariro Alpine Crossing.

Etapa 1: Parking Mangatepopo a Soda Springs – 1:15 hores. Dificultat: Fàcil

Aquesta es pot considerar la primera etapa del trekking sent la primera part molt plana, en la que inclús hi ha en algunes de les zones passarel·les. Aproximadament després de 15 minuts de marxa, pots desviar-te a l’esquerra per arribar a Mangatepopo Hut i els banys, a uns 5 minuts de caminata. En cas de no voler anar als banys, has de seguir el sender principal en el que veuràs com a mesura que avances, canvien totalment els paisatges.

Primera Etapa del Trekking Tongariro

És en aquesta etapa en la que en determinat punt podràs veure el famós rètol que t’adverteix perquè segueixis una sèrie de recomanacions a més de instar-te a abandonar el trekking si fa mal temps o no estàs suficientment preparat.

Primera Etapa del Trekking Tongariro

Etapa 2: Soda Springs a South Crater – 1:45 hores. Dificultat: Moderada (cansada)

Aquesta etapa, coneguda també com l’Escala del Diable, és una de les més empinades del trekking Tongariro, que puja de 1.400 a 1.600 metres sobre el nivell del mar. Com a recompensa a l’esforç, tenim que dir-te que les vistes en els dies clars son increïbles, poguent veure inclús el con del Taranaki si mires a l’oest.

Les escales del diable
Segona Etapa del Trekking Tongariro

Encara que tot el trajecte és segur, al ser bona part escales i algunes zones de lava, convé prendre’s-ho amb tranquil·litat per evitar caigudes o torçades de peu.

Etapa 3: South Crater a Red Crater – 45 minuts. Dificultat: Moderada (cansada)

La tercera etapa del Tongariro Alpine Crossing continua sent bastant cansada, ja que segueix sent una pendents important, encara que aquí el terra és bastant més compacte, per lo què és més fàcil avançar. A l’igual que en l’anterior etapa, si el dia és clar, podràs gaudir d’unes vistes impressionants del vall de Oturere, el desert Rangipo i les serralades de Kaimanawa per el final, arribar a l’impressionant Cràter Vermell, una de les vistes més impressionants del Creuament Alpí.

Tercera Etapa del Trekking Tongariro

Encara que com dèiem anteriorment el sender és estable, els dies de molt vent s’ha d’anar amb compte ja que no hi ha cap tipus de protecció en la zona més alta i quan es camina pel sender principal de la cresta.

Tercera Etapa del Trekking Tongariro

Etapa 4: Red Crater a Emerald Pools (Llacs Esmeralda) – 60 a 75 minuts. Dificultat: Difícil

Tal i com comentàvem anteriorment, passar aquesta etapa no hauria de portar-te més de 15-20 minuts, malgrat a la dificultat de la baixada en una pendent increïblement relliscosa. En el nostre cas hem parat entre una hora i hora i mitja ja que hem parat infinitat de cops per fer fotos i creiem que és lo adequat si vols gaudir d’un dels paisatges més impressionants del Tongariro. Un cop deixis enrere el Cràter Vermell, després de caminar uns metres, et trobaràs front a front amb els Llacs Esmeralda, probablement la imatge més coneguda del trekking, que estem segurs, alleugerirà i et farà oblidar qualsevol esforç anterior.

Red Crater

Un cop en aquest punt, comença la zona més dificultosa del trekking, ja que hauràs de baixar una cresta de bastant pendent, en la que el terra no és per a res estable. Arribats en aquest punt, encara que portis bastons, et recomanem anar avançant clavant primer el taló de les teves botes per després posar la resta del peu. D’aquesta forma aconseguiràs relliscar molt menys i refermar la teva petjada evitant caigudes i relliscades.

Vistes dels Llacs Esmeralda

T’aconsellem prendre’t un temps en les zones amb millors vistes, per gaudir d’elles, ja que durant la baixada és difícil no mantenir la vista en els peus per evitar caure.

Etapa 5: Emerald Pools a Blue Lake – 20 minuts. Dificultat: Fàcil

El sender principal del Tongariro Alpine Crossing segueix vorejant el Cràter Central per llavors prendre una zona totalment plana fins al Llac Blau. Aquest és el llac Es Tapu, sagrat pels maorís, per lo què està prohibit tocar-lo, banyar-s’hi, menjar o beure en les seves ribes. En el cas que vulguis fer una parada per menjar algo, quéda’t en la part alta, des d’on tindràs unes vistes increïbles, però en tot moment et mostraràs respectuós amb les creences del lloc.

Llac Blau

Abans d’arribar a la pujada que et porta al Llac Tapu, no deixis de girar-te. Al fer-ho podràs gaudir d’una de les vistes més impressionants amb el Tongariro i el Cràter Vermell en l’horitzó. A la teva dreta, una vegada t’hagis girat, podràs veure la impressionant llengua de lava provocada per la última erupció.

Etapa 5 del Trekking al Tongariro

Etapa 6: Blue Lake a Ketetahi Hut – 1:15 hores. Dificultat: Fàcil (Molt cansada)

Després de passar una pujada curta i no molt empinada arribaràs al Cràter Nord, des d’on tindràs unes vistes impressionants del Mont Pihanga, el Llac Rotoaira i el Llac Taupo. En aquesta etapa, el 95% del camí és de baixada en zig-zag i discorre a través d’una zona protegida, per lo què és important no sortir del sender marcat o les passarel·les habilitades.

Etapa 6 del Trekking Tongariro

Aquesta etapa et porta fins al Refugi Ketetahi, on hi ha servei de banys. En el nostre cas considerem que la dificultat és fàcil, ja que no comporta cap risc, el problema és que amb el cansament acumulat i tant temps de baixada, els genolls i cames es carreguen tant que per moments sembla que no podràs seguir.

Etapa 7: Ketetahi Hut al parking de Ketetahi – 1:30 hores. Dificultat: Fàcil (Molt cansada)

A l’igual que l’etapa anterior, aquesta tampoc presenta dificultat, el principal problema és que el sender continua sent de baixada i en aquest punt ja és un autèntic trenca-cames. A mitja etapa creuaràs per la zona de Ketetahi Springs, que al ser privada no has de travessar, per després a mesura que avancis, recórrer els últims kilòmetres a través d’un increïble bosc, que finalitza en el parking de Ketetahi.

Setena etapa del Trekking Tongariro
Bosc en la Setena Etapa del Trekking Tongariro

Etapa 8: Parking Ketetahi a Parking Mountain Shuttle – 15 minuts. Dificultat: Fàcil (Molt Cansada)

Aquesta última etapa únicament hauràs de fer-la si com en el nostre cas, has contractat el transport amb Mountain Shuttle i has deixat el teu vehicle en el parking vigilat que es troba a un kilòmetre del punt final del Trekking Tongariro. L’etapa discorre a través de la carretera totalment plana i la única dificultat és el cansament acumulat de les últimes hores baixant, que fan que les cames no responguin.

Parking Mountain Shuttle

4. Consells i conclusions per fer el Tongariro Alpine Crossing

Després de les explicacions anteriors sobre el Tongariro Alpine Crossing i les etapes del trekking, volem deixar-te alguns consells per fer aquesta caminada que creiem, poden servir-te per organitzar-te millor i gaudir del que diuen, és el trekking d’un dia més bonic del món:

  • El primer que creiem que has de fer abans d’enfrontar-te al Trekking Tongariro, és comprovar el temps i al ser possible anar monitoritzant-lo uns dies abans a través d’alguna aplicació com “Metservice”, que és la que utilitzen els allotjaments i serveis de shuttle. A més d’això, és recomanable si tens algun dubte, anar al Centre de Visitants o trucar per telèfon perquè ells et dónin l’última notícia meteorològica. No oblidis que encara que sembli increïble, el temps a Nova Zelanda canvia moltíssim en qüestió d’hores, però en el Tongariro, això passa en qüestió de minuts. Que hagis començat el trekking amb un sol increïble, no vol dir que a meitat del camí caigui una tempesta que faci d’aquest trekking el pitjor dels teus somnis. És per això que val la pena ser previngut i tenir en compte la previsió del temps.
  • Tenint en compte lo anterior, és important portar algo d’abric, pantaló llarg, camiseta de màniga llarga, impermeable, gorro, guants i bufanda. Encara que hi hagi moments del dia en els que si fa sol, no els utilitzis, és probable que a primera hora i última hora els necessitis.
  • A més de la roba, és important portar un calçat apte per aquest tipus de trekking. Nosaltres vam veure gent amb sandàlies i sabatilles d’esport. És perfectament factible fer-ho amb aquest calçat, però t’assegurem que si no tens experiència, probablement serà més fàcil que sofreixis una caiguda o relliscada.
  • Recorda quen no hi ha cap tipus de serveis de begudes o menjars al llarg de tot el Trekking Tongariro. Tot lo què necessitis hauràs de portar-ho a la motxilla. Nosaltres et recomanem no carregar amb masses coses. Varis snacks (fruits secs o barretes energètiques) i un entrepà per esmorzar son suficients. A més és important portar aigua. Valora abans de carregar amb més o menys pes quan pots arribar a necessitar.
Vistes des de la Tercera Etapa del trekking
  • Sempre que puguis, et recomanem començar el trekking a primera hora del matí, això et donarà marge per aturar-te a fer fotos i descansar a més de prendre’t la caminata amb més tranquil·litat.
  • Com comentava anteriorment, per nosaltres la dificultat del Trekking Tongariro no està en algo tècnic, el principal problema és el cansament al que t’enfrontes sobretot en les dues últimes etapes, que són de baixada contínua, durant més de 3 hores i et rebenten literalment les cames. A nivell de dificultat, l’etapa del Cràter Vermell, al ser una baixada amb bastant pendent i en terreny inestable, és la més complicada, però res que no pugui fer-se amb tranquil·litat.
  • Si tens vertigen, no et preocupis. En cap de les etapes passes per zones en les que aquest pugui jugar-te una mala passada. La única zona seria el Cràter Vermell, en el que més que per l’alçada, pot resultar-te problemàtic el descens per el terreny.
  • Com també comentàvem a l’inici del post, et recomano que no facis aquest trekking al revés com l’hem fet nosaltres i el fa el 99% de la gent. Nosaltres vam veure a alguns viatgers fent-lo al contrari i l’esforç a més de ser el doble, les vistes que teníen eren totalment diferents, a trobar-se sempre a les seves esquenes les vistes i paisatges més impressionants.
Vistes Ngauruhoe
  • Una altra de les coses és tenir en compte que encara que en alguns blogs llegeixis que es pot aparcar en els marges de la carretera del Parking Ketetahi (punt final del trekking), això actualment no és així. Ara hi ha senyalització en la que t’indiquen que únicament es pot aparcar 4 hores en aquestes zones, per lo que si vas a fer el trekking, és impossible aparcar fora del parking habilitat.
  • A més, està totalment prohibit fer nit en qualsevol dels parkings.
Primera Etapa del trekking

Conclusions del Trekking de Tongariro

Després de la nostra experiència, no podem més que recomanar fer el Trekking al Tongariro. El que si ens ha cridat l’atenció moltíssim és l’etiqueta de gran dificultat que hem vist li posen molts viatgers. Entenem que si el fas en un dia amb molt de vent o pluja, l’experiència ha de ser increïblement dura, però si el fas en un dia en el que el temps sigui estable, t’asseguro que qualsevol persona, que realitzi un mínim d’activitat física, pot realitzar-lo. És cansat, no ho negarem, sobretot la última part, en la que la baixada fa que les cames hi hagi moments que no les notis, però t’asseguro que a nivell dificultat, no es requereix cap tipus de tècnica. L’únic punt “crític” és la baixada del Red Cràter, en la que per la inestabilitat del terreny, lo més probable és que t’emportis alguna relliscada. Sabent-ho, és important anar a poc a poc, prenent precaucions i inclús si ho creus necessari, portar bastons perquè t’ajudin.

Trekking Tongariro
Resumint: No et direm que és fàcil. Però tampoc et direm que és difícil o impossible. Únicament et direm que es pot fer, més ràpid o més a poc a poc, sigui quin sigui el teu estat físic. I sobretot et direm: no deixis que ningú et digui que és impossible. No deixis que ningú et posi la por en el cos i et condicioni. Pensa que t’estan parlant les teves pors i aquestes únicament volen que no ho intentis.
Tongariro Alpine Crossing

I així, després de vuit hores d’intens trekking, arribem al Parking Ketetahi, des d’on recorrerem l’últim kilòmetre fins al pàrking vigilat de Mountain Shuttle, ens retrobem amb la nostra autocaravana amb la que emprendrem la ruta fins al nostre nou allotjament, a Taumarunui, on l’endemà començarem una altra ruta formidable.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les principals atraccions visitades, en un mapa de google maps (hi hem destinat un total de 57 min, en un trajecte final de 77,90 kilòmetres):

Adjuntem el recorregut a peu pel trekking del Tongariro Alpine Crossing, en un mapa de google maps (lògicament el kilometratge i el temps no és ben bé correcte):

I per finalitzar, anunciem el càmping on ens allotjem la nit d’aquest dia, en aquest cas es tracta, del Taumarunui Holiday Park.

2 respostes a “DIA 9: TREKKING TONGARIRO ALPINE CROSSING. Nit a Taumarunui”

Dear. We run an Instagram growth service, which increases your number of followers both safety

– Guaranteed: We guarantee to gain you 400-1200+ followers per month
– Real human followers: People follow you because they are interested in your business or niche
– Safe: All actions are made manually. We do not use any bots.

The price is just $60 (USD) per month, and we can start immediately. If you are interested and would like to see some of our previous work, let me know and we can discuss further.

Please visit our homepage for more details : https://vinhgrowth.com

Kind Regards,

GIA.

To Unsubscribe, reply with the word unsubscribe in the subject.

Hello! We run a YouTube growth service, which increases your number of subscribers both safety and practically.

– We guarantee to gain you new 700+ subscribers per month
– People subscribe because they are interested in your videos/channel, increasing video likes, comments and interaction.
– All actions are made manually by our team. We do not use any bots.

The price is just $60 (USD) per month, and we can start immediately. If you are interested and would like to see some of our previous work, let me know and we can discuss further.

Please visit our homepage for more details : https://vinhgrowth.com

Kind Regards,

GIA.

To Unsubscribe, reply with the word unsubscribe in the subject.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *