Categories
DOLOMITES

Dia 12: Lago di Santa Caterina + Lago di Sorapis (anada). Nit a Rifugio Vandelli

El nostre dotzè dia és una altra aventura. Tornarem a dormir en un autèntic refugi de muntanya. Durant el matí visitarem el Lago di Santa Caterina, ubicat a 26km de Misurina, cap a l’est. Després, ens desplaçarem al Paso tre Croci, hi aparcarem el vehicle, i començarem un dels millors trekkings dels Dolomites: Trekking al Lago di Sorapis. Durant el dia caminarem fins al llac, i dormirem al Rifugio Vandelli. Es tracta, segons diuen, d’un dels llacs glaciars més bonics del món.
Índex:
1. Lago di Santa Caterina
2. Lago di Sorapis (anada)

1. Lago di Santa Caterina

Durant el matí agafarem la carretera SR48 i ens desplaçarem cap a l’est, al nord del Véneto. Ens trobarem a Auronzo di Cadore, un poble encantador amb poc més de 3.000 habitants. La seva ubicació és immillorable: a les ribes del llac de Santa Caterina, un estany artificial per l’emmagatzematge de l’aigua de les muntanyes. Les vistes als pics de la cara sud dels Dolomites son magnífiques. A més, té una ermita medieval que dóna nom al llac (la Chiesa di Santa Caterina). Al no ser el poble típicament d’esquiadors, té restaurants i hotels amb preus més assequibles que Cortina o altres de la zona més alta.

Lago di Santa Caterina
Lago di Santa Caterina

2. Lago di Sorapis (anada)

Amb la quantitat de llacs que hi ha repartits pels Dolomites, puc afirmar amb rotunditat que aquí trobaràs el blau més blau de la serralada. Acompanya’m en aquest relat de la meva ruta al Llac Sorapis, un lloc de somni d’intenses tonalitats turquesa i encaixat entre imponents colossos de pedra. Això sí, arribar al paradís exigeix suar la samarreta. La única forma d’assolir aquest llac d’orígen glaciar a 1.925 metres d’alçada és a través d’una ruta de senderisme lineal de 13 kilòmetres de longitud (anada i tornada) que pots completar en unes 5 o 6 hores. No és una ruta dura ni física ni tècnicament. Tanmateix, conta amb alguns passos estrets i exposats que a vegades poden ser relliscosos. Malgrat d’estar equipat amb cables i graons per facilitar la marxa, son punts en els que has de prestar especial atenció i on persones amb molt de vertigen o poc acostumades a terrenys de muntanya poden sentir-se insegures.

Llac de Sorapis

Com arribar al començament del sender del Llac Sorapis

El punt d’inici de la caminada es troba en el Paso Tre Croci, un port de muntanya a 1.809 metres d’altura ubicat en la carretera SR48. Es situa a escassos 8 kilòmetres de l’important nucli urbà de Cortina d’Ampezzo per un costat i a poc més de 10 minuts de trajecte en cotxe del famós Lago di Misurina per l’altre. En el mateix port de muntanya hi ha un parell de pàrkings habilitats, alguns allotjaments, bars i restaurants. Si aquí no trobes lloc no et preocupis. Un cop passis el port en direcció al Llac de Misurina podràs aparcar en els laterals de la carretera sense obstaculitzar el tràfic. I tot gratuït!

Carretera d’accés a Tre Croci

Tingues en compte que la ruta de senderisme al Lago di Sorapis sol estar molt freqüentada. Si hi vas en temporada alta, intenta matinar el màxim possible o anar a primera hora de la tarda per trobar lloc a prop del punt d’inici i no tenir que afegir algun kilòmetre extra. A més, el Paso Tre Croci conta amb parada d’autobús del servei de transport públic que recorre molts dels punts d’interès, zones de senderisme i àrees d’esquí de la serralada. Pots consultar rutes i horaris en la web de Dolomitibus o preguntar en les oficines de turisme.

Lago di Sorapis

Descripció de la ruta al Lago di Sorapis, la joia dels Dolomites

Cotxe aparcat, botes de muntanya posades i ganes a tope de començar a caminar per un dels paratges més impressionants dels Dolomites. Comencem!

Dades tècniques de la ruta
L’inici és el Paso Tre Croci; el tipus de ruta és lineal més la volta circular al llac; desnivell algo més de 400 metres acumulats; durada entre 5 i 6 hores amb parades; senyalitzada com a sender 215; dificultat mitja, amb passos equipats amb cadena; i alguns punts poden resultar compromesos a persones amb vertigen o no acostumades a terrenys de muntanya; adjunto el track de la ruta:
Inici de la ruta: Paso Tre Croci

1ª part: de camí fins el llac

Aparquem en les immediacions del Paso Tre Croci. Tot just uns metres més enllà del punt més alt del port i en direcció a Misurina, et trobaràs en el lateral dret de la carretera el rètol de l’inici del sender al Llac Sorapis. Comencem a caminar a través d’un prat que ens condueix ràpidament fins a l’interior d’un preciós bosc d’avets. Encara que amb petites pujades i baixades, l’ascens és ràpid i senzill. Quan l’arbreda s’obre, la senda ens brinda una immensa panoràmica amb l’imponent perfil del Mont Cristallo a esquenes nostres. Comença l’espectacle!

Senda entre boscos
Senda entre boscos

Poc a poc, el camí va guanyant altura i comença a trepar per la vessant muntanyosa. Les vistes de la vall sobre la que anem progressant i de les majestuoses parets dolomítiques semblen tretes d’un quadre. Ets capaç de distingir la figura de les emblemàtiques Tre Cime di Lavaredo en el perfil muntanyós? La perspectiva no és la habitual, però son inconfusibles. Ara arriba el torn dels passos més dificultosos de la ruta al Llac Sorapis. El primer tram es tracta d’un terreny de roca molt polida i en pendent. Conta amb un cable fixat en la paret de roca per ajudar-nos a passar amb seguretat. El desnivell acaba de salvar-se mitjançant un breu traçat d’escales metàl·liques que no presenten cap dificultat.

Ruta al Lago di Sorapis
Ruta al Lago di Sorapis

La segona sèrie de passos més compromesos consisteixen en dues sendes estretes que discorren junt a la paret de pedra amb un respectable pati sota els nostres peus. La dificultat radica en el terreny de roca relliscosa en el primer cas i en la sensació d’exposició a una important caiguda vertical en el segon pas. Ambdós trams estan equipats amb cable de seguretat.

Pas estret amb cable

Travessar aquests punts no requereix material tècnic específic però sí un mínim d’habilitat i tota la nostra atenció i precaució. Si estàs acostumat a la muntanya i no sofreixes vertigen, aquests passos li posaràn el puntet d’aventura a la ruta. És moment de baixar adrenalina, delectar-nos amb els paisatges i endinsar-nos de nou en el bosc per realitzar la última pujada fins a assolir el circ glaciar de Sorapis. En els últims metres d’ascens una desviació molt curta ens condueix fins al Refugio Vandelli. Val la pena gaudir de les seves vistes des de la terrassa del bar ja sigui a l’anada o a la tornada. Que bonics que són aquests refugis!

Rifugio Vandelli
Rifugio Vandelli, aquest serà el nostre allotjament per aquesta nit

2ª part: volta circular al Lago di Sorapis

La imatge del Lago Sorapis apareix davant teu com si hagués estat arrencada de la il·lustració d’un conte sobre móns llunyans. Tindràs que fregar-te els ulls i pessigar-te per confirmar que no es tracta de cap fantasia. La visió de semblants tonalitats blaves i els seus reflexes en un marc d’esculpida roca i frondosa vegetació és brutal.

L’espectacular Lago di Sorapis

Aquí tenim poc a explicar-te, s’ha de veure amb els teus propis ulls i flipar. Prent-te el teu temps per gaudir de les vistes i fer-te les fotos de rigor sobre la famosa pedra del llac i el perfil de l’agulla pètria del “Dit de Déu” com a teló de fons. Això sí, ja t’avanço que hi ha lloc igual o més impressionants per tot el perímetre. Ara toca fer la volta completa al Lago di Sorapis. És la millor forma d’assaborir al màxim aquest impressionant paratge i pots fer-lo en qualsevol dels dos sentits. El camí no està indicat però és bastant intuïtiu. Tindràs unes perspectives precioses de tot l’entorn i, en el cas de que la zona estigui plena de turistes, podràs evitar les aglomeracions.

Lago di Sorapis

T’explico un secret? Quan estiguis retornant per el marge esquerre, veuràs un sortint rocós que treu el cap a les relluents aigües. Aquest sí que és el millor photocall de tot el llac. Les vistes cap a l’horitzó muntanyós son bestials i les Tre Cime di Lavaredo tornen a fer acte de presència.

El millor punt per fer fotos

En l’últim tram de la volta al llac tindràs que prendre alçada per poder continuar avançant per una senda una mica desdibuixada. Aquest últim esforç es veurà recompensat amb la millor imatge panoràmica del circ glaciar en el que es troba encaixat el llac. Pura magia! Després de baixar de nou a la riba, només queda retornar per el mateix camí. Si no el vas visitar a l’anada, et recomano fer un breu desviament fins al Refugi Vandelli per culminar així la ruta lineal al Llac di Sorapis. La més bonica de Dolomites? Pot ser!

Lago di Sorapis

Consells per realitzar la ruta del Lago di Sorapis

T’has quedat amb dubtes? Anem amb una sèrie de consells i recomanacions perquè tot surti de cine. Alguns son comuns a qualsevol ruta de senderisme o muntanya, i altres son específics per aquesta ruta i basats en la meva pròpia experiència.

Lago di Sorapis
  • No es tracta d’un passeig pel camp. Ports aigua, la roba convenient per una ruta de muntanya i un calçat adequat per evitar relliscades en els passos més exposats.
  • És un sender molt freqüentat. A no ser que hi vagis en temporada baixa, et recomano matinar moltíssim per poder gaudir d’una mica de tranquil·litat. Encara millor opció em sembla començar la ruta a primera hora de la tarda (amb hores de sol de sobres per si has de tornar). Encara que a l’anada et creuis amb molta gent que està de retorn, tindràs el llac quasi per tu sol, una llum espectacular i el camí de tornada en absoluta soledat.
  • Una altra alternativa molt bonica per gaudir del llac i de l’entorn és fer nit en el refugi Vandelli. Les primeres i últimes hores del dia sense el gruix de visitants en un lloc tant especial és un regal pels sentits.
  • Si vols anar-hi fora de la temporada d’estiu per evitar un excés de turistes, has de tenir en compte que et pots trobar el llac gelat i, inclús, el camí tallat des de començaments de l’hivern fins ben entrada la primavera o quasi a l’estiu. En la tardor i després d’estius secs també pots trobar-te’l amb menys aigua de lo normal.
Lago di Sorapis
  • Ja t’ho he advertit, però ho torno a fer. Hi ha passos més complicats que poden resultar compromesos per a persones amb vertigen, poc àgils o poc acostumades a rutes d’aquest tipus. Valora les teves possibilitats, porta un calçat adequat, sigues previngut, posa tota la teva atenció en aquests punts, utilitza el cable fixat en la roca i respecta el pas alternatiu amb els senderistes que circulen en sentit contrari.
  • El terreny de muntanya sempre s’ha de prestar atenció a les condicions meteorològiques. I en la ruta del Lago di Sorapis encara més. Les zones estretes i exposades poden resultar molt relliscoses en el cas de trobar-nos-les mullades o gelades augmentant el perill d’accident. Molt ull!
  • No et perdis la volta circular al llac. T’oferirà unes vistes diferents i súper espectaculars.
  • En el Lago di Sorapis el bany està prohibit, respecta les normes.
  • Ens trobem amb un ambient natural d’extraordinària bellesa i incalculable valor ecològic. Cuida de l’entorn, emporta’t les deixalles de tornada i no causis cap tipus d’impacte negatiu.

Una mica més del trekking al Lago di Sorapis

El recorregut total son uns 10 kilòmetres i la dificultat és mitja-alta, especialment pels viatgers que tenen vertigen ja que hi ha 3 zones exposades, en les que inclús s’han habilitat cadenes per assegurar-te o agafar-te. A més d’això, gran part del recorregut discorre a través de terreny rocós, que sol estar humit, per lo que és important prestar especial atenció, sobretot durant la baixada. Però espera, anem per parts. Un cop hagis deixat el cotxe en el parking del Paso Tre Croci o en el seu defecte en els marges de la carretera, que és lo més habitual, ja que la zona s’omple a primera hora del matí, has de començar a seguir el sender 215 (Rifugio Vandelli). No et preocupis ja que està perfectament senyalitzat. Veuràs que en el rètol d’entrada, ja s’avisa de com és el terreny i la dificultat que pot presentar en alguns trams.

Ruta al Lago di Sorapis

Tingues en conte que el primer tram del recorregut, aproximadament la primera hora, discorre entre bosc i paisatges preciosos, en un terreny pràcticament pla. És a partir de la segona etapa, quan la cosa comença a posar-se “interessant”. El sender comença a acumular pendent i comencen a aparèixer les primeres zones de roques, moltes d’elles relliscoses, especialment si el dia anterior ha plogut. Et recomanem prestar especial atenció en aquests trams ja que són els més perillosos. Passada la primera hora i mitja aproximadament, arribaràs a la primera zona exposada, uns 15 minuts més tard, a la segona exposada i finalment i més o menys 15 minuts més tard, a l’última zona exposada. A més d’aquestes, hi ha dos trams d’escala de metall, que poden donar una mica de vertigen.

Zona exposada en el trekking del Lago di Sorapis

Amb zones exposades ens referim a que aquestes son zones en les que s’han habilitat cadenes per assegurar-se o simplement agafar-se ja que el terreny cau verticalment i està exposat en un dels costats. En aquest cas, el sender medeix un metre i mig més o menys i realment, si no tens vertigen, es pot travessa perfectament, inclús sense agafar-te als cables. El problema és si tens vertigen, que realment és tot un repte. T’ho dic per experiència. Es pot fer? Sí, jo ho vaig fer, però realment hi va haver algun moment en els que ho vaig passar una mica malament. Un cop superada la última zona exposada i un altre tram de roques, arribaràs al Lago di Sorapis i, en aquest moment, t’assegurem que quan vegis el color blau lletós i lo meravellós d’aquest impressionant lloc, se t’oblidarà tot el què has passat (fins al moment que hagis de tornar).

Lago di Sorapis

Una vegada estiguis al Lago di Sorapis, et recomanem anar passant pels diferents miradors naturals per tenir una perspectiva àmplia de la zona, i sobretot, del llac, especialment la que es té des de la part alta, des de la que podràs veure pràcticament el llac complet amb el “Dit de Déu” reflexant-se en el llac. A més de passejar per la zona, pots parar a prendre algo o menjar en el refugi vandelli, que està al costat del llac o fer la ruta que l’envolta, que té varis trams complicats i et portarà una hora i mitja més aproximadament. Després del temps que hagis passat en el Llac Sorapis toca començar el camí de tornada, desfent els teus passos fins a l’aparcament del Paso Tre Croci, a no ser que hagis reservat passar la nit al Refugi Vandelli, com nosaltres…

Sender opcional
En el cas de que tinguis vertigen, una opció alternativa per arribar al llac glaciar és fer el sender 217. Nosaltres no el vam fer però per lo què ens van explicar, el desnivell és molt important i és extremadament cansat. En cas de que no vulguis passar per zones exposades però que no t’importi que el desnivell sigui més acusat, aquesta pot ser una bona opció per anar al Lago di Sorapis encara que tenint en compte que l’ascens és molt més llarg.
Llac de Sorapis

De qualsevol manera, pels paisatges i l’experiència, el trekking al llac di Sorapis és un dels millors senders que es poden fer en els Dolomites. Segur que tornarem. Adjunto la pàgina web del Refugi Vandelli en el cas que vulguis informació del refugi o vulguis reservar una nit, com vam fer nosaltres amb molta antelació.

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament al Lago di Misurina i acabant al Refugi Vandelli (el cotxe l’hem deixat en l’aparcament habilitat al Paso Tre Croci), a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 56,20km i de 1 hora i 11 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *