Categories
DOLOMITES

Dia 13: Lago di Sorapis (tornada) + Paso de Falzarego + Cortina d’Ampezzo. Nit a Cortina d’Ampezzo

I ens tornem a llevar en un refugi d’alta muntanya, en aquest cas en el Rifugio Vandelli, al costat del Lago di Sorapis. No ens en voldríem anar en cap moment, però hem de fer la ruta de retorn cap al Paso Tre Croci que és on tenim el cotxe per a continuar amb la ruta del dia d’avui. Un cop hem fet la ruta de retorn i ja som al cotxe, ens desplaçarem en búsqueda del Paso de Falzarego, un important pas on es tenen grans vistes i s’inicien també moltes rutes de trekking, la més important, fins a Cinque Torri (la farem un altre dia). Explorat el Paso, anirem fins a Cortina d’Ampezzo, un poble molt glamurós sobretot a l’hivern i que a l’estiu es presenta com un bon camp base per anar fent excursions pels seus voltants. Avui ens allotjarem aquí a Cortina d’Ampezzo.
Índex:
1. Lago di Sorapis (tornada)
2. Paso de Falzarego
3. Cortina d’Ampezzo

1. Lago di Sorapis (tornada)

Sortim del Refugio Vandelli una mica tristos perquè la ruta al Lago di Sorapis ahir va estar espectacular, i també ens va agradar molt fer la volta al llac. Creiem que és totalment un dels imprescindibles d’aquestes vacances als Dolomites.

Ens acomiadem del Lago di Sorapis
Retornem pel sender 215 cap al Paso Tre Croci

2. Paso de Falzarego

Havent trobat el cotxe de lloguer al mateix lloc on el vam deixar ahir, continuem la nostra ruta i anem en direcció al Paso de Falzarego, que es troba a 24 kilòmetres cap a l’oest, creuant la població turística de Cortina d’Ampezzo, on hi passarem la tarda i la nit d’avui. Ubicat a 4,5 kilòmetres del Seggiovia Cinque Torri i a 3,4 kilòmetres del Paso Valparola, des del Paso de Falzarego es veu la primera imatge de la Marmolada. Bé, en realitat durant els primers dies ja la vam veure…

Paso de Falzarego

El Paso de Falzarego és el punt de partida a una de les rutes a Cinque Torri, un bonic paratge del que parlarem més endavant. També conta amb antigues trinxeres de la Gran Guerra, un telefèric per ascendir a cotes majors i algo que mai falta, el seu corresponent bar-restaurant. A part de contemplar les vistes del pas, decidim pujar al telefèric, que s’anomena “Funivia Lagazuoi”. És un telefèric de muntanya amb impressionants vistes sobre els Dolomites com podeu suposar…

Funivia Lagazuoi

El pas també té una capella que se’n diu la “Cappella della Visitazione”. Lo primer que fem és deixar el cotxe en un aparcament habilitat, de pagament, amb una tarifa de 5€.

Cappella della Visitazione

I ara sí, decidim pujar al telefèric de Funivia Lagazuoi, que ens durà a l’estació superior, on hi ha un refugi i un bar restaurant. L’horari d’obertura del telefèric és de 9:00 a 16:40h a l’estiu, i el preu és de 26,5€ pels adults anar i tornar. Adjunto la seva pàgina web.

Pujant amb el telefèric Funivie Lagazuoi
Summit del Mont Lagazuoi

A dalt on hi ha l’estació superior, el bar i el refugi, es pot fer una caminadeta de 700 metres que et porta al Summit del Mont Lagazuoi. Realment val la pena, perquè les vistes son espectaculars.

Vistes des de dalt
Museu a l’aire lliure

Un cop a dalt, també és interessant fixar-se amb els entorns on veus que et trobes en una espècie de museu a l’aire lliure amb diferents fites i elements de les Guerres passades. Un cop feta la caminadeta cap a la cima, a nosaltres només ens venia de gust seure a la terrassa del refugi i prendre algo. És lo què vam fer.

Rifugio Lagazuoi
Rifugio Lagazuoi

3. Cortina d’Ampezzo

Retornats del telefèric de muntanya, anem a l’aparcament on tenim el cotxe i ens dirigim, ara sí, a conèixer Cortina d’Ampezzo. De l’aparcament del Paso Falzarego a Cortina d’Ampezzo hi ha 16,4 kilòmetres (uns 27 minuts en cotxe). El centre neuràlgic dels Dolomites té nom propi: Cortina d’Ampezzo. És la ciutat estrella d’aquesta àrea alpina. Enclavada en una ampla vall entre grups muntanyosos de fama mundial, aquesta localitat s’erigeix com el principal nucli turístic pels amants de l’esquí a l’hivern i de qualsevol activitat de naturalesa durant la resta de l’any. El seu casc històric amb edificis senyorials i la cridanera Basílica Minore dei Santi Filippo e Giacomo té bastant encant. Tanmateix, ens va semblar algo escàs del bon ambient que sí tenen altres centres alpins de referència. Tot i així, és un lloc molt manejable en el que no falten botigues, restaurants, cafeteries, molta oferta d’allotjament i per suposat, la seva bona dosis de luxe i elegància.

Cortina d’Ampezzo

Coneguda per molts com la “reina dels Dolomites”, aquesta petita localitat està envoltada d’un espectacular grup de muntanyes que han fet que aquesta es converteixi en un dels centres neuràlgics d’aquesta zona del país, tant a l’estiu com a l’hivern. Encara que el centre històric és bastant petit, i segur que acabaràs passant per els carrers principals  i els punts d’interès, volem ressaltar especialment la seva preciosa església barroca de pedra blanca a més dels carrers que l’envolten, que son els principals eixos comercials. Tingues en compte que aquesta localitat conta amb una gran oferta hotelera i de restauració per lo que és una opció perfecta com a base per fer les visites als voltants.

Cortina d’Ampezzo

Et recomanem l’allotjament en què nosaltres passarem la nit. Es tracta de l’Hotel Cristallino d’Ampezzo, ubicat pràcticament al costat del centre de la localitat, però en una zona tranquil·la, l’hotel conta amb una gran relació qualitat-preu i aparcament inclòs en el preu. El temps de visita que et recomanem que com a mínim passis per la localitat és d’unes 2 a 3 hores.

Cortina d’Ampezzo

Ubicat en el centre de la part dels Dolomites Vénetos, aquest poble alpí és el principal centre comercial i turístic de la zona, on esquiadors i senderistes fan base per gaudir de la muntanya durant el dia; de la gastronomia i les compres al caure el sol. La fama de Cortina es va disparar internacionalment gràcies a les Olimpíades hivernals del 1956, i des de llavors és molt popular tant a Italia com per els estrangers. Replet d’animats locals i comerços, a Cortina hi ha molts restaurants típics italians (amb forn per a fer pizzes i pasta fresca) i també de tradició tirolesa. I és que Cortina d’Ampezzo va pertànyer a Austria fins al 1919, quan es va dissoldre el Imperi Austrohúngar.

Cortina d’Ampezzo

Amb algo menys de 6000 habitants, et recomano Cortina per allotjar-te i descansar dels trekkings, prenent una cervesa en algun dels locals de “Llarg Post” (no terrasses, per la nit hi fa fred). No és que tingui un centre històric especialment pintoresc ni encantador (hi ha una església, la Basílica Minore dei Santi Filippo e Giacomo) ja que la majoria son construccions del segle XX (hotels) però s’agraeix el bon ambient. Almenys per una o dues nits.

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des del Rifugio Vandelli (aparcament habilitat al Paso Tre Croci) i acabant a l’allotjament de Cortina d’Ampezzo, a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 41,80km i de 1 hora i 9 minuts de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *