Categories
DOLOMITES

Dia 14: Cinque Torri + Paso Valparola + Forte Tre Sassi Museum + Paso Giau + Val Fiorentina. Nit a Selva di Cadore

El descans i relax que ahir ens va proporcionar Cortina d’Ampezzo ens va anar molt bé després de les dues últimes caminades… Avui hi tornem a ser. La intenció és anar a la famosa Cinque Torri, un complex muntanyós format per 5 agulles de roca calcària. Això sí, hi pujarem amb telefèric de muntanya i un cop a dalt, caminarem i explorarem (ens trobarem refugis, trinxeres i museus de les guerres i paisatges i grans vistes), com vam fer el dia de Seceda. Després la ruta continuarà cap al Paso Valparola, on a part de vistes hi ha un llac i a prop el Forte Tre Sassi Museum, un altre interessant Museu de la Guerra. Pujarem pel mític Paso Giau, un dels ports de muntanya més coneguts i una de les pujades més llegendàries del Giro de Italia amb 29 corbes tancades. Deixarem el cotxe en algun aparcament habilitat i farem una caminada per dalt. Finalment, arribarem a la Val Fiorentina, un racó de món bastant desconegut però d’una gran bellesa, on recorrerem la carretera SP251 per conèixer els encantadors poblets i miradors de la vall. Finalment, en plena Vall Fiorentina, a Selva di Cadore, ens allotjarem.
Índex:
1. Cinque Torri
2. Paso Valparola
3. Paso Giau
4. Val Fiorentina

1. Cinque Torri

En un principi no teníem previst pujar-hi fins a les Cinc Torres, però una tarda ens vam animar a prendre el telecadira / seggiovia fins a les mateixes (es pot pujar i baixar caminant per un caminet però bastant empinat). La curta caminata que les envolta dura entorn a una hora i és molt agradable anar colant-te pels espais més petits d’aquests cinc penyals. És un enclavament al que no va tantíssima gent i a mi particularment em va semblar molt especial. A més, a dalt pots trobar-hi varies trinxeres i túnels de la I Guerra Mundial, i és que aquí van tenir lloc varies batalles. Vestigi d’aquesta època queda el Museu de la Gran Guerra a l’aire lliure.

Les Cinque Torri, un dels llocs que visitar a Dolomites

Ara sí. Toca calçar-se de nou les botes per assolir aquestes cinc torres de roca calcària verticals, desafiants i esplendoroses. Paradís de muntanyencs, senderistes, “domingueros” i també de escaladors.

Cinque Torri

Pots arribar fins a la base de les Cinque Torri en telecadira (fins al refugi de Scoiattoli) o a peu fent una ruta de senderisme bastant assequible. Hi ha diverses variants, les més famoses surten des del Passo Falzarego o des del Passo Giau. Jo et recomano una ruta circular des de Giau (track de la senda Cinque Torri) d’uns 10 kilòmetres i 550 metres de desnivell que ho té tot: paisatjassos, refugis, vistes panoràmiques, trinxeres de la Primera Guerra Mundial i trams poc freqüentats (en contrast amb el tràfec en els voltants de les torres). Aquesta ruta, però, no la vam fer perquè ja en teníem prou, i vam decidir agafar el telecadira i pujar directament a Cinque Torri.

Cinque Torri

Format per cinc agulles de roca calcària, que assoleixen una altitud màxima de 2.361 metres i situat a una mitja hora en cotxe de Cortina d’Ampezzo, el complex muntanyós de Cinque Torri, és un altre d’aquests llocs que no deixen indiferent a cap viatger. Paradís per a molts escaladors, la nostra proposta dins de la ruta pels Dolomites és que facis una curta i fàcil ruta d’uns 3 kilòmetres que envolta les agulles, amb unes vistes impressionants. A més, el recorregut passa per vàries trinxeres de la Primera Guerra Mundial, que pots visitar i inclús, si tens sort, en la zona podràs veure escaladors culminant alguna de les 5 Torres.

Arribada al Refugio Scoiattoli

Quan acabis la caminata (o abans de començar-la) et recomanem fer una parada en el bonic Refugio Scoiattoli, on t’aconsellem prendre una deliciosa xocolata calenta amb nata. Com a temps de visita mínim, conta amb 2-3 hores (incloent el trajecte en telefèric, anar i tornar). La forma més còmoda d’arribar és deixar el cotxe en el parking gratuït de Passo Falzarego i pujar en telefèric fins al Refugio Scoiattoli. Una altra opció és dirigir-te cap al Refugio Cinque Torri, mitjançant un shuttle bus durant els dies d’estiu que ens porta en aquest refugi. El recorregut final és el mateix i per una banda pagues telefèric i per l’altra pagues shuttle bus.

Cinque Torri des de Paso Falzarego

Si algo caracteritza a aquestes muntanyes dels Alps orientals son els pics irregulars, afilats, agulles que rasquen el cel fruit de segles d’erosió. Pujar fins a la base de les Cinc Torres és una de les rutes de senderisme en Dolomites més assequibles, éssent possible assolir-les inclús sense caminar, en telefèric. Per això, pels que estimem el trekking, no és cap avantatja: significa que a l’arribar a l’objectiu hi ha molta més gent de la desitjada, amb texans i nàutics, prenent un spritz en la terrassa al sol (història veritable). Tot i així, per les vistes meravelloses i lo agradable de la ruta, en la meva opinió val la pena.

La Torre Grande de les Cinque Torri

En el trekking a Cinque Torri hi ha dues rutes principals: la d’anada i tornada (o pujada i baixada) per el mateix lloc (sender 439) i la ruta circular des del Paso Giau. Sens dubte el de Cinque Torri és un dels més senzills trekkings que pots fer en els Dolomites, emprant mitja jornada. El camí 439 des de la parada d’autobús (on està el control amb la barrera per a vehicles) fins al Refugi de Cinque Torri és ideal per qui sofreixi de vertigen per lo pla: discorre per un bosc de coníferes sense passar junt a barrancs ni precipicis. Res a veure amb el trekking al llac di Sorapis.

Rètols de senyalització en el trekking de Cinque Torri

Com arribar a Cinque Torri

Assolir les Cinc Torres de Dolomites és senzill:

  • En telefèric (Seggiovia Cinque Torri): S’ha d’estacionar el vehicle en el parking de Passo Falzarego. Una mica més amunt hi ha el telefèric que vola fins al Refugio Scoiattoli, en la mateixa base de la gran praderia sobre les que s’eleven les agulles de Cinque Torri. Cinc moles a més de dos mil metres d’altura en una estampa meravellosa. Els horaris del telefèric son de 9:00 a 17:00 hores els dies d’estiu. El preu és de 26€ pels adults anar i tornar (en el mes d’agost). Adjunto la pàgina web per tenir més informació.
Seggiovia Cinque Torri
  • Sender 439: l’accés al camí es troba una mica més avall de Passo Falzarego, on una tanca talla el camí als vehicles. 8,8 kilòmetres caminant en un trekking molt senzill. Unes 3 hores en total (anada i tornada). Per els més matiners i que es vagin a hostatjar en el refugi de Cinque Torri: fins a les 9 del matí la tanca està pujada. Per senderistes: hi ha un petit pàrking per estacionar el vehicle. Després, hi ha una camioneta que vé i va, per 7€ per persona i trajecte. Després d’assolir el Refugi de Cinque Torri, només queda pujar una mica més fins al Refugi Scoiattoli per a contemplar les cinc torres de prop: Torre Grande, Torre Segunda, Torre Latina, Doble Cuarta Torre i Torre Inglesa.
Camí del trekking a Cinque Torri

Museu de la Gran Guerra

Prop del Refugi Scoiattoli s’hi ubica el Museu de la Gran Guerra, museu dedicat a la Primera Guerra Mundial ja que els Dolomites per la seva situació fronterera fou escenari de batalles entre l’exèrcit italià i l’austrohúngar. Com a nota macabra: amb els desgels cada cop més pronunciats dels glaciars de La Marmolada encara es troben objectes que varen pertànyer als soldats que van perdre la seva vida combatent al fred i a l’enemic en aquestes muntanyes.

Museu de la Gran Guerra

La zona del museu es pot visitar mitjançant quatre rutes. Les quatre son molt fàcils però de diferent durada:

  • M5A “Trincea alta” (aproximadament 20 minuts)
  • M5B “Sentiero delle trincee” (aproximadament 30 minuts)
  • M5C “Giro delle 5 Torri” (aproximadament 2 hores)
  • M5D “Sentiero del lago” (aproximadament 2 hores)

Però també podràs caminar sense rumb per les trinxeres, llegir els panells informatius en italià, alemany i anglès i identificar-te amb la vida dels soldats en aquella època. Tota la zona del museu està travessada per rutes de senderisme: al tractar-se de senders de muntanya, els visitants han de dotar-se de l’equipament necessari per a una excursió per la muntanya, com botes de muntanya i roba adequada.

Rutes en la zona del museu

Ruta circular de Cinque Torri

Des del Passo Giau surt la més llarga (12,2 kilòmetres d’anada i tornada) però també la més bonica de les opcions de trekking a Cinque Torri. S’ha de seguir el sender 452 fins al Refugi Averau, bon lloc per recuperar forces, menjar i descansar amb impressionants vistes a La Marmolada, la reina de les Dolomites amb els seus eterns glaciars. Ja solament dista un kilòmetre per una pista de terra fins al Refugi Scoiattoli. La tornada al sender circular a Passo Giau es completa per el sender 443, amb vistes a les muntanyes de Croda de Lago. Entre 4 o 5 hores, afegint el temps de descans i menjar.

Refugi Cinque Torri

Un cop feta la ruta fàcil des del Refugi Scoiattoli, tornem a agafar el Seggiovia i baixem fins a l’aparcament on tenim el cotxe. És hora de continuar amb la nostra ruta.

2. Paso Valparola

Fins al Paso Valparola, des de l’estació inferior del Seggiovia Cinque Torri hi ha 7,2 kilòmetres, que es fan en uns 10 minuts. No té pèrdua, has d’anar primer en direcció Paso de Falzarego. Per arribar al Paso Valparola primer passarem el Museu, anomenat “Forte Tre Sassi”, després passarem el llac, anomenat Lago di Valparola, i després passarem el Refugio anomenat Rifugio di Valparola. Finalment aparcarem el cotxe en el pas, en un aparcament habilitat.

Paso Valparola

Només podem dir que seguim gaudint amb els paisatges alpins més al·lucinants d’Europa a través de carreteres escèniques en perfecte estat de conservació. Pur gaudi al volant. La cima del Paso Valparola ofereix vistes panoràmiques molt boniques, i com hem dit abans, hi ha un refugi on parar a descansar, un llac i un interessant museu, el Museu de la Guerra. I és que, aquesta zona muntanyosa fou protagonista durant la Primera Guerra Mundial de cruentes batalles i amaga històries tant sorprenents com esglaiadores.

Rifugio Paso Valparola

Després desfem el camí i com hem dit, ens trobem el Lago di Valparola, un petit llac de muntanya.

Lago di Valparola

I finalment, ens trobem amb el Museu “Forte Tre Sassi”. Aquí hi ha aparcament. Es troba la més bonica i variada col·lecció d’objectes usats durant la Gran Guerra en el territori dels Dolomites. El museu disposa de més de 2.000 històriques relíquies col·leccionades per la família Lancedelli. Inaugurat en el 2003, cada any rep més de 10.000 visitants.

Forte Tre Sassi

Els horaris d’obertura del museu en els dies d’estiu son de dimecres a dilluns (dimarts tancat) de 10:00 a 12:30h i de 14:00 a 16:30h. El preu de l’entrada és de 7€ per persona. Un cop visotat agafem el cotxe i anem en direcció el Paso Giau.

3. Paso Giau

Però per arribar al Paso Giau volem anar-hi per Selva di Cadore, no des de Cortina d’Ampezzo. Per allí hi baixarem, però volem pujar per la vessant de Selva di Cadore, ja que creiem que és la més espectacular. De port a port i tiro perquè em toca. Des del Paso Valparola al Paso Giau passant per Selva di Cadore hi ha uns 35 kilòmetres que es fan en una mica menys d’1 hora. Déu n’hi do de la volta que s’ha de donar, i això que pràcticament estan de costat…

Paso Giau

Després de superar una carretera vertiginosa de 29 corbes tancades (tornantes en italià), assolim la nostra següent destinació a 2.236 metres d’alçada. L’imponent Paso Giau, que comunica la localitat de Selva di Cadore amb un altre dels centres neuràlgics de Dolomites com és el municipi de Cortina d’Ampezzo, és un espectacle per els sentits i els aficionats al ciclisme.

Paso Giau
Allí dalt tenim vistes 360º i un magnífic entorn per passejar amb calma. Reserva’t algo de temps com hem fet nosaltres, per a la visita, perquè també és punt de partida per a la ruta de Cinque Torri com hem explicat en apartats anteriors. Segons la nostra opinió, la ruta a Cinque Torri d’aquesta variant és la més interessant. Llàstima que no la vam voler fer, ja que és un xic cansada de desnivells…
Paso Giau

Ubicat a més de 2.200 metres sobre el nivell del mar, el Paso Giau és probablement, un dels passos de muntanya més impressionants dels Dolomites. Però no només per el pas com a tal sinó per la carretera de corbes que hi porta fins ell, creuant paisatges que t’asseguro, semblen de postal. Imagína’t una carretera, envoltada de valls verdes ondulants, esquitxats de casetes de fusta. Això és lo què t’espera si t’animes a incloure aquest pas de muntanya en la teva ruta pels Dolomites.

Paso Giau

Des d’aquí també es pot iniciar un trekking d’unes 4 hores fins a Cinque Torri, tal com hem dit anteriorment. El què aconsellem fer aquí, si no voleu fer el trekking, és fer una parada en el mirador principal i un curt recorregut per la carretera d’uns 30 a 45 minuts, per admirar el majestuós paisatge que ens envolta. Al Pas Giau pots deixar el cotxe en la zona habilitada.

Paso Giau, on es veu el camí que proposem realitzar fent una passejada…
Primers metres del camí que avança cap a Cinque Torri

Per tant, proposem fer un passeig fins als peus de l’icònic Mont Nuvolau (2.574m) gaudint d’unes panoràmiques a 360º. Si aquí se’ns hi fa el capvespre, millor que millor…

Mont Nuvolau des del Paso Giau

4. Val Fiorentina

Quan ens vingui de gust, continuarem amb la nostra ruta amb el cotxe, per arribar-nos a Val Fiorentina, on passarem la nit. És possible que mai hagis sentit parlar d’aquesta vall. De fet, es tracta d’un racó bastant desconegut però d’una bellesa extraordinària. Una de les sorpreses del nostre viatge, com tant d’altres… Conta amb un entorn natural envejable, un ambient super autèntic i una ubicació excel·lent en ple centre geogràfic dels Dolomites. Del Paso Giau a Selva di Cadore (enmig de Val Fiorentina) hi ha 10,3 kilòmetres, s’ha de desfer la vessant de la muntanya que s’ha fet.

Val Fiorentina

Plans no te’n faltaran. Des de les panoràmiques que s’observen en la carretera SP251 en punts com el “Mirador Belvedere” o la localitat de “Colle Santa Lucia”, fins als encantadors pobles de “Santa Fosca” i “Selva di Cadore” amb les seves pintoresques esglésies. Per cert, avui l’allotjament el tenim a Selva di Cadore en plena Val Fiorentina.

Imatges de la Val Fiorentina, ens recorda a algo, no?

El Mirador Belvedere es troba a 1,4 kilòmetres del poble de Colle Santa Lucia, per la mateixa SP251, cap a l’oest. I Colle Santa Lucia es troba a 3 kilòmetres de Selva di Cadore, on ens allotgem.

Poble de Selva di Cadore, on tenim l’allotjament

I fins aquí la planificació d’aquest complet i farcit dia. No crec que tinguem temps per a res més.

Adjunto un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia feta amb cotxe, sortint des de l’allotjament a Cortina d’Ampezzo i acabant a l’allotjament de Selva di Cadore (Val Fiorentina), a punt pel dia següent, i amb els principals atractius del mateix (després de 75,40km i de 2 hores i 1 minut de ruta):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *