I en el nostre quart dia de les vacances començarem visitant dos castells fantàstics de la Selva Negra, el Schauenburg Castle (al mateix poble de Oberkirch) i el Staufenberg Castle (a la població veïna de Durbach). Seguirem per la visita a Offenburg, una ciutat entre Baden-Baden i Friburg, que en diuen que és la joia barroca de la Selva Negra, i el poble de Gengenbach, un poble preciós de la Selva Negra, un dels més imprescindibles, sembla. Podem acabar el dia visitant l’Europa Park (parc d’atraccions) o el Rulantica (espectacular parc aqüàtic). Si hi ha temps també podem visitar la població de Ettenheim, abans d’anar a buscar el nostre allotjament en el poble visitat de Gengenbach. |
Índex: 1. Del Schauenburg Castle al Staufenberg Castle 2. Offenburg 3. Gengenbach 4. Europa Park / Rulantica i Ettenheim |
1. Del Schauenburg Castle al Staufenberg Castle
Schauenburg Castle
Començarem el dia amb la visita del castell de Oberkirch, el Schauenburg Castle. Es troba a dalt d’un turó de 367 metres a 1,7 kilòmetres del centre del poble. Es tracta de les ruïnes del castell original del segle XI, que durant la seva història fou assetjat i envaït en dues ocasions.
El castell ofereix les grans vistes de la vall del riu Rench. Fou construït pel duc Berthold II de Zähringen. Les ruïnes presenten un bon estat de conservació, i inclouen les restes de dues torres amb vivendes, una torre de porta, una muralla i un mur d’escuts amb una capella adjunta. Les restes d’un pati exterior estan envoltades per un fossar sec i un segon mur. El castell és ara una atracció turística i inclou un petit museu en el soterrani de l’antiga capella del castell i un restaurant.
Un cop arribem a l’aparcament, deixem el cotxe i ens queden encara uns 400 metres de corriol en pujada per arribar a dalt del turó. De l’aparcament a les ruïnes únicament hi ha uns 50 metres de desnivell positiu. Potser quan comencis a buscar què veure en la Selva Negra t’imagines que serà una zona plena de castells, com altres regions similars a Alemanya, però la realitat és que en la Selva Negra no abunden aquest tipus d’edificacions.
Porta en ruïnes des del segle XVII, per lo què la naturalesa ja forma part de la seva estructura, algo que li dóna un encant especial. Encara que aquestes ruïnes es visiten ràpid, nosaltres gaudirem molt del passeig perquè ens encanta explorar aquest tipus de construccions i imaginar com seria el castell en el seu dia. Adjunto la seva pàgina web per a més informació.
Staufenberg Castle
Ens acostarem seguidament a l’altre castell del municipi veí, en aquest cas el Staufenberg Castle. El Castell de Staufenberg, és un dels llocs amb millors vistes que tens que veure a la Selva Negra. A uns pocs kilòmetres al nord de Gengenbach es troba aquest curiós castell que s’alça sobre un turó a quasi 400 metres i que gaudeix d’una de les vistes panoràmiques més impressionants de la Selva Negra.
El castell fou construït en el segle XI i des de llavors ha estat molt lligat a la producció de vi i a les vinyes. Però no fa falta que t’ho expliqui jo, perquè en quan comencis a apropar-te a aquesta zona ho entendràs per tu mateix/a.
I és que la fortalesa està envoltada de vinyes i té una terrassa amb unes vistes brutals en la que t’hi pots aturar a prendre algo. L’entorn és realment preciós i a nosaltres ens va sorprendre. Es troba a 2,9 kilòmetres al nord del poble de Durbach, i s’hi arriba fins dalt mateix per un camí asfaltat, ja que el castell actualment és un bar-restaurant i també bodega. Adjunto la seva pàgina web per si t’interessa fer-los-hi una visita.
2. Offenburg
Un cop hem gaudit de les grans vistes des de la terrassa del castell anterior, ens desplaçarem fins al centre històric de la localitat d’Offenburg, la qual es troba a 9,5 kilòmetres cap a l’est del castell i de Durbach. Es tracta d’una ciutat entre Baden-Baden i Friburg, a 36,7 kilòmetres al nord de l’Europa Park. Diuen d’ella que és una joia barroca en la Selva Negra.
La ciutat es troba en la regió sud de l’Alt Rin i és la ciutat més gran de Ortenaukreis. L’antiga ciutat imperial és ara la ciutat del districte d’Ortenau, amb 60.000 habitants. Si conduïssis uns 20 kilòmetres més en direcció nord-oest, arribaries després a la ciutat francesa d’Estrasbourg. Els primers registres escrits de la ciutat es poden trobar ja en el 1148. En el 1240 es va convertir en ciutat imperial lliure. Gràcies a un gravat en coure de Merian i un dibuix de Grimmelshausen, sabem que estava envoltada per un triple mur. Aquest estava provist de torres i un bastió. Aquestes mesures d’alta seguretat fóren probablement necessàries perquè l’emperador Frederic II va fer encunyar denaris de plats en la moneda imperial de Offenburg. Lluís XIV va portar a terme varies accions militars contra Offenburg. Tota la ciutat es va incendiar, excepte el Monastir dels Caputxins i dues cases, quan es va iniciar un incendi en el 1698. Durant la Segona Guerra Mundial, Offenburg fou novament ocupada pels francesos, lo que no va ser una sorpresa donada la seva ubicació geogràfica.
Després de l’incendi de 1698, tota la ciutat fou reconstruïda, només la muralla conservada de 1,4 kilòmetres és més antiga. El panorama general encara està modelat avui per el barroc. Per anomenar alguns exemples:
- Ajuntament, construït en el 1741
- Antiga Cort Reial, construïda entre 1714 i 1717, l’actual seu de la policia
- Casa del Cavaller, segle XVIII
- Monastir dels Caputxins, construït entre 1641 i 1647, pertany a una església
- Monastir franciscà, reconstruït després de 1689
El pintoresc casc antic ofereix edificis barrocs encara més impressionants, aquests son només una petita selecció. Tots mereixen una visita. Amb uns 75.000m² d’espai interior i exterior, Offenburg s’ha fet un nom com a lloc de fires comercials des de la dècada dels anys 60 del segle passat. Des de llavors, aquí s’han celebrat cada any varies fires i congressos. Entre altres coses, la Fira de l’Alt Rin, l’Euro Cheval o la Fira del Vi de Baden.
104 dones i homes van tenir que suportar un judici per bruixeria a Offenburg. Lamentablement, 89 d’ells no van acabar bé, varen acabar executats. Particularment digna de menció és Agnes Gotter, la seva fermesa en la cambra de tortura probablement va salvar moltes vides. Perquè després del seu judici, sense confessió, la persecució va acabar a Offenburg. Offenburg és una ciutat que combina tradició i present. Hi trobaràs els últims avançaments en una de les moltes fires o vine i celebra amb les bruixes junt al gran foc. Si cap d’aquests esdeveniments és del teu agrat, pots donar un passeig relaxat pel casc antic i admirar els edificis barrocs.
3. Gengenbach
Passejats els carrers del centre històric de la ciutat d’Offenburg, agafem el cotxe i anem a trobar-nos amb un dels pobles més preciosos de la Selva Negra que es troba a prop d’Offenburg (a 11,4 kilòmetres), anomenat Gengenbach. Si parlem dels pobles més bonics que veure en la Selva Negra, n’hi ha dos que a nosaltres ens van agradar especialment. Gegenbach és un d’ells, juntament amb Schiltach, poble que veurem en els pròxims dies. No sabria dir-te si és la seva preciosa arquitectura, els seus màgics carrerons o l’increïble ambient medieval que es respira en els seus carrers, però sense dubte Gengenbach és un dels llocs imprescindibles que visitar a la Selva Negra.
Malgrat ser un poble petit, hi ha moltes coses que veure a Gengenbach i és perfecte per visitar-lo durant un matí o una tarda, si la vostra idea és incloure’l en una ruta per la Selva Negra. Nosaltres hem pensat bàsicament visitar-lo pel migdia-tarda, amb la possibilitat d’acabar la ruta del dia en aquest poble, ja que a més hi hem contractat l’allotjament. Si fas com nosaltres i visites el poble per exemple, en una tarda, podràs veure el poble al complet i sense presses. La zona cèntrica no és molt gran i es recorre en un parell d’hores o tres. Això sí, carrega les bateries dels mòbils i les càmares, perquè ja us aviso que és un poble molt fotogènic.
Aparcament a Gengenbach En principi, on aparcar a Gengenbach no ha de ser un problema. Encara que és veritat que en temporada alta si pot ésser més complicat aparcar a prop del poble. Junt a l’entrada principal al casc antic del poble hi ha dos aparcaments. Nosaltres t’aconsellem que aparquis en el parking que hi ha a mà esquerra. No és excessivament gran, però hi sol haver bastantes places lliures. Una mica més allunyat, però també a prop de l’entrada, hi ha un altre aparcament. Aquest és més gran i està junt a un preciós parc d’on vam acabar la visita a Gengenbach. Ambdós aparcaments son de pagament, però tenen un bon preu i son la millor opció per aparcar a Gengenbach. Nosaltres no cal dir-ho, però aparcarem al nostre allotjament, que ja l’hem contractat amb plaça de pàrking incorporada. |
Malgrat ser un poble petit, hi ha moltes coses que veure a Gengenbach i entre foto i foto se us pot escapar un matí o una tarda. Si aparqueu en un dels dos aparcaments que us he comentat anteriorment, podreu començar la visita en la Kinzigtorturm.
Museu de les balses
Abans d’entrar al casc històric de Gengenbach, entre les vies del ferrocarril es troba el museu de les balses.
Aquest museu mostra amb tot luxe de detalls la història dels balsers de la vall del Kinzig, una de les professions més importants fins el segle XIX. Pensa que la última balsa que va sortir des de Gengenbach fou en el 1894, cap al Rin.
Kinzigtorturm. Porta de Kinzig
Des d’aquesta torre, a l’esquerra i dreta es formava la muralla que protegia la ciutat, servint com entrada principal a la ciutat. És la torre més alta i forta de la ciutat i la seva funció principal era defensar Gengenbach.
Però no era la seva única funció, el vigilant també recaudava els arancels de les balses que arribaven des del riu i dels mercaders que arribaven per el pont. Avui dia a l’interior hi ha un museu que es pot visitar de maig a octubre els dissabtes, diumenges i festius.
Marktplatz. Plaça del Mercat
La porta del Kinzig ens dóna pas fins la Marktplatz o Plaça del Mercat, on trobem varis edificis importants per a la ciutat. El primer amb el que ens topem és el Palau Löwenberg. Aquesta casa patricia del segle XVIII destaca per la seva acolorida façana i segur que no la passeu per alt. En aquesta casa varen viure els Bender, una família de gran influència en la ciutat que va donar a Gengenbach varis personatges molt importants en la seva història. Actualment alberga un museu, després d’haver residit l’escriptor Otto Ernst Sutter, fill predilecte de Gengenbach. Adjunto la seva pàgina web per si voleu trobar informació de preus i horaris.
A la dreta es troba el Rathaus o Ajuntament, considerat un dels ajuntaments més bells del segle XVIII.
Sabies que sota la barana del balcó de l’ajuntament es troben quatre repises amb caps que representen els continents d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, simbolitzant l’obertura d’aquesta ciutat al món. |
En el centre de la plaça crida l’atenció l’estàtua del cavaller de l’antiga font Röhrbrunnen, conegut pels habitants del poble com “el suec”. Aquest cavaller porta en la seva mà dreta els privilegis d’una ciutat lliure com era Gengenbach
Encara que aquesta estàtua porta aquí més de 500 anys, la original es pot visitar en el museu del Palau Löwenberg. Un altre edifici a destacar dins de la Marktplatz és el graner, on es rebia i emmagatzemava el Zentner, l’impost que s’havia de pagar en aquella època. Crida molt l’atenció una taula commemorativa a la dreta del portal en record als sofriments dels jueus de Gengenbach.
Font dels bufons
Deixant enrere la Marktplatz, ens endinsem per un petit carreró que hi ha junt als bars, i arribem a un dels punts més divertits que veure a Gengenbach.
I no estic de broma al dir que és el punt més divertit, i és que Gengenbach té una font dedicada als personatges principals del carnestoltes d’aquesta ciutat. És una font molt peculiar i si viatgeu a Gengenbach amb nens segur que els hi agrada.
Fortificació i “adarves”, el punt més medieval que veure a Gengenbach
Sortint de nou a la Marktplatz, tornem darrera els nostres passos i girem a l’esquerra just abans de la Porta del Kinzig per arribar a les restes de l’antiga fortificació que envoltava la ciutat. La muralla es va anar ampliant-se amb els anys i mostra d’això son els canvis estètics de la mateixa.
La primera fortificació va començar a aixecar-se en el segle XII i cent anys més tard se li va afegir el “adarve”, que fou reconstruït en el 1991 segons el pla original.
Jardí d’herbes
Enfront als restes de la muralla es troba el Jardí d’Herbes. Aquest petit jardí té com a finalitat recordar el període en el que allí hi varen viure els monjos. Si teniu la sort de visitar-lo en primavera podreu gaudir del jardí en la seva màxima esplendor.
Aquest és un lloc preciós per a fer una petita aturada i descansar.
Abadia
Des del Jardí d’Herbes arribem directament a l’Abadia. Aquest monastir benedictí fou construït cap a l’any 725 per Sant Pirmin, encara que per desgràcia, no queden restes del convent medieval.
Junt al molí del monastir hi ha un rellotge solar amb una dedicatòria a Coeletin Quintens, el matemàtic que va inventar la bàscula decimal, en aquesta mateixa abadia. Actualment l’edifici alberga un campus universitari.
Església de Santa Maria
Junt al monastir s’hi emplaça l’Església de Santa Maria.
Fins a la destrucció de la ciutat en el 1689, la basílica tenia dos campanars, però després de la seva reconstrucció, per part de l’arquitecte Franz Beer, es va quedar amb un sol campanar d’estil barroc. Has de saber que el campanar és el punt més alt de la ciutat de Gengenbach i assenyala l’edifici més antic de la ciutat, el monastir.
Prälatenturm. Torre del Prelat
Darrera l’Església es troba una de les torres més característiques que veure a Gengenbach.
Aquesta torre, que en el seu temps formava part de la muralla que defensava la ciutat, té avui en dia una forma peculiar, i és que en el 1750, l’Abat Benedikt Rische va convertir la torre original en una caseta de jardí
Torre de la Porta Superior
En la part més al nord del centre de Gengenbach es troba la Torre de la Porta Superior. Des d’aquesta torre es té una vista panoràmica de tota la ciutat i serveix tant de vigilància i defensa de la ciutat com de porta d’accés a ella..
En la cara de la torre que dóna a l’interior de la ciutat es pot veure un rellotge solar i l’escut de la ciutat del 1618.
Torre dels Suecs
I de torre a torre seguim amb la ruta. Molt a prop es troba una altra de les torres que servien de defensa per a la ciutat de Gengenbach, la Torre dels Suecs.
Aquesta torre està un xic més amagada però es pot veure perfectament des del carrer Gänsbühl, un petit carreró que hi ha a mà esquerra abans d’arribar a la Torre de la Porta Superior. Juntament amb aquesta torre hi podem veure també la casa més antiga de Gengenbach que data de l’any 1747, ressaltant la façana d’entramat de fusta.
Carrer Engelgasse, el carrer més bonic que veure a Gengenbach
Des de la Torre dels Suecs arribem al carrer Engelgasse, un dels llocs més bonics que veure a Gengenbach.
El carrer Engelgasse és el carrer més bonic de Gengenbach i un dels racons més fotografiats de la ciutat. El carrer està protagonitzat per cases d’entramat vist i una perfecta decoració vegetal.
Durant el viatge a la Selva Negra vam veure racons i carrers preciosos, però aquest carrer tenim que posar-lo en el Top 3 dels llocs que més ens van agradar de tot el viatge.
Parc Schneckematt
Per acabar la visita a Gengenbach vam anar al parc Schneckematt.
Aquest preciós parc és el lloc perfecte per relaxar-se i descansar després de “patejar-nos” el poble. A més, si visiteu Gengenbach amb nens, el parc té un parc infantil i un estany d’ànecs perfecte per entretenir als petits de la casa després d’un dia de visita.
Cafè Birnbrauer El famós pastís de la Selva Negra té el seu orígen aquí. El trobaràs en la majoria de cafeteries i restaurants de la regió, però aquest local a Gengenbach és un dels que et recomano que hi vagis a provar-lo. |
4. Europa Park / Rulantica i Ettenheim
Europa Park
És possible que ja portem el dia molt avançat, com per anar-nos-en a un Parc d’Atraccions. Com vulgueu, també podeu planificar un altre dia i incloure’l. Si busques un pla divertit on deixar anar adrenalina, Europa-Park és un dels parcs temàtics més grans d’Europa i està a tant sols 30 minuts en cotxe de Friburg, i a un xic més de mitja hora de Gengenbach. Està inclòs en la ruta del dia per la seva proximitat a aquesta preciosa regió alemanya, ja que es troba entre la Selva Negra i els Vosgos. Hi ha un fotimer de muntanyes russes amb loopings, atraccions pels més petits, una nòria i varies exposicions i espectacles per gaudir d’aquest plà amb nens (i sense ells). A Europa-Park hi ha més de 100 atraccions, així que et recomano que hi arribis d’hora per aprofitar el dia al màxim. Prepara’t per a emocions fortes.
És com hem dit, un dels parcs d’atraccions més grans i divertits d’Europa. I és que és tant increïble aquest lloc que molts que visiten la Selva Negra ho fan perquè primer han gaudit d’un o varis dies en el parc d’atraccions. La seva temàtica és molt senzilla. Està dividit per països i cada zona té les seves atraccions, hotels, restaurants, teatres, etc… És com viatjar per Europa, però de forma molt i molt divertida.
Els preus d’aquest any 2024 son de 61,50€ per dia pels majors de dotze anys d’edat, 52€ per dia pels nens entre 4 i 11 anys d’edat, i també pels majors de 60 anys. Hi ha un aparcament que també val uns 10€. Adjunto la seva pàgina web perquè pugueu mirar horaris i més informació.
Rulantica
Europa-Park també disposa d’un espectacular parc aqüàtic anomenat Rulàntica. És un extens parc aqüàtic cobert amb divertides atraccions i zones de descans inspirades en Escandinàvia.
Els preus d’aquest any 2024 son de 44€ per dia pels majors de dotze anys d’edat, i 41€ al dia pels nens entre els 4 i 11 anys i pels majors de 60 anys. Adjunto la seva pàgina web per mirar horaris, etc…
Ettenheim
I per finalitzar la ruta en la jornada d’avui, només ens quedaria la visita d’una última ciutat ubicada a 10 minuts en cotxe de l’Europa-Park i de Rulàntica. Es tracta d’Ettenheim, i és una ciutat ubicada al sud del Districte d’Ortenau a Baden-Würtemberg. La ciutat té varis monuments a destacar, i el seu centre històric és conceptualment molt semblant al de la ciutat visitada pel matí (Offenburg):
- Església Barroca de Sant Bartolomeu
- Ajuntament en estil barroc
- Portes d’entrada en estil barroc
- Empedrat de tot el centre històric
- Carrers i places més importants: Rohanstrasse, Kirchplatz, Ettikostrasse y Friedrichstrasse
És en aquesta població on vam veure que hi havia un minigolf que entrava per la tarja-abonament “Schwarzwald Card 365”. Per tant, quin millor lloc hi haurà per jugar-hi. És com una tradició a la nostra família… Adjunto la pàgina web, per si us interessa. |
Visitat Ettenheim i jugat al minigolf, només ens quedarà tornar a Gengenbach per a buscar el nostre allotjament. El poble de Gengenbach es troba a uns 40 kilòmetres d’Ettenheim (uns 35 minuts conduïnt).
Adjuntem un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia, i dels principals atractius del mateix (després de 139,00km i de 2 hores i 34 minuts):