Categories
SELVA NEGRA (SCHWARZWALD)

Dia 5: Haslach im Kinzigtal + Urenkopfturm + Vogtsbauernhof + Hornberg + Wolfach + Schiltach + Alpirsbach. Nit a Rottweil

I avui tornem a tenir un dia molt compacte d’activitats i atractius. Començarem amb la visita del poble de Haslach im Kinzigtal on es troben dos atractius interessants, per una part un museu de vestits de la Selva Negra (Schwarzwälder Trachtenmuseum), i per l’altra un mirador en forma de torre de 34 metres d’alçada, la Urenkopfturm. Seguidament anirem a un dels llocs que més ganes tenim de visitar, i és ni més ni menys que el Museu a l’aire lliure de la Selva Negra (Vogtsbauernhof). Ja per la tarda, visitarem 3 nous poblets, cadascun més interessant que l’anterior, començant per Hornberg, seguint Wolfach i acabant a Schiltach que és un altre dels pobles Top de la Selva Negra, un dels millors. Finalitzarem el dia al poble de Alpirsbach, a prop de Schiltach. Passarem la nit al poble de Rottweil, pensant ja en la ruta de demà.
Índex:
1. Haslach im Kinzigtal (poble i Urenkopfturm)
2. Vogtsbauernhof
3. De Hornberg a Wolfach
4. Schiltach i Alpirsbach

1. Haslach im Kinzigtal (poble i Urenkopfturm)

Sortirem ben d’hora de l’allotjament de Gengenbach en direcció a Haslag im Kinzigtal, poble que es troba a 18,8 kilòmetres cap al sud-est. Es tracta d’un altre poble típic de la Selva Negra, però a nosaltres a part de passejar-hi una mica, ens interessen dues atraccions que ofereix:

  • Schwarzwälder Trachtenmuseum: Museu dels vestits de la Selva Negra
  • Urenkopfturm: Mirador-torre de 34 metres d’alçada amb unes grans vistes panoràmiques.
Haslag im Kinzigtal

Passegem pel seu centre històric, i contemplem alguns dels atractius que destaquen més en el poble:

  • Església de Sant Arbogast
  • Edifici de l’Ajuntament
  • Antic monastir, avui museu de la vida, cultura i història del poble
  • Cases amb entramat de fusta
  • Carrers i places més destacats: Martktplatz, Hauptstrasse, Metzgergasse, Kirchgasse y Pfaffgasse.
Església de Sant Arbogast a Haslach im Kinzigtal

I passejant pel poble ens trobem el Museu dels vestits de la Selva Negra, anomenat Schwarzwälder Trachtenmuseum. En ell s’hi exposen vestits tradicionals de la zona en diferents èpoques de la seva història. Els seus horaris d’obertura son tots els dies de 10:00 a 12:30h i de 13:30 a 17:00 hores. El preu de l’entrada és de 3€ pels adults. L’entrada està inclosa en l’abonament de “Schwarzwald Card 365”. Adjunto la seva pàgina web perquè tingueu més informació.

Schwarzwälder Trachtenmuseum

El museu mostra més de 100 vestits originals de la Selva Negra en grans vitrines, reals i de mida natural, complementats amb peces individuals i objectes de la vida rural elaborats artísticament. Una altra característica especial és l’entorn del museu. L’Antic Monastir dels Caputxins, que acull aquesta important col·lecció de vestits tradicionals, és l’únic complex barroc de l’Ordre dels Caputxins completament conservat a tot el Sud d’Alemanya.

Museu dels vestits de la Selva Negra

Vist el museu, ens desplacem a 4 kilòmetres a l’oest del poble per visitar la Urenkopfturm. És una torre-mirador de 34 metres d’alçada i 183 graons que ofereix unes grans vistes panoràmiques. L’aparcament es troba a 750 metres de la torre, o sigui que hem de fer una mica de caminadeta d’uns 20 minuts per un bosc. Adjunto la seva pàgina web.

Vistes des de dalt la torre cap al poble de Haslach im Kinzigtal

Al punt més alt de la muntanya local de Haslach, l’”Urenkopf” s’alça a una alçada de 554 metres, una bellesa esbelta que ofereix una excel·lent vista panoràmica sobre la Selva Negra Central fins a la vall del Rin, els Vosges, el Kandel prop de Friburg i l’Alb de Suàbia. La torre de vigilància està oberta tot l’any.

Torre mirador de Urenkopfturm

Només es pot arribar a la torre a peu, diverses rutes de diferents longituds condueixen a la torre d’observació; la ruta més curta porta des de l’aparcament de senderisme Urenkopfturm (B294) fins a la destinació en 25 minuts. A 500 metres de l’aparcament de senderisme també hi ha el “Memorial del Camp de Concentració de Vulkan”. A més de la ruta curta des de l’aparcament de senderisme d’Urenkopfturm, hi ha dues rutes de senderisme diferents amb una longitud de 6,8 i 10,5 kilòmetres.

Torre mirador de Urenkopfturm

2. Vogtsbauernhof

Un cop baixem del mirador i arribem a l’aparcament a buscar el cotxe, el nostre següent punt de la ruta és Vogtsbauernhof, el Museu a l’Aire Lliure de la Selva Negra, ubicat al municipi de Gutach. Farem uns 13,5 kilòmetres aproximadament fins arribar-hi. Aquest curiós museu, que pot ser un gran pla si estàs buscant què veure en la Selva Negra amb nens, és una recreació d’un poble de la Selva Negra dels segles XVI-XVIII i mostra com era la vida en aquella època. Conta a més amb varis edificis que serveixen d’exemple de l’arquitectura d’aquell moment, com un magatzem, un forn, graners i varis molins.

Vogtsbauernhof

A Vogtsbauernhof hi ha un fotimer de cases típiques que recreen com era la vida antigament en la Selva Negra. Hi ha una escola amb mobiliari antic, una sala amb joguines, molins, serradores, granges, etc… Pots inclús practicar a munyir una vaca de mentida. I l’entorn és una meravella, quins paisatges!

Vogtsbauernhof

I és que en aquest lloc et trobaràs un fotimer de granges centenàries que han estat traslladades des de molts punts de la Selva Negra. Podràs entrar en l’interior de cadascuna d’elles i descobrir com vivia la gent antigament. A més, podràs veure a molts animals com vaques, cabres, etc… i artilugis de treball del camp i també un altre tipus d’edificis, com hem dit abans, com molins d’aigua, magatzems, capelles,… El conjunt en general és com un poble típic de la Selva Negra, però amb explicacions en els rètols que hi ha (també en espanyol).

Vogtsbauernhof

Està situat en ple Vall del Gutach, entre els pobles de Hausach i Triberg. Arribar allí i aparcar és molt senzill gràcies a la seva genial ubicació i al seu aparcament enganxat a la carretera nacional. Els horaris d’obertura dels mesos d’estiu son cada dia de les 9:00 a les 18:00 hores i una hora més tard tanquen a l’agost. Els preus son de 12€ pels adults, 6,5€ pels menors de 18 anys i majors a sis, entrada gratuïta pels menors a 6 anys, i una tarifa a pagar per l’aparcament (4€). Amb l’abonament de “Schwarzwald Card 365” l’entrada és gratuïta. Adjunto la seva pàgina web per a més informació.

Vogtsbauernhof
Uns altres plans interessants per fer en la Selva Negra amb nens son tirar-te pel tobogan Sommerrodelbahn Gutach (es troba a 850 metres al sud del museu i aquí deixo l’enllaç per preus i horaris), i la visita al parc de “Park mit allen Sinnen” o “Parc dels Sentits”, que s’ubica a 1,6 kilòmetres al sud de la mateixa carretera del museu (B33). Aquest últim és un sender de 2 kilòmetres per a posar els cinc sentits a prova. Olorar diferents aromes, escoltar el sò de les abelles, caminar descalços, tocar diferents textures,… Súper recomanable. També adjunto l’enllaç per trobar-hi més informació.

3. De Hornberg a Wolfach

Hornberg

Visitat el museu a l’aire lliure, ens acostarem primer al poble de Hornberg, ubicat a 3,2 kilòmetres al sud de Gutach. Es tracta d’un poble famós pel seu viaducte ferroviari. El paisatge de Hornberg adquireix el seu encant especial a través dels contrastos: la ciutat en sí es troba en la vall de Gutach (360 metres sobre el nivell del mar) però l’antic castell de Hornberg s’eleva desafiant sobre ell en l’empinada pendent rocosa. Idíl·lics paisatges de praderies amb magnífics arbres fruiters, sota de la ombra de les quals acollidores vaques es relaxen a l’estiu.

Hornberg

Com hem dit, els seus atractius principals son les ruïnes del castell medieval a Schloßberg, l’església de la ciutat amb un cor medieval i els frescos corresponents, i un viaducte ferroviari del Ferrocarril de la Selva Negra sobre el Reichenbachtal.

Hornberg

Wolfach

Vist Hornberg anem a topar-nos amb un altre poble, en aquest cas, Wolfach, a 13 kilòmetres al nord, passat el creuament entre la B33 i la B294. El poble de Wolfach es troba en ple cor de la Selva Negra. No té tant d’encant com els seus veïns Schiltach o Gengenbach, però també val la pena fer-hi un passeig pels seus carrers. Si estàs buscant una mica de descans i evitar el bullici dels punts d’interès més típics de la Selva Negra, t’encantarà Wolfach, perquè és un lloc súper tranquil. Perdre’t pels seus carrers i si t’agrada l’aventura, pots apropar-te a visitar les ruïnes del castell de Fürstenberg.

Wolfach

Com veuràs Wolfach és un altre poble ple de cases amb entramat de fusta. Pots visitar el seu castell, en el que hi ha exposicions sobre la història i costums locals. Però lo més recomanable és perdre’s pels seus carrers sense rumb fixe. A Wolfach hi ha moltes rutes de senderisme, així que és una bona oportunitat per explorar la naturalesa de la Selva Negra. Un dels camins més bonics és el que condueix a Spitzfelsen. Es tarda 1 hora a arribar des de l’Ajuntament de Wolfach, però t’asseguro que les vistes des del mirador son al·lucinants.

Castell de Wolfach
Spitzfelsen

4. Schiltach i Alpirsbach

Schiltach

I ara sí, és el moment, juntament amb la visita al Museu a l’aire lliure, de fer una altra visita dels autèntics imprescindibles del dia. En aquest cas es tracta de la visita al poble de Schiltach. Es troba a 15 minuts en cotxe seguint cap a l’est de la B294. Schiltach és sense cap mena de dubte, un dels pobles més bonics de la Selva Negra. I a la seva vegada, no sé perquè, un dels més desconeguts. El seu centre històric és una valuosíssima joia medieval de fusta que va tenir que ser reconstruïda per complet després de ser arrasada en la seva totalitat per un incendi en el segle XVI. Tot el què et digui de Schiltach es quedarà curt (perquè estic segur de que et sorprendrà de totes formes), així que lo millor és que passegis pels seus carrers i et perdis pels seus racons.

Schiltach

No et pots perdre els entorns de la Marktplatz, les seves precioses cases de colors amb bigues de fusta, els seus curiosos museus, la façana de l’Ajuntament i el passeig per la riba del riu Kinzig.

Aparcaments a Schiltach
Schiltach és un poble d’uns 4.000 habitants i no tindreu cap problema a l’hora de trobar aparcament. A continuació us recomano varies zones on aparcar a Schiltach:
– Aparcament gratuït: Schuttesagemuseum. Aparquem just a l’entrada del poble, en un aparcament gratuït ubicat en el museu de les balses. És un punt perfecte per començar la ruta per Schiltach.
– Aparcament gratuït: Am Hirschen 1
– Aparcament privat de pagament: Auestraße 1
Aparcament gratuït a Schiltach

El poble, en plena vall del Kinzig, fou durant època romana lloc de pas gràcies a aquesta espectacular calçada romana que creuava la vall, d’Estrasbourg a Rottweil. Ja en el segle XI, era tal la quantitat de granges establertes a ambdós marges del riu Kinzig que es va construïr una primera església en lo que avui en dia és el propi poble. Això sí, poble com a tal no es va constituïr fins al 1275 quan els ducs de Teck, per assegurar els seus territoris, van construïr el castell i emmurallaren el recinte. La funció d’aquest castell era el de protegir i acomodar a tots els viatgers i comerciants abans d’afrontar la pujada que continua fins a Rottweil.

Schiltach

A l’any 1381 Schiltach va passar a mans dels comptes de Württemberg, i així fou fins al 1810, data en la que el poble i la regió es va unir al Gran Ducat de Baden. Lo més important de la història de Schiltach fóren els seus incendis que en diferents anys van arrasar amb tot. Malgrat això, el poble s’ha sabut reconstruïr i deixar-lo espectacular. Bell en les seves tres cantonades, les tres cantonades que formen la seva plaça del mercat, potser la més espectacular de tota la Selva Negra.

Schiltach

La plaça del mercat, Marktplatz

Anomenada en alemany “Marktplatz” és el centre, lo més bonic i lo què no et pots perdre a Schiltach. En ella hi son els edificis i llocs més importants del poble com son l’Ajuntament, la font, dos museus i la imatge que podràs veure en tantes fotos de Schiltach.

Marktplatz
Marktplatz

La plaça es va crear en l’any 1791 després d’un terrible incendi que va arrasar amb el poble. Era el lloc on arribava la carretera que travessava en el seu moment el poble i proporcionava als viatgers i comerciants tot el necessari: hi havia posades, ferreries, carnisseries, sabateries,… Com veus o veuràs està en pendent, algo que la fa especial i realment increïble. La imatge de l’Ajuntament amb el carrer que puja paral·lel i les cases amb entramat de fusta és algo insuperable.

Marktplatz i l’Ajuntament

Ajuntament

Fou construït en l’any 1593 en estil renaixentista després d’un altre incendi en la ciutat. Això sí, aquesta preciosa façana no es va construïr com a tal fins al 1905 i les pintures no es varen fer fins a l’any 1942. És una meravella la façana d’aquest edifici, quina bellesa! Avui en dia, a més d’Ajuntament és l’Oficina de Turisme.

Ajuntament i oficina de turisme

La font de la plaça

Era i és la font més important de Schiltach, malgrat de que es desconeix per complet l’any de construcció. Però sí que se sap que fou molt abans de l’any 1751, ja que fou renovada en aquesta època. La figura d’un lleó està en lo més alt de la font, un lleó que agafa l’escut d’armes del poble que simbolitza la sobirania del mercat des de 1430.

Font de la Marktplatz

Museum am Markt

A l’entrada de la plaça hi ha un preciós edifici de fusta entramada amb finestres de color verd que avui en dia és un genial museu sobre la història del poble. En ell podràs conèixer com fóren els incendis que van arrasar amb Schiltach al llarg de la seva història, veuràs un fotimer de vestits i objectes amb centenars d’anys i gaudiràs per dins d’una de les cases més maques del municipi.

Museum am Markt

El museu obre tots els dies de 11:00 a 17:00 hores.

Museu de la Farmàcia

Aquest museu sí que és imprescindible i no te’l pots perdre. És viatjar al passat i veure com eren les farmàcies fa molts anys. Veuràs mobles i objectes antiguíssims. Aquest museu és el museu privat més gran de farmàcies en tota Alemanya.

Museu de la Farmàcia

Els seus horaris durant els mesos estivals son de 10:30 a 12:00 i de 14:30 a 16:30 hores. L’entrada val 3€ per persona. Adjunto la seva pàgina web per donar-vos més informació.

Carrers casc històric de Schiltach

Els carrers que no et pots perdre a Schiltach son: la Schlossbergstrasse, que neix just a la dreta de l’Ajuntament, i que puja fins al punt més alt del poble. La Schenkenzellerstrasse, un carrer preciós que en pla recorre la part baixa de Schiltach.

Carrers de Schiltach

La Mühlengasse, que et porta a un antic molí. Schiltach és petit i no té molts carrers, així que recorre els que puguis. La visita a Schiltach no s’acaba, diuen, fins que vegis l’escultura d’un ós abraçant a un peix.

Carrers de Schiltach
Carrers de Schiltach
Una última recomanació
No et recomanem pujar fins a les ruïnes del castell de Schiltach, malgrat de que no està gens lluny del centre del poble. Però tot i així, tristament el lloc no val molt la pena… A més les vistes tampoc son res de l’altre món. Una vista increïble de les “cases penjades o penjants” de Schiltach la tens des del pont que creua el riu Kinzig i porta a l’estació de trens. Perquè l’ubiquis, busca la botiga de roba “Modelhaus Trautwein Schiltach”.

Alpirsbach

Si anem bé de temps, encara farem una visita més en el dia d’avui. Es tracta del poble de Alpirsbach, famós per la seva fàbrica de cervesa i pel monastir romànic de Sant Blai. Es troba a 18 kilòmetres al sud de Freudenstadt i a 9,4 kilòmetres al nord d’Alpirsbach. Les boniques cases amb entramat de fusta amb porticons antics i l’atractiva arquitectura revelen que aquesta ciutat explica una història. Hi ha molt per descobrir aquí.

Alpirsbach

El símbol de la ciutat és el Monastir Benedictí de 900 anys que fou restaurat fa uns 60 anys i ara es pot visitar (Monastir Benedictí de Sant Blai, adjunto la seva pàgina web). Allí també s’ofereixen visites guiades, on podràs meravellar-te amb les antigues eines i dibuixos dels pobladors de l’època. Però aquest no és l’únic atractiu de Alpirsbach. El Museu d’Història de la Ciutat et convida a submergir-te en una altra època i explica la història i el desenvolupament de la ciutat.

Monastir Benedictí de Sant Blai, a Alpirsbach

La artesania també és molt interessant. La ciutat t’ofereix moltes oportunitats per conèixer els orígens de l’artesania. El Museu “Alpirsbach Offizin” es va crear en honor a Gutenberg i mostra l’orígen i la funció de la impressió de llibres. Aquí hi ha una rèplica original de la premsa de Gutenberg. Adjunto la pàgina web del museu, també. També pots veure com es van lligar els troncs dels arbres per formar balses amb la finalitat de transportar-los pel Rin fins a Holanda, o com 1.400 graus de calor van transformar la sorra de quars en vidre líquid. Si desitges obtindre una impressió general, també s’ofereixen visites guiades per la ciutat a Alpirsbach. Des de recorreguts històrics per la ciutat fins a recorreguts d’aventura, hi ha algo per a tothom.

Alpirsbach

Si prefereixes passar el teu temps en la natura, també és possible a Alpirsbach. Els llocs públics, com els jardins de l’spa, conviden a quedar-se. El Kurgarten ofereix una gran vista del monastir proper i és un oasis de calma enmig de la ciutat. També, la petita presa de Kinzig, està en les immediacions (a 10,4 kilòmetres al nord d’Alpirsbach). Allí hi ha boniques rutes de senderisme, com el camí aqüàtic de Alpirsbach i el camí del balser. En ambdues rutes rebràs molta informació sobre el ràfting o el subministre d’aigua a través de la presa. La ciutat també limita amb l’únic parc nacional de Baden-Württemberg, aquí podràs simplement relaxar-te en plena naturalesa verge.

Petita presa de Kinzig, prop d’Alpirsbach

A més de les atraccions turístiques, Alpirsbach també ofereix especialitats regionals. En aquest cas, la Klosterbräu elaborada especialment, una cervesa que s’elabora en la cerveseria o fàbrica de cervesa Alpirsbacher Klosterbräu segons una recepta antiga. Hi trobaràs moltes varietats diferents, així que hi ha algo per a tots els gustos. Per suposat, la ciutat també té alguns restaurants on pots anar a menjar còmodament i deixar que el pintoresc poblet faci efecte en tu.

Fàbrica de cervesa Alpirsbacher Klosterbräu
Café Am Kloster
Et recomanem aquest cafè perquè puguis provar i tastar una ració del pastís Selva Negra. Està ubicat al mateix poble de Alpirsbach, al costat del Monastir de Sant Blai.

I ja només ens queda fer un tros de ruta fins a la ciutat de Rottweil, per anar a buscar el nostre allotjament, a prop dels llocs i atractius que explorarem en el dia següent. Rottweil es troba a 34,6 kilòmetres d’Alpirsbach (uns 40 minuts en cotxe).

Adjuntem un mapa de google maps amb la previsió de la ruta del dia, i dels principals atractius del mateix (després de 116,00km i de 2 hores i 21 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *