Categories
SELVA NEGRA (SCHWARZWALD)

Dia 12: Friburg de Brisgòvia. Nit a Friburg de Brisgòvia o viatge a l’Aeroport

I l’últim dia, tot sencer, el tenim per visitar i explorar la capital de la Selva Negra, anomenada Friburg de Brisgòvia. Farem una ruta circular pel Casc Històric de la localitat, començant per la Plaça de la Catedral i acabant al Schlossberg. També indicarem altres atractius que estan fora del centre històric de Friburg, per si disposeu de més dies o més temps.
Índex:
1. Plaça de la Catedral, Catedral i Mercat
2. De la Casa de la Balena a la Plaça de l’Ajuntament
3. De Bertoldbrunnen a la Martinstor
4. Del Barri dels Pescadors (Petita Venècia) a la Porta Schwabentor
5. De Konviktstraße a Schlossberg
6. Més enllà del centre: Barri de Vauban; Pont Wiwili i Església Cor de Jesús; Schauinsland; i Secrets de Friburg

1. Plaça de la Catedral, Catedral i Mercat

Quan pensis amb Friburg, no has de confondre-la amb el Friburg de Suïssa, d’aquí el seu cognom diferencial (de Brisgòvia). Els seus més de 230.000 habitants estan molt orgullosos de la seva ciutat perquè és la més calorosa d’Alemanya (amb 2.000 hores de sol a l’any) i una de les que té una millor qualitat de vida. A més, Friburg és una alegre ciutat universitària en la que podràs gaudir d’una bona cervesa alemanya en alguna de les seves terrasses a l’aire lliure. Té cases amb entramat de fusta de colors, rierols, una catedral gòtica meravellosa, molt ambient en les seves terrasses i plans de naturalesa, com el Mont Schlossberg. La capital de la Selva Negra és un d’aquests llocs on dónen ganes de quedar-se molt més temps.

Friburg de Brisgòvia
Et recomano que facis un free tour en espanyol (adjunto l’enllaç) per a una primera presa de contacte i després recórris la ciutat pel teu compte. Et passo a descriure quins son els llocs de visita obligada a la ciutat de Friburg, vaja, els que no et pots perdre:

Casc històric

El rectangle quasi perfecte que és el centre de la ciutat guarda la majoria de monuments històrics de Friburg. La catedral, les torres medievals, els ajuntaments, la universitat, la “casa de la balena”, el barri dels pescadors,… Tot, a pocs metres uns dels altres.

Casc Històric de Friburg de Brisgòvia

Plaça de la Catedral, el centre neuràlgic

Anem a començar la ruta per la Plaça de la Catedral (Münsterplatz). És el primer lloc que visitarem i, en quan hi arribem, ja sabrem que aquesta ciutat alemanya ens encantarà. Vaig a resumir-te breument alguns dels edificis principals d’aquesta plaça:

  • Catedral de Friburg: és la gran protagonista. Un edifici gòtic preciós del que us parlaré en detall d’aquí a unes línies.
  • Magatzems històrics (Historisches Kaufhaus): és un edifici de color vermell fosc amb escuts dels Habsburg que no passa desaparcebut. Fou construït en el segle XVI i antigament servia per controlar les mercaderies i cobrar els impostos de les aduanes.
  • Font Fischbrunnen: aquesta font històrica no solament servia per abastir d’aigua als friburguesos, sinó que també s’utilitzava per rentar el peix. D’aquí que se li anomeni “Font dels peixos”.
  • Mercat de la Catedral: intenta fer coincidir la teva visita a Friburg quan hi hagi mercat pel matí. Té una llarga tradició i és l’oportunitat perfecta per provar productes locals en un ambient molt agradable.
Les vistes panoràmiques des de la Torre de la Catedral de Friburg son precioses
La façana dels magatzems històrics és una de les més monumentals pel meu gust

Catedral de Friburg de Brisgòvia

La Catedral de Friburg està en la Münsterplatz, però es mereix una menció a part. És tota una supervivent, ja que segueix en peu malgrat de les guerres que hi ha hagut des de la seva construcció entre els segles XIII i XV. La Catedral de Friburg crida molt l’atenció quan la veus de lluny, però de prop és encara més impressionant. Les gàrgoles i tots els detalls de la seva arquitectura faran que vulguis fer-li fotos des de tots els angles. A més, et recomano entrar-hi per veure-hi les seves vidrieres i els orgues. I, abans d’anar-te’n, no t’oblidis pujar els 333 graons de la seva torre, que et porten a una de les millors panoràmiques que veure a Friburg en 1 dia. Segur que coincideixes amb mi en que tot es veu molt millor a 116 metres d’alçada.

Les vidrieres i els orgues de la Catedral de Friburg son una autèntica joia

L’accés a l’interior de la catedral és gratuït i es fa per la façana sud de l’edifici. Està oberta en aquests horaris:

  • Dilluns, dimarts, dijous i divendres de 9:00 a 11:45 i de 12:30 a 16:45 hores
  • Dimecres de 9:00 a 11:45 i de 13:00 a 16:45 hores
  • Dissabtes de 9:00 a 11:45 i de 12:15 a 18:00 hores
  • Diumenges i festius de 13:30 a 18:00 hores
  • Aquests horaris variaran si es celebra algun esdeveniment especial en la Catedral i en dates també especials.

Un cop dins de la catedral, si vols visitar el cor i la capella de la corona llavors si que tindràs que pagar una entrada a part: 2€ pels adults, 1,5€ pels nens en edat escolar i estudiants en general, i gratuïta pels menors de 14 anys. Els seus horaris son aquests:

  • Dilluns, dimarts, dijous i divendres de 10:00 a 11:30 i de 12:30 a 16:00 hores
  • Dimecres de 10:00 a 11:30 i de 13:00 a 16:00 hores
  • Dissabtes de 10:00 a 11:30 i de 12:30 a 15:30 hores
  • Diumenges i festius, de 13:30 a 16:00 hores
Façana principal de la Catedral

Saps que pots pujar fins quasi lo més alt de la torre de la Catedral? Les vistes des d’aquí dalt son espectaculars. A dalt tindràs per tu tota la ciutat, la planície del Rin i les muntanyes més properes de la Selva Negra. Els horaris depenen de l’època de l’any. En temporades baixes de turisme està oberta només els caps de setmana; mentres que en temporades altes de turisme obre cada dia, a excepció d’algun dia per setmana en aquest horari:

  • De dilluns a dissabte, de 11:00 a 16:00 hores
  • Diumenges de 13:00 a 17:00 hores

Els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels nens de 8 fins als 18 anys d’edat, i entrada gratuïta pels nens menors de 7 anys d’edat. Adjunto la pàgina web de la Catedral aquí.

Façana lateral de la Catedral

Mercat de la Catedral o Münstermarkt

De dilluns a dissabte posen un mercat pel matí en la Münsterplatz on pots comprar un fotimer de productes frescos, com formatges, embotits, fruites i la famosa salsitxa Lange Rote, tot un clàssic de Friburg. També venen productes artesans fets a mà i l’ambient atrapa. A part de que el Münstermarkt té una ubicació inmillorable junt a la Catedral de Friburg, tingues en compte que és un dels mercats més antics de la Selva Negra. Té més de 900 anys a les seves espatlles, que es diu aviat! Adjunto la pàgina web del mercat.

Mercat a la Plaça de la Catedral

Historisches Kaufhaus

Junt amb la catedral, aquest edifici és el més vistós, bell i espectacular de la plaça. Fou construït a l’Edat Mitjana per ser aduana, magatzem i per l’administració del mercat municipal. En el 1532 fou totalment renovat i deixat tal i com podem veure’l avui en dia, malgrat el pas del temps i de les guerres en la ciutat. En l’actualitat no es pot visitar per dins, ja que les seves precioses sales estan dedicades a esdeveniments privats i/o de la ciutat.

Historisches Kaufhaus

Kornhaus

Encara que es va construïr per ser seu de les celebracions del Parlament del llavors Sacre Imperi quan l’emperador visités la ciutat, no fou així. El seu destí en fou un altre, el de ser lloc de reunió pels gremis i els propis habitants de Friburg. Ja a partir del segle XVIII es va transformar en teatre fins ben entrat el segle XIX. Llavors, va passar a ser magatzem de gra fins a la seva destrucció en el 1944. Avui en dia és un petit centre comercial.

Kornhaus

2. De la Casa de la Balena a la Plaça de l’Ajuntament

Casa de la Balena (Haus zum Walfisch), un edifici molt original

Aquest edifici de color vermell és una autèntica joia. Encara que no hi ha una única teoria al respecte, molts diuen que la Casa de la Balena s’anomena així perquè el seu propietari era el capità d’un vaixell balener. Lo què sí és segur és que en aquesta casa hi va viure Erasme de Rotterdam. Sembla que no va gaudir molt de l’experiència perquè li semblava una zona sorollosa. També expliquen les males llengues que no estava d’acord amb el preu del lloguer, així que només hi va estar un parell d’anys a mitjans del segle XVI. Adjunto la seva pàgina web.

En la Casa de la Balena hi va viure l’humanista Erasme de Rotterdam

Plaça de l’Ajuntament

Per una banda, hi ha el Vell Ajuntament, el de la cridanera façana de color vermell. Actualment és l’Oficina de Turisme (adjunto la seva pàgina web) i està oberta en aquests horaris:

  • De dilluns a divendres de 8:00 a 18:00 hores
  • Dissabtes de 9:30 a 14:30 hores
  • Diumenges i festius de 10:00 a 12:00 hores
El Vell Ajuntament

El “Nou” Ajuntament és el que està al costat, de color blanc i unit a l’altre edifici per una passarel·la. Abans de ser ajuntament va formar part de la importantíssima universitat de la ciutat, éssent aquesta unió de varis edificis renaixentistes la facultat de medicina. En l’actualitat es celebren en el seu interior esdeveniments com casaments, reunions i a l’estiu, fins i tot es dedica el seu pati interior com a cinema. No, ja no és l’ajuntament actual de la ciutat.

El “Nou” Ajuntament
En l’altre extrem de la plaça es troba el Monastir de Sant Martí, el patró de la ciutat. Aquest temple d’orígen franciscà fou construït a principis del segle XIII però després del pas de la II Guerra Mundial va quedar molt i molt tocat. El pati del monastir és ara la pròpia plaça de l’Ajuntament, ja que a principis del segle XX es va obrir al públic i a la ciutat. I gràcies a això podem gaudir d’una espectacular plaça en el centre de Friburg a l’ombra sempre d’uns espectaculars castanyers. Qui no s’ha pres en aquesta plaça un bon gelat, dels que venen en la geladeria de la cantonada, assegut en la font que hi ha enmig de la plaça? Irresistible, no? Per cert, per Nadal és aquí on la ciutat instal·la el mercat nadalenc, així com en els carrers adjacents.
Plaça de l’Ajuntament

3. De Bertoldsbrunnen a la Martinstor

Bertoldsbrunnen

Bertoldsbrunnen és el centre de la ciutat. És el creuament de les dues artèries que creuen el centre històric de nord a sud i d’est a oest, i és el lloc on fan parada la majoria de línies del tramvia. És també el punt de trobada dels habitants de la ciutat. Qui no ha dit això de ens veiem a Bertoldsbrunnen a les 10? Doncs això, pels visitants es també un punt de com ubicar-se en la ciutat. Actualment en aquest lloc hi ha una espècie de font que substitueix a l’anterior font dels pescadors i que fou destruïda en la II Guerra Mundial. El seu nom, Berthold, fa honor al fundador de la ciutat, un tal Berthold de la família Zähringen.

Bertoldsbrunnen

La Universitat de Friburg

La Universitat de Friburg és de les més importants del país. I és que gràcies als seus més de 20.000 universitaris (ull que la ciutat té una població que ronda els 220.000 habitants) i gràcies a la quantitat de premis Nobel i a més que han sortit de les seves aules doncs li dónen un prestigi internacional que atreu a moltíssims estudiants de tot el món. Fou fundada en 1457 per Albrecht VI dels Habsburg, que governaven en aquella època en la ciutat i des de llavors allí segueix. El seu edifici principal es troba molt a prop del teatre de la ciutat i és bastant reconeixible per la seva façana construïda amb pedra arenisca.

Universitat de Friburg

Dues dades, aquí va exercir com a professor el famós Erasme de Rotterdam, i en ella hi va estudiar la primera dona universitària a Alemanya allí a finals del segle XIX. Si creus que és un bon destí d’estudis pels teus fills o per a tu mateix, que sàpigues que la universitat té facultats de medecina, biologia, química, farmàcia, matemàtiques, filologia, dret, varies enginyeries, teologia i medi ambient. Totes elles repartides avui en dia per a tota la ciutat. Ah! I si estudies música, aquí hi ha una escola de les més importants del món.

Universitat de Friburg

Porta de Sant Martí

Un altre dels meus llocs preferits que veure a Friburg de Brisgòvia en un dia és la Porta de Sant Martí o Martinstor. És la segona (i última) porta de les que queden de peu de les cinc que hi havia antigament, també del segle XIII. Si la Porta de Sant Martí i la Porta dels Suabos segueixen existint és en part gràcies a l’alcalde Otto Winterer. En el 1888 molts friburguesos van voler enderrocar-les per construïr al seu lloc les vies del tramvia elèctric. Vols saber com va acabar convencent Winterer a la població perquè no se li tiréssin a sobre amb la decisió? Augmentant la seva alçada de 22 a 63 metres i dient-los-hi que “un poble té teulades i una ciutat té torres”. Adjunto la pàgina web de la torre.

La Porta de Sant Martí data del segle XIII

Per cert, molt a prop de la Porta de Sant Martí hi ha la Biblioteca Universitària. És bastant curiós de veure l’arquitectura medieval de la porta i de sobte trobar-te amb un edifici modernista que sembla tret directament de Nova York. Adjunto la seva pàgina web.

Biblioteca Universitària

4. Del Barri dels Pescadors (Petita Venècia) a la porta Schwabentor

Barri dels Pescadors (Petita Venècia)

Entre les torres de Schwabentor i Martinstor, al sud del casc històric, hi ha un canal d’aigua, no un canaló, sinó un veritable canal, en que els pescadors, talladors de pedres precioses i moliners en general hi tenien el seu lloc de treball. Aquesta zona és com un petit poble però en el mateix centre de Friburg. Una passada.

Barri dels Pescadors

Avui en dia poc queda d’aquella època, però sí que podem veure un dels molins, encara que sense la roda o nòria, i imaginar-nos com pescaven els pescadors en aquest lloc. Però això sí, avui no esperis veure peixos per el canal. En l’actualitat s’han convertit en una zona turística espectacular. Cerveseries, cafès i restaurants s’obren pas sobre els empedradíssims carrers d’aquest barri. A aquesta zona se la denomina també com a “Petita Venècia”, però creiem que el que li va posar aquest nom va beure més d’una cervesa abans de posar-li-ho.

Petita Venècia de Friburg

Augustinermuseum, el millor museu de Friburg de Brisgòvia

Diuen que Friburg és la ciutat més assolellada d’Alemanya, així que dóna gust fer plans a l’aire lliure. Però si t’agraden els museus, sens dubte et recomano el Augustinermuseum. Es troba en l’antic monastir dels agustins i alberga una gran col·lecció d’obres d’art des de l’Edat Mitjana fins al Barroc principalment, com escultures, quadres i objectes litúrgics. L’horari d’obertura del museu és de dimarts a diumenge de 10:00 a 17:00 hores. Els preus son de 8€ pels adults. Adjunto la seva pàgina web.

El Museu Augustinermuseum és probablement el més famós de la capital de la Selva Negra

Porta dels Suabos (Schwabentor)

Al veure la Porta dels Suabos (Schwabentor) segur que et teletransportes a l’Edat Mitjana. Es va construïr amb finalitats defensives a mitjans del segle XIII i formava part de l’antiga muralla de la ciutat. En la façana exterior pots veure la figura de Sant Jordi, patró de Friburg, i en l’interior apareix representat un mercader de sal amb el seu carro. Segons explica la llegenda, un comerciant de sal de Suabia va voler comprar la ciutat de Friburg, encara que per lo vist la història no va acabar bé perquè la seva dona va canviar tot el diner per sorra i pedres abans de que ell marxés.

Schwabentor

5. De Konviktstraße a Schlossberg

Konviktstraße, el carrer més bonic que veure a Friburg en un dia

Encara que és important que sàpigues els plans que fer a Friburg, una de les meves recomanacions és que deixis el mapa a un costat i passegis pel carrer sense rumb fixe. Les seves cases de colors amb entramat de fusta son una preciositat. Dit això, si només pogués quedar-me amb un carrer de Friburg de Brisgòvia, aquest seria Konviktstraße. Té forma corba i està plena d’edificis històrics molt fotogènics. Conta amb botigues d’artesanies, cafeteries i restaurants, i és el típic lloc on tot sembla estar preparat pel rodatge d’alguna pel·lícula d’època.

Konviktstraße
Konviktstraße
Bächle o canalons d’aigua
Quan el senyor Erasme de Rotterdam va deixar la ciutat després d’un temps vivint en ella en la primera meitat del segle XVI, va parlar molt malament d’ella. Vaja, lo què venia a dir és que Friburg era bonica però que feia olor a deixalles. I això era per culpa dels canalons d’aigua que recorren i recorríen els carrers de la ciutat en l’Edat Mitjana. Es van instal·lar en el centre dels carrers i servien com a claveguera però en superficie de totes les deixalles que la gent hi llençava per les seves finestres al carrer. Així, la força de l’aigua en lleu pendent descendent, arrossegava aquestes deixalles fora de la ciutat. Però no només teníen aquest ús. Els incendis eren freqüents en els edificis de fusta de la ciutat així que els bombers tenien aigua disponible just enfront de l’edifici que es cremava, d’una manera fàcil d’obtenir. A dia d’avui ja res és així. La ciutat fa molt bona olor i aquests canalons d’aigua son el gaudi dels més petits ja que en ells hi poden posar els seus peus i jugar a barcos de fusta en les seves netes aigües. És un símbol de Friburg.
Canalons de Friburg

Schlossberg, la millor panoràmica que veure a Friburg de Brisgòvia

El Schlossberg o el Mont del Palau és un dels llocs més impressionants que visitar a Friburg. S’anomena així perquè antigament es va construïr allí un castell amb finalitats defensives. Es pot pujar al turó a peu o en funicular. Un cop a dalt, podràs gaudir d’una panoràmica molt bonica de Friburg i el Massís dels Vosgos (si els núvols volen, clar). També pots prendre algo en el biergarten, fer rutes senderistes per la naturalesa o simplement relaxar-te mentres veus el capvespre. I, encara que a l’escoltar la palabra mont el teu cap se’n vagi a les afores de la ciutat, la sort és que el Schlossberg està a un curt passeig caminant de la Porta dels Suabos.

Vistes de Friburg des del Schlossberg

Just darrere de la catedral i del casc històric s’erigeixen les primeres muntanyes de la Selva Negra. El Schlossberg només arriba als 462 metres en el seu punt més alt, però és allí on va néixer Friburg. I encara que a dia d’avui poques son les restes que queden d’aquell castell medieval, pujar fins lo més alt té premi: unes vistes espectaculars. Comencem pel principi. Només podràs pujar fins a la zona de miradors i els restes de lo què fou en el seu dia, primer un bell castell i segon una enorme fortalesa, caminant, en bicicleta o en funicular. Fer-ho en funicular per nosaltres no és la millor opció. És més, no és ni opció:

  • Primer, no et puja fins a lo més alt, sinó a meitat de la muntanya
  • Segon, costa 3,50€ només anada, i 6€ anada i tornada. I això en tarifa normal d’adult.
  • I tercer, el trajecte només dura tres minuts.
Aquesta opinió no és vàlida per a persones amb mobilitat reduïda o amb bastanta dificultat. Llavors el funicular sí que és bona opció.

Per tant, deixant això sobre la taula tu veuràs si lo millor és agafar o no el funicular. Així que si ho fas caminant tens dues pujades principals:

  • Una, a l’inici del carrer “Konviktstrasse”, a sobre de l’aparcament cobert “Schlossberggarage”
  • I dos, començant la pujada creuant el pont que hi ha just darrera de la torre medieval “Schwabentor”. Aquesta és la millor opció malgrat d’una primera rampa que té tela, però que llavors suavitza i molt. I que lo dit, val molt la pena.
Inici de la pujada per Schlossberggarage
Inici de la pujada per Schwabentor

Arribem a Kanonenplatz: Així s’anomena la gran esplanada que hi ha en un primer nivell del castell, una mica més amunt del restaurant. És anomenada així perquè durant la I Guerra Mundial allí s’hi posàren canons antiaeris per a protegir la ciutat. Des d’aquest punt tindràs una vista molt espectacular. Per cert, aquí veuràs que en la vessant sud d’aquesta muntanyeta hi ha moltes vinyes. I és com ja saps Alemanya és terra de cervesa, però aquesta zona és terra de vins, i molt bons.

Vistes de Friburg des de Kanonenplatz
Vistes de Friburg des de Kanonenplatz

Continuem pujant i arribem a Ludwigshöhe: aquest és el punt més alt de l’antic, primer i extint castell de Friburg. És una torre, o les restes que queden a la que podràs pujar i gaudir de la vista panoràmica des d’una mica més amunt que des de la Kanonenplatz. En ella hi trobaràs la bandera de la ciutat onejant orgullosa amb el vent que sol bufar en aquest punt.

Vistes de Friburg des de Ludwigshöhe

És en aquest punt on pots acabar la teva aventura per la muntanyeta del extint castell de la ciutat i baixar de nou a Friburg, o bé si estàs en forma i et vé de gust continuar pujant fins a la torre-mirador que es troba més amunt. Si ho fas, i t’animes a pujar per un bon nombre d’escales, o per una senda empinada pel bosc, tindràs un premi inoblidable: unes vistes 360º de tota la ciutat, de les muntanyes més altes de la Selva Negra, de la planície del Rin i de les muntanyes alsacianes dels Vosgos. Una autèntica passada. I és que fins aquí arribava la fortalesa militar que va ordenar construïr el rei Francès Lluís XIV i que l’enginyer militar Vauban va planificar. D’això, poc, molt poc, queda ja. Una pena.

Schlossbergturm
Schlossbergturm

6. Més enllà del centre: Barri de Vauban; Pont Wiwili i Església Cor de Jesús; Schauinsland; i Secrets de Friburg  

Friburg és molt més que el seu preciós casc històric. Friburg és, sobretot, verd. És la ciutat ecològica d’Alemanya. Però a més, Friburg té algo que no té cap ciutat alemanya, el funicular de Schauinsland. Una meravella.

Barri de Vauban

Friburg és coneguda com la capital verda d’Alemanya amb prop de 230.000 habitants, aquesta ciutat verda ubicada en la Selva Negra té varis icones en lo què respecte a la sostenibilitat. Un dels més importants és el districte de Vauban, on els panells solars, les parets verdes, l’arquitectura acolorida i els jardins comunitaris s’uneixen per fer realitat la idea d’una vida sostenible.

Barri de Vauban

Pont “Wiwili” i església del cor de Jesús

El “pont blau”, com és més conegut en la ciutat, és una passarel·la peatonal i per ciclistes que uneix el centre de la ciutat amb el barri de Stühlinger. Aquest pont passa per sobre de les vies de tren, ja que està molt a prop de l’estació de trens. Fou anomenat Wiwili com a record i afecte a una ciutat germana amb Friburg, Wiwili, que es troba en la bella Nicaragua. S’ha convertit en un dels símbols de la ciutat pel seu aspecte i perquè a ell pugen els més atrevits per gaudir d’una bona cervesa admirant el capvespre.

Pont Wiwili i Església del Cor de Jesús

Just abans del pont, hi ha una jaqueta recolzada en un mur del pont que realment és una obra d’art en record dels jueus habitants de Friburg que fóren deportats a camps de concentració en la època nazi. Per últim, aquest pont et deixa just enfront d’una de les esglésies més curioses pel seu aspecte de la ciutat: l’església del Cor de Jesús. L’anomenada en alemany Herz-Jesu Kirche és una bellesa de construcció, arquitectònicament parlant. Les seves dues torres de quasi 60 metres d’alçada amb la seva teulada verda li dónen un toc de color al barri de Stühlinger que junt amb el “pont blau” doncs imagína’t quina combinació. Fou construïda en estil neogòtic i neorromànic en el 1897.

Pont Wiwili
Església del Cor de Jesús

Schauinsland, un pla de naturalesa recomanable

Encara que només passaràs un dia a Friburg, si et veus amb energia pots apropar-te a Schauinsland. Aquest és l’únic lloc dels que t’he comentat en aquesta guia al que no podràs arribar-hi caminant. Tot i així, et recomano incloure’l en el teu itinerari perquè pots anar-hi en cotxe (30 minuts) o en transport públic. El telefèric Schauinslandbahn et puja a la cima de la muntanya. I, en dies clars, pots veure Feldberg, que és la cima més alta de la Selva Negra, i inclús els Alps. Molts friburguesos pugen a Schauinsland els caps de setmana per fer-hi rutes en bicicleta de muntanya, parapent i escalada. Però no fa falta tanta adrenalina, ja que només per fer algun dels senders a peu ja val la pena apropar-se. El paisatge és espectacular!

Telefèric per pujar a Schauinsland
Recorda que aquesta excursió a Schauinsland ja la vam fer fa dos dies, el dia que vam sortir de Schönau en la Selva Negra i que vam arribar a Friburg per passar-hi la primera nit. Una altra opció també seria deixar-la pel dia que estem a Friburg,…

Secrets de Friburg

Antic cementiri de Friburg

En el món hi ha cementiris molt famosos com el de París, el cementiri jueu de Praga, el de Londres, el de Buenos Aires,… Doncs Friburg un, i encara que no és famós, és molt digne de visitar. És, l’antic cementiri de la ciutat. Fou instal·lat en el 1683 al nord del casc històric, fora de la zona emmurallada i per sort ha sobreviscut al pas del temps, i a l’especulació del sòl. Té al voltant de 1.200 làpides dels segles XVII, XVIII i XIX, en la que hi destaca la tomba de la “nena adormida”. La nena, caroline Walter, va morir als 16 anys per culpa de la tuberculosis allà per l’any 1867. La seva tomba es va construïr a semblança de la seva imatge, dormint, i amb un llibre entre els seus braços amb aquesta inscripció: “És per decret de Déu que un ha de separar-se de lo és estimat que té”. El seu amant no va poder superar la seva mort i tots els dies portava flors fresques a la seva tomba. Però, més de 150 anys després de la seva mort algú segueix portant flors a la seva tomba… Qui serà? Serà el seu amor “immortal”? El cementiri, molt a prop del centre de la ciutat, mereix una visita.

Antic Cementiri de Friburg

El “Castell” de l’Aigua

Si puges a la torre de la Catedral o ho fas al mirador de la “Kanonenplatz” en la muntanya de l’extint castell de la ciutat i mires cap als boscos que envolten Friburg potser vegis un curiós castell, la veritat que algo petit. I sí, encara que ho sembli, és només una façana d’un suposat castell. Però no ho és. En realitat lo què amaga és un enorme tanc d’aigua instal·lat en el 1895 que dóna aigua potable a la ciutat. La imatge del castell és en realitat el segell oficial de la ciutat de l’any 1245, que també trobaràs en el terra de Friburg en forma de clavegueres. Les vistes des d’aquest punt de la ciutat son una meravella. Es veu tota la catedral de perfil. Adjunto la seva ubicació i la seva pàgina web.

El Castell de l’Aigua

La senda de les escultures i l’arbre més alt d’Alemanya

Una d’art. Molt a prop de la ciutat, en el bosc proper prop del turó Loretto (Lorettoberg) hi ha una zona amb increïbles escultures fetes amb fusta que fan somniar a grans i petits que estàs en aquests moments en un món d’imaginari ple de fantasia. Son obres de l’artista Thomas Rees que amb les seves 18 escultures fan que un passeig per aquest bosc sigui algo meravellós. Adjunto la seva pàgina web. I si t’agrada caminar, a quatre kilòmetres d’allí tens l’arbre més alt d’Alemanya, que cada any creix i creix més. Ja està pels 68 metres.

Adjuntem un mapa de google maps amb la previsió de la ruta peatonal del dia, i dels principals atractius del mateix:

Adjuntem un altre mapa de google maps amb la previsió de la ruta de tornada des del nostre allotjament a Friburg de Brisgòvia cap a l’aeroport de Stuttgart (204,00 kilòmetres / 2 hores i 4 minuts):

I fins aquí ha arribat el nostre viatge a la Selva Negra en 12 dies. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *