Categories
SARDENYA

6. Cagliari

Un cop instal·lats, vam anar a conèixer aquesta ciutat de Cagliari. Cagliari és la ciutat més important i poblada de l’illa amb 150.000 habitants que arriben a 430.000 en l’àrea metropolitana. És la principal porta d’accés a Sardegna i un port important pels creuers en el Mediterrani. Cagliari es defineix perquè té barris històrics amb vistes al mar, carrers comercials i llocs panoràmics, com l’impressionant Bastió de Santa Croce, on és possible passar una velada romàntica després d’una ardent posta de sol.

A continuació et mostro la ruta que vàrem fer a Cagliari on tots els imprescindibles a veure hi son presents:

  • El Bastió de San Remy: Aquest és el lloc ideal per començar una visita turística per Cagliari, i per aquí vam començar. Si puges per les escales de marbre de Passeggiata Coperta o prenent l’ascensor des de la Piazza della Constituzione podràs pujar al Bastió de San Remy.
Bastió de San Remy
Bastió de San Remy

Aquest lloc ofereix unes vistes fantàstiques de la ciutat, ideal per ubicar els llocs que hauries de visitar durant el teu passeig per Cagliari: el port, el barri Marina, i el turó de la Basílica de Nostra Signora di Bonaria. Nosaltres vam arribar al bastió des de dalt, del nostre barri del Castello, on tenim l’allotjament, i les vistes son les primeres que vam veure i ja ens va fascinar la ciutat. En aquell moment de l’estiu, però, les escales del bastió estaven amb obres i no s’hi podia passar, o sigui que vam tenir d’anar a fer una volta cada cop que pujàvem i baixàvem.

Vistes des del Bastió de San Remy
Vistes des del bastió de San Remy
  • La Torre dell’Elefante: Vam seguir la Via Università i vam arribar en aquesta torre medieval. La torre fou construïda en tres cares amb pedra calcària blanca; l’altre cara estava oberta, seguint l’estil tradicional pisà. Presenta quatre pisos de galeries de fusta. L’entrada estava fortament defensada amb tres portes i dues reixes. La torre també té una porta que, juntament amb la de la Torre di San Pancracio, segueix sent l’entrada principal al barri del Castello. La seva alçada és de aproximadament 31 metres, i des del cantó de la Via Camino Nuovo arriba fins als 42 metres. Hi ha un repeu en la paret de la torre que presenta una petita escultura d’un elefant (elegit com a símbol pisà).
  • El Bastió de Santa Croce: Travessant la Porta de l’Elefant arribem a la via Santa Croce, on comença un altre dels bastions de la ciutat. Son impressionants les vistes que hi ha des d’aquí. A la tarda ja hi comença a haver-hi força ambient de gent jove a les terrasses que hi ha instal·lades en aquest bastió. De nit és un lloc ple de vida.
Vistes des del Bastió de Santa Croce
  • Il Castello: És el barri més antic de la ciutat. Per el bastió de Santa Croce l’estem vorejant, però ara el que farem serà entrar-hi de ple. Entrarem per els carrerons estrets. És un lloc ideal per perdre’s a donar un passeig, doncs té un encant i un estil molt especial. En aquest barri hi trobaràs carrerons estrets, passatges arquejats, costes i trams de graons. Com un dels 4 districtes històrics, reagrupa els principal llocs per veure en la ciutat, com la Catedral de Cagliari o el Bastió de Saint Remy. Aquest districte situat en un turó solia albergar nobles sards i gent adinerada.
Districte de Castello

Fortificada amb el pas del temps, sobre tot per els pisans, aragonesos i espanyols, ha servit de quarter general de les autoritats militars, religioses i civils. Després de la Segona Guerra Mundial, els locals de les principals institucions de Sardegna foren traslladades aquí. Descobrir els seus estrets carrers a peu és molt agradable (l’accés en cotxe és només per a residents). Com els districtes dominen Cagliari i el mar, podràs gaudir de bonics miradors al llarg de les muralles. També trobaràs nombrosos cafès i restaurants. Les millors coses per veure en el districte de Cagliari Castello son (a més dels llocs dels que parlarem més endavant o ja hem parlat):

  • El Giardino Sotto Le Mura: situat a sota de les muralles, és un lloc ideal per descansar una mica a l’ombra. Des d’allí, també pots agafar l’ascensor cap al baluard de Saint Remy.

En la part nord del districte de Castello, també hi trobaràs uns altres dos llocs per visitar a Cagliari:

  • Un amfiteatre romà amb 10.000 seients
  • El jardí botànic: Amb més de 2.000 espècies de plantes de tot el món, és un dels més coneguts d’Itàlia.

Com el districte de Castello està situat en la cima d’un turó, tindràs que pujar escales per arribar fins allí. Si no pots o simplement les vols evitar, tindràs que agafar l’ascensor darrera de la Piazza Yenne per arribar al bastió de Saint Remy.

Carrers del Districte de Castello
  • Piazza Palazzo: Passejant pels carrerons estrets del districte d’Il Castello arribem a la magnífica Piazza Palazzo. Aquesta és la plaça principal del districte de Castello. La plaça deu el seu prestigi a la importància històrica i artística dels edificis que la dominen. La plaça té una planta rectangular aproximadament allargada, disposada enfront a la llarga façana del Palau Reial del segle XVIII, seguida de la elevació més simple del Palau Arzobispal i la façana de la Catedral, amb la torre del segle XIII. El cantó sud està tancat per l’antic Palazzo di Città, l’Ajuntament de Cagliari fins el 1906, mentre que al nord la plaça està vorejada per una àrea, resultat de la destrucció d’alguns edificis durant els bombardejos de 1943, encara esperant un allotjament adequat. El cantó oest està tancat per una terrassa, que dóna a la Via Canelles subjacent, connectada a la plaça per dues escales i un petit camí. Enfront a la catedral, la sèrie d’edificis en via Canelles s’interromp per a deixar espai a la vista de la plaça subjacent de Carlo Alberto, connectada a via Canelles, i després a la Plaza Palazzo, a través d’uns pocs trams d’escales. Piazza Palazzo va aconseguir la seva grandària actual només després de la demolició d’alguns edificis.
Zona sud de la Piazza Palazzo
  • El Palau Reial o Palau del Vice Regio: era la residència del virrei de Sardegna i avui és la seu de la prefectura. Per només 1,5€ es poden visitar algunes habitacions. L’edifici havia sigut construït originàriament en el segle XIV i es va convertir en la seu del virrei des de 1337, a instàncies de Pedro IV d’Aragó. Al llarg dels segles, l’edifici va sofrir varies modificacions i ampliacions. Particularment definitives foren les restauracions del segle XVIII; en 1730 es va construir la gran escala que condueix al pis principal, les habitacions del qual foren restaurades en 1735. La façana oest, amb el portal principal en línia amb l’escala, fou arreglada cap al 1769, com ho demostra la inscripció en la porta del bisell de la finestra que dóna al balcó central. Entre 1799 i 1815 el palau fou la residència oficial de la família reial i la cort, en l’exili de Torí ocupada per Napoleón.

En 1885 el palau va passar a ésser propietat de la Província, que va establir la seva oficina de representació i va supervisar la restauració de l’interior, amb la finalitat d’adaptar-se a la nova funció. En el 1893 va començar el treball de decoració en la sala del Consell, per Domenico Bruschi per els frescos i dell’Angeletti per els estucs. L’obra es va completar en 1896.

Palazzo Regio (Palau Reial)
  • Catedral de Santa Maria: Una altra atracció imprescindible de Cagliari. El monument, construït en el segle XIII s’anà deteriorant amb el pas del temps. Però, la façana refeta en els anys 30 va mantenir l’estil pisà original. En l’interior, l’estil barroc domina amb molts frescos i escultures. En la cripta es troben les relíquies dels 179 màrtirs trobats durant les excavacions prop de la Basílica de San Saturnino, així com algunes tombes pertanyents a la Casa de Saboya.
Catedral de Santa Maria

És recomanable visitar el Museu de la Catedral (“Museo del Duomo”) situat a prop, en la Via del Fossario. La peça més famosa del museu és sens dubte, el tríptic de Climent VII. A Cagliari, també es poden visitar altres esglésies a més de la catedral:

  • La Chiesa di San Michele, construïda en honor a Charles V
  • La Chiesa di Santa Anna, en el barri de Stampace
  • La Chiesa di Sant’Efisio dedicada a la patrona de Cagliari
  • La Chiesa di Sant Sepolcro
  • La Chiesa di San Lucifero en el barri de Villanova.
Esquerra: Catedral de Santa Maria des de la Piazza Carlo Alberto / Dreta: Interiors de la Catedral de Santa Maria
  • El Palau de Cittá: Com que el Palau de Cittá es troba en la mateixa plaça que la Catedral de Santa Maria, es pot visitar immediatament o després. Construït en el segle XIV, albergava l’ajuntament i avui serveix de petit museu. L’exposició permanent presenta una col·lecció d’objectes, tèxtils i pintures de Sardegna i les exposicions temporals solen estar dedicades a l’art contemporani o a la fotografia. El museu està obert tots els dies excepte els dilluns, de 10 a 21h a l’estiu i tanca a les 18h a l’hivern. El preu de l’entrada és d’uns 5,00€.
  • Torre di San Pancrazio: Ja sigui per la Via Martini o per la Via Canelles, arribem a la Piazza Indipendenza, on es troba la Torre di San Pancrazio. Aquesta torre del segle XIV és un dels emblemes de la ciutat, per aquesta raó s’ha tornat un lloc imprescindible de visitar a Cagliari. Aquesta torre representa un dels llocs més alts (té 130 metres d’alçada) i és un dels millors punts de la ciutat per a contemplar bones panoràmiques d’ella. A més, aquesta torre és summament important en la història de Cagliari ja que fou construïda per impedir els atacs dels àrabs i dels genovesos. Posteriorment, la Torre de San Pancrazio es va utilitzar com a presó, però degut a les nombroses fugues hagué de clausurar-se. Actualment serveix com a entrada directa al castell de la ciutat. Es pot visitar la torre per veure les vistes, i per pujar-hi té un preu de 3,00€.
Torre di San Pancrazio
  • Cittadella dei Musei: Arribem en aquest espai que és un complex de 4 museus. El museu que vam visitar i recomanem és el Museu Arqueològic Nacional. Si t’agrada aprendre més sobre la història, aquest museu és una visita imprescindible. És el principal museu arqueològic de Sardenya. Alberga una enorme col·lecció d’objectes des del Neolític fins la època romana, incloent per suposat, la civilització nuràgica, els famosos nuraghes tant emblemàtics de l’illa. En el museu també es poden veure les famoses estàtues dels Gegants de Mont’e Prama de 2m d’alçada: representen arquers i guerrers. Al voltant de 400 caçadors, guerrers, i deesses de bronze també estan exposats. El Museu és realment un gran lloc per aprendre més sobre la història de Sardegna al llarg dels segles. Recentment restaurat, està molt ben fet i molt ben estructurat. Les explicacions estan disponibles en anglès i italià. Aquest edifici es troba a la Piazza Arsenale, 1, i obre de dimarts a diumenge de 9h a 20h i el seu preu és de 9,00€ pels adults i gratuït pels nens fins als 18 anys d’edat. La resta de museus del complex son:
    • La Pinacoteca Nazionale: un museu d’art amb una rica col·lecció de pintures, incloent algunes realitzades per artistes sards.
    • El Museu d’Art Siamese: un sorprenent museu dedicat a l’art asiàtic que barreja porcellana xinesa, armes tailandeses i escultures birmanes.
    • La Collezione delle Cere Anatomiche di Clemente Susini: La seva col·lecció de 80 estàtues que revelen tots els detalls del cos humà (realitzades per un famós anatomista) és impressionant. Un museu molt sorprenent i original per visitar en Cagliari.
Museu Arqueològic Nacional
Museu Arqueològic Nacional
  • El Port i el Barri de Marina: En el barri de marina es troba l’antiga via romana, lloc on avui en dia s’ubica el Port de Cagliari. En aquest lloc també trobaràs l’Ajuntament de la ciutat, la Piazza Yenne i els bastions del barri de Castello al fons. En el barri de Marina hi ha el carrer Via G Manno (més coneguda com a Costa) un lloc ple de botigues i vida comercial.
Via Giuseppe Manno
Palazzo Civico (Ajuntament) i Oficina de Turisme
  • L’amfiteatre romà de Cagliari: Construït en el segle II d.C., és un lloc imprescindible de conèixer si visites la ciutat. Amb un aforament de 10.000 espectadors, aquest amfiteatre era el nucli que regia la vida social dels ciutadans durant el domini romà. Allí es realitzaven els populars combats de gladiadors i també les execucions per penes capitals. Per arribar a l’amfiteatre hauràs de pujar el turó del Buon Cammino. Has de saber que l’únic que es conserva és la part excavada en la roca, però val la pena estar allí per l’energia que circula en aquest lloc. Durant l’estiu, l’amfiteatre és utilitzat per a donar concerts i realitzar multitud d’esdeveniments. No deixis de visitar-lo.
L’anfiteatre romà de Cagliari
  • Mercat de San Benedetto: Aquest és el mercat més gran d’Itàlia (i un dels mercats coberts més grans d’Europa) i serà una de les experiències més interessants que viuràs a Cagliari, així que no t’ho perdis. Està ubicat en la via Coccu Ortu. Obre tots els dies excepte diumenges, de 7h a 14h, i rep a una gran quantitat de gent, entre venedors, turistes i compradors. En ell podràs observar el mercadeig dels sards i trobar productes de tot tipus. És sense dubte un lloc que no has de perdre’t a Cagliari, a on podràs gaudir d’una barreja d’olors, colors i sabors que no se t’esborraran en la vida.
Mercat de San Benedetto
  • Visitar el Castell de San Michele: Situada en el punt més alt de la ciutat, aquesta fortificació fou construïda en el segle XIV per albergar a l’alta noblesa de la illa. Es tractava d’un fort molt sòlid amb guàrdia militar constant que els permetria viure a fora de perill dels invasors i els pirates que solcaven aquests mars. Actualment ha estat convertit en un centre d’art i cultura molt interessant de visitar. Has de saber, però, que de l’estructura original del castell es conserven tant sols un parell de torres i la muralla, la resta ha sigut remodelat, encara que intentant imitar la seva autèntica arquitectura. És un lloc que no hauries de deixar de visitar a Cagliari.
Castell de San Michele
  • La platja de Poetto: No oblidis relaxar-te a Poetto Beach durant la teva estança a Cagliari. És la platja més propera a la ciutat. Pots agafar el teu cotxe per arribar allí, hi ha espais d’aparcament disponibles al llarg de la platja (quan més lluny arribis del començament de la platja, més probable és que trobis un lloc). L’altra opció és agafar un autobús des de Piazza Matteotti: et portarà allí en pocs minuts. La platja de Poetto, amb els seus 7 kilòmetres de longitud, és una de les més llargues de Sardegna i Itàlia. Ho trobaràs tot per passar un dia de relaxació: bars, restaurants, venedors de tot tipus i clubs de platja privats per a llogar hamaques i para-sols. El lloc és el favorit de les famílies gràcies als seus nombrosos equips i aigües poc profundes. Al final de la platja, es troba el Sella del Diavolo, un petit cap rocós: ideal per un passeig de 2 hores (anada i tornada). És molt agradable caminar i la vista de la badia és increïble.
Platja de Poetto
  • Monte Urpinu: Vam agafar el cotxe i ens vam apropar al Monte Urpinu per el Viale Europa. Vam parar a dalt de tot que hi ha com un mirador, i quines vistes! Es veu tot Cagliari des del casc històric sobre un turonet fins al mar i la Platja de Poetto. Vam gaudir una bona estona de les vistes.
Vistes des del Monte Urpinu cap al districte de Castello
Vistes des del Monte Urpinu cap a la platja de Poetto

A part dels llocs imprescindibles que hem vist, també vam fer una activitat: vam pujar amb un trenet turístic que ens va donar una volta per el casc històric de la ciutat. Això ho vam fer en el primer dia de Cagliari, quan encara no havíem pres al pols a la ciutat. El tren es diu “trenino Cagliaritano” i surt des de la Piazza del Carmine (prop de l’Ajuntament), a l’estiu des de les 10h del matí a les 19h (més o menys un viatge per hora). La volta dura uns 45 minuts, i els preus son de 8,00€ per persona. Passa per quasi tots els imprescindibles que hem vist, sobretot els del casc històric.

Trenino Cagliaritano

L’últim dia a Cagliari, també vam fer un acomiadament a la ciutat anant a un restaurant i a una geladeria de la Piazza Yenne. És una ciutat que ens va anar agradant cada dia que l’anàvem descobrint.

Adjuntem la documentació gràfica que ens ha servit per orientar-nos per Cagliari aquests dies que ens hem allotjat allà:

https://www.cagliariturismo.it/en/download-area/maps-3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *