Categories
OCCITÀNIA

6. Château de Montsegur

El castell de Montsegur es tracta del lloc càtar més carregat d’història. Ho explicarem per parts, la primera el castell i la seva història; la segona, el poble i el seu museu; i la tercera, el catarisme.

El castell i la seva història

L’enclavament, que culmina a 1207 metres d’alçada, es cita des del segle XII com a propietat de la família Péreille. A començaments del segle XIII, la comunitat càtara de Languedoc demana a Raymond de Péreille rehabilitar el castell i preparar per a la defensa tot el conjunt del penyal rocós (en occità, “pog”). En conseqüència, Montségur es converteix en la seu de l’església càtara i refugi dels proscrits (“faydits”), aquells senyors que havien estat desposseïts de les seves terres per la Creuada. D’aquesta forma, al castell, que serveix de defensa, queda adossat un castrum, un poble càtar penjat en la falda del “pog”. Almenys 600 persones vivien llavors en l’enclavament.

Reproducció de Montsegur, per l’any 1240
Estela conmemorativa de la foguera

El 16 de març de 1244 més de 220 càtars pugen a la foguera. Així acaba la guerra contra els Albigesos, i Montségur entra en la història. En el camí d’accés al castell, una estela recorda aquest martiri dels càtars.

El castell fou abandonat a partir del segle XVI, coneixent un llarg període d’oblit que no es veurà interromput fins a finals del segle XIX: sota la ploma de diversos escriptors i historiadors, la tragèdia de Montségur serà llavors realment rescatada d’aquest oblit per a magnificar el sacrifici d’aquells càtars que no volgueren abjurar de la seva fe desafiant així l’autoritat del rei de França i del Papa.

A la fortalesa de Montségur es pot accedir després de mitja hora de marxa a peu. A més dels seus vestigis medievals, ofereix una magnífica panoràmica del poble i dels paisatges que la rodegen.

Els horaris d’accés al castell son en els mesos d’estiu, de 9:00h a 18:00h. Els preus en temporada alta son de 6,50€ pels adults, i de 3,50€ pels nens de 8 a 15 anys. La taquilla està un cop hem passat el Pla dels Cremats, amb la seva estela commemorativa, i un cop pugem per el camí cap a dalt del turó.

El mur nord-est del castell de Montsegur
El castell de Montsegur

El poble i el seu museu

Situat en la base del “pog”, Montségur presenta totes les seves cases alineades seguint les corbes de nivell. Montségur reunia prop d’un miler d’habitants a finals del segle XIX. En el centre del poble, el Museu ofereix els més bonics objectes arqueològics procedents de les excavacions portades a cap des de fa més de 50 anys. A més dels objectes que testifiquen les activitats de defensa del castrum, testimonis varis de la vida diària permeten rescatar la forma de vida dels càtars de l’enclavament en el segle XIII. A més de maquetes, panells, dels quals els temàtics es refereixen a diversos aspectes històrics, i un vídeo documental, completen l’exposició per descriure els diferents episodis de la guerra contra els Albigesos, i comprendre la magnitud de la tragèdia de la caiguda de Montségur i el final del catarisme.

Els horaris d’obertura del museu en els mesos d’estiu son de 11h a 13h i de 14h a 19h, amb els dilluns i dimarts tancat. Els preus pels mateixos mesos son de 2,50€ pels adults i 1,50€ pels nens de 8 a 15 anys.

El mur nord-est del castell de Montsegur
L’interior del castell de Montsegur

El catarisme

El catarisme és una religió dualista que, segons certs historiadors, hauria arribat d’Àsia Menor en el segle X. La filosofia d’aquesta religió es recolza sobre una perpètua oposició entre el Bé i el Mal: el Mal seria el món material, mentre que el Bé seria per el contrari, el de l’espiritualitat. Els Perfectes i les Perfectes (seguidors) observaran una estricta regla basada en l’abstinència sexual i una vida de pobresa. Contrastant amb l’església Catòlica (una gran part es trobava instal·lada en la riquesa), l’església càtara pregonava la pobresa i la vida ascètica. Els historiadors admeten que la tragèdia de Montségur va significar la desaparició del catarisme.

Adjuntem la documentació gràfica que vam utilitzar per realitzar la visita al castell de Montségur:

Mapa del castell de Montsegur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *