A prop del minigolf i de Puycelsi (a 13km), es troba una altra joia de poblet medieval fortificat, anomenat Castelnau-de-Montmiralh. Construït al voltant de 1220, al final de la creuada contra els albigesos per Raymond VII, la bastida de Castelnau-de-Montmiralh va resistir als anglesos que, liderats per el Príncep Negre durant la guerra dels 100 anys, renunciaren a atacar-lo. Els mont-miralesos varen saber llavors com defendre’s durant les guerres de religió, i així preservaren un patrimoni inestimable que avui en dia és “un dels pobles més bonics de França”.
Es tracta d’un emplaçament inexpugnable en l’edat mitjana. Castelnau-de-Montmiralh ofereix vistes incomparables del bosc de Grésigne i del mosaic de formes i colors dels camps i turons.
Aquesta bastida domina, des del seu promontori, un magnífic paisatge d’on la vista es perd a l’horitzó. Aquesta situació única i la seva taula d’orientació constitueixen un punt de partida privilegiat per a passejos en plena naturalesa i el senderisme en les vinyes de Gaillac.
Però Castelnau-de-Montmiralh oculta altres molts de tresors. Els seus carrers i carrerons embullats son una invitació al passeig contemplatiu. Magníficament reformada, la bastida està plena de laberints en els que un pot fer veure que es perd per a descobrir a cada pas un nou tros de la història.
La plaça de les Arcades
Lloc ineludible de Castelnau-de-Montmiralh, la plaça de les Arcades és la plaça del mercat. Ha mantingut la seva funció com a centre neuràlgic del poble i és un lloc de trobades infal·lible per el mercat dels dimarts per el matí al llarg de tot l’any o per el retrobament al final del dia.
En Juliol, Les Musicales s’apropien de la plaça, i ofereixen tres dies de concerts gratuïts. En l’agost, és l’escenari de les festivitats del 15 d’agost i la fira de la mel.
L’església de l’Assomption
Data del segle XV. La sala del tresor conté la magnífica “croix des consuls”(creu dels cònsuls), una obra mestra d’orfebreria religiosa.
A la volta d’un carreró descobrirem la plaça de la Rosa, des d’on sortien els peregrins cap a Roma o cap a Santiago de Compostel.la; un rentador del segle XVII; els vestigis de les antigues fortificacions; elements de l’arquitectura medieval; boniques mansions antigues; i l’estàtua de la Verge, que des de dalt del Pechmiral abraça el magnífic panorama del bosc de la Grésigne. El castell fou destruït en el segle XVII i només queden visibles uns pocs elements de fortificació.
Adjuntem la documentació gràfica en forma de plànol que ens serví per fer-nos una ruta per dins l’entramat de carrerons de Castelnau-de-Montmiralh: