Avui ens passarem el dia visitant Stirling i els seus entorns. La intenció és visitar la ciutat durant el matí, i al migdia-tarda visitar els entorns. Comencem, doncs, amb la visita a la ciutat de Stirling. Stirling està a mig camí entre Edinburgh i Glasgow, i s’aixeca en la frontera invisible que separa les Terres Baixes de les ondulacions de les Highlands. És una aturada imprescindible en qualsevol ruta per Escòcia, la ciutat et rebrà amb la imponent imatge del castell, t’embolicarà amb la seva història, i et banyarà amb la calma del riu Forth i els seus camps i t’enamorarà amb les vistes des del Wallace Monument.
Aquí descobrirem Stirling amb 10 visites imprescindibles per realitzar en un sol dia:
- El Castell de Stirling (la visita la varem realitzar el dia anterior, el de la nostra arribada a Escòcia): Recordes la imatge que teníem de petits de les fortaleses? Fossars, muralles, reis,… Així és el Castell de Stirling, una de les fortaleses més espectaculars d’Escòcia, guardià a dalt d’un turó volcànic. Entra en el castell i transporta’t per unes hores al segle XVI. Recorre les muralles, disfruta de les vistes, imagina la vida en el fastuós palau del rei Jacob V (on Mary, Queen of Scots fou coronada reina amb apenes uns mesos d’edat), entra en les cuines,… I meravella’t davant de la recreació dels tapissos de la Caça de l’Unicorni. Si visites la fortalesa amb nens, no t’oblidis de passar per les criptes, amb exposicions interactives molt divertides.
L’entrada en el castell de Stirling val £14,00 pels adults, i £8,40 pels nens dels 5 als 15 anys. Hi ha un passi familiar per £40,00 (2 adults i dos nens). L’entrada està inclosa en la tarja Explorer Pass d’Escòcia. Els horaris del castell son de les 9:30h a les 18:00h durant els mesos d’estiu.
2) Argyll’s Lodging i Mar’s Wark: Amb l’entrada al castell de Stirling tens inclosa la visita gratuïta a la llar senyorial Argyll’s Lodging, a uns metres de la fortalesa. Era habitual que la noblesa construís residencies prop del castell per estar pròxims a la cort, i aquesta llar del segle XVII és un bon exemple d’això. Encara que és interessant, només es pot recórrer en una visita guiada, per la que, si només disposes d’1 dia a Stirling, la pots passar per alt.
Una mica més endavant, fixa’t en el Mar’s Wark, un altre palau que encara transmet grandesa tot i que lo únic que sobreviu sigui la façana, repleta de gàrgoles, figures i escuts. La va construïr el guardià del castell de Stirling, el poderós Earl of Mar, al voltant de 1570.
3) L’església Holy Rude: Junt al Mar’s Wark, pots entrar a l’església Holy Rude. Fundada en el 1129 (encara que les parts més antigues que sobreviuen daten del segle XV), és el segon edifici més antic de Stirling, després del castell. Allí hi va tenir lloc la cerimònia de coronació del fill de Mary, Queen of Scots, el rei Jacob VI d’Escòcia (qui acabaria éssent també Jacob I d’Anglaterra i unint, així, les corones d’ambdos països). No te’n vagis sense passar per el cementiri de l’església. Què tindran els cementiris escocesos per a desprendre tant encant? Passeja per el Old Town Cemetery, i segur que et trobaràs alguna tomba curiosa.
4) La Old Town i els seus carrers: La Stirling medieval s’extenia a l’empara del Castell, l’encarregat de defensar la ciutat. I a mesura que vagis descendint per el turó, aniràs descobrint la Old Town, la ciutat vella de Stirling, els habitants de la qual la coneixen com a Top of the Town (“en lo alt de la ciutat”). Recorre els seus carrerons empedrats i fixa’t en els edificis, alguns d’ells construccions medievals que encara mostren escuts i inscripcions.
Molt a prop s’aixeca la Mercat Cross, una columna coronada amb l’estàtua d’un unicorni que potser hagis vist en altres localitats d’Escòcia. En el passat, indicava que la ciutat tenia permís del rei per allotjar un mercat i comerciar, i per tant, un cert estatus.
També en l’entramat de la ciutat vella hi trobaràs la Stirling Old Town Jail, una antiga presó que cada estiu obre com a atracció turística i explica la història del lloc a través d’actors.
5) A la caça del llop: Una curiositat que ens crida l’atenció i que no podia faltar aquí son els llops. Si prestes atenció, et toparàs amb representacions d’aquest animal per tota la ciutat: en escuts, en gravats en llars antigues, en escultures,… Quina relació hi ha entre Stirling i els llops? Explica la llegenda que, allà per el 855, uns prínceps de Northumbria es varen establir en el turó d’on avui s’hi aixeca el castell. Poc després, els vikings van arribar al lloc i de nit van començar ascendint per el turó per a sorprendre als prínceps en la foscor…Amb la mala sort de que, sense voler, un d’ells va trepitjar a un llop que dormia en el terra. Els gemecs de l’animal alertaren la resta de la manada i quan els prínceps es van despertar i anaren a l’encontre dels vikings, aquests ja fugien turó avall, espaordits. A partir d’aquest moment, el llop es va convertir en l’animal protector de Stirling. Veritat o llegenda. Ens agrada anar a la cacera d’aquest animal per els carrers de la ciutat!
6) De compres a Stirling: Després d’un matí recorrent Stirling, toca descansar amb un cafè o omplir l’estómac. Estàs molt a prop del centre de la ciutat: al voltant de King Street i Murray Place hi trobaràs tot tipus de botigues i restaurants. Si et vé de fust d’anar de compres, pots visitar el gegantí Centre Comercial The Thistles. Un racó curiós d’aquest lloc és “The Bastion – Thieves Pot”, les restes subterrànies d’una presó del segle XVI que formava part de la muralla de Stirling. Es baixa des de l’interior del centre comercial, i encara que és només una habitació i no està gaire cuidada, és gratis, i una curiositat més de la ciutat.
A més de The Thistles, pots visitar les galeries victorianes “The Stirling Arcade”, un bonic edifici que també combina botigues i restaurants.
7) Mote Hill i la pedra de les decapitacions: Si tens pensat visitar el monument a Wallace, comprova com vas de temps i si vols, salta fins al punt 9 d’aquest article. Si encara et queda temps, continuem explorant aquesta guia de Stirling. Dirigeix-te al nord per a pujar al modest turonet de Mote Hill (hi ha uns 5 minuts només). Entre arbusts i conills que corretegen, en la cima s’alça la “Beheading Stone”, la pedra de les decapitacions. Com hauràs endevinat pel seu nom, aquesta pedra va servir com a lloc d’execució de varis personatges importants en el segle XV. Malgrat de la historia de Mote Hill, avui en dia l’entorn és de tot menys lúgubre, amb el riu Forth i el Wallace Monument al fons.
8) El pont de Stirling: Després de baixar del turó, en pocs minuts arribaràs a un dels llocs més emblemàtics de Stirling: el “Old Stirling Bridge”. Aquest pintoresc pont de pedra data de finals del segle XV, encara que aquest tram del riu Forth era un lloc de pas estratègic entre les Terres Baixes i les Highlands, i abans ja havien existit varis ponts de fusta. Un d’ells fou el protagonista de la Batalla del pont de Stirling en 1297, en el marc de les Guerres de Independència entre anglesos i escocesos. Els escocesos, capitanejats per William Wallace i Andrew de Moray, estaven en clara inferioritat, tant en nombre com en experiència.
Però es col.locaren en el cantó nord del riu Forth i varen esperar a que els anglesos ataquéssin de la única forma possible: creuant l’estret pont i, per tant, en petits nombres. Així fou com arribaren a guanyar la batalla, i com William Wallace (a qui avui en dia molts coneixen per la peli Braveheart) es va catapultar a la categoria d’heroi. Per desgracia, pocs anys després Wallace va trobar un final macabre: en 1305, el varen executar, varen dividir el seu tronc en 4 parts i les varen enviar a Stirling, Perth, Newcastle i Berwick perquè les exposéssin a mode d’advertència. A uns kilòmetres al sud de Stirling pots visitar l’escenari d’una altra contesa clau per la història d’Escòcia, la Batalla de Bannockburn, liderada per el rei Robert the Bruce.
9) Pujar al monument a Wallace: Com a homenatge a aquest personatge escocès, a prop d’aquí, a dalt del turó de Abbey Craig, s’alça el cèlebre Wallace Monument. Per arribar al monument des del centre de Stirling, tens dues opcions:
- A peu: Si fa bon dia i no t’importa caminar uns 25 minuts, el trajecte des de l’Old Stirling Bridge és per una carretera bastant tranquil.la i amb vorera.
- En bus local: Hi ha varis busos urbans de First que surten del centre de Stirling, paren també molt a prop de l’Old Stirling Bridge i et deixen a les taquilles del Wallace Monument en 10 minuts. El bitllet costa sobre £2,40 (el preu i els horaris actualitzats pots consultar-los a Traveline Scotland), i a bord retornen canvi.
Escullis la opció que escullis, arribaràs al peu del turó d’Abbey Craig, on es troben la taquilla, la botiga de records i la cafeteria del monument. L’entrada al monument a Wallace no està inclosa a la Explorer Pass. Però si abans has visitat el castell de Stirling, guarda el ticket i et faran un petit descompte. L’horari d’obertura del monument durant els mesos estivals és de 9:30h a 18:00h, i els preus son de £10,75 pels adults i £6,75 pels nens fins a 15 anys. Hi ha un passi familiar per tots quatre a £28,25.
Després de comprar la teva entrada, és el moment de pujar el turó. Pots fer-ho en el bus gratuït del monument, encara que et recomanem pujar a peu: son només 10 minuts costa amunt entre boscos preciosos. Des dels peus de la torre, les vistes de la ciutat son boniques (i gratuïtes), però al nostre entendre, val la pena comprar entrada i pujar els 246 esglaons de l’escala de cargol. Des de l’observatori del monument a Wallace, just per sota de la corona de la torre, disfrutaràs d’unes vistes espectaculars de Stirling en 360º. La imatge del riu Forth serpentejant entre els camps, amb la ciutat i el Castell darrera, és de postal.
Des de dalt també podràs contemplar els turons veïns dels Ochil Hills, i si el dia és clar, el Loch Lomond i els Trossachs (una zona que mereix una excursió per si sola) i inclús els turons dels Pentlands, molt a prop d’Edinburgh. I per no quedar-te sense alè amb tantes escales, al llarg de l’ascens trobaràs tres pisos amb petits museus dedicats a William Wallace i a la història d’Escòcia. El Wallace Monument és una visita turística, sí, però també una de les millors coses que fer a Stirling!
10) L’abadia de Cambuskenneth: Si visites Stirling a l’estiu, al baixar del monument a Wallace encara disposaràs d’unes hores de llum. Et proposem dirigir-te a un lloc molt menys conegut de la ciutat: la bonica abadia de Cambuskenneth. Per arribar-hi, t’esperen uns 30 minuts a peu per una carretera tranquil.líssima que voreja el riu Forth i ofereix miradors improvitzats com el Wallace Monument de fons. Al cap de poc, t’endinses en el poblet de Cambuskenneth, poblat de casetes pintoresques.
Al final del poble s’aixequen les ruines de la Cambuskenneth Abbey, una abadia aixoplugada en un meandre del riu Forth que des del segle XII va tenir forts llaços amb la reialesa escocesa i amb el castell de Stirling. Allí descansen el rei Jacob III i la seva esposa, Margarita de Dinamarca. La torre de l’abadia segueix en peu, i encara que de dia obre, no té especial interès, ja que no es pot pujar al pis superior. Però passejar per el recinte de l’abadia i el seu petit cementiri és un respir molt agradable i una proposta original de què veure a Stirling.
Des de l’abadia, és fàcil retornar a la ciutat: en 20 minuts a peu arribaràs a les estacions de tren i bus. I fins aquí la nostra guia de Stirling en un dia.
Adjuntem el mapa turístic de Stirling amb els monuments més importants:
Adjuntem també, en un mapa de google maps, tots els imprescindibles de la ciutat d’Stirling:
https://www.google.com/maps/d/u/3/edit?mid=1gW7lxGNbnxX9q_3akkwZSdIz5l2D-Nr4&usp=sharing
Un cop visitades les atraccions de Stirling, agafarem el cotxe per veure el què ens depara els entorns d’aquesta meravellosa ciutat. La primera intenció que tenim és anar a visitar un altre dels castells memorables i famosos, el Doune Castle, el qual el trobarem a 15 minuts en cotxe des del centre de Stirling (a 8,6 milles), agafant la autopista M9 i sortint a la següent sortida, agafant la carretera local B824 en direcció a Doune. Es tracta d’un castell amb pati del segle XIV ubicat en el poble de Doune, amb una impressionant porta d’entrada de 30 metres d’alçada i un dels grans salons millor conservats d’Escòcia. Fou construït per al regent d’Albany. La impressionant torre de l’homenatge combina les dependències domèstiques, inclús l’esplèndid Lord’s Hall amb el seu paravent de roure tallat, la galeria dels músics i la xemeneia doble. Aquest espai es va utilitzar com a lloc de rodatge per la producció de la BBC de Ivanhoe i els Monty Python i el Sant Grial.
A més d’aparèixer en gran mesura en Monty Python i el Sant Grial, el castell de Doune també es va utilitzar per el castell conegut com Winterfell en el capítol pilot de la galardonada sèrie de televisió “Joc de Trons”, així com el Castle Leoch en “Outlander”.
Si entrem al castell descobrirem com es preparaven els grans banquets en el servei de cuina i disfrutarem de les impressionants vistes del riu Teith i Ben Lomond des dels merlets.
Es pot accedir al pati i al soterrani del castell, inclosa l’exhibició, a través d’un túnel empinat i empedrat (però parcialment entramat de fusta). Els visitants poden tocar una sèrie d’elements de pedra, com el pou en el pati. L’horari d’obertura del castell és durant els mesos d’estiu de 9:30 a 17:30h (actualment està tancat per culpa de la Covid), i els preus d’accés son de £9 pels adults, £5,40 pels nens i el passi familiar de 4 a £26,00 (amb la Explorer Pass és gratuït).
Visitat el castell de Doune, i si encara disposem de temps, podem anar a visitar l’emplaçament i museu d’una batalla històrica, o un altre castell ubicat en un lloc espectacular, prop de Stirling. Descriurem les dues visites i així cadascú es farà a la idea de quina és la que li convé. O sigui, que som-hi per anar a veure la Bannockburn Battle. El seu centre de visitants està al Sud de Stirling a uns 6 minuts (son unes 2,2 milles). La Batalla de Bannockburn (24 de juny de 1314) fou una significativa victòria escocesa en la Guerra de la Independència d’Escòcia, tractant-se d’una batalla decisiva en la Primera Guerra d’Independència (1296-1328).
La visita consisteix en submergir-se en la galardonada experiència “Battle of Bannockburn” mentrestant presenciem de prop una recreació digital de la batalla. Es descobreix com s’involucraren guerrers, patges, cavallers i civils d’ambdues bandes del conflicte i quin paper varen exercir. Descobreix més sobre els dos reis rivals, les tàctiques dels quals en 1314 varen canviar el rumb de la història d’Escòcia per sempre. Segueix els passos de Robert the Bruce en el parc conmemoratiu que hi ha a fora, i veuràs el lloc on va elevar el seu estandart reial. L’experiència de la Batalla de Bannockburn et situa en el centre de l’acció perquè puguis descobrir més sobre aquest esdeveniment crucial en la història d’Escòcia.
En l’exterior, el disseny del parc al voltant del centre permet als visitants apreciar el paisatge circumdant i els monuments conmemoratius restaurats, inclosa la icònica estàtua de Robert the Bruce de Pilkington Jackson, fosa en bronze brillant.
L’entrada a l’experiència de la Batalla de Bannockburn es fa solament per franges horàries reservades prèviament. Els horaris d’obertura en els mesos d’estiu son de 10h a 17h, i els preus son de £7,5 pels adults i el passi familiar a £20.
Si optem per la visita de l’atracció alternativa a la Batalla, ens dirigirem al “Dollar Glen & Campbell Castle”, els quals es troben a 29 minuts en cotxe de Stirling (recorrent unes 13,6 milles).
Apropa’t a la fortalesa de les Terres Baixes d’un poderós clan de les Terres Altes. Aquesta imponent fortalesa a dalt de Dollar Glen, va pertànyer als comptes Campbell de Argyll, una important família de la Escòcia Medieval. Es recomana reservar amb anticipació per a garantir l’entrada. Els horaris d’obertura estivals son tots els dies excepte dijous i divendres, de10h a 16h, i els preus son de £6 pels adults i £3,60 pels nens, amb un passi familiar de 4 membres a £17,00.
Et proposem una passejada circular per Dollar Glen que inclou la visita al castell. Ens dirigirem al poble de Dollar, a 25 minuts del centre de Stirling. Un cop aparquem el cotxe al poble, la caminada comença des del centre de Dollar i agafa el camí junt al riu al costat del Dollar Museum, amb indicacions de Dollar Glen i Castle Campbell.
La caminada té un recorregut de 3,25km i una durada de 1h 30minuts cap a 2 hores, amb un desnivell a salvar de 184m. El camí condueix a un parc amb bancs de pícnic i una bonica vista sobre el riu que corre cap al camp de golf en el cantó oposat. Ingressem al bosc i ens mantenim a l’esquerra per a creuar un pont. Des d’aquí el camí ascendeix de manera constant per una sèrie d’escales a través del bosc mixte que conté una gran proporció de roures.
A mesura que la pendent disminueix, el camí corre al llarg del bosc, amb el camp de golf en el cantó més llunyà de la tanca. De seguida un mirador amb un banc ens desvia a la dreta per veure el Castle Campbell. El castell data de principis del segle XV quan es coneixia com a Castle Glume, encara que més tard es va convertir en un bastió dels Comptes d’Argyll, que canviaren el nom a Castle Campbell. Ara, gestionat per Historic Scotland, està obert tot l’any.
Continuem per el camí, passem per una porta i descendim. Al final val la pena travessar la porta de la dreta per desviar-nos cap al mirador de Windyedge, on es pot veure un canó de caixa excavat en la roca en la confluència de rierols. Tornem al camí principal i continuem riu amunt, creuant un pont abans de pujar una pendent. A meitat de camí, agafem el camí de l’esquerra que ens condueix a un pont. Creuem aquí i seguim el camí que després puja abruptament en zig-zags.
En la part superior hi ha una bona vista del castell i baranes per a protegir els caminants del penyasegat que hi ha més enllà. Segueix el camí estret a l’esquerra, en lloc del camí més ample que es dirigeix directament cap a la cresta. El camí segueix el congost de “Burn of Sorrows” i de seguida s’arriba a un encreuament. Gira a la dreta aquí per creuar el pont en una cascada doble i segueix l’espectacular camí de l’altre costat. Vagi en compte amb els nens prop de les empinades caigudes. Després d’una porta, el camí descendeix a la carretera just a sobre de Castle Campbell.
Agafa el camí de l’esquerra just després de la porta del castell mentrestant mires cap al castell. Aquest descendeix una sèrie d’escales de formigó fins al terra de l’encanyissat. Creua un pont i segueix l’aigua corrent avall, plena de troncs d’arbres i altres runes naturals. Després d’un llarg tram d’escales cap avall i abans de pujar més graons, pots desviar-te una mica més endavant cap a la trobada dels dos congostos en un mirador. Mantingueu-vos a la dreta en qualsevol altre creuament i de seguida s’arriba al púlpit de John Knox, un mirador de pedra que sobresurt sobre l’aigua on es diu que va predicar en el segle XVI.
Segueix el camí clar costa avall, passa una vella nevera a la dreta i de seguida arriba al pont creuat en el camí cap amunt. Roman en aquest cantó de l’aigua per a tornar a ingressar al parc i tornar a la carretera a Dollar.
A l’arribar a Dollar anem a buscar el cotxe i finalitzem la jornada d’aquesta manera, havent passejat i caminat per aquesta vall.
Us adjuntem en un plànol de google maps els imprescindibles anunciats dels afores de Stirling, on es veuen els accessos i ubicacions:
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m42!1m12!1m3!1d84581.51894317512!2d-3.9453411651532666!3d56.146137700710156!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m27!3e0!4m5!1s0x488857d73c437831%3A0xfbf01f3702d576ad!2sStirling!3m2!1d56.1165227!2d-3.9369028999999998!4m4!1s0x48888bd24de4fcbf%3A0x5599d30a61b7fb39!3m2!1d56.185198899999996!2d-4.0499458!4m4!1s0x488862ea57d7eb67%3A0xc5e1b9ed277cb2b!3m2!1d56.0924549!2d-3.9351212999999996!4m4!1s0x48862b5968726ba9%3A0xcb3c6958ca2631ef!3m2!1d56.171859299999994!2d-3.6703975!4m4!1s0x48862a9f044023d9%3A0x58ebd8e456336968!3m2!1d56.1749729!2d-3.674797!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1639067927906!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]