Categories
ILLES FÈROE

7. STREYMOY: SAKSUN + FOSSÁ + TJØRNUVÍK + PONT ENTRE STREYMOY I EYSTUROY

En el dia d’avui farem el trasllat en el nou allotjament on hi passarem la resta de la segona setmana que estem de viatge.

Tal com vàrem dir en anteriors punts de l’article, per a la segona setmana aconsellem allotjar-nos a l’illa de Vágar o a la mateixa capital Tórshavn. Hem triat Tórshavn, perquè disposa de més oferta turística d’apartaments i cases de vacances. La contractació la farem per plataformes com “booking” o “airbnb”, que és on tenen el gruix de l’oferta.
Avui visitarem una nova illa, la illa de Streymoy, la illa de la capital Tórshavn i la illa més gran de les Illes Fèroe, però anirem a veure atraccions a la part nord de l’illa. En veurem 3 d’imprescindibles. Primer de tot, veurem la icònica imatge del poble ideal de les Illes, Saksun, amb les seves casetes amb cobertes de gespa, la seva església, el seu fjord, la seva muntanya i una llacuna,…com una imatge somniada. Després visitarem la cascada més alta de les Fèroe, d’uns 140 metres d’alt, i intentarem apropar-nos-hi al màxim des de la carretera. I finalment, visitarem un dels pobles més bonics i impactants de les illes, Tjørnuvík, el qual està en un grandiós emplaçament envoltat per un amfiteatre de muntanyes, cascades i torrents. Comencem doncs.

Farem la última sortida de Klaksvík, amb el cotxe carregat amb les maletes i accessoris del viatge, i ens endinsarem en la més gran de les illes, Streymoy, fins al poble de Saksun. Son un total de 49km a recórrer (uns 48 minuts de cotxe), creuant pel mig la totalitat de l’illa d’Eysturoy.

Abans mateix d’arribar a Saksun, hem d’anar amb compte amb la carretera, perquè hi ha un trencall abans d’arribar al poble que es dirigeix a l’aparcament de la platja de Saksun. Després de veure el poble ja decidirem si hi anem. Es tracta de l’inici de la caminada que duu a la platja de Saksun, superant la llacuna i el fjord. És una ruta que només es pot fer en marea baixa i dura uns 45 minuts l’anada.

Un kilòmetre abans d’arribar al poble de Saksun ens trobem amb una bifurcació: la carretera de l’esquerra porta a l’aparcament de la caminada a la platja de Saksun, i la carretera de la dreta porta cap al poble de Saksun. Nosaltres primer anirem al poble, o sigui, agafarem la carretera de la dreta.

Si t’agraden els llocs amb aura salvatge aquest lloc t’encantarà. Estem a l’antic poble de Saksun, amb tot just 14 habitants, 5 casetes de sostres de gespa, una església de fusta, muntanyes, un fiord i una llacuna… ah, i una interessant granja i assecador de carn de xai (que es pot visitar i visitarem) entre dos llacs: el Saksunarvatn i el Pollurin. Aquest últim és especial per dues raons; la primera és que serveix de desaigüe a una de les cascades més altes del país (Gellingará) i l’altra és que culmina en una preciosa platja de sorra negra enclaustrada entre muntanyes verdes. És una de les estampes més boniques de tot l’arxipèl·lag.

Els elevats turons que flanquegen el llogaret i la boira que amb freqüència cobreix el fiord, emboliquen Saksun en un raig de misteri molt especial. En l’antiguitat, la platja formada en la petita badia servia com a port natural, però després d’una forta tempesta en l’any 1600, la sorra va bloquejar el fiord impedint el pas de les embarcacions. A més de tot això, que resulta no ésser poc, apareixen desenes d’ovelles pastant sobre esmunyedisses vessants aclaparades per centenars de rierols d’aigües cristallines. Per tant pintorescs motius amuntegats en tant diminut espai, considerem que Saksun pot ser un dels poblets més bells en tot el continent i un dels llocs del que millor record podràs guardar.

Com hem dit abans, a Saksun hi ha un museu ubicat en una antiga granja. S’anomena “Dúvugarðar”, i és un museu dedicat a la vida rural des de l’Edat Mitjana fins el segle passat, ubicat en una granja original de 300 anys. Els horaris d’obertura del museu son de 10:00h a 16:00h, i el preu per entrar son 30DKK pels adults (els nens entren gratis).

Visitat el poble des de tots els angles, posicions i alçades, podem anar a fer un petit trekking fins a la platja negra de Saksun. Ara, ens hem d’assegurar que hi hagi marea baixa perquè si no no podrem passar.

Anar des de l’aparcament a la platja son uns 45 minuts i tornar uns altres 45 minuts. Veuràs que amb un entorn així, el temps passa ràpid. També hem de comentar que es tracta d’una caminada on s’ha de pagar una taxa per fer-la, concretament s’ha de pagar 75DKK per persona, això si, et deixen pagar-ho amb targeta de crèdit a la porta de la vall.

Ens despedim de Saksun i agafem el cotxe per anar a veure la Cascada de Fossá. Haurem de tornar enrere per la mateixa ruta fins a l’encreuament de la carretera nº10 (a Hvalvik) i agafar la via principal en direcció a Haldarsvík o Tjørnuvík. Des de Saksun tot just hi ha 20 kilòmetres (uns 24 minuts de cotxe). Com veus, les distàncies son molt curtes i amb un cotxe de lloguer pots fer varies rutes en un sol dia.

La cascada de Fossá és un doble salt d’aigua que es troba entre els majors atractius naturals de l’arxipèl·lag. Quan condueixes per les carreteres de les Illes Fèroe hi ha dues constants, dos tipus de companyes que et guien per el camí: les ovelles i les cascades. Surten darrere de cada corba… Si en destaquem una (de cascada), que sigui la més alta, la cascada més alta de les Illes Fèroe, Fossá!

Està encaixonada junt a una corba tancada en la carretera que voreja l’estret de Sundini. A vegades pots estar de sort i veure-la amb un excés de cabal…

Sortejant entre penyals, és possible trepar sobre la torba humida i relliscosa per arribar a la base de la cascada. Possiblement es tracta de la més superba d’entre tantes cascades que trobem a l’arxipèl·lag. El seu doble salt d’aigua és senzillament espectacular.

Visitada la cascada segurament hem acabat xops pel vapor d’aigua que desprèn el seu entorn. Agafem el cotxe i acabem de fer els 7,6km que falten fins a Tjørnuvík, vorejant l’estret de Sundini. Arribem a l’entorn de Tjørnuvik, un poble encaixonat entre les aigües d’un fiord i les parets quasi verticals (i plenes de salts d’aigua) del turó “Hægstafjall”, éssent un dels llocs més bonics de les illes.

Tjørnuvík es troba en la punta nord de la illa de Streymoy, i està envoltat de desenes i possiblement centenars de cascades. Tjørnuvík es troba ubicat al fons d’una bonica badia i encaixonat al peu d’un escarpat amfiteatre verd fluorescent. Sens dubte, el context on es troba el converteixen en un dels pobles més bells que trobarem en el nostre viatge.

Aquest petit poblet de 70 habitants, on en l’any 1956 varen trobar restes d’un cementiri víking, conta també amb una preciosa platja de sorra negra. Des d’ella, en dies clars les vistes arriben fins als llegendaris pilars de roca Risin i Kellingin (El Gegant i la Bruixa), ubicats en l’extrem nord de la illa de Eysturoy. Si estem de sort i no hi ha temporal, allí els trobarem, imponents i pacients enfront a nosaltres, semblant haver-se quedat petrificats amb el pas del temps.

Pels amants del senderisme, un conegut camí de set kilòmetres puja sobre les muntanyes més elevades on es troba encaixonat el poblet. La ruta, creua a l’altra cantó del turó fins arribar a Saksun. Val la pena iniciar el camí i explorar els seus entorns, des d’on es precipiten centenars i centenars de petites i no tant petites cascades. El relaxant so de les cascades el converteix en un fantàstic lloc per a reflexionar. Des del camí a Saksun (nº9 del catàleg de senders senyalitzats de les Illes Fèroe) tindrem unes grans vistes des de les altures.

Icònica vista de Tjørnuvík i dels illots Risin i Kellingin al fons

Quan ens sembli bé, serà l’hora de marxar d’aquest lloc tant idíl·lic. Agafarem el cotxe i tornarem per la mateixa carretera 594, vorejant l’estret de Sundini i tenint al costat la illa de Eysturoy. La nostra intenció serà arribar fins al pont que uneix les dues illes per tenir unes vistes espectaculars des de sobre del mateix pont. La idea també seria que fóssim a prop del capvespre, i així podríem contemplar una posta de sol des de sobre el pont mateix.

El pont es troba a 13,7km del poble de Tjørnuvík (uns 15 minuts amb cotxe), i quan hi arribem el creuarem, un cop per veure les vistes, i dos cops perquè hem d’agafar la carretera nº10 per continuar amb la nostra ruta per la illa de Streymoy, ja que avui anem a l’allotjament de la capital Tórshavn.

Ens queden 38,6km per arribar a la capital (uns 34 minuts amb cotxe), on després de la carretera nº10 enllaçarem amb la nº50, creuant dos fjords, el de Kollafjørður i el de Kaldbakfjørður.

El primer que farem un cop arribem a Tórshavn, serà anar a buscar el nostre allotjament, que en aquest cas serà un apartament (amb disponibilitat de cuina), com el de Klaksvík. Un cop instal·lats, anirem a comprar menjar en un dels supermercats indicats amb anterioritat en aquest article (Bonus o Pe).

Veiem que els supermercats Bonus estan ubicats a les rondes de circumval·lació de la capital, i al centre no n’hi ha cap. Si ens va bé ens acostarem a un dels tres supermercats Bonus que hi ha a la perifèria, concretament ens anirà millor (per la carretera que arribarem des del nord) el supermercat ubicat a Hoyvíksvegur nº67:

També hi ha la possibilitat de canviar de supermercat i anar-nos-en al centre de Tórshavn amb un de la cadena Pe, el qual està bastant a prop del centre, concretament a 650m de la catedral de Tórshavn, en la direcció Sigmundargøta nº1:

Els horaris d’obertura son de les 8:00h a les 23:00h (el Bonus anterior era de les 9:00h a les 22:00h). Aquest obre dues hores més al dia.

Un cop comprat el menjar, anirem a l’oficina de turisme de Tórshavn, la qual està ubicada al centre de la ciutat, a 350m al nord de la Catedral, a la direcció Niels Finsens gøta nº17.

Ens aprovisionarem del plànol de la ciutat i de possibles rutes si fes falta, tot i que tenim molt clar el què volem fer.

La jornada d’avui, la deixarem aquí.

Adjuntem la ruta amb cotxe realitzada avui, amb la inclusió del supermercat i oficina de turisme visitats, amb la indicació de totes les atraccions i el kilometratge realitzat i el temps destinat al mateix, en un plànol de google maps (133km i 2h 23min):

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m53!1m12!1m3!1d321.5785389578889!2d-6.774089627384402!3d62.01104222177787!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m38!3e0!4m5!1s0x48bc3f1a5ab4b589%3A0xc2f04655c5f6c057!2zS2xha3N2w61r!3m2!1d62.2271922!2d-6.5779064!4m4!1s0x48be9feb84d0bf51%3A0xd7a34612fae0380c!3m2!1d62.2468413!2d-7.1762418!4m4!1s0x48be9f65cda1dca7%3A0x252c70692d455582!3m2!1d62.2426494!2d-7.1696029!4m4!1s0x48bc203695fda733%3A0x5383864009617f46!3m2!1d62.251107!2d-7.0777015!4m5!1s0x48bc1fc361045513%3A0x54a130184780e862!2zVGrDuHJudXbDrWs!3m2!1d62.2891768!2d-7.1478592!4m4!1s0x48bc2e05d350e28b%3A0xc27634568586b6c!3m2!1d62.0089566!2d-6.7769065!4m4!1s0x48bc2e03f46d1ed7%3A0x6d2776a02bd24ff3!3m2!1d62.011192199999996!2d-6.773782799999999!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1645197715054!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *