Realment creiem que serà insuperable el dia d’ahir i l’anterior també, però el viatge continua i dia rere dia ens anem superant i anem trobant motius i imatges espectaculars que engrandeixen l’àurea màgica que tenen les Illes Fèroe. El dia d’avui també pot ésser especial, perquè anirem a visitar dues illes que encara no hem vist. En una, Hestur, contractarem una empresa d’esports d’aventura que ens farà un tour d’exploració de coves i penya-segats a la mateixa illa. Seguidament a la seva finalització, agafarem el ferry al port de Gamlaræt (a 10km de Tórshavn, a la mateixa illa de Streymoy), i ens n’anirem amb el cotxe fins a la illa de Sandoy. Farem una ruta al nostre aire per la illa de Sandoy coneguent els seus poblets màgics, i finalment, quan sigui l’hora, retornarem al ferry cap a la illa de Streymoy i Tórshavn. |
Ens han citat en el port de Gamlaræt sobre les 9h del matí, ja que vàrem contractar amb antel·lació un tour amb l’empresa RIB62, en el qual explorarem l’illa de Hestur. El tour té una durada de 1h i 30 minuts i té un cost de 520DKK per persona, tot i que reservant-ho per la web, al ser 4, ens devíen fer algun descompte perquè ens va costar un total de 1.782DKK (uns 445,50DKK per persona). Els tours es fan de dilluns a divendres només durant els mesos d’estiu, i es fan amb grups d’un màxim de 24 persones. La dificultat del mateix es considera “fàcil” i apte per a tothom.
Ens desplaçarem amb una llanxa motora i ens vestiran amb un vestit especial impermeable perquè no ens mullem.
De Tórshavn a Gamlaræt hi ha 10,1km (uns 12 minuts amb cotxe). Deixarem el cotxe a l’aparcament, o si podem, el deixarem ja en el lloc de fer cua als ferrys de Sandoy.
Aquest viatge d’anada i tornada des de Gamlaræt en Streymoy a la illa de Hestur, inclou visites turístiques per l’illa. Lentament ens aproparem el més possible a les aus sota el penya-segat, Loftið, la paret vertical del qual medeix uns 1.200 peus.
Hestur alberga “araos”, “frarets”, “araos negres”, cormorans, “fulmars” i “eiders”. També hi ha un parell de coves de foques.
Si fa bon temps, també navegarem cap a les coves, Álvagjógv i Klæmintsgjógv. Les direccions de les corrents i del vent decidiran en quina direcció naveguem al voltant de l’illa.
A part de les 9:00h del matí, es fan tours en altres hores, en funció de la demanda. Es preveuen fer-ne a les 11:20h, a les 13:30h, 16:00h i 18:00h. Nosaltres vàrem contractar a les 9:00h perquè ens donés temps per agafar el ferry i visitar una altra illa, Sandoy.
El ferry de Sandoy surt del mateix port de Gamlaræt, i la seva freqüència és força elevada (consultar la web www.ssl.fo). Ens aniria bé agafar el de les 11:15h.
El trajecte fins a Skopun (illa de Sandoy) dura uns 30 minuts i el preu del viatge anar i tornar serà de 160DKK pel cotxe i conductor, 40DKK pels adults, i 20DKK pels nens entre 7 i 15 anys (en total ens costarà uns 260DKK).
Finalment, estem ja en el mar, en direcció a Skopun, a la illa de Sandoy. Sandoy, en feroès, significa illa de la sorra, fent referència a les platges que hi ha per tota la costa. Sandoy és l’illa menys muntanyosa de tot l’arxipèl·lag i l’única on hi ha la presència de dunes a les platges. Hi va haver consens polític per construïr un nou túnel submarí, el “Sandoyartunnilin”, que acabarà connectant l’illa de Sandoy amb les illes centrals de Fèroe. Les boques del túnel seran Gamlaræt (Streymoy), a l’oest de Tórshavn, i a Traðardalur (al centre de l’illa de Sandoy, entre les poblacions de Skopun i Sandur). El túnel tindrà una longitud de 10,7km. Les obres de construcció van començar el 2018 i està previst que finalitzin per al 2023, quan se’n té prevista la inauguració.
Un cop arribem a Skopun, començarà un viatge que ens portarà, sense rumb definit, per les carreteres de l’illa visitant valls i poblets, així com totes les atraccions que ens puguin sorgir. La nostra intenció és visitar a 3 dels poblets de l’illa, començant per Sandur, el poble més gran de l’illa amb un xic més de 500 habitants. Arribarem a Sandur un cop recorreguts els 9,3km que el separen de Skopun (uns 10 minuts en cotxe). Aparcarem com més al centre millor. Anirem a veure l’església (Sandskirkja), la qual és de fusta i construïda al 1839.
Visitat Sandur, tenim una proposta per fer des de Sandur mateix, que és un trekking fins a Søltuvík i tornar. Es tracta d’una de les caminades senyalitzades que hi ha en el catàleg turístic de les Illes Fèroe (caminada nº19).
La proposta tindria una durada de 2 hores i mitja o 3 hores, una longitud de 9-10km, i una alçada màxima a assolir de 121m sobre el nivell del mar. Es tracta d’una caminada de dificultat senzilla, amb un terreny pla la major part del camí, però puja lleugerament des de Gróthúsvatn a Gívrinarhol.
La caminada vol ésser una aventura en un paisatge especial ple d’història dramàtica on es pot inclús sentir l’alè de la bruixa en el teu coll.
La ruta comença en l’antiga escola de Sandur. Hem de seguir la carretera Undir Reynum, i continuar per el camí que diu Søltuvíkarvegur. En el cantó dret de la carretera, després d’uns 700 metres, tindràs el teu primer encontre amb la bruixa. Aquí, el Gívrinarspor (Petjada de la Bruixa) és visible en la pedra. Segons la llegenda, en un forat vivia una bruixa a l’oest de Gróthúsvatn. Un dia, un home va passar pel forat i va veure a la bruixa molint or en un molinet. En el terra, un nen jugava amb un pal daurat. L’home va agafar el pal d’or del nen i va fugir del lloc a cavall. La bruixa va parlar amb una bruixa veïna que va córrer darrere l’home. Ella va saltar a través de Gróthúsvatn, i encara pots veure la petjada del seu peu en la pedra.
A Gróthúsvatn, hi ha una pedra de quatre metres d’alçada que les dones de Sandur han decorat amb un teixit que es basa en la llegenda de la bruixa. La pedra té una circumferència de 18 metres, el què significa moltes hores de teixir.
Gaudeix de la vista de la bonica i tranquil·la Gróthúsvatn. La naturalesa serena del llac està en ple contrast amb les onades d’hivern. El mar no descansa durant l’estiu. Escolta el tro implacable de les onades contra les roques i sent el fresc aroma de la sal de l’aigua.
Sandur és un dels pobles més antics de les Illes Fèroe. Les últimes excavacions arqueològiques mostren que la gent ha viscut en el poble des dels anys 300-400. Des de Gróthúsvatn, el camí serpenteja costa amunt i després d’aproximadament 1 kilòmetre arribaràs a Gívrinarhol, un forat on vivia la bruixa. Des de Gívrinarhol pots mirar cap al sud-est i veure l’antic poble de Skarvanes, que fou un dels millors llocs en les Illes Fèroe per a cultivar cereals. També es pot veure Skúvoy. Aquesta fou la casa de Sigmundur Brestisson, el caciq de les Illes Fèroe que va portar el cristianisme a les Illes. Skúvoy és també on està la seva tomba situada. Des d’aquí, es té una bona vista de Stóra Dímun, Lítla Dímun i Suðuroy.
Des de Gívrinarhol i uns 300 metres més endavant, has de tenir cura ja que el terreny en el cantó esquerre de la carretera és empinat. Després d’un temps s’iguala de nou, i el terreny és pla.
Després d’uns tres kilòmetres, el so del mar es barreja amb cants d’ocells des dels prats i jardins. Primer com un lleuger xiuxiueig. Lentament, la bonica badia de Søltuvík es revela, rodejada d’una col·lecció de roques. Tant bonic com és, pot ésser igualment dur i despietat. En el novembre de 1895, es va produïr un naufragi en la zona. Un vapor britànic, el Principia, va quedar atrapat en una tempesta i es va desviar cap a la zona rocosa. El vaixell es va enfonsar i 28 persones s’ofegaren. Només 1 persona va sobreviure a la tragèdia. Se les va arreglar per aixecar-se en una escotilla de càrrega i va estar a la deriva en el mar durant 14 hores fins que fou rescatada a Kirkjubøur. Aquesta mateixa escotilla és avui utilitzada com a tauler de taula a Roykstovan en l’antiga granja a Kirkjubøur.
Quan segueixes el camí fins a la platja, pots veure dues àncores del Principia, que els bussos recuperaren del fons de l’oceà en el 2001. En el lloc, també hi ha una pedra commemorativa en memòria dels morts.
Perquè caminar fins a Søltuvík quan pots conduïr? Saps la resposta quan hagis fet el viatge. Si vas conduïnt, trobaríes a faltar el soroll de les onades rugint, l’olor a aigua salada, herba i bruc, cants d’ocells, i per últim, l’alè de la bruixa al teu coll.
El camí de tornada es fa desfent el camí d’anada.
Un cop arribats a Sandur, anirem a buscar el cotxe i continuarem explorant la illa de Sandoy fins l’hora de marxar del nostre ferry. La intenció que tenim ara és visitar dos poblets de la costa est de Sandoy, Dalur i Húsavík. Primer farem 13,20km (uns 18 minuts amb cotxe) i visitarem Dalur, el qual es troba en un gran emplaçament.
Dalur està situat al fons d’una àmplia vall modelada pel riu Storá. Dalur, de fet, significa “vall” en feroès. L’envolten muntanyes de 300 metres d’alçada, deixant-lo aïllat de la resta de l’illa. La petita carretera nº35 és l’única via que hi comunica. Des de Dalur es pot caminar cap al sud fins als penya-segats de Skorin, de 200 metres d’alçada, un gran lloc per visualitzar aus. L’església de Dalur és de fusta i es va construïr al 1957. Les làmpades de l’església son originàries del Parlament feroès. Al poble també hi ha un antic molí, propietat del Museu Nacional de les Illes Fèroe.
Visitat Dalur i el seu espectacular emplaçament, ens queda per veure el poble de Húsavík, a 5km de Dalur (8 minuts amb cotxe, per una carretera panoràmica espectacular, vorejant la costa).
El poble de Húsavík es troba en una petita vall surcada per un riu, junt a la costa sud-oriental de Sandoy, rodejat de muntanyes per el nord, oest i sud. El port de Húsavík, molt petit, es troba en el cantó sud de la petita badia. Té una àmplia platja de sorra, molt útil per la caça de calderons, activitat que se segueix realitzant de forma tradicional. Hem vist els pobles de Dalur i Húsavík, junt amb els seus espectaculars emplaçaments, i ja serà hora d’anar tirant a buscar el ferry, al poble de Skopun, a 20 minuts de cotxe de Húsavík (17,7km).
Com veiem en els horaris anteriorment adjuntats, es podria agafar perfectament el ferry de les 18:35h, que ens duria de tornada a Gamlaræt en una mitja hora. Per arribar a Tórshavn, 10 minutets més de cotxe s’han de contar.
Adjuntem la ruta realitzada avui amb el cotxe, mitjançant un mapa de google maps, amb la indicació de totes les atraccions i el kilometratge realitzat i el temps destinat al mateix (81,70km i 2h 48min), incloent el temps que passem al ferry:
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m54!1m12!1m3!1d196.81385981719046!2d-6.774153331862582!3d62.01116813934088!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m39!3e0!4m5!1s0x48bc2e1c5f994095%3A0xddae09988c0225a9!2zVMOzcnNoYXZu!3m2!1d62.0107248!2d-6.7740852!4m4!1s0x48bc2dadc98c9819%3A0xe14607ff39695156!3m2!1d61.9628861!2d-6.8192432!4m4!1s0x48bdd39171615b47%3A0x75649e34563d0214!3m2!1d61.9028424!2d-6.8779153!4m4!1s0x48bdd3390d35491f%3A0x1d9ed8b354e681e7!3m2!1d61.8330493!2d-6.8117887999999995!4m5!1s0x48bdce2f48cf5a3f%3A0xe6d91f920edb5414!2sDalur!3m2!1d61.782661899999994!2d-6.676688599999999!4m5!1s0x48bdce08df135cf5%3A0x294b8e9f12dd4ab0!2zSMO6c2F2w61r!3m2!1d61.8089787!2d-6.679317999999999!4m4!1s0x48bc2e03f46d1ed7%3A0x6d2776a02bd24ff3!3m2!1d62.011192199999996!2d-6.773782799999999!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1645286330452!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]