Categories
ISLÁNDIA

1.    VIATGE + REYKJANES (DE KEFLAVÍK A ÞINGVELLIR): VOL BARCELONA-KEFLAVÍK + PENÍNSULA DE REYKJANES (BRIDGE AMERICA-EUROPA + GUNNUHVER + VALAHNÚKAMÖL + FAGRADALSFJALL + KRISUVÍK)

Com hem vist anteriorment, un cop solucionat el tema del vol, ja ens hi podem posar perquè aquí comença el nostre viatge a Islàndia, un recorregut de dues setmanes a través de la carretera Ring Road en autocaravana.

Un cop arribem a l’aeroport internacional de Keflavík (KEF), anirem a buscar l’autocaravana en el mateix aeroport, i començarà la nostra “road trip”. Pel tema del menjar i d’anar a comprar als supermercats, al final del dia ja us direm quins son els més propers i les seves respectives indicacions.

En el dia d’avui, visitarem la península de Reykjanes (on es troba l’aeroport, a uns 50km al sud-oest de la capital Reykjavík). Serà una bona manera d’introduir-nos en la nostra ruta circular pel país. La península de Reykjanes compta amb molts atractius turístics però està fora del circuït turístic principal, per això nosaltres la trobem molt interessant.

La intenció d’aquesta visita és fer una ruta circular per la península, començant pel far de Garður i acabant a les immediacions del llac Kleifarvatn, havent visitat tot un seguit de fenòmens i atraccions que només es poden trobar a Islàndia. Les atraccions amb més renom que visitarem i que al nostre entendre son les més imprescindibles, son les fumaroles de Gunnuhver, els penya-segats de Valahnúkamól i els entorns del volcà Fagradalsfjall. La resta, les pots anar visitant si vas bé de temps. En fi, comencem!

La zona del far de Garður està al nord-oest de la península, i es composa per dos fars i uns quants vaixells disposats a terra ferma. És un bon lloc per caminar i veure el mar.

Després d’una breu parada, ens dirigirem al sud del poble de Hafnir, on es troba un pont situat sobre la falla que separa la placa Euroasiàtica de la Nord-Americana. El lloc es diu Bridge America – Europe, i es pot observar la característica falla, la qual es separa uns centímetres cada decenni. El pont, no cal dir-ho, és simbòlic, lo important és veure la falla de separació entre plaques tectòniques. Hi ha un aparcament al costat de la carretera de circumval·lació (carretera 425), i fins al lloc del pont s’ha de caminar uns 180 metres.

Continuarem el rumb fins a un dels imprescindibles de la península de Reykjanes, les fumaroles de Gunnuhver: es tracta d’una àrea geotermal propera a l’extrem sud-occidental de la península de Reykjanes. Però també és la denominació del gran volcà de fang que s’ubica prop del seu centre, en lo què anteriorment era una tranquil·la tolla geotermal. A causa d’un terratrèmol, la tolla va desaparèixer, per a convertir-se en el major volcà de fang d’Islàndia. Un monstre de 20 metres de diàmetre que continua escopint a l’atmosfera una sorprenent quantitat de sofre i aigua vaporitzada.

Per arribar a Gunnuhver amb cotxe, hi ha dos aparcaments, el de més a l’est i el de més a l’oest. Diguem-ne que entremig dels dos és on es situa el centre de l’àrea geotermal. Està convenientment senyalitzat i hi ha passarel·les de fusta per accedir a alguns llocs, però ens hem de moure amb precaució. Hem de pensar que el terreny, en moltes zones, arriba a temperatures superiors als 100 graus centígrads!

La nostra intenció és caminar per les passarel·les d’un aparcament a l’altre. A veure si ho aconseguim.

Gunnuhver és la única zona geotermal d’Islàndia que està alimentada per aigua del mar. El vapor d’aigua que escup està carregat de sals i minerals que tenyeixen el terreny amb una curiosa paleta de colors. Tens la sensació d’estar en un altre planeta. Les tonalitats del terreny, els tant estranys com repugnants olors i el continuat soroll provocat per les escapades de vapor, s’uneixen a la tènue boirina que flota sobre el terra per a crear un entorn irreal, radicalment diferent d’aquell al que estem acostumats. S’ha de dir que les fumaroles de Gunnuhver son les més grans del país.

I no ens mourem gaire de Gunnuhver. Des de l’aparcament oest farem un kilòmetre i mig de pista acostant-nos al mar, fins a trobar-nos de cara amb la zona dels penya-segats de Valahnúkamól. Es tracta d’una zona amb uns penya-segats impressionants, on a prop hi ha el far Reykjanesviti.

Penya-segats de Valahnúkamól

El paisatge d’Islàndia en aquesta part de la península és completament agrest i impactant. Ens costa marxar dels llocs, perquè aquest tipus d’espectacle enganxa.

Continuem la ruta i passarem de llarg una de les atraccions actuals del país: la Blue Lagoon. La llacuna blava. Es tracta d’un dels llocs més visitats del país. És una zona termal amb aigües a 39ºC de clors blau clars. Quan planifiques un viatge a Islàndia, el dilema acaba arribant en algun moment: Visito la Llacuna Blava d’Islàndia? Per una banda, saps que la Blue Lagoon és un dels llocs que podem veure més importants, i no anar-hi sembla un pecat mortal. Però per altra banda, has vist quan costa i dius: Però a Islàndia no hi havien aigües termals gratuïtes? Això sembla una “turistada!”.

En aquest apartat t’explico quins son els pros i els contres de la Blue Lagoon d’Islàndia, per ajudar-te a prendre la decisió de si val la pena visitar-la.

Els Pros de la Blue Lagoon:

  • La seva situació és perfecta. Està a prop de l’aeroport i de Reykjavík, així que segur que en algun moment del teu viatge t’agafa de camí.
  • Les instal·lacions son de spa de 5 estrelles: bar, restaurant, massatges, tractaments, mascaretes, productes de fang… Inclús hi ha un hotel per si el vols disposar.
  • L’aigua amb minerals de la Llacuna Blava és ideal per a la teva pell.
  • Pots posar-te mascareta per el teu cos mentres et banyes.
  • Hi ha un bar dins de la Blue Lagoon perquè demanis les begudes que vulguis sense sortir de l’aigua.

Els Contres de la Blue Lagoon d’Islàndia:

  • És molt cara. El preu de l’entrada bàsica d’adult comença a partir dels 57 euros per persona !!! (varia segons el canvi de corones a euros).
  • Has de reservar amb setmanes d’antelació per a poder entrar. No es venen entrades “in situ”.
  • És molt turística. Encara que la Blue Lagoon és gran, pot ser que notis sensació de massificació. Sobretot si ho compares amb la gent que t’has trobat en la resta del país.
  • Poca gent local. La gent local prefereix altres llocs per banyar-se. La Llacuna Blava està més enfocada al turista.

Perquè tots ens entenguem: la Blue Lagoon és la versió islandesa d’un balneari o un centre wellness a l’aire lliure. Allí hi trobaràs massatges, mascaretes, bones instal·lacions i aigües medicinals que li aniran molt bé a la teva pell. És el que busques? Si és així, segur que t’agradarà.

Ara bé, la Llacuna Blava no és un lloc enmig de la naturalesa en el qual banyar-te tu sol mentres gaudeixes del silenci i dels paisatges. Per a llocs salvatges i naturals en tenim d’altres. I llocs com la Blue Lagoon, però més econòmics, també existeixen. Més endavant ens en trobarem, i hi anirem.

Per tant, posarem rumb a la pròxima estació de la ruta, un “petit” trekking pels voltants d’un volcà que fa pocs anys (concretament al 2021) va entrar en erupció, el Fagradalsfjall. Hi ha cinc aparcaments habilitats per deixar-hi el cotxe (dos dels quals a la mateixa carretera 427), però a nosaltres només ens interessa l’aparcament anomenat “Volcano Parking B”, el qual és el segon aparcament que ens trobem a la mateixa carretera.

Hi ha 3 rutes possibles per a fer (la A, la B i la C) que accedeixen a diferents punts panoràmics. La millor de totes és la Ruta C, la qual és una caminada que surt de l’esmentat aparcament i té 5 kilòmetres d’anada i 5 kilòmetres de tornada. Té uns 220m de desnivell i per a realitzar-la en total son necessàries 3h o 3h i mitja.

Aquesta excursió es va posar de moda quan el volcà es trobava encara actiu i escupia lava del cràter contínuament. És una caminada controlada perquè tot això es pogués veure.

La caminada està completament senyalitzada i és fàcil de seguir: se surt de l’aparcament i s’ha de passar tres emplaçaments, el primer de tots es diu “Nattahagi”(el nº3 del mapa), després “Lanihryggur”(el nº4 del mapa) i finalment “Stóri Hrútur”(el nº5 del mapa). És des d’aquest últim que veus l’esquerda del volcà i per on sortia la lava.

Vistes des de l’emplaçament indicat durant el temps que va estar actiu. Era increïble la mà de gent que hi havia

Un cop finalitzada la caminada (haguem arribat on haguem arribat), la nostra intenció és anar a visitar un nou lloc de fumaroles, l’àrea de Krísuvík, la qual és una petita zona geotermal, amb petits pous de fang de color gris. L’aparcament està ubicat al costat de la carretera 42, i també és gratuït, com tots els que ens hem trobat en el dia d’avui.

Hi ha una instal·lació de 150 metres de passeres de fusta preparades. Les fumaroles no son tant espectaculars com a Gunnuhver, però cada lloc té el seu encant. Hi ha diferents camins marcats per si es vol fer senderisme. No serà el nostre cas.

I ara sí que un cop haguem visitat la zona, serà el moment de tornar a l’autocaravana i realitzar el trajecte fins al càmping ubicat on la nostra ruta de demà comença (al Parc Nacional de Þingvellir), una mica més al nord. Durant el camí, pararem a veure les vistes del llac Kleifarvatn (està a 4,6km de Krisuvík), les quals son espectaculars, sobretot si som vora el capvespre…

Vistes del llac Kleifarvatn

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 190km en un temps de 3h 12min):

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m67!1m12!1m3!1d2912.099698885132!2d-21.096234020059!3d64.27889939970807!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m52!3e0!4m5!1s0x4929fdfce2ab799f%3A0x27f88d0a15c328cd!2sKeflav%C3%ADkurflugv%C3%B6llur!3m2!1d63.9814869!2d-22.6281862!4m4!1s0x48d60001c7851265%3A0x8e4f97d950014458!3m2!1d64.0829911!2d-22.6938279!4m4!1s0x4929e4a06e7fc3e3%3A0x1f80d80d14d95994!3m2!1d63.8664621!2d-22.676092099999998!4m4!1s0x4929e51d96348293%3A0x59519af69531a28!3m2!1d63.818414999999995!2d-22.6870977!4m4!1s0x4929e44a6137df7b%3A0x430de79c66e4ab38!3m2!1d63.8125011!2d-22.715622099999997!4m4!1s0x48d61d66aff7df0d%3A0xf3747a894416f06e!3m2!1d63.879317099999994!2d-22.4495401!4m4!1s0x48d61de79e36abd9%3A0xf05105a8008430fe!3m2!1d63.854782199999995!2d-22.309181799999998!4m4!1s0x48d610b3c1c9ebef%3A0x58598ca6980bf4a9!3m2!1d63.895741099999995!2d-22.051772!4m4!1s0x48d611175e67dab3%3A0x2697c93575f42f10!3m2!1d63.930014199999995!2d-21.9945438!4m4!1s0x48d681cd762fb9b1%3A0xe86a67abeca77bb3!3m2!1d64.280262!2d-21.088179!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1647613918345!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Igualment adjuntem els supermercats que ens hem trobat pel camí (nom i l’adreça), amb la possibilitat en cadascun d’ells de poder-hi realitzar una compra:

BÓNUS SUPERMARKETTungata 1KEFLAVÍK
NETTÓ SUPERMARKETIðavellir 14KEFLAVÍK
BÓNUS SUPERMARKETFitjar 260REYKJANESBÆR
NETTÓ SUPERMARKETKrosmói 4REYKJANESBÆR
NETTÓ SUPERMARKETVíkurbraut 60GRINDAVÍK
BÓNUS SUPERMARKETTjarnarvellirHAFNARFJÖRÐUR
BÓNUS SUPERMARKETBjarkarholtMOSFELLSBÆR
NETTÓ SUPERMARKETSunnukrikiMOSFELLSBÆR

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del primer dia:

CAMPING: THINGVELLIR NATIONAL PARKNational Park Information Centre Bus Stop

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *