Categories
ISLÁNDIA

6. TREKKING GLACIAR (DE SKAFTAFELL A BJARNANES): TREKKING VATNAJÖKULL + FJALLSARLON + JÖKULSARLON + GLACIER LAGOON AMPHIBIAN BOAT TOURS + PLATJA DELS DIAMANTS

Avui és un dels dies més emocionants d’aquest viatge per Islàndia. Coneixerem la zona dels glaciars. I res de veure el glaciar des de lluny… Caminarem per sobre d’ell. Segurament no hi ha millor activitat a Islàndia que aquesta. Es tracta d’una excursió amb guia apte per a tots els públics i no fa falta que hagis caminat amb grampons abans (de fet, nosaltres quatre no ho hem fet mai). La caminada la farem per sobre d’una llengua glaciar de la glacera més gran d’Europa: el Vatnajökull. Un cop finalitzada la caminada amb grampons, anirem a veure dues llacunes glaciars (una de petita anomenada Fjallsarlon i una de gran anomenada Jökulsarlon), on en la llacuna gran farem una sortida amb un vaixell amfibi. Finalitzarem el dia en la Platja dels Diamants, un dels atractius d’Islàndia. Som-hi.

No cal dir que aquesta activitat l’hem reservada amb molta antelació. Ho hem fet amb una de les empreses que se’n cuida, anomenada Arctic Adventures. El Punt de Trobada és el Parking del Parc Natural de Skaftafell. L’excursió té una durada de 3 a 4 hores. I fan diverses excursions durant el dia. En la nostra excursió, caminarem per sobre la llengua glaciar Falljökull. Els preus son de 76€ per persona (i els nens de 6 a 15 anys, 55€). Us adjuntem l’excursió, per si la voleu reservar vosaltres: Glacier Wonders: Skaftafell Glacier Hike Tour | Arctic Adventures

Aquí adjuntem altres excursions de caminar sobre el gel, que fan altres companyies, com aquesta, l’empresa Get Your Guide: Excursión de tres horas al Parque Nacional de Skaftafell | GetYourGuide

Abans d’iniciar pròpiament la ruta sobre el gel, el guia ens ensenyarà a caminar amb grampons. Un cop al glaciar, el seu silenci només és interromput pel cruixir del gel. La sensació és al·lucinant. Et sents molt petit enmig d’una naturalesa tant salvatge.

Com hem dit anteriorment, el glaciar Vatnajökull és el glaciar més gran d’Europa. La seva massa gelada supera a tots els demés glaciars d’Europa junts, inclosos els altres d’Islàndia. El seu espessor mig és de 400 metres! Però hi ha zones on la gruixària és de més de mil metres! La zona del Parc Nacional Skaftafell és una de les que ofereix més fàcil accés a la glacera.

És una excursió senzilla, però és necessari fer-la amb guia. Hi ha zones de la glacera que son perilloses, per perill de caiguda i a més és molt fàcil desorientar-se davant de la immensa massa de gel.

Com hem dit, l’excursió dura entre tres i quatre hores, durant les quals no podreu deixar de sorprendre-us davant de la immensitat i bellesa del glaciar. Una experiència que no oblidareu.

En aquest glaciar es va rodar la pel·lícula Interstellar, de Christopher Nolan. La veritat és que és un paisatge únic.

Si viatgeu a Islàndia durant els mesos d’hivern, a més de caminar sobre el glaciar podreu visitar les famoses coves de gel blau. Les coves del glaciar Vatnajökull son les coves més espectaculars del país (també se’n fan a altres glaciars d’Islàndia).

Després d’un matí inoblidable, ha arribat l’hora de marxar del Parc Natural de Skaftafell, i anar en direcció est fins a les dues llacunes glaciars que hem dit. Però abans, us anunciem un parell d’atraccions més que hi ha per aquesta zona, per tal de que tingueu el màxim d’informació possible i així podeu triar el què més us convé.

En primer lloc, heu de saber que sou molt a prop d’una altra llengua del glaciar Vatnajökull, la llengua anomenada Svínafellsjökull.

Ubicació de la llengua Svínafellsjökull dins del Parc Natural de Skaftafell

S’hi arriba per una carretera de 2,5km sense asfaltar. Per si us costa la conducció per aquesta carretera, us hem de dir, que hi ha un aparcament a l’inici de la mateixa, en la pròpia Ring Road, perquè pugueu deixar el vehicle i fer el trajecte a peu.

Svínafellsjökull

El fàcil accés que té aquesta llengua glaciar, és el què ho fa més atractiu per acostar-s’hi.

Svínafellsjökull

Després de visitar aquesta atracció, la nostra recomanació és que aneu fins al poble de Hof, i en el seu centre visiteu l’església. El poble de Hof està a 20 minuts del Centre de Visitants de Skaftafell, seguint la mateixa Ring Road cap a l’est.

La Hofkirkja és l’església del poble amb sostre de turba. És una església tradicional i una de les més antigues.

Ara ja podem continuar la ruta fins a la primera de les llacunes glaciars que ens trobarem a partir d’ara. Es tracta de la llacuna glaciar anomenada Fjallsarlon. L’aparcament de la mateixa es troba a 700 metres de la Ring Road. Té restaurant i botiga de souvenirs. En principi, es diu que no és tant maca ni tant turística com la que anirem a veure després (la Jökulsarlon), però ja va bé que sigui així.

El trencall a la Ring Road no està massa ben indicat, o sigui que presteu atenció i no us la passeu. Des de l’aparcament i caminant una estona, s’arriba al mirador de la glacera.

Hi ha una empresa que es diu “Iceberg Boat Tours” que fa un acostament a la llengua glaciar amb petites barques. Tenen diferents tours, i el més clàssic és el que més es fa: té una durada de 75 a 90 minuts (et passes 45 minuts en la barca), i de 5 a 7 minuts caminant fins al vaixell. Hi ha un màxim de fins a 10 persones per embarcació. Els preus son de 8.300ISK per adults (58,93€) i pels nens de 6 a 15 anys 4.100ISK (29,11€). Aquí us adjunto la sortida: Fjallsárlón Iceberg Lagoon – Iceberg Boat Tours & Restaurant (fjallsarlon.is)

Fjallsárlón és un llac d’origen glaciar, format també per el retrocés d’aquest. Un paisatge increïble d’icebergs flotant amb la llengua glaciar de fons. Realment impressionant, i també molt bona idea lo de l’acostament amb les embarcacions. El què destacaríem de Fjallsárlón és la tranquil·litat del lloc (en comparació amb el que veurem després).

Hi ha un camí senyalitzat que connecta els llacs de Fjallsárlón i Jökulsárlón, a través d’un paisatge preciós.

Vist Fjallsárlón, ja tenim ganes de veure un dels grans imprescindibles del viatge a Islàndia, la llacuna glaciar de Jökulsárlón.

Jökulsárlón és el llac glaciar més gran i visitat d’Islàndia. S’ubica en el sud-est de l’illa, en l’extrem sud de la glacera Vatnajökull. El llac està ple d’icebergs que s’han desprès de la llengua del glaciar (anomenada Breiðamerkurjökull). Junt al glaciar s’hi ubica la increïble Platja dels Diamants, un autèntic espectacle de la naturalesa. Sense cap mena de dubte, estem davant d’una de les millors visites que fer a Islàndia.

El llac està en contínua expansió, això és degut a que el glaciar està en retrocés. Des de 1890 fins al 1998, el glaciar va retrocedir 3,8km. Avui en dia trossos de glaciar segueixen caient sobre el llac convertint-se en icebergs. Aquests icebergs son empesos per la corrent del riu Jökulsá i creant un paisatge increïble. Un munt d’icebergs encadenats son empesos amb la corrent del mar.

La majoria dels icebergs son blancs, però n’hi ha alguns que son d’un color blau molt intens.

En el llac Jökulsárlón és possible veure foques nedant o tombades en els icebergs. En el 1967 es va construir un pont per a poder travessar el riu Jökulsá. Per aquest pont hi passa la carretera principal, la Ring Road. Entre el pont i la costa, havia una distància de 500 metres, tanmateix, en el 1998 la distància s’havia reduït fins als 350 metres.

El llac glaciar Jökulsárlón es crea degut al retrocés de la glacera, formant un llac o llacuna interior. En la època dels primers colons de l’illa, es creu que la vora de la glacera Breiðamerkurjökull, sortint del gran glaciar Vatnajökull, estava 20km al nord de on es troba avui. En la època de la “petita edat de gel”, el glaciar va avançar cap al mar fins que al 1890 es va quedar a 1km de la costa.

Entre 1920 i 1965, el glaciar fou retrocedint i deixant un llac de 190m de profunditat, el lloc on abans estava el glaciar. El llac va créixer des dels 8km² de 1975 fins als 15km² de 1998. Grans blocs de gel cauen de la vora del glaciar, que té una alçada d’uns 30 metres, deixant al llac amb un munt d’icebergs.

Hi ha varis aparcaments en les immediacions del llac. L’aparcament principal està situat anant per la Ring Road direcció Höfn passant el pont a l’esquerra. En l’aparcament principal, hi trobareu una petita botiga de souvenirs i on comprar alguna cosa de menjar, així com les casetes on ofereixen els diferents tours al voltant del llac. A l’hivern, no hi ha opció de fer tours de navegació per el llac.

En la llacuna pots contractar una sortida en un vaixell amfibi o en una llanxa tipus zodiac per acostar-te als icebergs. Es compra directament en la llacuna.

Nosaltres tenim la intenció de contractar la sortida amb vaixell amfibi: Es tracta d’una sortida que té una durada de 30 a 40 minuts. L’empresa que se n’encarrega es diu “Glacier Lagoon Amphibian Boat Tours”. El preu és de 6.000ISK (42,60€) pels adults i pels nens de 6 a 12 anys, la meitat, 3.000ISK (21,30€). Aquí us l’adjuntem: AMPHIBIAN GLACIER LAGOON BOAT TOURS | icelagoon.is

L’altra sortida, amb llanxa tipus zodiac, encara és bastant més cara. La fa l’empresa “Ice Lagoon Zodiac Boat Tours”, i té una durada d’1 hora i 45 minuts (passes 1 hora a la llanxa). Els preus son de 12.900ISK (91,59€) pels adults i pels nens de 6 a 15 anys, 7.900ISK (56,09€). Com veieu, molt més cara. També us l’adjuntem: ZODIAC BOAT GLACIER LAGOON TOURS | icelagoon.is

Al voltant del llac hi ha varis camins per a passejar i per a gaudir de les boniques vistes que ens ofereix Jökulsárlón.

I arribarà el moment que haurem de marxar de la llacuna, tot i que ens mourem pocs metres, concretament a l’altra banda de la carretera, a la platja dels diamants. La platja disposa de 2 aparcaments, un a cada costat de la riba del riu.

La platja dels diamants és sens dubte un dels majors atractius del país, i un dels llocs que més fascinen als turistes.

El llac Jökulsárlón està a escassos metres del mar, connectat el llac amb el mar a través del riu Jökulsá. Els icebergs que floten en el llac son empesos cap al mar degut a la corrent del riu. Contrasta la tranquil·litat de les aigües del llac en tota la seva extensió, amb el continu moviment dels icebergs que se situen a la sortida al mar. Un moviment continu degut a la corrent del riu i del mar.

Els icebergs, una vegada estan en el mar, son esclaus de la corrent del mateix mar, el que provoca una bonica estampa digna de postal quan hi ha marea baixa: Els icebergs es queden encallats al llarg de la platja dels diamants d’Islàndia.

I quan la marea puja, els icebergs son empesos fortament per l’onatge contra la sorra, deixant-los molt junts.

Si teniu la oportunitat de visitar el llac glaciar Jökulsárlón en diferents moments del dia, us ho recomanem! Veure la sortida del sol és espectacular. La millor zona per veure la sortida del sol a Jökulsárlón és en la platja dels diamants. Tot i que nosaltres, producte de la nostra ruta, ens va més bé veure el capvespre. Potser no serà el mateix que l’alba, però també tindrà la seva màgia. Realment passejar durant el capvespre per la platja dels diamants serà una cosa increïble, i molt fotogènica!

I per finalitzar amb la jornada, resta dir-vos que a l’hivern (quan no hi ha navegacions) surten la majoria de rutes a veure les coves de gel blau del glaciar Vatnajökull. I surten des de la llacuna glaçada Jökulsárlón. Hi ha varies empreses que ho fan. Els preus son una mica desorbitats. Us adjuntem un tour de l’empresa Get Your Guide: Lago glaciar de Jökulsárlón: tour de la cueva de hielo | GetYourGuide

I així finalitza la nostra jornada. Ah! Ens queda arribar al nostre càmping, i el càmping més proper cau a uns 50 minuts en cotxe recorrent la Ring Road cap a l’est, al costat del poble de Höfn.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades i/o anunciades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 132km en un temps de 1h 56min):

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m51!1m12!1m3!1d11622.565448867654!2d-15.281787463861644!3d64.34009513592505!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m36!3e0!4m4!1s0x48d036a5536fa283%3A0x7621cf3d83e7791b!3m2!1d64.0066962!2d-16.868364!4m4!1s0x48d035d6ab39e023%3A0xbd8ab1795c673fe8!3m2!1d64.01552629999999!2d-16.9716248!4m4!1s0x48cc68c25833bbe3%3A0xae8521289dcb2a24!3m2!1d63.9069526!2d-16.7069047!4m4!1s0x48d029cf629a769f%3A0xc20a3dab67212931!3m2!1d64.01424469999999!2d-16.3831687!4m4!1s0x48cfd73ef209eaf5%3A0xca4bc928eb10c3e!3m2!1d64.0480353!2d-16.1797389!4m4!1s0x48cfd719a4fb06f3%3A0x4202e865f907845a!3m2!1d64.04433399999999!2d-16.1776622!4m4!1s0x48ce5350dfcfbc7f%3A0xe68f87e6363924ab!3m2!1d64.3481673!2d-15.2577989!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1647687945072!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Igualment adjuntem els supermercats que ens hem trobat pel camí (nom i l’adreça), amb la possibilitat en cadascun d’ells de poder-hi realitzar una compra:

NETTÓ SUPERMARKETMiðbær, LitlabrúHÖFN

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del dia d’avui:

CAMPING: TJALDSVÆÐIÐ MYLLULÆKURÞjóðvegurBJARNANES

Aquest càmping de Bjarnanes està adherit a la tarja abonament “Càmping Card”, per tant, ho hem de tenir en compte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *