Categories
MONTENEGRO

2. NIKSIC/PLUZINE: MONASTIR OSTROG + SLANSKO LAKE + CONGOST LLAC PIVA + CTRA. PANORÀMICA P14 + ZABLJAK

I finalment anem a passar el primer dia complet a Montenegro. El dia d’avui és d’autèntica “road-trip”, ja que l’intenció és anar fins al Parc Nacional de Durmitor, en el nord del país, i pel camí ens aturarem a veure vàries de les atraccions que ens ofereix la naturalesa montenegrina així com també la mà de l’home. Primer de tot arribarem (a 1 hora de Podgorica) al Monestir d’Ostrog, el qual és un dels imprescindibles de veure al país. Un monestir que neix dins de la roca a 800m d’alçada. Després seguirem amb el pas pel Slansko Lake, un llac molt proper a la segona ciutat del país, Niksic. Entrarem a la regió de Pluzine i ho farem seguint la direcció del llac Piva i el congost que forma. Aquí farem varies aturades en miradors i en la mateixa carretera. Finalment, accedirem a una carretera autèntica de muntanya, la P14, la qual és una carretera panoràmica del mateix Parc Nacional de Durmitor, i ens portarà a la ciutat on passarem les properes nits i hi establirem el camp base, Zabljak. Comencem, doncs.

Si estàs a Montenegro, la visita al Monestir d’Ostrog és una visita imprescindible, siguis una persona interessada en la religió o no.

Es tracta d’un dels monestirs ortodoxos més important dels Balcans, d’una construcció sublim, que literalment neix dins de la roca i a 800 metres d’alçada.

La carretera que s’ha d’agafar des de Podgorica és la E762. Les carreteres a Montenegro son bastant millor del què la gent s’imagina, i a més, no hi ha gaire trànsit, exceptuant en temporada d’estiu per la zona de la badia de Kotor. Des de la capital Podgorica hi ha uns 50 kilòmetres, amb un últim tram de corbes que déu n’hi do (son els últims tres kilòmetres on puges des de la part baixa del Monestir).

No hi ha comunicació directa amb transport públic a Ostrog. La ciutat més propera amb servei de transport en bus o tren és Niksic, segona ciutat en grandària a Montenegro.

Si no tens cotxe de lloguer també es pot contractar una excursió organitzada o un tour des de, per exemple, Podgorica, que a més, és una forma molt interessant per conèixer bé el lloc. Fan tours en anglès i també en espanyol. Si prefereixes un tour en espanyol et deixo el link dels tours organitzats per Civitatis, que és la plataforma que se sol utilitzar per reservar visites guiades en espanyol per tot el món. Surten també de Podgorica: Excursión al monasterio de Ostrog desde Podgorica – Civitatis.com

El Monestir té dues parts, una part baixa (Donji Monastir), on estan les residencies dels bisbes, i l’església més petita, la de la Santíssima Trinitat, que data de 1824.

El Monestir de Baix, una primera aturada obligada a Ostrog

En la part baixa, també hi ha una font on els peregrins reomplen les seves cantimplores, doncs es diu que la seva aigua té propietats miraculoses…

Malgrat de que el protagonisme se l’emporta el Monestir de Dalt, el de Baix també mereix una aturada, encara que només sigui per anar ubicant-nos en el temps i el lloc, i passejar amb molta menys gent, i inclús visualitzar, a pocs kilòmetres de distància (3km), incrustat a la roca, la joia de la corona.

A dalt, ens espera el Monestir Gornji

El Gornji Manastir o Monestir de Dalt, és el més famós, dins el Complex del Monestir d’Ostrog. És des d’on a través d’una esplanada, centre de congregació dels peregrins, tenim dues esglésies construïdes dins de la roca.

L’església Alta, o de la Santa Creu, on Sant Basili va romandre reclòs els seus últims 15 anys, i la localitzada en la part més baixa que és l’Església de la Purificació de la Verge o de La Presentació, on es conserven les restes i relíquies del Sant.

Gornji Manastir
Monestir de Dalt o Gornji

Entre un i l’altre (el de dalt i el de baix) hi ha uns 3km de distància, que es poden recórrer en cotxe; si bé els peregrins acostumen a pujar a peu, i els més agosarats o els que compleixen promeses religioses, ho fan de genolls…

El Monestir és pels ortodoxes alguna cosa similar als catòlics amb Lourdes. Podria dir-se aquí que la fe puja i neix dins les muntanyes… en aquest cas, cobrant un sentit literal.

Gornji Manastir

És un dels llocs de pelegrinatge religiós més visitats del món.

Si arribes aviat a l’alba, al Monestir de Dalt, pots veure les mantes en l’esplanada de tots els peregrins que han dormit al ras, quan el temps ho permet. Encara que pels que tenim el son lleuger, i l’espatlla delicada, ens costi de creure, aquí cada dia hi ha persones que dormen i esperen a la porta, quan clareja, als peus del Monestir.

Esplanada on s’estenen els sacs de dormir i mantes per els més devots

Les raons per quedar-te amb la boca oberta i al·lucinar, contemplant aquest Monestir, son obvies i salten a la vista:

Església superior del Gornji Manastir

El temple està literalment construït utilitzant part de la roca anomenada “Ostroska Greda”, d’aquí el nom. És una autèntica obra d’art. És increïble com es va poder construir alguna cosa així en el segle XVII, i com les pintures i frescos mantenen els seus colors vius i daurats, en qualsevol època de l’any. Son els grafittis de l’època, amb les històries explicades de la vida dels sants i de Jesucrist, en l’estil tant característic de les Esglésies Ortodoxes, que son una passada.

Frescs del Monestir de Dalt
Son els grafittis del segle XVII conservats intactes en la paret de roca

Hi han hagut restauracions. Les més importants van tenir lloc després d’un incendi que va destruir la major part del Monestir de Baix, entre els anys 1923 i 1926, encara que miraculosament van sobreviure al mateix dues de les esglésies dins de les coves.

Dins de les capelles en l’interior de la roca, no es poden fer fotografies. Hi ha un monjo que custodia les relíquies, i també et mira malament si parles molt alt.

L’entrada al Complex és gratuïta, com la major part de les esglésies a Montenegro, excepte alguna excepció (per exemple a Kotor). Això és per aplaudir i lloar.

En l’horari d’estiu (de maig a setembre), el Monestir està obert de les 6 del matí a les 17h de la tarda. Per accedir a les esglésies, s’ha de complir el codi de vestimenta, que a Ostrog com en tots els Monestirs Ortodoxes, consisteix en portar les espatlles i les cames tapades per a les dones.

També es prega silenci en l’interior de les esglésies, i és una tradició donar-li un petó a la pedra de Sant Basili. O posar unes espelmes, que pots comprar a l’entrada, juntament amb qualsevol record religiós, en honor al Sant, a preus molt assequibles.

Interior d’una de les capelles on es poden encendre espelmes

Si vols passar una nit diferent i mística, el Monestir de Dalt conta amb un alberg molt modest d’uns 300 llits en lliteres, on a part de les dates destacades, es pot dormir sense reservar i de forma molt austera, arribant el dia anterior. Només et proporcionen unes mantes amb el que tota la resta ho tens que portar tu (coixí i llençols).

Els més fanàtics (o devots), com hem dit abans, pernocten a la intempèrie, per veure clarejar en lo alt de la vall, en sacs de dormir al ras, a més de 800 metres d’alçada. No dubtem que ha d’ésser una experiència inoblidable.

Imatges per apreciar el pelegrinatge

En el Temple de Baix, tenen uns 28 dormitoris d’uns 8 o 10 llits en cadascun, per uns 5€ per persona. Entenem que ha d’ésser més confortable el fet de dormir-hi.

En tots els casos has d’estar preparat per matinar, ja que si dorms al Monestir d’Ostrog, a les 5:30h de la matinada, prepara’t per despertar-te a l’alba, doncs hi ha toc de queda, i tothom sí o sí veurà clarejar.

No hi ha restaurants en cap dels Monestirs, per lo què recorda de portar provisions per sopar o esmorzar allí, si és que decideixes de passar-hi la nit.

Prima l’austeritat i s’evita que tant turistes com peregrins es quedin aglutinats en les esglésies i voltants, que son més aviat petites, i la visita pot fer-se de forma relativament ràpida. La tranquil·litat i pau que irradia el Monestir, és quelcom fortament custodiat per els monjos.

Hi ha moltes llegendes al voltant del Monestir d’Ostrog, i de Sant Basili, i el seu màxim apogeu el trobes en el dia 12 de Maig, en commemoració del seu Patró, on s’omple de peregrins i el fervor religiós es mostra en tot el seu esplendor.

Podríem definir el Monestir com una meravella arquitectònica, dins de la naturalesa d’una roca, que irradia pau i energia. Siguis o no religiós, si t’agraden els llocs únics, els paisatges i l’art, sens dubte has d’incloure’l en el teu viatge per Montenegro.

I ara sí, ha arribat el moment de continuar la nostra ruta amb cotxe, cap al nord. Des del Monestir, anirem a buscar la carretera principal E762, on abans de sobrepassar la ciutat de Niksic, trencarem a mà esquerra per anar a buscar la carretera local P15 que voreja una part del llac que estem buscant, el Slansko Lake.

El llac de Slansko és un llac pintoresc, esquitxat per petites illes. És un gran lloc per detenir-se per fer una foto en el teu viatge. També hi ha un restaurant o dos amb vistes, si ho desitges. No és necessari que hi romanguem gaire temps, però val la pena donar-li un cop d’ull i fer una foto amb seguretat.

Continuarem la nostra road-trip cap al nord, amb la intenció d’arribar en uns 50 minuts pujant per la carretera E762, fins a un dels primers miradors que farem del llac Piva (Piva Lake). Estem pujant de cota, entrant en la part muntanyosa més increïble del país. Aquest primer punt de vista està a aproximadament 1h 15 minuts del Monestir d’Ostrog.

Prenent un trencall a mà dreta i fent els últims 8 kilòmetres, arribem fins a un dels primers miradors anomenat “Etno Selo Izlazak”, el qual és una introducció perfecta en aquesta part del país. Hi ha un Hotel-Restaurant i pots gaudir d’un deliciós àpat tradicional amb vista a un dels increïbles congostos de Montenegro, el congost del Llac Piva.

Vistes des de Etno Selo Izlazak

Continuarem amunt per la carretera E762 i no ens aturarem fins a les immediacions de la ciutat de Pluzine, uns 16,5km més al nord. Creuarem el pont del llac Piva des del sud, i pujarem per la vessant d’una altra muntanya mirant cap a la impressionant vista del llac Piva i el pont que acabem de creuar.

Vistes del Piva Lake un cop creuat el pont

Visitar l’àrea de Piva és una de les coses més pintoresques per fer a Montenegro, amb un gran llac i riu de color blau-gel que s’assenta entre grans muntanyes de color verd. El terreny és tant muntanyós que tindràs que mirar constantment en totes les direccions possibles per obtenir vistes més increïbles. Pluzine és el petit poble per el que passaràs quan creuis entre les diferents parts del llac Piva.

També t’aconsellem continuar pujant la carretera E762 fins la presa de Mratinje, una gran presa en l’extrem oposat del llac Piva (es troba a uns 14,5 kilòmetres del pont). Les vistes d’aquí a la presa també valen molt la pena.

Mratinje Dam

Un cop arribats a la presa i fetes les corresponents fotografies del llac i del congost, farem mitja volta i ens en tornarem enrere desfent el camí fins al pont del llac Piva, que és on es troba el nostre trencall i carretera per continuar fins al Parc Nacional de Durmitor. Des del llac Piva, continuarem per la mateixa carretera petita P14 que eventualment ens portarà a través del Parc Nacional Durmitor fins a la ciutat de Zabljak, on passarem les properes 3 nits.

Aquesta petita i estreta carretera P14 s’enfila com una mala cosa en el seu inici, transformant-se en un gran mirador del congost del llac Piva, com es poden observar en les fotografies:

Aquesta carretera panoràmica P14 és una part de la carretera panoràmica circular anomenada Durmitor Ring, i que fa una volta panoràmica i paisatgística per el Parc Nacional de Durmitor. En aquest tram que ens porta fins a Zabljak passarem per molts llocs increïbles on ens podrem aturar per recrear-nos-hi o senzillament els contemplarem des de la finestra del cotxe, pensant que en un dels posteriors dies ja els explorarem més a fons perquè tindrem més temps. En el dia d’avui podem estar marcats una mica pels horaris ja que hem fet un gran desplaçament des de Podgorica a les terres del nord.

Carretera panoràmica P14

En total, recorrerem uns 47 kilòmetres de la carretera P14 que ens portaran, com hem dit, a Zabljak. Zabljak és el principal punt d’entrada a la part més popular i més fàcil de visitar del Parc Nacional de Durmitor.

En el poble, hi ha un total d’uns 2000 habitants. Hi ha botigues de comestibles, bars, restaurants, supermercats, gasolineres, i una gran oferta d’allotjaments, per lo què serà un gran emplaçament per a passar-nos-hi les tres properes nits i així poder explorar detingudament una de les millors zones de Montenegro.

Des d’aquí es pot accedir a una de les parts principals del Parc Nacional Durmitor, que conta amb llacs i camins recolzats per grans muntanyes.

Zabljak
Hem escollit dos allotjaments de la plataforma “booking”, els quals compleixen les prestacions que hem indicat en anteriors apartats en quan a disposició de cuina, aparcament privat, condicions de cancel·lació gratuïta i distància menor a 1km des del centre de la ciutat:
1) Žabljak Accommodation. Adreça: Žrtava fašizma 43. ZABLJAK. Preu: 37,34€/nit (total de 112€)
2) Centar. Adreça: 10 Božidara Žugića 3. sprat. ZABLJAK. Preu: 38,34€/nit (total de 115€)

Així doncs, un cop arribats en aquesta mena de camp base, explorarem durant dos dies sencers el Parc Nacional de Durmitor, un dels grans “highlights” del nostre viatge, i un dels motius per haver escollit Montenegro com a destí del nostre viatge.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 211km en un temps de 4h 58min):

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m53!1m12!1m3!1d124249.47417659342!2d18.90440911560909!3d43.192488292149214!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m38!3e0!4m5!1s0x134de8079606867d%3A0x6bf78a76ea588ae9!2zUG9kZ29yaWNhINCf0L7QtNCz0L7RgNC40YbQsA!3m2!1d42.4304196!2d19.2593642!4m4!1s0x134da50963074293%3A0x4156e874a9b68eda!3m2!1d42.6754913!2d19.0277022!4m4!1s0x134dab2250423095%3A0xe6168030b3fca59f!3m2!1d42.7542969!2d18.854241899999998!4m4!1s0x134d1ef2e2090a93%3A0x314b42ada7b68057!3m2!1d43.0656642!2d18.8638689!4m4!1s0x134d27d81736a9cf%3A0x14bed150e0003b98!3m2!1d43.2734072!2d18.8421389!4m4!1s0x134d21721c25e3cd%3A0x6a283bfa9d02bf30!3m2!1d43.1740649!2d18.858083!4m5!1s0x134d3933f3d5704f%3A0xb01f40bfcbb85495!2zTXVuaWNpcGkgZGUgxb1hYmxqYWsg0JbQsNCx0ZnQsNC6!3m2!1d43.155515199999996!2d19.122601799999998!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1650551639767!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *