I finalment havia arribat el dia de trasllat cap a un altre departament. Marxàvem de Finistère per arribar a Morbihan. Marxàvem de Locronan per arribar al bonic poble d’Auray. I durant el viatge de trasllat faríem una aturada a un dels llocs més turístics de Bretanya, la “village de Poul-Fetan”, un museu a l’aire lliure de la forma de vida ancestral d’un poble bretó.
Sortíem de Locronan i anàvem a buscar la carretera nacional N165 a prop de Quimper. Llavors era qüestió de tirar avall, cap al sud-est, entraríem al departament de Morbihan i a l’alçada de Lorient trencaríem cap a l’interior per anar a buscar el poble de Poul-Fetan. Trenquem per la N24, i a Languidic tornem a trencar cap a l’interior per mitjà de la carretera local D102, la D23, i la D327 que ens portarà a l’últim trencall a mà esquerre cap a la vil.la. En total hem fet uns 114 kilòmetres i hem estat 1h 20min en fer-los. A Poul-Fetan, els terrissers, taverners i forners encara estan en actiu. Poul-Fetan, ubicat a la regió de Morbihan, és un poble bretó com els d’abans. Viu entre la naturalesa i la tradició, junt a la vall ombrívola del riu Blavet.
Vine a descobrir els diferents “barris” d’aquest llogaret de cases amb teulada de “bàlag”, els diferents edificis de la granja, els cultius (blat, cànem, mill, fajol,…) o els animals de races protegides (la vaca de peülla negra, el xai de les landes de Bretanya,…). Durant les 4 o 5 hores que dura la visita reviuràs les feines diàries del mon rural en el segle passat: filat de la llana, descobriment de l’alimentació, rentadores, munyit de les vaques, treballs agrícoles amb el cavall,…
Totes les tardes, s’ofereix un programa d’activitats. I si tens gana entra en la taverna Tavarn Poul-Fetan i assaboreix la cuina de la terra en un càlid ambient. A més, de març a desembre es converteix en un cafè-llibreria, en sala d’exposicions o de concerts. Prova el pa d’abans cuit en forn de llenya i descobreix el taller del terrissaire. En 2011 es va inaugurar un nou espai de jocs, l’exposició temporal de vestits “pageses de festa, de noces i de comunió a Bretanya” i la possibilitat de visitar el poble amb audioguia. És com el vam visitar nosaltres, amb l’audioguia, excepte quan hi havia activitats del programa, que miràvem d’entendre com fos les explicacions en francès de les actrius o actors corresponents.
La visita a la vil·la de Poul-Fetan va valdre molt la pena, no només per veure com vivien abans els bretons sinó per veure un poble antic autèntic, ja que Poul-fetan és la recreació d’un poble que ja existia. Després de dinar al poble, vam anar marxant cap a Auray, que només es trobava a 46,60km (uns 43 minuts de cotxe). Vam agafar varies carreteres locals fins a trobar la nacional N165 que ens portaria a les immediacions d’Auray. Aniríem primer a l’allotjament i un cop assentats i allotjats, aniríem a descobrir el poble d’Auray, a fer-hi una de les nostres passejades per el seu casc històric medieval. Al passar per el pont de la via ràpida entre Vannes i Lorient, un petit i pintoresc port crida l’atenció. El Port de Saint-Goustan es troba amagat en el fons d’una ria i, després de molts segles, encara avui, conserva els seus carrers empedrats, el seu pont de pedra, les seves cases d’entramat de fusta i els seus actius molls. Auray és un poble històric que compta amb un centre de peregrinació en Bretanya.
Més val que oblidis els tacons si vols recórrer Saint-Goustan. Per baixar al port, dirigeix-te a les rampes d’accés al riu Loch construïdes sobre les ruïnes d’una fortalesa. Des de les terrasses assolellades, podràs entretenir-te mirant els molls. Llavors, després de creuar el pont de quatre arcs de pedra del segle XIII, arribaràs a la riba més pintoresca. La Plaça Saint-Sauveur amb els seus empedrats bombats es troba rodejada de cases senyorials amb entramat de fusta i voladissos. Els carrerons empinats i amb graons s’obren pas al barri, flanquejats de cases amb façanes d’entramat. Les construccions dels segles XV i XVI llueixen un aspecte respectable. Però aquest s’esvaeix al caure la nit, quan les terrasses dels cafès s’animen.
Auray-Saint-Goustan, Ciutat d’Art i Història, se sent orgullosa dels seus dos barris antics. La part alta de la ciutat es congrega entorn a l’església Saint-Gildas, i la ciutat baixa voreja el riu Loch.
El port, gràcies a la seva posició estratègica, es va enriquir durant l’Edat Mitjana cobrant-los-hi als vaixells en dret a pas. En els segles XVI i XVII, el tràfic de vi i de cereals el va convertir en el tercer port bretó. En les seves lloses de granit, va quedar gravat un esdeveniment memorable: en 1776, Benjamin Franklin es va acostar en aquest port per a tenir una audiència amb Lluís XVI.
Les visites imprescindibles d’Auray son:
- Els molls, els carrers i cases del port de Saint-Goustan, dels segles XVI i XVII
- L’església de Saint-Sauveur (segles XV i XIX)
- L’Ajuntament del segle XVIII, la plaça de la República amb les seves cases dels segles XVI al XIX
- L’antiga presó del segle XVIII
- El mausoleu de Georges Cadoual del segle XIX
- L’església de Saint-Gildas (segle XVII) i el Crist jacent del segle XVI, la capella de l’Esperit Sant (segle XIII al XIV).
El Port de Saint-Goustan i el seu barri ens van semblar encantadors, i allí ens hi vam quedar per sopar. Altres dies hi aniríem a donar un volt o també a menjar alguna cosa.
Adjuntem la documentació gràfica que disposàvem per fer aquesta visita a Auray:
Us deixem les principals fites del dia marcades en un plànol de google maps on s’observen cadascun dels atractius visitats i el total de kilòmetres recorreguts amb el temps invertit a la carretera (166,00km amb 2h 15min) . |