Categories
LONDRES

1. VOL D’ANADA + TOWER OF LONDON + TOWER BRIDGE + HMS BELFAST + LONDON BRIDGE EXPERIENCE + BOROUGH MARKET + THE SHARD

El nostre primer dia del viatge serà el dia que agafem també el vol d’anada, que segons les estimacions realitzades, ens deixarà força d’hora al matí per tal que poguem omplir la resta del dia amb les corresponents atraccions.
La intenció que tenim per aquest primer dia, és desplaçar-nos fins a una zona de la capital i no moure’ns gaire de la mateixa, visitant o podent visitar algunes de les atraccions més icòniques de la ciutat. La primera atracció que ens trobarem serà la Torre de Londres, la fortalesa més gran d’Anglaterra. Després de la visita a la mateixa seguirem la ruta fins al Tower Bridge, el pont icònic sobre el Tàmesis, i seguirem fins al museu-vaixell de la Segona Guerra Mundial HMS Belfast. En funció de l’horari i de les ganes podem seguir amb la visita al London Bridge Experience (ideal per anar-hi amb nens). Recorrerem el Borough Market, un dels millors mercats de Londres (i el més antic), per acabar amb les atraccions del dia pujant a The Shard i gaudint de les vistes d’aquest gratacels de vidre de 87 plantes inaugurat el 2013. Creiem que és un dia força extens i compacte, però ens l’agafarem amb molta il·lusió per ser el primer de les nostres vacances.
Índex
1. Vol d’anada
2. Tower of London
3. Tower Bridge
4. HMS Belfast
5. London Bridge Experience
6. Borough Market
7. The Shard

1. Vol d’anada

Aquest serà el nostre primer dia a Londres, el mateix dia que agafarem l’avió de Vueling a l’Aeroport del Prat a les 7:00h del matí i que ens durà en un xic més de 2 hores a l’Aeroport Internacional de Gatwick, arribant sobre les 8:30h (hora local). Considerem que tenim tot el dia per endavant, i l’aprofitarem força com veureu.

Un cop arribats a Gatwick anirem a buscar el nostre tren que ens portarà al Centre de Londres. Per anar en tren de Gatwick a Londres pots optar per 3 línies de tren (totes arriben fins a l’estació de Victòria): Gatwick Express, Southern Trains i Thameslink. L’estació de trens es troba en la terminal sud i és fàcilment accessible des de la terminal nord amb un monorrail gratuït que fa la connexió entre ambdues terminals en apenes un parell de minuts. Tot això ho tenim ben especificat en anteriors apartats de l’article.

El nostre hotel s’anomena YHA London Central Hostel, i està ubicat al West End. Per arribar-hi des de Gatwick només caldrà que agafem un dels tres trens que hem dit fins a la parada de “Farringdon” (el barri que està al nord-oest de la City de Londres), i d’allí agafar qualsevol de les línies de metro que hi passen fins aturar-nos a la parada de “Great Portland Street” (línies “Circle” –groga-, “Hammersmith & City” –rosa-, i “Metropolitan” –violeta-). De Farringdon a Great Portland Street hi ha únicament 3 parades. El total del trajecte entre el tren i el metro fins arribar a l’allotjament ens ocuparà aproximadament un total de 1 hora de temps.

Metro de Farringdon a Great Portland Street

2. Tower of London

Un cop hem pres possessió del nostre allotjament, ens dirigirem a la nostra primera atracció: la Torre de Londres, un dels imprescindibles del nostre viatge de 11 dies. Per arribar-hi agafarem el metro, i existeixen dues opcions:

  • Anar fins la parada “Oxford Circus” ubicada a menys de 10 minuts a peu, i agafar la línia marró “Bakerloo” que ens durà fins la parada “Embankment” on farem transbord. Podem agafar la línia verda (District Line) o la línia groga (Circle) i ens duran a la parada “Tower Hill”, al costat de la Torre de Londres. Opció amb una durada d’uns 30 minuts.
  • Anar fins la parada “Goodge Street” ubicada a uns 10 minuts a peu, i agafar la línia negra “Northern” que ens durà fins la parada “Embankment” on farem transbord. D’aquí al final és igual que l’anterior opció. Podem agafar la línia verda (District Line) o la línia groga (Circle) i ens duran a la parada “Tower Hill”, al costat de la Torre de Londres. Opció amb una durada d’uns 30 minuts.

La Torre de Londres és un castell històric que forma part del Patrimoni de la Humanitat i que està localitzat en la ribera nord del riu Tàmesis a Londres, i és un dels llocs més visitats del Regne Unit. Els seus murs conten amb més de 1000 anys d’història, ja que fou fundada en l’any 1.066 com part de la conquesta normanda d’Anglaterra. La Torre de Londres és un complexe de varis edificis localitzats dins de dos murs defensius, i que es fou ampliant en diferents fases. Ha estat una peça clau en la història d’Anglaterra, i ha servit com a armeria, tresoreria, casa de feres, presó, Reial casa de la Moneda, casa de les joies de la corona del Regne Unit i allotjament Reial.

Fou coneguda com la Torre del Terror durant anys, ja que els seus presoners moltes vegades estaven destinats a ésser executats. En total, foren executades 119 persones, 7 de les quals foren executades dins de la mateixa torre, mentres que la resta foren executades a dalt del turó veí conegut com Tower Hill.

Durada de la visita a la Torre de Londres

Recomanem dedicar-li aproximadament mig dia per visitar totes les zones de la Torre de Londres. Cada 30 minuts surt un tour que dura 60 minuts, i després d’aquest tour podeu visitar tot allò que no ha cobert el tour.

Si no us uniu al tour, veureu que al poc d’entrar us trobareu amb unes escales a la dreta que pugen al Medieval Palace. Des d’aquí accedireu al passeig per el mur, entrant a diferents torres en la muralla que rodeja la Torre de Londres. Passejant per el mur obtindreu unes vistes espectaculars de Londres i en particular, del pont de la Torre de Londres. Aconsellem continuar amb aquest recorregut fins al final, on arribarem a unes escales que baixen al costat de la capella Reial de Sant Pere i Víncula. Des d’aquí podrem passejar per veure la resta de zones, entrar per veure les joies de la corona, el fusiliers museum, i la Torre Blanca.

Horaris i preus per visitar la Torre de Londres

A l’estiu està oberta de dimarts a dissabte de 9:00-17:30h i diumenge i dilluns de 10:00-17:30h. Serà la nostra primera atracció que visitarem, per tant, aquí validarem la nostra London Pass.

Els preus per visitar la Torre son de £29,90 els adults, £14,90 els nens (5 a 15 anys), i els menors de 5 anys gratis. Recomanem sens dubte comprar l’entrada amb antelació online, ja que així et pots estalviar les cues i pots trobar entrades per uns 8 euros més barats que a les guixetes.

Com hem dit abans, no oblidis que si tens una tarja London Pass, pots entrar a la Torre de Londres de forma gratuïta. En el nostre cas aquí és on activarem la tarja ja que serà la nostra primera atracció que visitem a Londres.

Què veure en la Torre de Londres

Yeoman Warders Tours Gratuïts

Cada 30 minuts surt un tour gratuït ofert pels Yeoman Warders, també coneguts com beefeaters. Surt cada tour des de la mateixa entrada, i té una durada aproximada de 60 minuts. El tour és en anglès, i us explicarà algunes curiositats sobre la Torre de Londres. Després podreu explorar les zones de la Torre de Londres que el tour no ha cobert.

Tour a la Torre de Londres amb anglès

Torre Blanca

La Torre Blanca és l’edifici més antic i el que dóna el nom a la fortificació. Aquest edifici ha estat presó, armeria i residència reial. Aquí podràs gaudir d’una exposició d’armadures impressionant, i segurament és el que més els hi agrada en els nens.

Torre Blanca
Dins la Torre Blanca

Torre Sagnant

Torre que va obtenir el seu nom després de la desaparició de dos prínceps que estaven en ella, possiblement assassinats per el seu tiet, el duc de Gloucester, per ascendir llocs al tron.

Més torres

Wakefield, Sant Tomàs, Martin, Lanthorn, Beauchamp, entre altres.

Joies de la corona

La col·lecció de les joies de la corona és una de les raons per la que molta gent visita la Torre de Londres. Es tracta d’una col·lecció de joies, espases i ceptres que tenen un valor històric incalculable.

Capella reial de Sant Pere i Víncula

En aquesta capella és on es troben les restes dels presoners més famosos que foren executats en la Torre de Londres.

Palau Medieval

El Palau Medieval ens explica i recrea com vivien els reis a l’època medieval.

Palau Medieval

Wall Walk

Camina per un dels murs de la Torre de Londres, i gaudeix de les fantàstiques vistes sobre la capital britànica i en especial sobre el meravellós Pont de la Torre de Londres.

Wall Walk
Wall Walk

Corbs de la Torre de Londres

I com no, no oblidis buscar als famosos corbs de la Torre. Des del segle XVIII aquestes aus han estat alimentades amb tot tipus de menjars per assegurar-se de que estarien contentes i que no volguéssin abandonar els jardins de la Torre… i és que, resulta, que l’imperi britànic depèn de la presència d’aquests corbs…

La llegenda explica que si algun dia els corbs de la Torre de Londres deixen la Torre, la Torre caurà… i amb ella l’imperi del Regne Unit. Segons la llegenda han d’haver-hi almenys 6 corbs passejant-se per la Torre de Londres, i per això actualment resideixen a la Torre de Londres 7 corbs (1 més per si a cas). La presència d’aquests corbs asseguren la protecció de la Torre, i per tant, del Regne. Fou el Rei Carles II el que va decidir per primera vegada que els corbs tindrien que ser protegits dins de la Torre, perquè estigués la Torre fora de perill, i és que des de llavors que els corbs son mantinguts i alimentats.

Avui en dia es realitzen programes de reproducció en captivitat i els corbs tenen una rutina d’alimentació diària. Cada corb té un nom i estan anellats amb anelles de diferents colors per poder identificar-los fàcilment, i algun ha viscut fins als 44 anys. Les plomes de vol d’una de les seves ales estan tallades, perquè puguin volar lliurement però sense poder volar llargues distàncies i sempre es queden dins de les instal·lacions de la Torre.

Cerimònia de les Claus

La cerimònia de les claus de la Torre de Londres és una de les cerimònies històriques més antigues que se segueixen celebrant, i es pot assistir gratuïtament. La Cerimònia de les Claus de la Torre de Londres és una de les cerimònies més antigues i acolorides que se segueixen celebrant. Té lloc cada nit a les 21:53 hores, i es realitza des de fa uns 700 anys. Amb aquesta cerimònia es tanca cada nit puntualment la Torre de Londres, on els protagonistes son un llum d’oli, les famoses claus i aquestes frases:

“Halt! Who comes there?” (Atureu-vos! Qui camina aquí?)
“The Keys” (Les Claus)
“Whose keys?” (Les claus de qui?)
“Queen Elizabeth’s keys” (Les claus de la Reina Elizabeth)
“Pass then, all’s well” (Passi aleshores, tot està bé)

A part del nom del monarca, aquest és l’intercanvi de paraules excate que s’ha pronunciat durant segles durant la cerimònia de les claus, i que forma part del tradicional procés per tancar cada nit la Torre de Londres. La Cerimònia de les Claus de la Torre de Londres és una de les representacions més antigues i acolorides d’aquest tipus, i encara que la Reina ja no resideix en la Torre, la cerimònia segueix tenint-hi lloc, ja que les Joies de la Corona i molts altres objectes invaluables romanen allí.

Les mesures de seguretat que protegeixen les joies de la corona òbviament han evolucionat moltíssim en aquests 700 anys, però encara així avui en dia un membre de la guàrdia passa la nit en la garita localitzada al costat de la porta que es tanca puntualment cada nit.

Durant aquests 700 anys la cerimònia de les claus de la Torre de Londres només s’ha retrassat un dia, i fou precisament durant un bombardeig en la Segona Guerra Mundial. En la Torre de Londres està la carta que l’oficial de la guàrdia va enviar al Rei Jordi VI per demanar perdó per el retràs de la cerimònia, així com la resposta del Rei en la que confirma que l’oficial no hauria d’ésser castigat ja que la causa del retràs fou una acció de l’enemic.

Per assistir a la Cerimònia de les Claus de la Torre de Londres

Assistir a la Cerimònia de les Claus de la Torre de Londres és gratuït, i dura una mitja hora. Cada nit a les 21:30 hores es permet l’entrada a un grup d’aproximadament unes 30 persones. Aquest grup de persones és escoltat a l’interior de la Torre de Londres. La història de la cerimònia s’explica en detall mentres tothom es col·loca al costat de la famosa “Traitor’s Gate” (porta dels traïdors) per on els presoners, entre ells Anna Bolena, entraven a la Torre. El públic ha de guardar silenci fins que la cerimònia finalitza, i gravar o fer fotos de la cerimònia està totalment prohibit.

Al finalitzar la cerimònia un soldat toca “The Last Post” amb una corneta, una composició que se sol tocar en actes solemnes i en funerals militars. “The Last Post” es tocava durant la guerra per indicar que la batalla havia acabat aquell dia.

L’entrada normal per visitar la Torre de Londres no inclou veure la cerimònia de les claus. Fins fa relativament poc era necessari enviar una carta per demanar poder assistir a la cerimònia de les claus, en la que havies d’incloure una llista de dates. Avui en dia és possible reservar online (Official Site | Historic Royal Palaces (hrp.org.uk)), però és tant popular que s’ha de fer amb moltíssima antelació, a vegades fins a un any abans.

Mapa de la Torre de Londres

Aquí pots veure el mapa oficial per visitar la Torre de Londres: Tower of London Visitor Map (hrp.org.uk)

Visitar la Torre de Londres amb nens

Si aneu amb nens molt petits la veritat és que la Torre de Londres pot resultar un xic avorrida per ells, ja que no hi ha moltes activitats interactives. Però, si son un xic més grans els hi encantarà la Torre Blanca. Es pot passejar dins de la Torre de Londres amb cotxets, i hi ha llocs per deixar-lo abans de pujar al Wall Walk.

Menjar prop de la Torre de Londres

Si aneu a visitar la Torre de Londres, et recomanaríem provar el restaurant que està dins de la mateixa Torre, anomenat “New Armeries Restaurant”. Es tracta d’un restaurant d’autoservei amb menú britànic. És possible provar coses típiques com “sausage and mash”, o “fish and chips”.

Si vols sortir de la Torre, et recomanem passejar fins la zona de St. Katharine’s Dock on hi ha nombrosos restaurants, i si vols menjar en un restaurant típic anglès, recomanem el “Dickens Inn”.

St. Katharine’s Dock

Es tracta d’un racó amagat i amb encant, a 2 minuts de la Torre de Londres i del Tower Bridge. Té un port esportiu remodelat i dissenyat per Thomas Telford, amb botigues, cafeteries i restaurants.

St. Katharine’s Dock

Amagat darrera de Tower Bridge i de Tower of London, es troba St. Katharine’s Dock, un lloc que no sol mencionar-se en les guies, i que molta gent no arriba a conèixer… I és una llàstima, perquè la gent sol passar pràcticament pel costat sense donar-se conte de que podrien visitar aquest lloc.

Es tracta d’un moll del riu Tàmesis utilitzat com a moll de càrrega i descàrrega per la importació i exportació de productes que data de l’any 1827. Quan es va deixar d’utilitzar per aquest propòsit, es va convertir en un lloc amb vivendes i comerços, i digne de visitar si estàs per la zona. És perfecte per anar a prendre algo, ja que hi ha nombrosos restaurants i cafeteries, però com hem dit anteriorment, t’aconsellem anar a menjar al “Dickens Inn”, un pub/restaurant que en el segle XVIII era una fàbrica de cervesa.

A més, aquí està situat el restaurant Medieval Banquet que organitza sopars amb espectacle, recreant un banquet medieval. Ideal per anar-hi amb nens, o simplement voleu viure una experiència diferent, i si teniu la targeta London Pass podeu obtenir un 15% de descompte.

St. Katharine’s Dock

La següent parada és el Pont de la Torre (Tower Bridge) que el pots visitar per dins amb la London Pass o simplement fer-te algunes fotos des de la sortida de la Torre de Londres. La vista des d’aquí és preciosa.

3. Tower Bridge

Tower Bridge

El famós pont de la Torre de Londres (Tower Bridge) és el pont més famós de la ciutat, i sens dubte, un dels símbols de Londres. Es tracta d’un pont llevadís d’estil victorià, localitzat al costat de la Torre de Londres. El pont de la Torre de Londres és un dels llocs més fotografiats de Londres, i no només podràs gaudir veient-lo des de les ribes del riu Tàmesis, sinó que pots creuar-lo a peu i inclús visitar la seva exposició interior que està oberta al públic: el Tower Bridge Exhibition.

El Pont de la Torre de Londres fou inaugurat el 30 de Juny de 1894 per el Rei Eduard VII (quan encara era Príncep de Gales) i avui en dia es considera un dels ponts més famosos del món. Des de 1894 fins a 1976 el sistema d’elevació del pont consistia en una màquina de vapor, que fou substituïda per un sistema elèctric.

Les plataformes del pont per les que passen milions de persones i vehicles, s’aixequen al voltant a les 1000 vegades a l’any per deixar passar vaixells i fins i tot ànecs de goma enormes en algunes ocasions.

Localització

El pont de la Torre de Londres està al costat de la Torre de Londres. L’entrada per entrar a l’exposició del Pont de la Torre de Londres està localitzada en la base de la Torre Nord del pont. Tindràs que pujar unes escales per arribar al pont, i començar a creuar-lo, on de seguida veuràs l’entrada. Direcció: Tower Bridge Exhibition, Tower Bridge Road, London, SE1 2UP.

Què veure en el Pont de la Torre de Londres

La visita a l’exposició del Pont de la Torre de Londres –Tower Bridge Exhibition- consisteix en una exposició sobre l’evolució del sistema d’elevació del pont, a més de la importància d’aquest pont en la història de la ciutat. Crida l’atenció la passarel·la de cristall localitzada entre ambdues torres.

Torre Nord

El recorregut a l’hora de visitar l’exposició del pont de la Torre de Londres comença en la Torre Nord. Aquí descobriràs la història i la importància del pont de la Torre de Londres en la ciutat britànica.

Passarel·la de Vidre del Pont de la Torre de Londres

A continuació passaràs per les famoses passarel·les de cristall, on obtindràs unes vistes impressionants del pont i de la ciutat de Londres. Aquí hi ha una exposició de fotos dels ponts més emblemàtics del món entre els que, per suposat, s’inclou el Tower Bridge.

Aquesta passarel·la fou inaugurada en el 2014, i permet a milers de visitants gaudir cada dia d’unes vistes úniques d’un dels punts més emblemàtics de Londres. La passarel·la es troba a 42 metres d’alçada i té 11 metres de longitud. Des d’aquí es poden fer unes fotos increïbles! Fins i tot s’hi poden celebrar casaments i banquets en lo més alt del pont!

Passarel·la de Vidre

Torre Sud

A l’arribar a la Torre Sud, veuràs un vídeo de l’artista Stephen Biesty. Baixaràs podent veure els edificis icònics localitzats al llarg del Tàmesis convertits en obres d’art amb llums LED.

Victorian Engine Rooms

La visita acaba en les Victorian Engine Rooms. Aquí podràs veure com funcionava el sistema d’elevació del pont, per mitjà d’una màquina de vapor, des de la seva construcció fins a l’any 1976 i la seva posterior substitució per un sistema elèctric.

Horaris i preus per visitar l’Exposició del Pont de la Torre de Londres

En els mesos d’estiu, de 9:30 a 17:00h (última entrada). Els preus son de £11,40 pels adults i £5,70 nens de 5 a 15 anys. Els nens menors de 5 anys entren gratuïtament. És possible comprar les entrades online amb antelació o en la taquilla.

El passi turístic London Pass inclou l’entrada gratis al Pont de la Torre de Londres. També és possible estalviar a l’hora de comprar entrades si compres entrades combinades per diferents atraccions. Nosaltres, però, amb el London Pass ja anem ben servits.

I visitat el Tower Bridge, arribarem a la riba sud del Tàmesis, on des d’aquí et dirigiràs cap a la zona del London Bridge, a través del passeig per vianants “The Queens Walk”. Passejarem uns 3 o 4 minuts i de seguida arribarem a la nostra següent atracció, el vaixell HMS Belfast.

4. HMS Belfast

HMS Belfast

El HMS Belfast ens el trobarem ancorat en el Tàmesis al costat del famós Tower Bridge de Londres, l’únic vaixell supervivent de la II Guerra Mundial, convertit en un vaixell-museu fascinant que recomanem visitar.

HMS Belfast forma part avui en dia de l’Imperial War Museum, i en l’interior d’aquest vaixell insígnia de l’Armada Naval Britànica podem recórrer cada un dels seus racons descobrint tots els aspectes de la vida naval. Va tenir un important paper en diferents operacions durant la II Guerra Mundial, però destacant tal vegada l’operació de Normandia, una de les operacions que va ajudar a posar fi a la II Guerra Mundial, i sent important també en la guerra de Corea.

Després va romandre al servei de la marina de Gran Bretanya, fins que en el 1971 les autoritats britàniques varen decidir protegir-lo per evitar el seu especejament i llavors es va obrir al públic com a museu flotant.

HMS Belfast: Què veure

Visitar l’HMS Belfast és algo que recomanem sense dubte, durant la teva visita pots explorar les 9 cobertes del vaixell descobrint tots els seus racons i secrets d’aquest meravellós vaixell. Un cop entrem et recomano que agafis una audioguia gratuïta, que està disponible en diferents idiomes i la veritat és que val la pena, ja que aprens moltes coses que segurament ni t’havies plantejat abans d’estar a bord d’aquest vaixell. Crida l’atenció baixar les estretes escales i endinsar-se en la immensa sala de màquines i entrar en la sala de calderes, i després passejar-nos pels estrets passadissos visitant les diferents sales que utilitzava la tripulació durant llargues missions, incloent les cuines, l’infermeria, el quiròfan, la sala del dentista, els camarots… la veritat és que és molt fàcil imaginar i sentir com era el modus de vida de la tripulació. A més, podem pujar a la sala de comandaments i asseure’ns en la cadira del capità i imaginar totes les decisions que es varen prendre allí mateix i que varen servir per escriure una pàgina molt important de la història bèlica d’Anglaterra.

HMS Belfast

Entrades i horaris del HMS Belfast

El HMS està obert de 10 a.m. a 6 p.m. tots els dies dels mesos d’estiu. El cost de l’entrada és de £23,60 pels adults i £11,80 pels nens de 5 a 15 anys. Els menors de 5 anys entren gratuïtament. En aquest moment la London Pass no inclou aquesta atracció.

HMS Belfast
HMS Belfast

5. London Bridge Experience

Sortint del vaixell continuarem el passeig per la riba sud del Tàmesis, per la The Queens Walk, on de seguida ens durà a les Hay’s Galleria, un centre comercial sofisticat ubicat dins un antic magatzem, amb boutiques, restaurants i serveis.

Hay’s Galleria

Sortint de la Hay’s Galleria anirem a trobar-nos, a uns 200 metres aproximadament (nº2-4 de Tooley Street), una altra de les atraccions que sota el nostre punt de vista valen la pena visitar a Londres amb nens. Es tracta de la “London Bridge Experience & London Tombs”. Aquesta atracció sí està inclosa en la tarja London Pass.

Segurament és l’experiència sota terra més terrorífica de la capital britànica, que atreu a milers de persones, i en dates com Halloween fan que aquest passatge del terror sigui encara més terrorífic.

L’experiència és un recorregut per les tombes soterrànies del Pont de Londres, on descobrirem les inquietants històries del tenebrós passat de la ciutat en la London Bridge Experience.

The London Bridge Experience & The London Tombs

Com hem dit, es tracta de l’atracció més terrorífica de Londres, on coneixeràs la espantosa i sanguinària història de la Gran Bretanya. Gaudiràs d’una experiència interactiva amb actors reals i animació.

És una atracció que està en dues parts, que inclou per una banda de l’Experiència del Pont de Londres (London Bridge Experience), i de l’altra banda de les Tombes de Londres (London Tombs).

A part de la gratuïtat de l’entrada, amb la London Pass rebràs un 20% de descompte en Creams Café, la geladeria i botiga de gofres d’estil americà de la London Bridge Experience. També gaudiràs d’un 20% de descompte en el bar Bermondsey Bierkeller (ubicat junt a l’atracció).

Els horaris per accedir a l’experiència son tots els dies de 12:00 a 18:00h, i els preus (pels que no vagin amb la London Pass) son de £26,95 pels adults i £24,95 pels estudiants, i £19,50 pels nens).

The London Bridge Experience & The London Tombs

6. Borough Market

A 300 metres de l’experiència “The London Bridge Experience & London Tombs”, ens trobarem el famós mercat de Borough Market, el qual recomanem la seva visita, ja que es tracta del mercat més antic de Londres.

Borough Market

El Borough Market de Londres és un dels nostres llocs preferits de la capital britànica, i és que encara que simplement sigui un mercat, el lloc en sí, l’ambient que hi ha, la qualitat i varietat dels productes que podem trobar sumat a la localització del mercat fan que aquest lloc sigui molt especial, i és per totes aquestes raons per les que ens agrada aquest lloc i per les que recomanem a tothom que visita Londres que es passi per aquí.

Què veure en el mercat Borough Market de Londres

Es tracta d’un mercat en el que podem trobar una gran varietat de productes frescos i de qualitat, freqüentat per cuiners i xefs d’alt rang com per exemple el xef britànic Jamie Oliver. Se sap que en aquesta zona hi ha hagut un mercat dedicat a la compra-venda de productes i de ramaderia des d’abans de l’any 1014, així que estem parlant d’un mercat que fou originat fa més de 1000 anys, fent per tant que es tracti del mercat més antic de Londres.

London Bridge sempre ha estat un dels punts més importants de Londres, i era la zona més accessible per a vendre aquest tipus de productes en el seu dia, on acudien grangers i comerciants a vendre els seus productes i ramats. Durant els seus més de 1000 anys d’existència el mercat ha canviat varies vegades de localització, i inclús fou prohibit en l’any 1754 per el tràfic que causava. L’edifici en el que avui en dia està situat fou dissenyat en l’any 1851, i fou reformat en el 2001.

Borough Market

A més dels posts amb productes d’alimentació que hi podem trobar, hi ha nombrosos posts de menjar per emportar o com diuen per aquí “street food”, varis restaurants i multitud de cafeteries i posts de plantes i flors. En el Borough Market es varen rodar escenes de la pel·lícula de Bridget Jones, i podem veure dins del mercat el famós pub “The Globe” que surt en la pel·lícula i la porta localitzada en la part lateral d’aquest pub que és la porta de la casa de Bridget en la pel·lícula.

Veient aquest mercat veureu una altra cara de Londres, igual d’imprescindible que d’altres.

Horaris, accés i racons secrets

El mercat està obert de dimecres a dissabte fins a les 17:00-18:00h de la tarda, i de diumenge a dimarts els restaurants de la zona estan oberts però els posts del mercat no, i no és el mateix. La parada de metro més propera al mercat de Borough a Londres és “London Bridge”, localitzada en la zona 1 de Londres.

Per els que us agrada descobrir racons secrets de Londres, he de dir que ens encanta el pub “The George Inn”, que té molta història i que passa desapercebut pels turistes a l’estar una mica amagat. Us recomano que hi aneu encara que sigui per veure únicament la seva façana. Altres dels racons secrets que podem descobrir caminant per la zona son “Cross Bones Graveyard” i “The Old Operating Theatre”.

The George Inn, al costat del Borough Market

I finalment arribem a l’última atracció d’aquest condensat dia. I quina última atracció. Ni més ni menys que The Shard, ubicada a només 5 minuts a peu del Borough Market.

7. The Shard

La visita al mirador The Shard és d’aquests dies que has de marcar en vermell en el calendari. Primer perquè va a ser una experiència emocionant que et farà tenir els pèls de punta quan posis un peu en l’edifici. Però també, perquè és una visita que necessita preparació prèvia.

Londres és una ciutat de miradors i gratacels, però el The Shard va néixer per marcar la diferència. I vaja si ho ha aconseguit. Des de la seva inauguració en l’any 2013 s’ha convertit en el gratacels més alt de la ciutat amb vistes 360 graus. Estic segur de que tenir Londres als teus peus serà dels millors moments del teu viatge.

En aquest article vull explicar-te com preparar la visita al The Shard perquè tot vagi sobre rodes. Suposo que ja t’imaginaràs que és un dels llocs que veure a Londres més populars, així que tindràs que decidir amb temps quan el visitaràs per aconseguir entrades dins de les millors hores. La nostra recomanació és visitar-lo entre la última hora de la tarda i si pot ser entre l’inici del capvespre, quan tot s’enfosqueix i s’encenen els llums.

The Shard: el gratacels més alt de Londres

L’edifici The Shard medeix 310 metres d’alt i conta amb 95 plantes, de les quals 72 son habitables. De la planta 2 a la 28 hi ha oficines, de la 31 a la 33 hi trobaràs restaurants, de la 34 a la 52 un luxós hotel, de la 53 a la 65 son vivendes, i de la 68 a la 72 és el mirador conegut com “The View from the Shard”. La resta de plantes cap amunt formen l’agulla de l’edifici.

Les plantes que t’interessen com a turista son les que formen el mirador des de la planta 68 fins a la 72. I, si volguéssis un sopar especial, els restaurants de les plantes 31 a la 33.

The Shard

Horari per a visitar The Shard

El mirador The Shard obre cada dia de 10 a 22h, encara que els caps de setmana tanca a les 20h. És possible que els horaris es vegin modificats per festes locals o per esdeveniments privats. De totes formes, a l’hora de comprar les entrades, els horaris estan actualitzats als esdeveniments particulars.

Quina és la millor hora per pujar al The View from the Shard?

Encara que el The Shard és un mirador de 360 graus, les vistes panoràmiques més boniques son les que tens cap a la Torre de Londres i el London Bridge. Per no tenir el sol enfront, t’aconsello que pugis al The Shard per la tarda, com ho teníem previst nosaltres. Les millors hores son les que van des de les 16h fins al capvespre.

Preu de les entrades al The Shard

Les entrades al The Shard costen £28 pels adults si les compres online. Pels poc previsors el preu és de £32 si les compres a taquilla. He de dir-te que és probable que s’esgotin amb dies d’antelació, així que no esperis a última hora per reservar l’hora que més et convingui. Et deixo aquí la web des d’on fer la reserva d’entrades amb cancel·lació gratuïta: Entradas para The View from The Shard, Londres (civitatis.com)

The Shard està inclosa en el London Pass?

Sí. Si tens el London Pass o el Go City London Explorer Pass, tens l’entrada inclosa en el teu passi. No obstant, tindràs que reservar dia i hora amb antelació posant el número del teu passi i t’emetran una entrada gratuïta.

Quant es tarda en visitar The Shard

La visita al The Shard és lliure, així que pots dedicar el temps que vulguis a recórrer les plantes del mirador. Calcula que de mitja pot portar-te entre 1 i 1,5 hores.

The Shard

Com son les vistes des del The Shard

Quan entres per l’entrada del mirador The View from the Shard, pujaràs a través de dos ascensors fins la planta 68. Els ascensors son ràpids i normalment no s’han de fer esperes per pujar, més bé al contrari, ens donaran pressa perquè no ens entretinguem pels passadissos. Un cop arribes a la planta 68, es puja per escales fins la planta 69. Les plantes que funcionen a modo de mirador son la 68, la 69 i la 72.

En la planta 69 les vistes son cobertes, a través de vidres. Aquesta planta és ideal per a l’hivern ja que et permeten passar una bona estona aliè a les inclemències del temps de Londres. També, tenen un petit bar on pots prendre’t una copa de xampany.

La planta 72 és la que més gaudireu, ja que quan hi anireu és a l’estiu i el mirador està a l’aire lliure, encara que també envidrat en tot el seu perímetre. Les vistes son 360 graus, amb el terra de gespa artificial perquè l’experiència sigui més relaxant.

Com et comentava abans, la zona que veuràs millor serà la de la Torre de Londres i la del Pont de la Torre. També, el barri de la City es veu perfectament. No obstant, no és lo suficientment alt com perquè es vegi bé el Parlament i el London Eye. Per veure les vistes d’aquesta zona del Tàmesis, el millor és que pugis al London Eye (això és lo què farem en pròxims dies).

L’experiència de pujar al gratacels The Shard us agradarà molt per lo fàcil i còmode que és pujar i per les vistes des de dalt al capdamunt. La veritat és que val la pena que li dediquis un forat en el teu planning de Londres perquè és un edifici que t’impactarà.

Vistes de la City des del The Shard
Vistes de la Torre de Londres i del Pont de la Torre des del The Shard

Consells pràctics per visitar The Shard

  • Encara que a Londres el temps sempre et pot sorprendre, no esperis a última hora per a comprar l’entrada al The Shard perquè et pots quedar sense opcions.
  • Llegiràs en el The Shard que, si la climatologia impedeix veure les vistes, et dónen una altra entrada gratis per un altre dia, encara que no ho hem provat ni sabem el criteri que utilitzen per a considerar que les “vistes son dolentes”.
  • Si vas amb cotxet de bebè, te’l guardaran al passar el control de seguretat estil aeroport. No pots pujar amb ell.
  • Tingues en compte que no pots passar líquids.
  • La planta 72 la tanquen si la climatologia és adversa perquè està a l’aire lliure. Un cop més, és impossible saber si la tancaran o no ja que tindran el seu propi criteri per prendre la decisió.
  • No pots pujar al The Shard amb maletes ni bosses voluminoses.

The Shard és el millor mirador de Londres?

The Shard és el mirador més conegut i visitat de Londres per la seva alçada. Personalment, junt al London Eye, és el que més ens agrada. La meva recomanació és que visitis els dos ja que les vistes son complementàries: lo que veus des d’un, no ho veus des de l’altre i viceversa. Almenys, un cop en la vida has de pujar al The Shard.

Hi han restaurants en el The Shard?

Sí. Entre les plantes 31 i 33 hi trobaràs els restaurants del The Shard: Aqua Shard, Hutong, Oblix i Ting. A més, hi ha un altre restaurant anomenat Gong en la planta 52. Personalment, no hem provat cap d’ells. Els preus son més cars que la mitja de Londres, però el lloc també és privilegiat.

Com veus val la pena que dediquis un moment a preparar la teva visita al The Shard i pensis quin dia i a quina hora el visitaràs per comprar l’entrada online amb descompte. Un cop allí, gaudeix de les vistes panoràmiques de Londres a través dels seus diferents pisos. Segur que serà una de les experiències més boniques del teu viatge a Londres.

Visitat el The Shard i meravellats de les seves vistes, serà hora de tornar al nostre allotjament. La forma més eficaç i ràpida és agafant el metro anant a l’estació propera “London Bridge” i agafar la línia negra “Northern” que ens durà fins a la parada “Moorgate”, on farem transbord i podrem agafar qualsevol dels dos metros que hi passen, la línia groga (Circle) o la línia rosa (Hammersmith & City) que ens duran a la parada “Great Portland Street” d’on amb uns 10 minuts a peu arribarem en el nostre allotjament.

Adjuntem un mapa de google maps amb la incorporació de les atraccions i monuments visitats i el recorregut peatonal que hem fet en el dia d’avui:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *