El nostre primer dia del viatge serà el dia que agafem també el vol d’anada, que segons les estimacions realitzades, ens deixarà força d’hora al matí per tal que poguem omplir la resta del dia amb les corresponents atraccions i monuments. La intenció que tenim per aquest dia és visitar el centre històric de Pistoia, el qual és força bonic i ens representarà un petit tast de tot el què vindrà en els dies posteriors. Finalment, acabarem la nostra jornada a la ciutat de Lucca, havent o no havent visitat ja algunes atraccions de la mateixa. |
Índex 1. Vol Barcelona – Florència 2. Pistoia 3. Lucca |
1. Vol Barcelona – Florència
Com hem vist en anteriors apartats de l’article, un cop solucionat el tema del vol, ja ens hi podem posar perquè aquí comença el nostre viatge per la Toscana, un recorregut circular de dues setmanes que finalitzarà a la capital Florència.
Un cop arribem a l’aeroport de Florència (FLR), anirem a buscar el cotxe de lloguer en el mateix aeroport, i començarà la nostra road-trip.
2. Pistoia
Ens dirigirem a la ciutat de Pistoia, ubicada a 22 minuts en cotxe de l’aeroport, fent el trajecte per l’autopista A-11, on en 30,90Km hi arribarem. Aparcarem a qualsevol dels aparcaments que envolten el casc històric de la ciutat, i en particular els que estan més a prop de l’estació de tren (son els que millor dónen accés al casc històric). Concretament aparcarem al Parcheggio Pertini o al Parcheggio Lingottino.
Pistoia és part d’aquesta Toscana menys atrafegada per les rutes turístiques que sovint es centra en les meravelles de Florència, sense tenir en compte ciutats que com Pistoia estan a apenes 35km. De fet, a l’estar a mig camí entre Lucca i Florència, Pistoia és l’etapa ideal per a una aturada de mig dia per a conèixer la ciutat, menjar en els seus encantadors restaurants i emprendre l’itinerari per la “Capital de la Cultura Italiana en el 2017”.
La Plaça del Duomo en el centre històric tancat al tràfic, és el vèrtex on convergeixen el conjunt més important d’edificis religiosos i polítics de la ciutat medieval. Per un cantó tenim la catedral, consagrada a Sant Zenó, bisbe a inicis del segle IV, amb l’estàtua del sant acompanyada de la de Sant Jacob –patró de la ciutat- atenta a tot el què passa a la plaça. Es diu que fou el bisbe qui va procurar obtindre les relíquies de Sant Jacob que estaven a Santiago de Compostel·la, perquè la ciutat de Pistoia pogués honorar així al seu patró.
L’entrada a la catedral és gratuïta i l’horari d’obertura és diari de 8:30 a 12:30 i de 15:30 a 19:00h.
L’estructura i decoració del Duomo han estat contínuament alterats al llarg dels segles amb elements que es sobreposen a l’edifici romànic del segle XI. Si entrem a l’interior de l’església l’element més apreciat és l’altar de plata de Sant Jacob que guarda les relíquies del sant, un treball cuidadós de la orfebrería gòtica de mestres toscans, i que avui s’ubica a la Capella del Crucifixe.
Al flanc esquerre de la Catedral hi trobem el Campanile, el campanar de 67 metres que sorgeix de les bases d’una antiga torre longobarda, amb les seves tres ordres de loggies pisanes i la cúspide del segle XVI, reconstruïda cada vegada que els terratrèmols castigaven la ciutat al final de l’Edat Mitjana. El campanar es pot visitar després de comprar el ticket en l’oficina de turisme de la plaça del Duomo, i pujar els 200 graons que et porten fins a lo més alt, des d’on el panorama de Pistoia convida a retratar-lo amb fotos aèries.
El preu per pujar al campanar és de 8€ (5,5€ el ticket reduït, per a nens i joves). Els horaris per pujar son de 9:00 a 19:00h cada dia.
A la dreta de la catedral hi ha el Palazzo dei Vescovi (Palau dels Bisbes), el qual acull l’Oficina de Turisme de Pistoia (APT). L’edifici de maons conta amb una loggia d’arcs gòtics, restaurat en el 1981 i on es convida a un recorregut arqueològic a conèixer el passat a través de les esteles etrusques, fragments del mur de la ciutat antiga o un forn romà.
Sense sortir de la plaça de la Catedral la figura inconfusible del Baptisteri di San Giovanni in Corte, amb la seva planta típica octogonal. El seu orígen és del segle XIII, la fisonomia que va prevaldre fou la gòtica on el marbre de Prato blanc i verd bicromat que s’alterna segueix la tradició pisana. En el centre de l’interior la font baptismal de Lanfranco di Como presideix la solemnitat del Baptisteri.
L’horari d’obertura del mateix és de 10:00 a 18:00h, i per accedir-hi l’entrada és gratuïta.
Darrera del Baptisteri en la Piazza della Sala es celebra el mercat, envoltat per una sèrie de botigues històriques entre les que hi ha enoteques i restaurants amb els que “alimentar” la gana històrica que ens depara el centre de Pistoia. En el centre de la placeta el pou de marbre anomenat “del Leoncino” desapareix entre hortalisses els dies de mercat, celebrat des de fa segles en el mateix lloc.
Immediatament després, si girem el cap des del centre de la plaça, veiem el Palazzo del Podestá, seu del tribunal de justícia actualment, com el reste del conjunt d’estil gòtic però amb una ampliació important en el segle XIX.
Completant la plaça hi trobem el Palazzo di Giano o del Comune, seu del govern de la ciutat des de que en el 1294 es construís. En el 1348 es va completar amb les dimensions actuals i en el 1637 es va finalitzar l’annex que l’uneix amb la catedral; l’antiga església de Santa Maria Cavaliera i la torre medieval de Catilina.
Deixem la Piazza del Duomo per F.Pacini per a dirigir-nos a l’antic Ospedale del Ceppo, en la Piazza Giovanni XXIII. Fundat en el segle XIII va tenir un paper fonamental en el 1349 amb l’arribada a Europa de la Pesta Negra que va delmar enormement a la població. En la façana adornada de la loggia porxada està el fris horitzontal de terracota pintada obra dels escultors Benedetto Buglioni i Giovanni della Robbia, conegut com el Freggio Robbiano. Il·lustra les set escenes de la Misericordia, assistència hospitalària que proporcionava el centre en l’Edat Mitjana i Moderna.
Lamentablement no es pot visitar el seu interior, si bé hi ha una visita guiada per part dels soterranis que dura una hora i on es recórren túnels que recorren el subsòl, visitant a més la sala d’anatomia de l’antiga Escola Mèdica del Ceppo, en el jardí del Ospedale; i el museu dei Farri Chirurgici (dels utensilis quirúrgics).
Ressaltem altres monuments rellevants de Pistoia com son l’església de San Giovanni Forcivitas, amb la seva àmplia façana de marbre blanc i verd; l’església de San Pier Maggiore, San Bartolomeu in Pantano; San Michele in Cioncio; Sant’Andrea, amb el púlpit obra de Pisano; Madonna dell’Umiltà amb la seva cúpula octogonal factura de Vasari; Santíssima Annunziata, famosa per el claustre dels morts amb les seves llunetes decorades, i la Biblioteca San Giorgio, la de major tamany de la Toscana.
Els amants de l’art també trobaran interessants la visita als museus de Pistoia entre els que el Museu Cívic, el Museu Diocesà o el Museu Marino Marini (art contemporani) son els principals.
I en quan a esdeveniments i festes en el juny i juliol es celebra el “Arts and Crafts” amb productes típics de Pistoia, a més del festival de blues al juliol, o la més important, la Giostra del Orso que reviu la vida medieval del 1300, amb desfilades, justes i evocació de la vida i costums. Existeixen visites guiades de la ciutat per aquells que desitgin aquest tipus d’excursions, com per exemple aquestes.
No oblideu que estem a Pistoia per descobrir i passejar pel seu bonic casc històric, i això és el què farem, sense la necessitat d’entrar a cap lloc ni de veure res en especial. Un cop visitat el centre, serà l’hora que anirem a buscar el cotxe i ens desplaçarem en direcció a Lucca. |
3. Lucca
I continuarem per l’autopista A11 per dirigir-nos cap a Lucca, coneguda com la ciutat de les 100 torres i les 100 esglésies. En qüestió de 45 minuts ja hi haurem arribat. La ciutat de Lucca enamora a primera vista pel seu fantàstic patrimoni històric i artístic situat en un casc antic, reconegut per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. És important saber que aquesta ciutat es pot visitar perfectament en un dia o si m’apures molt, amb mitja jornada també.
T’aconsellem deixar el cotxe en el parking dels voltants de la Porta de Santa Maria de les muralles del centre històric de Lucca. Una de les principals característiques que fan única aquesta ciutat és la conservació quasi intacta de les seves muralles medievals al no veure’s mai exposada a cap conflicte bèl·lic. Construïdes entre mitjans del segle XVI i principis del XVII, encara que els seus orígens es remonten al segle IIa.C. en l’època de l’Imperi Romà, aquestes imponents fortificacions destaquen pels seus 4,5 kilòmetres de llargada, 12 metres d’alçada i 30 metres d’amplada en la seva base. En el 1818 la duquesa Maria Lluisa de Borbó va transformar aquest espai en un oasis verd, on els locals i turistes poden passejar a peu o en bicicleta, amb vistes a la ciutat de Lucca. La muralla encara conserva a dues portes originals, la Porta dei Borghi, i la Porta de Sant Gervasi. La primera està molt a prop d’on hem deixat el cotxe, a la part nord del casc històric. Ho hem fet així perquè ens anirà molt millor per realitzar la visita a la ciutat.
Per conèixer millor la història de la ciutat i no perdre’t res interessant et recomanem reservar aquesta visita guiada o aquesta privada amb guia en espanyol.
La ruta que fem per Lucca continua baixant per el bonic carrer peatonal de Via Fillungo fins arribar a l’alçada de la Plaça de l’Anfiteatre, un dels llocs que veure a Lucca més bonics. Aixecada sobre les runes de l’antic anfiteatre romà (segle II d.C.), que va determinar la seva actual forma ovalada, aquesta antiga plaça medieval en la que es celebrava un mercat enamora per les seves cases de colors groguencs amb portals de mig punt i de tres o quatre pisos d’alçada com a màxim. Val la pena prendre algo en alguna de les terrasses dels bars d’aquesta popular plaça de Lucca observant el tràfec de turistes i locals. En aquesta zona i voltants també es troben alguns dels millors restaurants on menjar com “La Bottega di Anna e Leo” i la “Osteria Da Pasquale”.
Sortint per algun dels 4 accessos de la plaça de l’Anfiteatre i creuant la Via Fillungo, arribaràs en pocs minuts a la Basílica de San Frediano, una de les esglésies més antigues que visitar a Lucca. Realitzada en el segle V, aquesta basílica destaca pel seu campanar i sobre tot, per la seva façana culminada amb un magnífic mosaic daurat del segle XIII, d’estil bizantí, que representa l’Ascensió de Crist. Després d’observar el mosaic, pots entrar en el seu interior per veure varies obres d’art.
L’horari de visita és tots els dies de 9:30 a 16:30h i el preu és de 3€ (els nens menors de 6 anys entren gratuïtament).
Molt a prop d’aquí, a la Via degli Asili, es troba el Palazzo Pfanner, un palau de 1667 que destaca per la seva bonica façana i els seus jardins. Actualment és un museu d’art i s’ha de pagar entrada, encara que si només vols visitar els jardins pots fer-ho pagant una entrada més reduïda.
L’horari d’accés és de 10:00 a 18:00h, i els preus son de 6,5€ per la visita a la residència i als jardins (l’entrada reduïda és de 5,5€, pels joves de 12 a 16 anys i estudiants), i de 4,5€ per la visita a la residència o als jardins (reduïda de 4€ pels joves de 12 a 16 anys i estudiants).
Continuem la visita al casc històric per la Via Fillungo, quan arribarem en el xamfrà amb la via dell’Arancio, on es troba la Torre delle Ore, de 50 metres d’alçada i uns 207 graons. Es tracta de la més alta de les 130 torres que es conserven en la ciutat des de l’època medieval. Aquesta torre del segle XIII està coronada per un enorme rellotge i pots veure el mecanisme de corda manual que el fa funcionar.
L’horari de visita és tots els dies de 10:30 a 19:30h, i els preus son de 5€ l’entrada general (4€ la reduïda pels nens i joves estudiants). També pots comprar un combinat d’entrades on per 12€ (9€ la reduïda) pots entrar a part de la Torre, a la Torre Guiniji i al Jardí Botànic de Lucca, el qual es troba al mateix casc històric.
A pocs metres de la Torre delle Ore es troba l’església de San Michele in Foro, en la preciosa Piazza de San Michele. Construïda sobre l’antic forum romà, centre del poder de la ciutat, aquest temple romànic pisà del segle XI meravella per la seva façana de marbre amb els seus arcs cecs, els seus detalls i figures, i les seves 4 galeries de la part superior coronades amb una estàtua de l’arcàngel Miquel, de 4 metres d’alçada. Després de visitar de forma gratuïta el seu interior pots donar una volta per la plaça de San Michele per veure algun dels seus edificis històrics com el Palazzo Pretori.
Els horaris de visita son de les 9:00 a les 18:00h, i com hem dit, l’entrada és gratuïta.
En la mateixa plaça de San Michele, a més de trobar-nos amb l’església i els palaus que hem comentat abans, també veuràs un post ambulant que ven el “Frate”. Es tracta d’un dolç típic de la ciutat, semblant a un donut, i just en aquesta plaça és on es prepara la recepta original. Proveu-lo amb xocolata i ja em direu si està bò.
Sortirem de la plaça per Via di Poggio, on et trobaràs en pocs minuts amb la façana de la casa natal del gran compositor Giacomo Puccini (ara reconvertida en un museu), nascut a Lucca en l’any 1858 i considerat un dels més grans de la història. Després de fer una foto davant de l’estàtua de Puccini, pots entrar en l’interior per a recordar els seus primers anys, veure objectes personals i recordar les seves òperes més cèlebres com La Bohème, Tosca, Madama Butterfly i Turandot amb la seva increïble ària final Nessun Dorma.
L’horari de visita és tots els dies de 10:00 a 19:00h, i el preu de l’entrada és de 9€ la general (7€ la reduïda per nens majors a 10 anys, joves i estudiants).
Al sortir del museu i seguint la Via del Toro arribaràs al Museu Nacional del Palazzo Mansi, un exemple perfecte de les cases dels comerciants luquesos i un altre dels edificis a visitar a Lucca més imprescindibles. D’estil barroc, aquest magnífic palau encara conserva gran part del mobiliari original i treballats tapissos belgues, a més d’albergar la Pinacoteca Nacional amb importants obres de les escoles italianes i estrangeres.
L’horari d’obertura del museu és diferent segons el dia. Els dimarts, dijous i diumenges obre de les 9:00 a les 19:30h. Els dimecres, divendres i dissabte, de les 12:00 a les 19:30h. Dilluns està tancat. El preu de l’entrada és de 4€ (2€ la reduïda per joves i nens).
L’itinerari per Lucca continua creuant una part del centre històric fins arribar a la Monumental Piazza Napoleone, coneguda com la plaça gran per les seves dimensions i construïda durant la dominació napoleònica en el 1806. L’edifici històric més important d’aquesta plaça és l’imponent Palau Ducal, antiga residència de Elisa (germana de Napoleó) i durant més de 800 anys, centre del poder polític i administratiu de la ciutat de Lucca. En el centre es troba l’escultura a tamany real de Maria Lluisa de Borbó, duquesa de Lucca durant els nou anys anteriors a la seva mort. Des d’aquesta plaça surten també els carrers comercials Via Beccheria i Via Vittorio Veneto, per si t’interessa anar de compres.
I molt a prop d’aquí es troba la Catedral de Sant Martí (o Duomo di San Martino), construïda en estil romànic en el segle XI, la qual és una de les més boniques que veure de tot el país. La seva façana és realment espectacular i es caracteritza per un disseny assimètric (l’arc dret és més petit que els altres dos) a més de per les seves columnes plenes d’escultures i els seus capitells amb figures d’animals i humans. Val la pena també entrar en el seu interior per veure el Volto Santo di Lucca, un enorme crucifix de fusta tallada i una de les relíquies més sagrades de Lucca, i la preciosa tomba de Ilaria del Carretto, una noble italiana que va morir en el 1405.
L’horari de visita a la catedral és tots els dies de 10:00 a 18:00h. El preu de l’entrada és de 3€ (on afegirem 3€ més si voleu pujar també al campanar). També hi ha la possibilitat de comprar un bitllet combinat, on a més de la catedral i el campanar pots accedir al Museu i a l’església de Saint Giovanni i Reparata amb el seu baptisteri i la seva àrea arqueològica.
I ens endinsarem pel casc històric en direcció a la Plaça de l’Anfiteatre per a trobar-nos amb una altra de les joies de Lucca, la Torre Guinigi. La Torre Guinigi, amb una alçada de 44 metres i coronada per un jardí d’alzines centenàries és la més interessant que veure a Lucca. Construïda pels poderosos banquers Guinigi en l’any 1390, aquesta torre de maons vermells es va afegir al seu palau com a demostració de la seva riquesa i superioritat cap a altres famílies riques de la ciutat. Pujant els seus 230 graons de pedra arribaràs a la part alta on es troba un petit jardí de l’Edèn que et protegirà del sol i t’oferirà les millors vistes de Lucca, superant les de la Torre delle Ore.
L’horari de visita és tots els dies de 9:30 a 19:30h. El preu per pujar-hi és de 5€ (4€ l’entrada reduïda per nens i joves). Hi ha un bitllet combinat amb el Jardí Botànic i la Torre delle Ore per uns 12€ (9€ el bitllet reduït).
I per finalitzar amb la visita a Lucca, hi ha l’opció d’accedir al seu Jardí Botànic, el Orto Botanico Comunale di Lucca, que s’extén durant 2 hectàrees en ple centre històric. En ell s’hi troben espècies vegetals de tot el món i algunes tant originals com un cedre del Líban de 22 metres, una secuoia, una magnòlia i un pi negre de 30 metres. Aquí també hi ha un petit llac per així amenitzar encara més el passeig. L’entrada és de pagament i com hem dit en altres apartats, es pot combinar amb l’entrada a la Torre Guinigi i a la Torre de les Hores perquè sigui més econòmic.
Els horaris d’accés al jardí son de 10:30 a 19:30h. El preu per entrar-hi és de 5€ (4€ l’entrada reduïda).
I fins aquí la visita a Lucca. Serà l’hora d’anar-nos-en al nostre allotjament, el qual es troba a la Via Della Zecca, nº33, a 5 minuts al nord-est de la Piazza dell’Anfiteatro (és el Bed and Breakfast “La Gemma di Elena”).
Per finalitzar amb el dia d’avui, us hem de comentar, per si us interessa i teniu temps, que hi ha un poble a prop de Lucca que es diu Collodi (es troba a 16,7km a l’est de Lucca, pel qual s’hi tarden uns 20 minuts en arribar-hi). Collodi és el poble cèlebre per un ésser inanimat, o millor dit que va cobrar vida per fer-se tant famós que ni Disney es va poder resistir a la seva història. Parlem de Pinotxo, el ninot de fusta que es va fer nen, i que a Collodi conta amb un parc temàtic ideal com a activitat per nens en les vacances per la Toscana. L’horari d’obertura del Parco di Pinocchio és de 10:00 a 19:00h, i els preus per entrar-hi son de 25€ pels adults (22€ l’entrada reduïda per joves i nens). |
Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (75,9km / 1h 1min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots: