Categories
LA TOSCANA

2. LUCCA + PISA + VOLTERRA

Durant el matí acabarem de visitar les atraccions de Lucca que ens hagin quedat en el dia anterior. La nostra intenció és visitar Pisa en mitja jornada i finalitzar el recorregut del dia a Volterra, ciutat ubicada sobre un turó i un dels pobles més bonics de La Toscana. Es tracta d’un dels cascs històrics més ben conservats del país.
Índex
1. Pisa
2. Volterra

1. Pisa

Partirem de Lucca en direcció a la ciutat de Pisa continuant per l’autopista A11 que ens durà cap a la costa, on enllaçarem amb la carretera SS1 que ens durà cap a Pisa en la zona de la Piazza dei Miracoli. Aparcarem a prop de la plaça (Parcheggio dei Miracoli). Arribem a una de les ciutats més antigues i famoses d’Itàlia. Aquesta petita ciutat, que es recorre perfectament amb un dia, és coneguda a tot el món per la seva Torre Inclinada ubicada en la no menys impressionant Piazza dei Miracoli, encara que més enllà d’aquesta plaça i els seus fantàstics edificis, t’assegurem que en un passeig pels seus carrers, et trobaràs una ciutat amb un bonic centre històric ple de racons amb encant.

Començarem la visita a Pisa per la Piazza dei Miracoli, on es troba la famosa Torre Inclinada la qual és un dels monuments més visitats d’Itàlia i un dels llocs que veure a Pisa més imprescindibles. En realitat, la torre no és més que el campanar del Duomo, ja que en Itàlia és habitual que no estigui integrat en l’edifici de l’església. La famosa inclinació d’uns 4 graus va començar al principi de la construcció en l’any 1173, producte del terreny argilós i la poca profunditat dels fonaments i després de 177 anys, es va finalitzar la construcció de la torre de 8 pisos i el campanar, arribant a una alçada de 55 metres. En el 1990 es va tancar per estabilitzar la torre i evitar la seva caiguda, un procés i unes obres que es varen allargar durant 20 anys, tornant a obrir al públic en el 2011. Com a curiositat, es diu que Galileo Galilei va demostrar una de les seves teories, tirant des de lo més alt de la torre dues bones de canó.

Per pujar a la torre i gaudir de les seves vistes és recomanable reservar l’entrada amb antelació, al tenir una quota limitada de visites diària. També pots provar sort i anar molt d’hora a les guixetes, just enfront a la Torre, perquè et dónin hora de pujada durant aquest mateix dia.

Una bona opció per un preu semblant és reservar aquesta entrada a la Torre Inclinada amb la que evitaràs les llargues cues de la torre i la catedral, sobretot en temporada alta.

L’horari de visita és tots els dies de 9h a 22h. L’entrada a la Torre Inclinada val 20€ i inclou l’accés al Duomo. Si ens interessa accedir a la totalitat de monuments de la Piazza dei Miracoli, hi ha una combinació d’entrades per 27€. Creiem que val molt la pena comprar aquesta combinació, ja que per aquest preu veus la torre inclinada, el Duomo, el Baptisteri, el Cementiri Monumental i dos Museus (Opera del Duomo i Sinopie, un museu d’art).

La Torre Inclinada de Pisa

Situada enmig de la Piazza dei Miracoli, la Catedral o Duomo, és un altre dels llocs a visitar a Pisa més bonics. Aquest edifici, construït en el 1063 gràcies a un botí de guerra, destaca per la seva impoluta façana de marbre blanc i gris i per una enorme porta de bronze massís. En l’interior, revestit de marbres blancs i negres, pots veure dues fileres d’impressionants columnes d’estil corinti provinents de l’Illa d’Elba i un sostre de fusta, mosaics, decoracions i la seva gran joia, el púlpit de Giovanni Pisano, que fan que valgui la pena entrar i dedicar una hora a gaudir d’aquest increíble espectacle d’art. Una bona opció per conèixer la història de la catedral i de la Piazza dei Miracoli és reservar aquest tour amb guia en espanyol.

L’horari de visita son tots els dies de les 10:00h a les 20:00h. L’entrada és gratuïta però requereix d’un bitllet per entrar, per exemple, el de la Torre Inclinada. Si vols entrar al Duomo però no a la Torre Inclinada, pots comprar un bitllet de 7€ que inclogui l’accés al Baptisteri, o al Cementiri, o en qualsevol d’ambdós museus que hi ha, conjuntament amb l’entrada a la Catedral. Ho pots fer de moltes maneres. També t’haig de dir que si vols veure tots els monuments excepte la torre inclinada, hi ha un bitllet combinat per uns 10€ únicament.

Duomo de Pisa

El Baptisteri, ubicat enfront de la Catedral, és el més gran d’Itàlia i potser és el nostre edifici preferit de Pisa. Amb una alçada semblant a la de la Torre Inclinada i un diàmetre de 36 metres, aquest edifici de marbre blanc és una autèntica meravella. I encara que el seu interior es podria considerar sobri, t’assegurem que impressiona tant per la seva grandesa com per la pila baptismal octogonal, col·locada en el centre. A més de gaudir de l’acústica interior, no t’oblidis de pujar per unes escales laterals a la part superior del Baptisteri, des d’on tindràs unes magnífiques vistes de la Catedral. Una forma interessant de conèixer la història d’aquest edifici és reservar aquesta visita guiada en espanyol que inclou la Catedral i la Torre Inclinada.

L’horari d’obertura és de les 9:00h a les 20:00h. Els preus únicament per accedir al Baptisteri son de 5€. També el pots combinar amb el Cementiri per un preu de 7€.

Baptisteri de Pisa

El Camposanto o Cementiri Monumental, és l’últim dels monuments construïts en la Piazza dei Miracoli i un altre dels llocs que veure a Pisa imprescindibles. La seva construcció que va començar en el 1278 i es va prolongar fins al 1464 creant un claustre d’estil gòtic per albergar 84 sarcòfags de l’època romana. Exteriorment el Camposanto impressiona per la seva llarga paret de marbre amb 42 arcs cegs i en el seu interior, a més de les tombes, val la pena fixar-se en els magnífics frescs pintats en els murs. Tingues en compte que encara que és un edifici que passa desaparcebut per la bellesa dels altres tres monuments de la plaça, el camposanto és una visita sorprenent i és molt recomanable.

L’horari d’accés és de les 9:00h a les 20:00h, i el preu de l’entrada individual és de 5€ (la combinada amb el Baptisteri és de 7€ i la combinada amb tots els altres monuments de la plaça és de 27€ -torre, duomo, baptisteri i dos museus-).

El Camposanto Monumental, un dels llocs a veure a Pisa

La Piazza dei Miracoli, o Piazza del Duomo, declarada Patrimoni de la Humanitat, és una atracció per si mateixa. Antic centre de la vida urbana, aquest conjunt és reconegut en tot el món com un dels millors exemples de l’art medieval, en la que destaquen a més dels llocs comentats anteriorment, una part coberta de gespa i una altra pavimentada, en la que et recomanem asseure’s en un lateral, per gaudir de les vistes dels 4 edificis i la bonica font dels “Querubins”. No et perdis tampoc el divertit espectacle dels turistes intentant fer la típica foto subjectant la Torre de Pisa.

Piazza dei Miracoli

També ens podem fixar en una de les entrades que dónen accés a la Piazza dei Miracoli. Es tracta de la Puorta Nuova. En els seus entorns s’hi celebra un mercat que obre tots els dies i és un mercat amb un fotimer de souvenirs.

Porta Nuova

Sortim de l’àmbit de la Piazza dei Miracoli i ens dirigim al centre urbà de Pisa. Ens trobarem la Piazza dei Cavalieri, que és la segona plaça més important i un dels llocs que visitar a Pisa en un dia. En l’antiguitat fou centre polític i civil de la ciutat fins que es va transformar en la seu de l’ordre militar dels Cavallers de Sant Esteve. En l’actualitat està rodejada d’importants edificis com el Palazzo della Carovana, el Palazzo dell’Orologio, el Palazzo del Consiglio dei Dodici i l’església de Santo Stefano dei Cavalieri a més de l’estàtua del gran duc Cosme I de Mèdici, fundador de l’Ordre dels Cavallers de Sant Esteve, que pot veure’s en el centre de la plaça.

Una bona opció per conèixer la història i no perdre’t res de Pisa és reservar aquest tour amb guia en espanyol que inclou l’entrada a la Torre Inclinada o reservar aquest tour privat en el que tu esculls el què vols visitar.

Piazza dei Cavalieri

Passejant per la riba del riu Arno et trobaràs amb l’església de Santa Maria della Spina, un dels llocs que veure a Pisa més bonics i interessants. Aquesta petita església gòtica fou construïda en el 1230, encara que es va tenir que desmantellar i reconstruïr de nou a 1875 a causa de la inestabilitat del terreny. L’exterior meravella per la seva ornamentació amb escultures de Crist i els apòstols i el seu interior, bastant sobri, destaca per l’escultura gòtica de la Verge de la Rosa.

Església de Santa Maria della Spina

En el Ponte di Mezzo comença el carrer comercial per excel·lència de Pisa, Corso Italia. Aquest carrer, que té varis edificis històrics, et portarà fins l’Estació Central mentres t’entretens mirant els aparadors de botigues i entres en alguna de les seves cafeteries. Abans de començar el recorregut et recomanem gaudir de les vistes de les cases acolorides, d’estil pisà, situades en ambdos ribes del riu Arno, des del Ponte di Mezzo que mostraven el poder de les famílies emblemàtiques de Pisa durant l’Edat Mitjana.

Riu Arno des del Ponte di Mezzo

Lo millor que podeu fer per a descobrir la veritable essència d’aquesta antiga ciutat és perdre’s pel seu centre històric, un altre dels llocs que veure a Pisa imprescindibles. Pots començar en la Piazza delle Vettovaglie en la que s’hi instal·la pel matí un mercat de fruita, o la Piazza Garibaldi, un dels punts de trobada i amb més ambient de la ciutat. Durant el recorregut pots entrar en alguna de les esglésies més interessants que veure a Pisa com la de Santa Caterina, San Paolo all’Orto, Santa Cecília, o San Matteo que actualment acull el Museu Nacional. En el centre també hi trobaràs algun dels millors restaurants on menjar a Pisa, com la Taverna di Pulcinella i el I Porci Comodi.

Piazza Garibaldi

Ens acostarem al Borgo Stretto, que és el carreró amb més encant del centre històric i un altre dels llocs a visitar imprescindibles. Aquest antic carrer encara manté el caràcter medieval amb els seus edificis rústics del segle XIV i XV i botigues exclusives situades dins de les arcades. A més de passejar per tot el carreró, no pots perdre’t dos dels seus racons més coneguts: la pastisseria Salza, en la que serveixen deliciosos pastissos de xocolata i cafè, i la llibreria Ghibellina.

Borgo Stretto

També ens acostarem al Palazzo Blu, ideal per a conèixer la història de Pisa, on el museu alberga exposicions temporals d’art i cultura. El reconeixereu de seguida per la seva façana blava junt al riu Arno.

Els horaris d’obertura del Palazzo son de les 10:00h a les 19:00h, i el preu d’accés és de 3€ (2€ entrada reduïda).

Palazzo Blu

Finalment, per acabar amb les atraccions i imprescindibles de Pisa, ens acostarem al mural Tuttomondo, que és una altra de les coses que veure a Pisa en un dia, creat en el 1989 per l’artista Keith Haring que es troba en la paret de darrere de l’església Sant’Antonio Abate.

Mural Tuttomondo

Visitada la ciutat de Pisa, agafarem el cotxe que el tenim aparcat al Parcheggio di Piazza del Miracoli, i enfilarem carretera per dirigir-nos al pròxim lloc de la nostra ruta, el bonic poble de Volterra.

2. Volterra

Volterra es troba a 68,7 kilòmetres de Pisa, a un xic més d’1 hora de cotxe per les carreteres toscanes. Volterra és una localitat ubicada en un turó de la Toscana, éssent una altra de les aturades obligatòries en qualsevol ruta en cotxe per aquesta increïble regió del centre d’Itàlia. Es troba a poca distància de les turístiques ciutats de San Gimignano i Siena. El poble posseeix un dels centres històrics de l’època medieval millor conservats del país en el que pots trobar-hi petjades d’antigues civilitzacions com les dels etruscs i romans. En els últims temps també ha estat visitada per nombrosos seguidors de la popular saga “Crepúsculo”, al servir d’inspiració per la novel·la “Lluna Nova” de l’escriptora Stephanie Meyer. La millor època per visitar Volterra i els paisatges de La Toscana és en la primavera quan els girasols, vinyes i oliveres dels voltants estan en el seu màxim esplendor i els preus en allotjament son més assequibles.

Una de les millors coses que fer a Volterra abans d’entrar als carrerons del casc històric és apropar-te als miradors del Teatre Romà i les Termes adjacents, situats prop de les muralles medievals, en l’àrea arqueològica de Vallebuona. Aquesta construcció romana del segle I a.C. i amb capacitat per a unes 2.000 persones, encara conserva restes de les 19 files de seients construïts sobre una pendent natural i part de les estructures i columnes de marbre de l’escenari. Si véns en grup i vols conèixer la història de la ciutat et recomanem reservar aquest tour privat amb guia en espanyol.

Teatre Romà de Volterra

L’horari d’obertura és de 10:30 a 17:30h, i el preu per accedir-hi és de 8€ (6€ l’entrada reduïda).

A Volterra hi ha la possibilitat de fer-nos amb una tarja abonament anomenada “Volterra Card”. Amb la Volterra Card tens accés gratuït a varis monuments i atraccions de Volterra, com son: el Palazzo dei Priori; el Museu Etrusc Guarnacci; la Pinacoteca i el Museu Cívic; l’Ecomuseu dell’Alabastro; l’accés a l’Acròpolis Etrusca; l’accés a la Cisterna Romana; i l’accés al Teatre Romà. El preu de la tarja és de 13€ (9€ la tarifa reduïda, pels nens de 6 a 18 anys i estudiants). Només que visitis a 2 de les atraccions de la Volterra Card ja et surt a compte. Nosaltres teníem previst visitar-ne alguna més, o sigui que ens comprarem la Volterra Card per visitar algunes atraccions i monuments de Volterra: en principi tenim previst visitar el Teatre Romà, l’Acròpolis Etrusca, el Museu Etrusc Guarnacci i el Palazzo dei Priori.

Per entrar en el centre històric medieval t’aconsellem fer-ho per la popular Piazzeta San Michele (havent aparcat el cotxe prèviament en un dels molts aparcaments previstos fora del casc històric) i recórrer l’animada via Giacomo Matteotti, un dels carrers més bonics de Volterra en la que pots comprar-hi algun record en forma de producte de qualitat com el vi o un souvenir d’alguna de les seves botigues. Una bona forma d’obtenir un fantàstic panorama d’aquest carrer i les característiques teulades ataronjades de Volterra és pujar a la part alta de la Casa-Torre Toscano. En aquest carrer també s’hi troben alguns dels millors restaurants com el Porgi l’altra Pancia, La Vecchia Lira i sobretot, els deliciosos paninis de La Sosta del Priore.

Per entrar a la Casa-Torre Toscano l’horari d’obertura és de les 11:00 a les 19:00h i el preu d’accés és de 2€, per si us interessa pujar-hi. Nosaltres en principi no ho teníem previst.

Via Giacomo Matteotti

La Piazza dei Priori, situada en el cor de Volterra i envoltada i rodejada d’importants edificis històrics, és perfecta per començar una ruta pels llocs que visitar a Volterra en un dia o un matí. Aquesta antiga plaça medieval en la que es celebraven antigament mercats i fires, està presidida per l’imponent Palazzo dei Priori, considerat l’ajuntament toscà més antic de la regió i la mateixa plaça i enfront del Palazzo dei Priori, es troba el Palazzo Pretorio, famós per la seva Torre del Porcellino que deu el seu nom a l’escultura d’un porc situada en la part superior.

L’horari d’accés al Palazzo dei Priori és de 9:00 a 19:00h. El preu per accedir-hi si no tens la Volterra Card és de 10€ (8€ l’entrada reduïda).

Piazza dei Priori

Darrera de la Piazza dei Priori, en l’emblemàtica Plaça de San Giovanni, es troba la Catedral de Santa Maria Assunta o el Duomo de Volterra, l’edifici religiós més important que veure a Volterra. Reconstruïda després del terratrèmol que va destruïr gran part de Volterra en 1117, aquesta església de façana austera amaga en el seu interior a vint-i-dues columnes cobertes d’estuc i un enorme artesonat que protegeix valuoses obres d’art com frescos, el baldaquí de Mino da Fiesole (1471) i la Deposició (1228), una obra mestra de l’escultura romànica en fusta. Enfront de la catedral pots observar un Baptisteri de forma octagonal i construït en el segle XIII que alberga una font baptismal renaixentista.

L’horari d’accés a la Catedral és de 9:00 a 17:00h, i l’entrada és gratuïta.

Catedral de Volterra

Encara que hi ha varies portes d’accés al recinte emmurallat que es conserven de l’època medieval com la de San Francesco o la Florentina, cap d’elles fa ombra a la històrica Porta all’Arco. Edificada entre els segles III i II a.C. pels etruscs, una civilització pre-romana el nucli geogràfic del qual fou la Toscana, fou posteriorment modificada per incorporar-se a les noves fortificacions medievals, encara que avui dia es conserven els tres caps de divinitats en l’arc de la porta. Si estàs interessat en aquesta època et recomanem que visitis el Museu Etrusc Guarnacci que alberga varies joies de l’art etrusc com la Urna dels Esposos i la fantàstica escultura allargada de l’Ombra del Capvespre.

Porta all’Arco

Com t’hem comentat, si et fascina l’art etrusc o sents curiositat per conèixer-lo i saber més sobre l’antiga Velathri, has de visitar el Museu Etrusc Guarnacci. De fet, si només passes un dia a Volterra i tens temps per entrar en un únic museu/edifici, t’aconsellem que sigui aquest. I és que té una de les col·leccions etrusques més importants d’Itàlia. La va iniciar l’abat Mario Guarnacci (d’aquí vé el nom), qui la va donar a la ciutat en el 1761. Això sí, s’ha de dir que, encara que la col·lecció sigui extraordinària, li vindria bé una bona reforma i una musealització més moderna. Té pinta d’estar igual que en el 1877, quan es va començar a exposar en el palau en el que es troba avui en dia.

Museu Etrusc Guarnacci

Hi ha peces des de la prehistòria fins a l’Edat Imperial Romana, encara que, obviament, el focus està en els etruscs. En particular té una enorme col·lecció d’urnes cineràries etrusques de toba, alabastre i terracota de les necròpolis que envoltaven la ciutat. La més famosa és la Urna degli Sposi, de terracota. Encara que probablement et sorprengui més la Ombra della sera (ombra de la nit): una estatueta de bronze inusualment allargada que representa a un noi jove i que sembla contemporània, però és del segle III a.C.! També hi ha molts buccheri (ceràmica negra típica dels etruscos), obres de vidre, d’orfebreria, gemmes, camafeus, monedes de Volterra i d’altres centres propers… Qui en dóna més?

Urna degli Sposi, al Museu Etrusc Guarnacci

L’accés al museu, si no disposes de la Volterra Card, és de 8€ (6€ l’entrada reduïda). Els horaris d’accés son de 9:00 a 19:00h.

Prop de la Porta all’Arco, en el Viale dei Ponti, es troba la Piazza Martiri della Liberta, que ofereix les millors vistes a Volterra i l’accés al Parc arqueològic Enrico Fiumi. Durant les excavacions en aquesta zona, on es trobava l’antiga acròpolis etrusca i posteriorment la romana, s’han trobat les restes de varis temples etruscs i una cisterna romana. Aquí és interessant l’accés al Parc Arqueològic, per visitar l’Acròpopis Etrusca i la Cisterna Romana.

L’accés al parc és des de les 10:30 a les 17:30h i el preu sense Volterra Card és de 8€ (6€ l’entrada gratuïta).

Piazza Martiri della Liberta

La següent parada de la ruta en un dia per Volterra és la Fortalesa dels Mèdici, construïda en el 1474 en la part més alta de Volterra per la poderosa i influent família Mèdici. Aquesta enorme fortalesa s’utilitzava per defensar els seus territoris de La Toscana i en l’actualitat només es permet la visita a una petita part, ja que funciona també com a presó. Prop de la fortalesa s’hi troba la Porta a Selci, que també formava part de les muralles etrusques, encara que la actual es remonta al segle XVI.

Fortalesa Mèdici

Com qualsevol casc històric medieval que calgui, monuments a part, el què s’ha de fer és passejar pels carrers per a buscar els teus racons preferits. Et costarà, això sí: places emmarcades per arcs de pedra, diminuts carrerons que semblen trets d’un conte, les moltes vistes de la muralla medieval… Volterra sembla feta pels Instagramers.

Casc Històric de Volterra

Com hem dit anteriorment, no et pots perdre la Via Giacomo Matteotti, un dels carrers més bonics del casc històric i una via de les principals de la ciutat ja en època etrusca. Sortint de la muralla, en la Via Porta all’Arco, et trobaràs amb moltes botigues-tallers de mestres artesans de l’alabastre.

Casc Històric de Volterra

Entre els dos carrers hi ha la porta que li dóna nom a la segona: Porta all’Arco. Va formar part de l’antiga muralla etrusca dels segles IV-III a.C. L’arc és romà i s’ha integrat en la muralla medieval, però les impostes i els tres caps de divinitats protectores en pedra son etrusques.

En el passeig et toparàs amb unes quantes cases-torre medievals, com la casa-torre Baldinotti o la Casa-torre Toscano. En el “quadrivio Buonparenti”, un dels punts més característics de Volterra, hi ha un altre parell de cases-torre del segle XIII: la casa-torre Martinoli i la casa-torre Buonparenti, unida per un altíssim arc a una altra torre més. No estem a San Gimignano, però Volterra tampoc anava escassa de torres en l’Edat Mitjana, no?

Casc Històric de Volterra

Volterra té el casc històric medieval toscà perfecte: un conjunt molt ben conservat situat en lo més alt d’un turó i envoltat per un paisatge preciós. Així que s’ha d’anar també en busca de vistes panoràmiques, tant sobre el propi casc històric com sobre els paisatges que l’envolten. Una de les millors vistes de la ciutat la tens, com no, des del seu punt més alt, on s’aixecava l’acròpolis de la ciutat etrusca, en l’actual Parco Archeologico Enrico Fiumi. Si vols, com hem dit anteriorment, pots visitar també les restes de temples etruscs i d’una cisterna romana.

Vistes panoràmiques del Casc Històric Medieval

Passant als paisatges dels voltants, des del Viale dei Ponti, tindràs boniques vistes de la vall del Cecina. Encara que el paisatge més característic que envolta Volterra és el de les “Balze”, uns impressionants barrancs deguts als lliscaments de les capes d’arenisca i d’argila del sòl. Un bon lloc per veure-les és junt a l’església de San Giusto Nuovo, a la que s’arriba sortint del casc històric per la porta de San Francesc.

Després de completar aquesta llista de llocs que veure a Volterra més bonics, pots sortir de la ciutat per la carretera SS68 per aturar el cotxe davant de la fotogènica escultura La Boldria, realitzada per el prestigiós escultor local Mauro Staccioli. Aquest enorme anell de color vermell forma part d’un conjunt d’escultures geomètriques que combina en armonía amb els fantàstics paisatges naturals del Vall de Cecina i l’arquitectura etrusca i medieval.

La Boldria

Visitada Volterra o part d’ella, serà l’hora d’anar al nostre allotjament, ubicat a la Via dei Sarti (Appartamento San Michele). Es troba a ple centre històric, prop del Palazzo dei Priori.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (96,60km / 1h 47min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *