Categories
IRLANDA

1. Vol Barcelona – Dublín: Old Mellifont Abbey + Monasterboice + Hill of Slane

I aquí s’inicia el nostre viatge. Aquest és el dia que també agafem el vol d’anada, que segons estimacions realitzades, ens deixarà com a molt tard al migdia per tal de que poguem omplir la resta del dia amb la nostra ruta que ens ha de dur al poble de Slane. La intenció que tenim  per aquest dia és conèixer i veure algunes atraccions dels voltants de Slane, en els comptats de Louth i Meath, les més interessants relacionades amb la Vall del Boyne, un complex arqueològic en una vall declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Començarem visitant els atractius del comptat de Louth (Mellifont Abbey i Monasterboice) i acabarem visitant Newgrange en el comptat veí de Meath. Després de sopar, acabarem la jornada anant a buscar el Hill of Slane, un turó amb grans vistes i unes runes evocadores d’un antic monestir franciscà de 1512.

Índex

1. Vol Barcelona – Dublín

2. Atraccions en el comptat de Louth

3. Atraccions en el comptat de Meath

4. Slane i voltants

1. Vol Barcelona – Dublín

Com hem vist en anteriors apartats de l’article, un cop solucionat el tema del vol, ja ens hi podem posar perquè aquí comença el nostre viatge per Irlanda, un recorregut circular de quasi dues setmanes que s’inicia i finalitza a la mateixa capital, Dublín.

Arribant a Eire

Un cop arribem a l’aeroport Internacional de Dublín, anirem a buscar el cotxe de lloguer en el mateix aeroport, i començarà la nostra road-trip, en direcció nord cap al petit poble de Slane.

Aeroport de Dublín

2. Atraccions en el comptat de Louth

Sortirem per l’aeroport en direcció sud (Dublín) per agafar la ronda metropolitana M50 que ens durà a la carretera nacional que ens portarà cap al nord i cap al poble de Slane. Es tracta de la carretera N2, que amb uns 35 minuts fa que arribem ja al nostre allotjament, ens assentem i poguem iniciar el viatge.

Hem pensat iniciar el viatge en el dia d’avui per un parell d’atraccions molt significatives d’Irlanda, en el comptat veí de Louth. Primer de tot, volem visitar la Old Mellifont Abbey, que es tracta del primer monastir cistercenc d’Irlanda, de 1.142. Presenta un inusual lavabo octogonal del 1.200 aproximadament. Es troba a uns 9km al nord-est de Slane.

L’horari de visita del monument és de les 10:00 a les 17:00h en els dies d’estiu, i els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels estudiants i nens i joves de 12 a 17 anys, i hi ha un passi familiar de 13€, que és el què ens hem quedat per entrar.

Old Mellifont Abbey

Com hem dit, Old Mellifont Abbey fou el primer monastir cistercenc d’Irlanda, fundat en el 1142 per Sant Malaquies de Armagh. El lloc està ubicat a solament 10 minuts en cotxe de la ciutat de Drogheda i presenta un inusual lavabo octogonal en el que els monjos es rentaren les mans, que data dels voltants de 1.200. El Centre de Visitants de l’Abadia de Old Mellifont alberga una interessant exposició sobre el treball dels manobres en l’Edat Mitja, amb excel·lents exemples del seu ofici, junt amb les restes de la porta de l’abadia i la seva església. L’accés el lloc és només per una escala de pedra, mentres que el Centre de Visitants és completament accessible per a persones amb discapacitats. Es recomana als visitants que portin calçat adequat per a terrenys irregulars, ja que hi ha camins de grava.

Old Mellifont Abbey

Deixem Old Mellifont Abbey, i ens acostem a l’altre de les atraccions del comptat de Louth que visitarem avui, les ruïnes històriques de Monasterboice. Les ruïnes històriques de Monasterboice son d’un assentament cristià primitiu en el comptat de Louth, al nord de la ciutat de Drogheda (es troben a uns 7km al nord est de l’abadia Old Mellifont). Fundada a finals del segle V per Sant Buite (qui va morir al voltant de 521), fou un important centre religiós fins que els cistercencs varen establir la propera Abadia de Mellifont en el 1142. L’assentament fou capturat pels vikings invasors en el 968. Va ser expulsat Donal, el rei suprem irlandès de Tara. En el lloc, els visitants poden descobrir un antic cementiri, dues esglésies i un rellotge de sol, però Monasterboice és més famós per les seves espectaculars creus altes.

Conjunt de Monasterboice

Dins de les ruïnes es troba la impressionant Creu Alta de Muiredach (de 5,5 metres d’alçada), considerada la millor creu alta de tota Irlanda. Conta amb talles bíbliques de l’Antic i el Nou Testament de la Bíblia i una còpia es troba en el Victoria and Albert Museum de Londres. Les creus s’alcen a l’ombra d’una magnífica torre rodona, d’uns 35 metres d’alçada i dividida en quatre o més pisos en l’interior, connectats amb escales. La torre rodona de Monasterboice es va utilitzar com a torre de vigilància i refugi per a monjos i objectes de valor durant els temps dels atacs vikings.

Creu Celta de Monasterboice

Es creu que en 1097 l’interior es va incendiar, un incident que va destruïr molts manuscrits valiosos; la torre està actualment tancada al públic. Visita Monasterboice per a descobrir un món perdut del cristianisme irlandès i explora les tranquil·les restes històriques. L’accés al lloc es realitza a través d’una carretera secundària des de l’aparcament. Hi ha camins anivellats coberts de grava al voltant del lloc ben cuidat, que té accés per cadires de rodes i instal·lacions sanitàries. Sota petició, es poden organitzar visites guiades al recinte monàstic de Monasterboice.

Creu celta de Monasterboice

La veritat és que aquests dos “petits” monuments visitats al comptat de Louth, ens han deixat una mica impressionats i amb ganes de continuar explorant altres monuments a l’illa. Son dos atraccions explicatives i típiques del què ens podem trobar a la resta del país. La cosa promet.

3. Atraccions en el comptat de Meath

I agafem el cotxe i posem rumb al monument megalític de Newgrange, en el comptat veí de Meat. Abans, però, ens posarem en contexte: durant més de 5.000 anys, Brú Na Bóinne (la Vall del Boyne en gaèlic), ha albergat secrets fruit de l’enginy neolític i cults en l’interior d’estructures sagrades construïdes amb terra i pedra. Abans de que les piràmides sorgíssin de la sorra o s’erigís Stonehenge, aquest lloc era la llar d’una societat sofisticada i rica que estava decidida a deixar la seva petjada en el paisatge d’Irlanda, i quina petjada va deixar! Aquests talentosos astrònoms, geòlegs, enginyers i constructors varen organitzar a moltes persones per a construïr monuments enormes, deixant un llegat perdurable que segueix sorprenent.

Brú Na Bóinne

Situat en l’illa interior coneguda com a Bend of the Boyne, el complex arqueològic de Brú na Bóinne, declarat patrimoni mundial de la Unesco, protegeix la major col·lecció d’art megalític d’Europa, que inclou a més de 90 monuments megalítics. Els tres llocs més espectaculars i coneguts de la vall son Newgrange, Knowth i Dowth. Cadascun d’ells té la seva pròpia història, però és la confluència dels tres en ple cor del paisatge arqueològic més ric d’Irlanda lo que fa que un viatge fins aquí sigui simplement inigualable. Aquests espais no estaven reservats per els morts. També fóren llocs per els vius, perquè les comunitats es reuníssin, observéssin el sol, la lluna i les estrelles, connectéssin amb els seus avantpassats i celebréssin el misteri de la vida.

Només es pot accedir a Newgrange i Knowth a través del Centre de Visitants de Brú na Bóinne. Aquí hi trobaràs un modern centre d’interpretació on podràs conèixer millor la vida neolítica i gaudir de visites guiades per aquests monuments extraordinaris. Es recomana reservar en línia.

Brú na Bóinne Visitor Centre

El lloc del Patrimoni Mundial de Brú na Bóinne és el paisatge arqueològic més ric d’Irlanda i està situat molt a prop del riu Boyne. Brú na Bóinne és famós per les espectaculars tombes prehistòriques de Knowth, Newgrange i Dowth que es varen construïr al voltant del 3.200 a.C. Aquestes estructures cerimonials es troben entre els llocs neolítics més importants del món i contenen la major col·lecció d’art megalític d’Europa Occidental. El Centre de Visitants de Brú na Bóinne és el punt de partida de totes les visites a Newgrange i Knowth. L’exposició del Centre de visitants és una experiència per a visitants completament interactiva que explora la cultura, el paisatge i els monuments neolítics de Brú na Bóinne. Els visitants son portats a través d’un autobús d’enllaç a aquests monuments i és essencial reservar els tickets amb antelació. No és necessari reservar amb antelació només per el Centre de Visitants. Hi ha 4 opcions de recorregut:

  1. Tour Brú na Bóinne + Cambra de Newgrange: una visita guiada a Knowth i Newgrange. Accés a la cambra de Newgrange. Inclou exposicions en el Centre de Visitants Knowth i Brú na Bóinne. Sense accés a les cambres de Knowth. Imprescindible reserva prèvia (aquesta és la opció principal del tour i la que varem fer nosaltres, igualment és la que recomanem fer).
  2. Tour Newgrange + Exposició: Una visita guiada a Newgrange, amb accés a la cambra. Inclou les exposicions del Centre de Visitants de Brú na Bóinne. Imprescindible reserva prèvia.
  3. Tour de coneixement + Exposició: Una visita guiada a Knowth. Inclou exposicions a Knowth i Brú na Bóinne Visitor Center. No hi ha accés a les cambres de Knowth. Pre-reserva a realitzar.
  4. Exhibició del centre de visitants únicament: Exposició auto-guiada. No inclou les visites als monuments (aquestes entrades no estan disponibles per a reserva prèvia).
Quadre de preus dels diferents tours

Els horaris d’obertura del Centre de Visitants son durant els mesos d’estiu de 9:00 a 17:45h. L’entrada al recorregut nº1 que varem fer ens va costar 18€ pels adults i 12€ pels nens. Hi ha un passi familiar de 48€.

Brú na Bóinne Visitor Centre

Newgrange

A l’apropar-te en aquest icònic monument et quedaràs, com a mínim, molt sorprès. El túmul de 80 metres sorgeix de la terra verda, engalanat amb una espiral de pedres de vora i quars blanc de Wicklow. En el seu interior, un estret passadís condueix a una de les cambres millor conservades de qualsevol estructura neolítica. Tres cavitats més petites contenen pedres de la conca que alberguen les restes incinerades dels morts. A dalt, la volta original, esgraonada i impermeable, li dóna a la cambra un aspecte similar al de una catedral.

Newgrange

És màgic veure’l en qualsevol època de l’any, però resulta increíblement especial durant el solstici d’hivern (si el temps ho permet): una cita ineludible si tens la sort de conseguir una entrada. Però Newgrange és més conegut per el seu increïble espectacle de llums. Cada 21 de desembre, en el solstici d’hivern, un únic feix de llum travessa el monument a través d’una obertura perfectament col·locada en el “sostre” de l’entrada del passadís i il·lumina un camí daurat fins la cambra funerària situada just en el centre. Aquesta precisió astronòmica aconseguida fa tants milers d’anys és solament una de les raons per les que Newgrange segueix intrigant als arqueoastrònoms.

Interior de Newgrange
Exterior de Newgrange

Knowth

Encara que Newgrange és més famós, l’enorme monument de Knowth és una de les grans glòries del món antic. Es tracta d’un lloc impressionant, amb un tamany 1,5 vegades major que el de Newgrange, dos passadissos interns extraordinàriament llargs i envoltats de 18 tombes satèl·lit més petites. Però Knowth és més conegut per la seva inigualable col·lecció d’art megalític. Les grans pedres decorades amb espirals, els motius ondulants i els símbols geomètrics poden indicar detalls de rituals importants, representar mapes de les estrelles o simplement celebrar la vida en aquesta societat pre-històrica. Els seus secrets han romàs ocults durant cinc llargs mil·lenis.

Knowth

Dowth

Conegut com el “Túmul encantat de la foscor”, la naturalesa ha reclamat major terreny a Dowth que a les altres grans atraccions de Brú na Bóinne. El seu sostre original es va esfondrar fa molt de temps i fou substituït per un altre que segueix intacte, però des de l’exterior, la tomba sembla inalterada. A l’igual que a Newgrange, el solstici d’hivern és un moment especial a Dowth. Al capvespre el sol projecta la seva suau llum daurada en l’interior de la cambra en dates pròximes al 21 de desembre. Encara que no hi ha recorreguts guiats per Dowth, els visitants poden explorar l’exterior de l’estructura. Però potser el seu major atractiu radica en el seu nom, doncs Dowth significa “foscor” i es diu que una terrible foscor va caure sobre aquesta tomba quan la germana fetillera d’un llegendari rei va tractar d’aturar l’avançament del sol per sobre d’aquest preciós lloc. Encara que durant una restauració es varen incloure llums, varen caure en desús i Dowth aviat es va sumir de nou en la foscor…

Dowth

4. Slane i voltants

I per l’hora que és, serà qüestió d’anar tirant cap a Slane perquè d’aquí poc serà l’hora de sopar. Abans, però, ens escaparem a un lloc especial, el Hill of Slane. Es tracta d’una muntanya de 158 metres amb unes grans vistes des de la seva cima. Conté unes ruïnes d’un monastir franciscà de 1.512.

Hill of Slane

Una torre ben conservada es troba entre les ruïnes d’un monastir franciscà, que data de 1512, construït en el lloc d’un monastir fundat per Sant Erc, un seguidor de Sant Patrici. També queden les ruïnes d’un col·legi, construït per albergar a quatre sacerdots, quatre germans legos i quatre coristes. Aquests fóren construïts per els flamencs (barons de Slane dels segles XI al XVII) per els franciscans, l’escut d’armes de la família es pot veure en la paret oest del pati del col·legi. Trenta anys després de la seva fundació, el monastir fou dissolt per el rei Enric VIII, les seves terres i riqueses es varen apropiar. En el 1631, els flamencs varen restaurar el monastir. Es va convertir en la llar dels monjos caputxins, els quals, a la seva vegada, fóren expulsats en el 1651 per Oliver Cromwell.

Hill of Slane

Sabies? Cada equinocci de primavera es produïa una encesa cerimonial d’un gran foc en el Turó de Tara (llavors la seu del Gran Rei). Estava prohibit encendre qualsevol altre foc fins que aquest estigués en flames. La llegenda suggereix que, en el 433, desafiant al gran rei pagà Laoire, Patrick va encendre un foc pasqual en el turó de Slane. Encara que enutjat, Laoire va quedar tant impressionat per la devoció de Patrick que li va permetre continuar amb la seva obra missional.

Capvespre al Hill of Slane

Quan s’ha fet fosc al turó, baixem a sopar al poble de Slane, el qual és un poble articulat al voltant de cases georgianes.

Poble de Slane

A Slane hi ha un altre atractiu que ens varem perdre, lògicament per prioritats i falta de temps. Es tracta del seu castell, el Slane Castle, una famosa fortalesa ubicada en el cor de la Vall del Boyne. Es pot visitar per dins amb tours guiats. Si t’interessa, has de fer la reserva “online”, i t’assignaran unes hores per visitar-lo.

Els preus de visita son de 14€ pels adults, 12,5€ pels estudiants, i 8,4€ pels joves.

Slane Castle

Slane Castle, està ubicat enmig d’una finca de 1.500 acres en el cor de la vall del Boyne. És un lloc de somni per allotjar a la teva família, amics, casaments, sopars de gala, conferències o esdeveniments corporatius. T’adjunto la seva pàgina web si us interessa.

A part del Castell de Slane, també hi ha una altra atracció que en el dia d’avui no hem pogut visitar. Es tracta de la Duleek Abbey, al poble de Duleek, a 14 kilòmetres al sud-est de Slane. L’abadia de Duleek va començar com un assentament monàstic quan, en l’any 450d.C., Patrici, el Sant Patró d’Irlanda, va establir allí el seu bisbat.

Duleek Abbey

Duleek deriva de l’irlandès “damhliag”, que significa “casa o església de pedra” i es refereix a la construcció del segle V, possiblement el primer edifici de pedra d’Irlanda. La cura del bisbat es va concedir a un dels seguidors de Sant Patrici, San Cianan. Les ruïnes de la seva església es poden veure enfront a les del priorat. Durant els segles IX i X, el monastir va sofrir incursions quasi constants per part dels vikings assentats en les rodalies de Drogheda. Increïblement, la petita comunitat va sobreviure. En el 1014, els vikings fóren derrotats per el gran rei irlandès, Brian Boru, en la batalla de Clontarf. Boru fou assassinat, el seu cos reposava a Duleek Abbey abans de ser portat a Armagh per el seu enterrament. Les impressionants ruïnes son les restes d’un priorat agustí, l’Abadia de Santa Maria, establerta en el segle XII. En l’exterior, una bonica creu alta del segle IX presenta elaborades talles típiques de l’època, la crucifixió, escenes de la vida de la Verge María, símbols dels evangelistes. Sabíes? Durant el segle XIX, Duleek Commons fou un amagatall per a “Collier the Robber”, un assaltant de camins a l’estil de Robin Hood que finalment fou transportat a les colònies penals. Es diu que el rei Guillem va dormir a l’abadia de Duleek després de la batalla del Boyne. Un camí patrimonial de la ciutat comença en el jutjat de Duleek.

Duleek Abbey

I finalment donem per acabada la jornada anant-nos-en al nostre allotjament, el Bed & Breakfast Castleview House, al poble de Slane.

Bed & Breakfast Castleview House, a Slane

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (81,40 kilòmetres / 1 hora i 17 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *