Categories
IRLANDA

8. Tralee – Killarney: Circuït Ring of Kerry: Glenbeigh + Cahersiveen + Skellig Ring + Illa de Valentia + Portmagee + Skellig Michael + Waterville + Caherdaniel

I sortim d’un circuït per la península de Dingle al comptat de Kerry, per anar-nos-en a fer un altre circuït, aquest més famós, l’Anell de Kerry (Ring of Kerry), a la península d’Iveragh en el mateix comptat de Kerry. Cal dir, que les atraccions del Ring of Kerry, al ser més gran, ens les repartirem algunes per fer el següent dia, que també ens quedem a la zona de Killarney. El Ring of Kerry és un circuït turístic de 170 kilòmetres de carretera, formant un cercle que comença a Killarney, i flanquejant la península d’Iveragh. Nosaltres, com que venim del nord-oest, començarem el circuït seguint al contrari de les agulles del rellotge, i acabarem finalment a Killarney. Les atraccions que no farem del Ring of Kerry avui seran les que estan més a prop de Killarney i del seu Parc Nacional.
Índex:
1. Glenbeigh
2. Cahersiveen
3. Skellig Ring
4. Illa de Valentia
5. Portmagee
6. Skellig Michael
7. Waterville
8. Caherdaniel

1. Glenbeigh

Venim de Tralee i aquesta nit dormirem a Killarney. Com que venim del nord-oest, ens és més fàcil iniciar el Ring of Kerry seguint l’ordre invers de les agulles d’un rellotge, per tant, el poble de Glenbeigh serà la nostra primera aturada. Glenbeigh es troba a 38,7 kilòmetres de Tralee (uns 44 minuts amb cotxe). Abans de Glenbeigh, però, passarem pel poble de Killorglin, que es considera el primer (o l’últim, segons com es faci el circuït) poble de l’anell de Kerry. De Killorglin a Glenbeigh hi ha uns 14 kilòmetres.

Un cop a Glenbeigh, anirem a veure dues atraccions, per una banda, unes ruïnes, i per altra banda, una platja. Primer de tot, al mateix poble de Glenbeigh ens trobem amb les “The Glenbeigh Towers Castle”, unes ruïnes d’unes torres d’un antic castell.

Glenbeigh Towers Castle

Vistes les ruïnes, ens anirem a visitar una platja, la Rossbeigh Beach, la qual està als afores de Glenbeigh i es tracta d’una llarga platja de sorra fina. És una preciosa localització per gaudir d’una posta de sol. Nosaltres com que fem el recorregut contrari a les agulles del rellotge, no ho podrem gaudir així.

Rossbeigh Beach

2. Cahersiveen

Continuem la nostra ruta cap al poble de Cahersiveen, el qual és un dels pobles més grans de l’anell de Kerry. L’edifici més emblemàtic del poble és el Daniel O’Connell Memorial Church. Església commemorativa construïda al 1888.

Daniel O’Connel Memorial Church, en el centre del poble

L’Església Memorial Daniel O’Connell de la Santa Creu és la única església a Irlanda que porta el nom d’un laic. Aquesta església fou construïda i nombrada amb un permís papal especial, en honor al gran estadista Daniel O’Connell, un laic, ni un sant ni una divinitat, però un home que va treballar incansablement per l’emancipació catòlica a través del moviment massiu de persones, a Irlanda en els segles XVII i XVIII.

En el mateix poble, també hi ha d’interès els Old Barracks Heritage Centre, un petit museu que es recorre en una mitja hora.

Old Barracks Heritage Centre

The Old Barracks és un edifici inusual ubicat en un lloc elevat prop del pont sobre el riu Fertha a Cahersiveen. És la llar d’una exposició permanent que relata la notable història de l’edifici i la de la regió local. L’edifici fou construït entre 1870 i 1875 com a comisaria de la Royal Irish Constabulary (RIC). Perquè un edifici tant imponent? Després de l’Alçament de Fenian de 1867, les autoritats volíen protegir el cable telegràfic transatlàntic, una valuosa peça de infraestructura, que acabava en la illa de Valentia. Aquest va donar com a resultat el disseny d’un gran edifici d’estil militar i la seva construcció en un lloc que dominava les vistes a la badia i la illa de Valentia. Avui, després d’una extensa restauració iniciada per la comunitat en la dècada de 199, l’edifici alberga una exhibició interactiva en tres pisos i una experiència de sala d’escapament (Scape Room).

Els horaris d’accés son de 10:00 a 17:00h, i els preus de l’exposició son de 6,5€ pels adults, 4€ pels nens fins als 12 anys, 5,5€ pels estudiants, i el bitllet familiar és de 20€. Per fer l’Escape Room hi ha uns altres preus.

Però també s’ha de dir que l’atracció més famosa del poble s’ubica en les seves afores, concretament a 3,7 kilòmetres del centre. Es tracta del Ballycarberry Castle, les ruïnes d’un petit castell, el qual es pot veure bé per fora.

Ballycarberry Castle

El castell està a lo més amunt d’un turó d’herba enfront el mar i està a poca distància de Cahergall Fort i Leacanabuile Fort. Situat prop de la riba de l’aigua, aquest impressionant castell amb la seva torre coberta de heura fou una vegada la llar del Clan McCarthy i es va construïr en algun moment del segle XV. És probablement el castell més gran i impressionant construït en la península de Iveragh i segueix sent molt impressionant des de la distància. Encara que figura en la llista d’edificis històrics del Comptat, això és tot el que han fet els poders per a preservar aquest excel·lent edifici. No hi trobaràs cap porta, rètol o camí cap al castell i, com que l’estat l’ha oblidat, l’entrada és gratuïta. Tanmateix, pots sentir-te una mica decepcionat quan vegis el mal estat en el que es troba el castell quan passegis per les seves ruïnes, es recomana cura i atenció. Una alternativa a caminar al voltant del castell és fer les teves fotos des de la vora de la carretera i mantenir les teves impressions romàntiques d’aquest castell; tanmateix, et perdràs algunes de les millors vistes de Cahersiveen si fas això.

Ballycarbery Castle

Prop del castell s’hi troben els forts de Cahergal i el de Leacanabuille. Els forts de pedra de Cahergal i Leacanabuaile estan ubicats en una àrea coneguda com “sobre l’aigua” per els vilatans a Cahersiveen. A uns centenars de metres del castell de Ballycarbery es troba el fort de pedra de Cahergal, construït al voltant de l’any 600d.C. Val la pena una visita. L’estructura actual ha estat objecte de certa reconstrucció i, encara que els puristes poden dir que és massa “neta i pura”, és un lloc impressionant. Amb murs d’aproximadament 6 metres d’alt i uns 3 metres de gruix, aquest fort de mur de pedra seca és un dels millors exemples de forts de pedra medievals primerencs que es troben en l’anell de Kerry.

Cahergal Stone Fort

El fort de pedra de Leacanabuaile Stone Fort és en la vessant. És una bonica fortalesa de pedra parcialment reconstruïda sobre una base de roca massissa, les seves parets de pedra encerclen una àrea quasi circular de 70 peus de diàmetre. Protegit per tres costats per empinades vessants cobertes d’herba, l’entrada està en el cantó est. Els murs, en la seva majoria de 10 peus de gruix i amb graons irregulars que condueixen cap a l’interior, contenen les restes d’una vivenda quadrada construïda sobre altres circulars anteriors; un altre “clochan” en el cantó occidental té una cavitat que condueix a un llarg soterrani. L’excavació va produïr objectes de l’Edat del Ferro i del Bronze, lo que suggereix l’existència d’una comunitat agrícola cristiana primitiva.

Leacanabuaile Stone Fort

3. Skellig Ring

I arribem a l’inici del Skellig Ring, que és un anell més petitet que val la pena recórre’l. És una ruta poc transitada de 35 kilòmetres, amb paisatges impressionants. Iniciarem el recorregut per l’anell de Skellig a l’inici de la carretera local R565, a 5 kilòmetres de Cahersiveen per la carretera nacional N70 (Ring of Kerry).

Skellig Ring
Skellig Ring

4. Illa de Valentia

Quan portem recorreguts uns 10,6 kilòmetres arribarem a la població de Portmagee, però no ens aturarem, sino que continuarem creuant el pont sobre l’oceà i accedint a l’Illa de Valentia. Es poden fer varis trekkings interessants a l’illa. L’illa de Valentia té forces punts d’interès i atraccions, entre ells el Geokaun Mountain, els penya-segats de Fogher, un museu sobre les illes Skellig (l’Skellig Experience), el Glanleam House & Gardens, etc…

Valentia Island

La illa de Valentia és una illa situada a l’oest d’Irlanda, en l’extrem de la península de Iveragh, lo que la converteix en un dels llocs habitats més occidentals d’Europa. Es comunica amb Irlanda a través d’un pont situat a Portmagee, així com a través d’un ferry que va de Reenard Point a Knighstown, la principal població de la illa. La població permanent de l’illa de Valentia és d’unes 650 persones, i la seva extensió és de aproximadament 11 kilòmetres de llarg per 3 kilòmetres d’ample.

El primer que anirem a buscar a l’illa és el Valentia Island Heritage Centre, el Centre del Patrimoni Local, ubicat en una antiga escola, on s’explica la història del passat i de l’illa. Els horaris d’obertura son de 10:30 a 17:00h i els preus son de 3€ pels adults, 2€ pels estudiants i entrada gratuïta pels menors de 12 anys.

Valentia Island Heritage Centre

El Centre fou fundat i inaugurat per Tessa O’Connor en el 1986 com una organització sense ànims de lucre dirigida per voluntaris, que segueix éssent avui. Aquest no és tant un museu com un lloc de trobada de l’avui i l’ahir, de vostès i nosaltres. No hi ha un silenci reverent, sinó un bullici de conversació animada mentres les persones descriuen i comparen les seves pròpies històries i estils de vida. El Centre està ubicat en l’antiga Escola Nacional de Knightstown, que es va construïr en el 1861, es va ampliar en el 1911 i es va tancar en el 1976. Hi ha tres sales d’exhibició principals: The School-Room; Illa i port; i el telègraf transatlàntic. En el nostre món cada cop més abarrotat i atrafegat, Valentia encara ofereix un refugi per el viatger, un ritme de vida tranquil i relaxat, una comunitat petita i acollidora que et convida a compartir el seu propi lloc especial.

Un altre centre que val la pena visitar, és el The Skellig Experience Visitor Centre. Sobretot val la pena entrar-hi si no aniràs a visitar les illes Skellig, com nosaltres, per falta de temps. Aquest és el Centre de Visitants de les Illes Skellig, és un centre d’informació, exhibicions i tours, amb un horari d’obertura de 10:00 a 18:00h.

The Skellig Experience Visitor Centre

Situat en la bonica costa sud-oest d’Irlanda, el centre de visitants Skellig Experience es troba en la illa de Valentia, just al costat del famós Anell de Kerry. El Centre de Visitants ha estat una fita famosa en Valentia durant més de 25 anys i, amb un paisatge espectacular del nostre costat, et volen brindar una experiència com cap altra. Dedicat al lloc del Patrimoni Mundial de la Unesco Skellig Michael, el centre de visitants et porta la màgia i el misteri d’aquestes famoses roques a través de gràfics, presentacions de pel·lícules, models, elements d’exhibició, reconstrucció i el so de les aus marines i la comunicació entre el vaixell i la costa del farer.

I anirem a trobar-nos amb un dels imprescindibles de l’illa, el Valentia Island Lighthouse, un impressionant edifici en el lloc d’un fort del segle XVII. Es troba a Cromwell Point i es pot visitar. La durada de la visita oscil·la entre 45 minuts i 1 hora. Els horaris d’obertura del far son de 10:30 a 18:00h i els preus son de 7,5€ pels adults, 4€ pels nens, i 20€ per les famílies.

Valentia Island Lighthouse

Abraça els elements escarpats i exposats de la costa sud-oest de l’illa d’Irlanda i observa com era la vida dels farers i les seves famílies en la illa de Valentia que vigilaven l’Atlàntic Nord. Ubicat en una de les àrees més pintoresques en la vora d’Europa, enfront al clima predominant, el far de l’illa de Valentia alberga la llum del port més occidental de la illa d’Irlanda, que guia als vaixells a través de l’entrada nord del port de Valentia. Explora el fort d’artilleria del segle XVII ubicat a Cromwell Point i l’edifici del far del segle XIX empapant-te de les històries i la ciència en un contexte de paisatge espectacular de la costa de Skellig en la Ruta Costanera de l’Atlàntic.

També val la pena que ens acostem als Tetrapods Footprints, unes petjades de dinosaure de fa més de 365 milions d’anys. En el 1993, un estudiant universitari de geologia va descobrir una petjada de tetrapode en el nord-oest de l’illa de Valentia. Les petjades de tetrapòdes son, en termes senzills, petjades d’un animal que es va crear fa uns 385 milions d’anys. El camí de la illa de Valentia és d’importància internacional, ja que proporciona algunes de les proves més antigues d’una de les primeres criatures aquàtiques que es va arrossegar fora de l’aigua i va donar l’important pas evolutiu cap a la vida terrestre.

Tetrapods Footprints

I finalment abduïts pel ritme del circuït de la nostra ruta, abans de sortir de l’Illa de Valentia anem a comprar un gelat, al Valentia Ice Cream Parlour and Farmhouse Diary. Els gelats d’aquesta granja valen molt la pena. Granja ubicada a Kilbeg East.

5. Portmagee

Creuem el pont i ens aturem una estona a Portmagee, poble que té un carrer ple de casetes de colors. Descobreix Portmagee, un encantador poble junt al mar amb una emocionant història de contrabandistes gràcies al Capità Theobald Magee. Intenta pescar amb canya des del moll, o estira les cames i camina “The Kerry Way”. Planifica el teu viatge entorn al cap de setmana anual de música tradicional, balls i cançons. T’espera una experiència memorable en una de les comunitats més encantadores d’Irlanda.

Portmagee

Continuem la nostra ruta i a 3 kilòmetres de Portmagee ens trobem amb uns penya-segats impressionants que des d’ells s’obtenen molt bones vistes de l’oceà i de les illes Skellig. S’anomenen els Kerry Cliffs. Com als Cliffs of Moher, hi ha un horari d’obertura i s’ha de pagar una taxa per el manteniment, suposo. L’horari d’obertura és de 9:30 a 19:30h i el preu a pagar per veure’ls és de 5€ per persona.

Kerry Cliffs

Els penya-segats de Kerry son el punt més proper en el continent des d’on es poden veure les illes Skellig i estan situats en l’anell d’Skellig, que és un bucle de 18 kilòmetres just al costat de l’anell de Kerry. Els penya-segats marins més espectaculars de Kerry han estat un punt d’observació durant generacions i fa uns anys el terratinent local els va desenvolupar amb tanques, un estacionament, una cafeteria i un campament. Aquests penya-segats de Kerry s’eleven a més de 1000 peus sobre l’Atlàntic salvatge i realment ofereixen increïbles oportunitats per fer fotografies, si el clima ho permet.

Kerry Cliffs

6. Skellig Michael

I la ruta segueix i estem a punt d’arribar a l’Skellig Michael, o més aviat, de veure’l clarament davant de la costa de Kerry. És una illa que és un dels tresors d’Irlanda. Alberga runes d’antic monastir i és Patrimoni Mundial de la Unesco. Si s’hi vol anar, s’ha de reservar l’excursió amb força antelació. Els ferris surten de Portmagee i també de Ballingskelligs. El tour és força car i les empreses que fan el tour son vàries.

Skellig Michael
Aquesta increíble illa és com un somni enmig de l’oceà i l’estrella de la Ruta Costanera de l’Atlàntic d’Irlanda. Habitada per monjos fa bastant més d’un mil·leni, Skellig Michael és una destinació que farà volar la teva imaginació amb els seus relats de perseverancia davant de l’adversitat, supervivència i artesanía arquitectònica. A l’apropar-te i observar com sorgeix de l’oceà, la pura inversemblança d’aquest lloc declarat patrimoni mundial de la Unesco es fa evident. Accessible únicament en vaixell, assotades per els elements i habitades quasi exclusivament per les moltes aus marines per les que tant Skellig Michael com la seva illa germana Little Skellig son famoses, semblen llocs als que l’home mai hauria d’haver arribat. Un “lloc increíble, impossible, i boig”, citant al dramaturg George Bernard Shaw, “part del nostre món oníric”.
Skellig Michael
Si Skellig Michael et sembla un lloc inversemblant, és perquè ho és. No és d’estranyar que l’hagin escollit per a rodar “Star Wars: El despertar de la Força”. Tanmateix, en el segle VI, un petit grup de monjos es va retirar aquí, i encara es poden contemplar exemples del mestratge, la creativitat i l’enginy d’aquests primers pobladors. Les petites finestres de l’església que varen construïr emmarquen les vistes de la propera Little Skellig, el sol escalfa el poble monàstic, que sembla sorprenentment protegit del vent, i et trobes envoltat per una enorme extensió de mar i cel. A l’igual que aquests monjos de fa tants segles, per arribar aquí tens que lluitar contra els elements. A l’illa s’hi accedeix únicament en temporada (normalment entre l’estiu i la tardor), i sempre que el temps ho permeti. El nombre de visitants de la illa també és limitat, per lo que és molt recomanable reservar amb antelació. I per suposat, no oblidis un parell de sabates resistents…
Skellig Michael
Al pujar els voltants de 600 graons que condueixen al poble monàstic, les vistes et deixaran sense alè. Però aquests graons no son aptes per a cardíacs. La cima es troba a uns 218 metres d’alçada, per lo què l’ascens no és recomanable per qui tingui por a les alçades ni per a persones amb mobilitat reduïda. Però els qui s’atreveixin a pujar tindran el privilegi d’experimentar aquesta absoluta serenitat a la que no ha arribat el món modern. Ens admira la fortalesa dels monjos que escolliren viure en aquest lloc fa tant de temps, encara que ens preguntem com seria viure envoltats de tanta bellesa. De sobte, Skellig Michael comença a tenir sentit.
Skellig Michael

Per arribar a l’illa, et recomanem l’empresa “Skellig Michael Tours and Skellig Landing Tours”. Els preus son de 45€ pels adults, 42€ pels estudiants, 35€ pels nens, i 150€ per a les famílies. Surten des de Portmagee.

Nosaltres continuem la nostra ruta cap a Ballinskelligs, a 16 kilòmetres de Portmagee, on hi ha una preciosa platja que alberga les ruïnes d’un castell i d’una abadia. El paisatge és espectacular. Algunes de les platges amb més renom de la zona son als voltants de Ballinskelligs: la Reenroe Beach; la St. Finian Bay Beach; i la Ladies Beach. Hi ha també les ruïnes del Ballingskelligs Castle. Des del castell, les vistes de la costa son formidables.

Platja de Ballingskelligs amb les runes del castell

Si estàs pensant en quedar-te a Ballingskelligs a Kerry, has aterrat en el lloc correcte. Una àrea envoltada de mites i misteris, Ballingskelligs també alberga paisatges eteris, boniques platges, impressionants ruïnes i una càlida benvinguda. I si aquestes no son raons suficients per a visitar, no oblidis que hi ha una increïble fàbrica de xocolata a prop.

Ballingskelligs

Continuem la ruta admirant paisatge rere paisatge, i sortim de l’anell de Skellig (Skellig Ring), a uns 10 kilòmetres de Ballinskelligs, a l’alçada de Kenneigh, al final de la carretera local R567. Aquí, tornem a agafar la nacional N70 (Ring of Kerry).

7. Waterville

Arribem al petit poble de Waterville, el qual té un bonic passeig vora el mar. També és famós perquè Charles Chaplin passava aquí les seves vacances.

Charles Chaplin Statue, a Waterville

I aquí a Waterville, per la carretera de l’anell, comença una seqüència de miradors bonics en les que hi trobaràs les millors vistes de l’anell de Kerry, fins al poble de Caherdaniel. Es tracta d’uns 13,8 kilòmetres de carretera on podrem aturar-nos on més ens sembli per contemplar aquest típic paisatge de l’anell de Kerry.

Ring of Kerry
Ring of Kerry

8. Caherdaniel

La ruta ens porta a Caherdaniel, que és un poble molt petit. Al sud hi ha la platja de Derrynane Beach, i a un costat de la platja hi ha Derrynane House, que es pot visitar. La Derrynane House és la casa ancestral de Daniel O’Connell, una de les figures històriques d’Irlanda. Els horaris d’obertura de la casa son de les 10:00 a les 16:30h i els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels estudiants i nens, i 13€ per les famílies.

Derrynane Beach

Derrynane es troba a la punta de la península de Iveragh en el comptat de Kerry. A l’abric del bosc es troba la Derrynane House, la llar ancestral de Daniel O’Connell, advocat, polític i estadista, i una de les grans figures de la història irlandesa moderna. Moltes relíquies de la vida i carrera de O’Connell es conserven a la Derrynane House, però la casa és més que un simple museu. Derrynane fou una de les grans influències en la vida de Daniel O’Connell, com ell mateix sempre va estar disposat a admetre. Durant varies generacions, havia estat la llar ancestral dels O’Connell. Havia estat la seva pròpia casa d’infància i, al llarg de la seva carrera, fou la seva residència de camp. Ell i la seva família passaven la majoria dels estius a Derrynane. Fou aquí on va rebre a molts convidats en els voltants que estimava i aquí es va entregar a la seva passió per el “beagle”. S’han escrit molts llibres sobre O’Connell, però tal vegada un pugui obtenir una major comprensió del seu caràcter visitant la seva casa a Derrynane i experimentant l’entorn familiar per ell durant la seva vida.

Derrynane House

Avui, unes 120 hectàrees (300 acres) de les terres de Derrynane, junt amb Derrynane House, conformen el Parc Històric Nacional de Derrynane, sota la administració de Propietats Històriques Nacionals de l’Oficina de Obres Públiques. La casa fou oberta oficialment al públic com a museu en commemoració de Daniel O’Connell per el president Eamon De Valera a l’agost de 1967 i el parc circumdant fou declarat oficialment obert per el president Cearbhall Ó Dálaigh en agost de 1975 per a commemorar el 200 aniversari del naixement de O’Connell.

Continuem la nostra ruta, ara ja en la recta final, passant per la platja de Castlecove Beach (també s’anomena Whitestrand Beach), a 10 kilòmetres de Derrynane House, una platja on val la pena que ens hi aturem. També pots visitar el fort de pedra circular de Staigue Fort.

Castlecove Beach

Castlecove Beach és una pintoresca platja de sorra blanca ubicada entre Waterville i Sneem, just al costat de l’Anell de Kerry, en el sud-oest d’Irlanda. És un lloc imperdible i bé val la pena visitar-lo. Les aigües estan protegides i son perfectes per a nedar i son populars entre les famílies.

La nostra ruta continua pels paisatges increíbles de l’Anell de Kerry, i a 14,6 kilòmetres de la platja anterior arribem a la població d’Sneem. Es tracta d’un poblet típic amb moltes cases de colors.

Sneem

Seguim recorrent el Ring of Kerry (nacional N70) i arribem a la població de Kenmare, que es troba a 26 kilòmetres de Sneem. Kenmare també és un poble de casetes de colors i carrers en triangle. Pots visitar l’església de Holycross i els antics jutjats que ara son la seu de l’oficina de turisme.

Kenmare
I ara sí, ens dirigim directament a Killarney per la carretera N71, i a uns 32,7 kilòmetres de Kenmare ja hi arribarem. Anirem a buscar el nostre allotjament i donar per finalitzada aquesta etapa del recorregut del Ring of Kerry. Demà finalitzarem el recorregut amb les atraccions més properes a Killarney i al seu Parc Nacional.

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (236,00 kilòmetres / 4 hores i 21 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *