Categories
IRLANDA

12. Dublín (el sud-oest del centre de Dublín): Dublín Castle + Christ Church + St. Patrick’s Cathedral

El tercer dia a Dublín ens donarà per acabar de visitar en el centre de la ciutat, els monuments i atraccions que ens falten. Concretament visitarem el Barri Medieval de la ciutat, ubicat en la seva zona Sud-Oest del centre. Començarem per la visita al Castell de Dublín, i acabarem en la zona de Saint Patrick’s. Al vespre i a l’hora de sopar, ens tornarem a escapar al barri de Temple Bar, que en el dia d’ahir no en varem tenir prou.
Índex:
1. Dublin Castle
2. Christ Church
3. St. Patrick’s Cathedral

1. Dublin Castle

També ens llevem força d’hora per anar-nos-en al barri del castell de Dublín per a visitar-lo. Des del nostre allotjament hi ha uns 20 minuts a peu (1 kilòmetre i mig). El Dublin Castle és un castell del segle XIII reconstruït al segle XVII. Es tracta d’un complex històric de 1204 amb 2 museus, cafeteries, jardins, salons i biblioteca. Els llocs més destacats del castell per visitar son el St. Patrick’s Hall i el Saló del Tron. Els horaris d’obertura del castell son de 9:45 a les 17:45h, i els preus son de 8€ pels adults, 6€ pels estudiants, 4€ pels nens i joves de 12 a 17 anys, i 20€ per les famílies.

Dublin Castle

A poques passes del Trinity College, de camí a Christchurch, el castell de Dublín està ben situat per a visitar-lo a peu. La història d’aquest lloc del centre de la ciutat es remonta a la era vikinga i el castell en sí fou construït en el segle XIII. L’edifici va servir com a fortalesa militar, presó, tresoreria i tribunals de justícia. Durant 700 anys, des de 1204 fins a la independència, fou la seu del govern anglès (i llavors britànic) a Irlanda. Reconstruït com el castell que ara coneixem en els segles XVII, XVIII, XIX i XX, el Castell de Dublín és ara un complexe governamental i un escenari de cerimònies estatals. Els apartaments estatals, la cripta, la capella reial, el centre patrimonial i el restaurant ja estan oberts al públic.

Dublín Castle

Passa una hora recorrent el Castell de Dublín en companyia d’un dels nostres apassionats i experts guies. Coneix la història mil·lenària del castell i la seva transformació d’un lloc viking a una poderosa fortalesa i llavors a un palau virreinal. El recorregut comença sota terra, on es poden veure parts de l’estructura medieval, junt a les antigues muralles de la ciutat. Obtingues una idea de la importància del Dublín viking com a centre comercial fins a l’arribada dels anglo-normands en 1169. Després d’explorar la Capella Reial del segle XIX, finalitza el teu recorregut en el Palau Virreinal, que data de mitjans del segle XVIII. Coneix com es varen utilitzar les diferents sales del palau per ocasions de grans cerimònies.

Pati del Dublín Castle

Recorre els apartaments estatals del castell i experimenta alguns dels espais cerimonials més importants d’Irlanda. Amb un guia per ajudar-te, descobreix com aquests apartaments es varen convertir en el centre d’entreteniment estatal a gran escala sota el domini anglès. Llegeix sobre lo què va succeïr aquí durant el viatge d’Irlanda cap a la independència. Informa’t sobre els esplèndids esdeveniments d’estat que es porten a terme en moltes de les sales del palau en l’actualitat: St. Patrick’s Hall, per exemple, que alberga la presa de possessió dels nous presidents.

Pati del Dublín Castle

Visita la Biblioteca Chester Beatty per a tenir la oportunitat de veure una col·lecció de tresors que varen pertànyer a Sir Alfred Chester Beatty, un enginyer de mines i col·leccionista estadounidenc. Aquests tresors inclouen alguns dels manuscrits, llibres i altres articles més estranys del món i provenen d’Europa, Orient Mitjà, el nord d’Àfrica i Àsia. La biblioteca ofereix visites guiades gratuïtes, visites lingüístiques, xerrades i tallers per adults i nens. No t’oblidis de la botiga de regals, on pots comprar peces selectes d’articles per a la llar, joieria i artesania irlandesa, i el Silk Road Café, que serveix deliciosa cuina mediterrània i d’Orient Mitjà.

Drawing Room del Dublin Castle

El Museu Garda en l’edifici del Tresor ofereix una exposició detallada sobre la història de la força policial irlandesa. Hi ha molts artilugis, fotografies i documents que dónen vida a la història de la policia a Irlanda en els segles XIX i XX. El museu també es complau en donar-vos la benvinguda a qualsevol persona que realitzi investigacions relacionades amb la policia.

Saló del Tron del Dublin Castle

Els bonics jardins del castell son molt populars entre els visitants. Consisteixen en quatre jardins més petits, un en cada cantonada del lloc, tots els quals contenen obres d’escultura especialment encarregades. En el cor dels jardins hi ha una espasa coberta d’herba, on es tallen en la gespa patrons que representen a serps marines. Aquesta gespa es troba a o a prop de l’estany negre original o “dubh linn” on els vikings albergaven els seus vaixells i que va donar el seu nom a la ciutat.

Sala d’Investidura del Dublin Castle
Església del Dublin Castle, anomenada Capella Reial
La Biblioteca Chester Beaty és un museu en els terrenys d’un castell amb la gran col·lecció de textes artístics i religiosos del magnat miner. Col·lecció de manuscrits i art oriental. L’entrada és gratuïta si disposes de l’entrada al castell. Els horaris son de dimarts a divendres de 9:45 a 17:30h, dimecres de 9:45 a 20:00h, dissabte de 9:45 a 17:30h, i diumenge de 12:00 a 17:30h (els dilluns està tancada)
Biblioteca Chester Beatty

Visitat el castell, ens acostarem a l’Ajuntament (City Hall). L’Ajuntament està ubicat a l’antiga seu de la borsa. L’edifici és d’estil georgià, amb una sala circular columnada, exposicions multimèdia, visites guiades i conferències.

City Hall de Dublín

També observarem l’església de St. Werburgh’s Church, una església de 1715 i antiga parròquia del castell.

St. Werburgh’s Church

L’església original en aquest lloc fou construïda en el 1178, poc després de l’arribada dels anglo-normands a la ciutat. Porta el nom de St. Werburgh, abadessa d’Ely i patrona de Chester.

2. Christ Church

Molt a prop del mateix Dublin Castle, hi ha la Christ Church Cathedral (es troba a Christ Church Place). Es tracta d’una catedral medieval, amb una cafeteria i una cripta amb botiga. És la catedral protestant més antiga del país. Nosaltres la varem visitar per lliure amb una audio-guia, tenint una durada la visita d’1 hora aproximadament. Els punts d’interès son la Cripta, el faristol medieval i el Sepulcre de Strongbow. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 18:00h i els preus son de 10,5€ pels adults, 9€ pels estudiants, 3,5€ pels nens, i 25€ la tarifa familiar.

Christ Church Cathedral

La Catedral de l’Església de Crist ha estat en el cor de Dublín durant quasi 1.000 anys. Molts visitants de tot el món son benvinguts a aquest important lloc patrimonial tots els dies. Al llarg dels segles, la catedral ha construït una reputació d’excel·lència en moltes àrees a través de la seva litúrgia, divulgació, música i hospitalitat. També és un espai cèlebre per la seva bellesa, el sentit espiritual i una invitació perdurable per a totes les generacions.

Interior de la Catedral

La catedral fou construïda en el 1030 per el rei viking Sigtrygg Silkiskegg. Probablement era una espècie d’illa depenent de l’arquebisbat de Canterbury. Es va situar en un terreny alt des del que s’observava l’assentament viking Wood Quay. Sant Llorenç O’Toole, que fou en 1152 el primer arquebisbe irlandès, va començar l’ampliació i reconstrucció de la catedral nòrdica. Quan els normands d’Anglaterra es varen apoderar de gran part d’Irlanda, l’antiga catedral nòrdica fou reemplaçada per una anglonormanda per iniciativa de l’arquebisbe John Cumin, que inclouria una barreja d’estils romànic i gòtic. Aquesta catedral posseïa un gran nombre de criptes utilitzades com a fonaments, lo que va implicar la inestabilitat de l’edifici i a la fi enderrocs, així com constants reparacions.

Absis de la Catedral

Durant l’època victoriana, entre 1871 i 1878, el temple va experimentar una restauració significativa coordinada per George Edmund Street, que va evitar l’enderroc d’algunes de les seves parts però a la vegada va representar un canvi dràstic de l’obra medieval, de forma que en l’actualitat pot resultar difícil distingir les decoracions de les diferents èpoques. La catedral fou utilitzada en el 1487 per a la coronació d’Eduard VI, un pretendent al tron britànic que va intentar, sense èxit, derrocar a Enric VII d’Anglaterra. La catedral conté la cripta catedralicia més gran de les Illes Britàniques. Ha estat rehabilitada recentment i es troba en l’actualitat oberta al públic.

Altar de la Catedral

Visitada la catedral, ens acostarem a la zona de High Street, on entrarem a Dublinia, un museu ideal per nens amb imatges i olors que evoquen segles d’història. La durada recomanada de la visita son 90 minuts. Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 18:00h, i els preus son de 14€ pels adults, 12,5€ pels estudiants, 6,5€ pels nens de 3 a 12 anys, i 33€ per les famílies.

Dublinia i Christ Church

Dublinia és una exposició interactiva que convida als seus visitants a realitzar un viatge al passat per a conèixer la història de Dublín durant l’època vikinga i l’Edat Mitjana. El “museu” està ubicat en el Synod Hall, un edifici neogòtic construït en el 1875 sobre l’església medieval de St. Michael. Totes les exposicions de Dublínia conten amb recreacions de les escenes quotidianes a tamany natural, capaces de transportar als visitants fins a una altra època.

Dublinia

La visita està dividida en tres parts ben diferenciades: Dublín Viking, Dublín Medieval, i una zona denominada com a “History Hunters”(caçadors d’històries):

  • Dublín Viking: Retrocedint fins a l’any 800 és possible conèixer la forma de vida dels vikings endinsant-se en les seves cases i els seus vaixells per escoltar les seves obres poètiques, provar-se les seves robes, convertir-se en un guerrer viking o en un esclau.
  • Dublín Medieval: No es té molt sovint l’oportunitat d’entrar en la casa d’un ric comerciant de Dublín en l’Edat Mitjana, mirar els productes que s’ofereixen en el mercat, o passejar per un dels bruts carrers de Dublín de fa cents d’anys.
  • History Hunters: Mitjançant un ardu treball de detectius en el temps és possible augmentar els arxius històrics per a conèixer a fons el passat.

Al final de les exposicions és possible pujar els 96 graons de la torre medieval que va pertànyer a l’església de Sant Miquel, però les vistes no valen la pena.

Dublinia

Sortim de Dublínia i ens topem amb la Saint Audoen’s Church, l’església medieval més antiga de Dublín. Té Centre de Visitants. Els horaris d’obertura son de 9:30 a 17:30h i l’entrada és lliure.

St. Audoen’s Church

Ubicada en el cor de la ciutat medieval emmurallada de Dublín, l’església de St. Audoen és l’única església parroquial medieval que queda en la capital. Està dedicat al bisbe de Rouen del segle VII i sant patró de Normandia. L’església de St. Audoen fou crucial per la vida de la ciutat medieval. Aquí es pronunciaven les bules papals i es feien penitències públiques. La Guild Chapel de St. Ann alberga una exposició guardonada sobre la importància de St. Audoen per el Dublín medieval. Els visitants de St. Audoen’s poden examinar la part de l’església que encara utilitza l’església d’Irlanda. També poden veure la impressionant tomba del segle XV del baró Portlester i la seva esposa.

3. St. Patrick’s Cathedral

De la zona de High Street passejarem fins a la zona de Saint Patrick’s (farem uns 550 metres, que son uns 7 minuts a peu), on s’hi troba la catedral de St. Patrick’s Cathedral. Es tracta de la catedral protestant més gran d’Irlanda, que data de 1220 i ofereix recitals musicals amb regularitat. L’horari d’obertura de la catedral son de dilluns a divendres de 9:30 a 17:00h, dissabtes de 9:00 a 17:00h, i diumenges de 9:00 a 10:30 i de 13:00 a 14:30h. L’entrada val 9€ pels adults, 8€ pels estudiants, 3,5€ pels nens de 3 a 12 anys, i 24€ per les famílies.

Saint Patrick’s Cathedral

La Catedral de Sant Patrick és una de les atraccions més populars de Dublín. Construïda entre 1220 i 1260, la Catedral és un dels pocs edificis que queden de la ciutat medieval de Dublín. Jonathan Swift, decà de St. Patrick’s, és un dels 700 enterraments que hi ha en el lloc. La Catedral de Sant Patrici ha sigut part de la història d’Irlanda durant més de 800 anys i avui és una de les atraccions turístiques més populars de Dublín. Sant Patrici va batejar a cristians convertits en aquest lloc fa 1.500 anys.

Interior de la Catedral de Saint Patrick

És la Catedral Nacional de l’Església d’Irlanda i la catedral més gran del país. Jonathan Swift, autor dels Viatges de Gulliver, fou el degà de la Catedral de Sant Patrici en el segle XVIII i és un dels molts enterraments del lloc. La catedral és mundialment famosa per el seu cor, establert en el 1432, que encara es presenta tots els dies durant el període escolar. En els últims anys, la Capella de la Verge, que data de 1270, ha estat restaurada al seu esplendor original. Les visites guiades a la catedral es porten a terme regularment durant tot el dia. Es pot utilitzar una aplicació gratuïta per a visites autoguiades.

Cor de la St. Patrick’s Cathedral
Tribuna de la St. Patrick’s Cathedral

Visitada la Catedral de Sant Patrici, ens dirigim a la Marsh’s Library, la biblioteca més antiga d’Irlanda. El seu horari d’obertura és de dimarts a divendres de 9:30 a 17:00h, i dissabte de 10:00 a 17:00h. L’entrada val 5€ pels adults i 3€ pels estudiants.

Marsh’s Library

La Biblioteca Marsh és una biblioteca situada a St. Patrick’s Close. Aquesta biblioteca pública fou fundada per l’arquebisbe Narcís Marsh en el 1701, degà de la propera Catedral de Sant Patrick, encara que fou oberta al públic a partir de 1707. L’edifici ocupa un lloc pròxim a la catedral de Sant Patrick. La biblioteca posseeix llibres de gran valor, destacant els dels segles XVI, XVII i XVIII. En total reuneix uns 25.000 exemplars dividits en quatre col·leccions principals: Stillingfleet, Bouhereau, Marsh i Stearne.

Interior de la Marsh’s Library

I acabarem les visites a la zona de la Catedral de Saint Patrick’s, realitzant una visita a la Whitefriar Street Church, una església catòlica de 1827, construïda segons el disseny de George Papworth. L’horari de visites és de 7:30 a 17:00h (el dilluns de 9:30 a 12:00h).

Whitefriar Street Church

En principi, la nostra intenció era acabant les visites a la zona de Saint Patrick’s, anar-nos-en fins a Temple Bar i sopar al mateix barri. Una alternativa, si disposeu de temps, seria visitar la Kilmainham Gaol, un museu en una antiga presó en la que molts presos polítics irlandesos fóren empresonats, torturats i executats. Es troba a 1,8km a l’oest de la Guinness Storehouse, per tant, hauríem d’agafar el transport públic de la ciutat. Concretament, des de St. Patrick’s Cathedral hi ha uns 20 minuts amb les línies de bus corresponents. Els horaris d’obertura del museu son de les 9:30 a les 17:30h, i els preus per entrar son de 8€ pels adults, 4€ pels estudiants, i 20€ per a les famílies.

Kilmainham Gaol

La visita comença en la capella de la presó que és coneguda per ésser el lloc en el que Joseph Plunkett es va casar amb Grace Gifford en les hores prèvies a la seva execució per l’escamot d’afusellament. Les següents zones que es visiten son les cel·les en les que varen estar confinats els participants de la revolta de 1916. Es visita també el vestíbul principal de la presó després de la seva remodelació que va servir de referència per a la construcció de moltes altres presons sobre tot a Estats Units. La visita conclou en el pati on fóren afusellats, entre el 3 i el 12 de maig, els membres de la revolta de 1916 i el lloc en el que es va executar a James Connolly diferenciat dels de la resta degut al seu precari estat de salut a conseqüència de les ferides rebudes durant la revolta. Aquestes ferides féren que se’l situés en les rodalies de l’entrada degut a la seva dificultat de traslladar-lo.

Lloc d’afusellament de James Connolly

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari peatonal que hem seguit avui per la ciutat de Dublín, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *