Categories
IRLANDA

11. Dublín (el sud-est del centre de Dublín): Trinity College + Grafton Street + Merrion Square + St. Stephen’s Green + Barri de Temple Bar

La nostra intenció per el dia d’avui, és la continuació de la visita per Dublín que varem començar en el dia anterior. El dia anterior vam fer la zona nord del centre de la ciutat, i avui farem la zona sud-est, que correspon aproximadament al barri georgià de Dublín. Començarem el dia visitant el Trinity College i acabarem el mateix en el barri de Temple Bar.
Índex:
1. Trinity College
2. Grafton Street
3. Merrion Square
4. St. Stephen’s Green
5. Temple Bar

1. Trinity College

Ens encaminem a peu, cap al sud del riu Liffey, en la zona de College Street. Primer ens trobem amb les Irish Houses of Parliament, l’Edifici Parlamentari del segle XVIII que ara alberga el Bank d’Irlanda (es tracta de la primera seu del parlament irlandès). Des de l’alberg a l’edifici del Bank of Ireland, hi ha 1 kilòmetre, que hem fet perfectament a peu. Durant el dia d’avui serà aquest l’exclusiu mitjà de transport que farem servir per visitar la ciutat de Dublín.

Irish Houses of Parliament

Ara sí, al costat mateix d’aquest edifici s’hi troba l’imponent recinte del Trinity College, el qual visitarem a fons. Es tracta d’una Universitat de 19 hectàrees amb edificis d’estil georgià, coneguda pels estudis d’humanitats, ciències i medicina. Podem fer un tour guiat d’1 hora pel Trinity Campus, però a nosaltres ens agrada més anar per lliure…

Pati del Trinity College

Visitarem el Trinity College de Dublín, la llar del Llibre de Kells, i explorarem el campus del centre de la ciutat de 47 acres. Visitarem el Llibre de Kells, el major tresor cultural d’Irlanda, i ens meravellarem amb la Long Room, una de les biblioteques més belles del món. En primer lloc, explorarem l’exposició, on aprendrem sobre el Llibre de Kells de 1.200 anys d’antiguitat i el ric simbolisme i l’art darrera d’ell. A continuació, observarem de prop el preciós manuscrit, que es considera el major tresor cultural d’Irlanda. Llavors, ingressarem a una de les biblioteques més boniques del món, la impressionant Long Room. The Long Room ha estat una biblioteca en funcionament des de 1732. En la nostra visita, veurem el progrés en marxa amb l’equip decantant 200.000 llibres de les postades de la biblioteca com part del Projecte de Reurbanització de la Biblioteca Antiga.

Antiga biblioteca

Nosaltres varem optar per fer el recorregut autoguiat de Trinity Trails, que ens porta a través de 14 punts d’interès en tot el campus, entreteixits amb atractius elements de realitat augmentada i audio convincent d’experts en la matèria. La visita audioguiada costa uns 5€ i pots realitzar-la en qualsevol moment al teu propi ritme. El recorregut et brinda l’accés exclusiu a una extensa audioguia amb estudiants i acadèmics de Trinity. Per accedir al seu recorregut, primer t’has de descarregar l’aplicació gratuïta “Visit Trinity” que està disponible en totes les botigues d’aplicacions i reservarem el bitllet per desbloquejar el contingut de l’audioguia.

Campanar del Trinity College

El Trinity College de Dublín va ser creat per carta reial en el 1592 i es va inspirar en les universitats d’Oxford i Cambridge. Ubicat originalment a certa distància a l’est de la ciutat emmurallada, en el lloc de l’antic Priorat de Tots els Sants, el Trinity College es troba ara en el cor de Dublín, enfront a la històrica Casa del Parlament. El Trinity College, la universitat millor classificada d’Irlanda, és també una de les atraccions turístiques més populars de Dublín, degut en igual mesura a la seva història i la seva impressionant arquitectura.

Trinity College

L’entrada principal de College Green conta amb un magnífic arc frontal i una entrada de fusta. Al sortir d’ella, la pavimentada Parliament Square s’obre davant nostre amb el Campanile, o campanar, en el centre, flanquejat per edificis de pedra amb portes arquejades i columnes dòriques. Entre ells, com hem dit anteriorment, s’hi troba la Old Library Building, la llar del Llibre de Kells, un dels majors tresors culturals d’Irlanda. Aprèn tot sobre el famós manuscrit medieval fet a mà fa més de 1000 anys, i sigues testimoni dels exquisits colors i les intrincades il·luminacions del llibre i llavors visita la magnífica Sala Llarga, la llar de 250.000 dels llibres i documents històrics més antics d’Irlanda.

Per entrar a l’antiga biblioteca els horaris són de 8:30 a 18:30h, i els preus son de 18,5€ pels adults, 15€ pels estudiants, 10€ pels nens de 6 a 12 anys, i 46€ per les famílies.

Façana principal del Trinity College

2. Grafton Street

Visitat el Trinity College, ens acostem al Grafton Street, un carrer comercial modern. És un dels carrers més animats de la ciutat i és molt popular entre els dublinesos degut a les seves botigues.

Grafton Street

En el mateix Grafton Street ens trobem la Bewley’s Grafton Street, una cafeteria majestuosa, amb vidrieres i mobles de caoba, que ofereix pastissos, entrepans i pasta.

Bewley’s Grafton Street

També s’hi troba la seu dels grans magatzems “Brown Thomas”.

Grans magatzems Brown Thomas

I també s’hi ubica la St. Teresa’s Church Discalced Carmelites, una església catòlica de 1793. Si la voleu visitar té uns horaris de 7:00 a 18:30h.

St. Teresa’s Church Discalced Carmelites

I tot passejant arribem a la zona de South William Street, on ens trobem amb el Powerscourt Townhouse Centre, un centre comercial important, amb un pati central cobert de vidre.

Powerscourt Townhouse Centre

A prop també hi trobem el Dublin Civic Museum, el qual actualment està permanentment tancat. Era l’Antic Museu d’Història de Dublín. Arribem passejant fins a la zona de Dawson Street, i ens trobem amb la Mansion House, la Residència de l’Alcalde de Dublín des del 1715. No està oberta al públic.

Mansion House

Per la zona també hi ha la St. Ann’s Church of Ireland, una església catòlica de 1707. No et perdis la façana ni les vidrieres. Es tracta d’una església històrica famosa per les seves vidrieres i els seus freqüents concerts i recitals.

St. Ann’s Church of Ireland

I arribem a la zona de Kildare Street, on ens trobem a varis museus. En primer lloc ens trobem amb el National Museum of Archaeology, que ens mostra les troballes arqueològiques de l’Edat de Bronze, de l’època vikinga i de l’edat mitjana, així com també alguns objectes egipcis. L’horari d’obertura és de 10:00 a 17:00h i l’entrada és gratuïta.

National Museum of Archaeology

També ens trobem amb la Leinster House, el Parlament irlandès actual, on hi ha el senat i els diputats. Leinster House fou originàriament la residència dels ducs de Leinster i és actualment la seu del Parlament d’Irlanda, des de 1922. Actualment és un complexe d’edificis, el centre del qual és l’antic palau ducal que alberga el Parlament i les seves dependències, éssent la part més reconeixible i popular.

Leinster House

Tocant mateix a la Leinster House hi trobem des del carrer Kildare Street, la National Library of Ireland. És la Biblioteca Nacional d’Irlanda, on s’exposen les notes personals de Roddy Doyle, Seamus Heaney i James Joyce. No pots marxar d’aquí sense veure la sala de lectura. Alberga més de 12 milions d’articles. L’horari d’obertura de la biblioteca és de 9:30 a 17:00h, amb els dissabtes i diumenges tancat.

National Library of Ireland

I per finalitzar en la zona de Kildare Street es trobava el State Heraldic Museum, el Museu Estatal d’Heràldica, que actualment es troba tancat.

3. Merrion Square

I accedim a la zona de Merrion Square Park, on ens trobem la plaça de Merrion Square. És una plaça georgiana on visquéren noms il·lustres. També és un parc arbrat amb jardins de flors, una zona infantil i una coneguda estàtua de Oscar Wilde.

Merrion Square
Memorial Oscar Wilde, a Merrion Square

A Merrion Square hi ha els Government Buildings, que és un edifici eduardià que alberga l’oficina del Primer Ministre d’Irlanda i ofereix visites guiades.

Government Buildings

Al costat de l’anterior edifici, hi ha un dels museus més interessants de la ciutat: es tracta del Natural History Museum. Es tracta d’un museu victorià restaurat, amb animals dissecats i replicats exposats en un museu. Els horaris d’entrada al museu son de dimarts a dissabte de 10:00 a 17:00h, i de diumenge a dilluns de 13:00 a 17:00h. L’entrada és gratuïta.

Natural History Museum

El Museu Nacional d’Irlanda – Història Natural, a Merrion Street en la ciutat de Dublín, té galeries d’animals d’Irlanda, així com exhibicions geològiques d’una col·lecció total de al voltant dos milions d’especímens científics. Se l’anomena carinyosament el “zoològic mort” i apenes ha canviat en més de 150 anys des del període victorià. Només dos anys abans de que Charles Darwin publiqués la seva famosa obra, L’orígen de les espècies, el Museu Nacional d’Irlanda – Història Natural, Merrion Street, es va obrir al públic per primera vegada en 1857. Ara, com llavors, educa i inspira, deixant als visitants sentint-se petits i humils enmig de la vasta i meravellosa diversitat de vida en exhibició.

A prop del museu n’hi ha un altre, la National Gallery of Ireland. És la Galeria Nacional d’Irlanda. Els seus horaris son els dilluns de 11:00 a 17:30h, dimarts i divendres de 9:15 s 17:30h, els dijous de 9:15 a 20:30h, divendres i dissabte de 9:15 a 17:30h, i els diumenges de 11:00 a 17:30h. L’entrada és gratuïta.

National Gallery of Ireland

La Galeria Nacional d’Irlanda alberga la col·lecció nacional irlandesa d’art irlandès i europeu. Està ubicada en el centre de Dublín, amb una entrada a Merrion Square, junt a la Leinster House, i una altra a Clare Street. Fou fundada en 1854 i va obrir les seves portes deu anys després. Té una col·lecció extensa i representativa de pintures irlandeses, i també és notable per les seves pintures espanyoles (Velázquez, Murillo, Francisco de Goya), del renaixement i barroc italià (Andrea Mantegna, Tiziano, Caravaggio), holandeses (Rembrandt, Vermeer) i del impressionisme i vanguardies de principis del segle XX (Claude Monet, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Juan Gris). L’actual director de la galeria és Sean Rainbird.

Ens arribem passejant fins a la zona de Fitzwilliam Square, on ens trobem amb la plaça Fitzwilliam Square, que és una plaça cèlebre en la que varen tenir lloc els tirotejos del Diumenge Ensangrentat, amb cridaners edificis georgians.

Barri georgià

Seguim caminant per Fitzwilliam Street, que és un carrer ple de cases georgianes.

Portes georgianes a Fitzwilliam Street

Hi ha una casa georgiana que es pot visitar. Està ubicada al carrer Fitzwilliam Street, en el número 29, junt al parc de Merrion Square. És una recreació d’una vivenda burgesa de 1790 a 1820. Els preus per entrar son de 6€ pels adults, 3€ pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 16 anys.

Casa nº29 a Fitzwilliam Street

I continuem passejant fins arribar a la zona de Ely Place. Ely Place és un carrer d’interès amb cases georgianes. Ely House nº8 és una casa d’interès.

Ely House nº8 a Ely Place

A prop hi trobem la Royal Hibernian Academy, una galeria cridanera i moderna, amb exposicions sobre l’art contemporani irlandès i internacional. Els horaris d’obertura de la galeria son de 11:00 a 17:00h, i l’entrada és gratuïta.

Royal Hibernian Academy

4. St. Stephen’s Green

I tot passejant, ens arribem a la zona de Saint Stephens Green, que és un Parc del centre de la ciutat amb un llac decoratiu, una cascada, escultures i un parc infantil.

Saint Stephen’s Green

Tocant a St. Stephen’s Green s’hi troben varis atractius. Entre ells hi ha el Little Museum of Dublin, un museu en el que es mostren els canvis més importants en l’estil de vida dels dublinesos durant l’últim segle. Es tracta d’un dels museus més visitats de Dublín. Hi ha diferents tours i preus. Els horaris d’obertura del museu és de 9:00 a 17:00h, i els preus son de 13€ pels adults per el tour més famós del museu.

The Little Museum of Dublín

El Little Museum of Dublin és un museu d’història local, ubicat en una casa georgiana del segle XVIII propietat de l’Ajuntament de Dublín.

A prop ens trobem l’edifici de l’Hotel Shelbourne, un hotel i club exclusius. Val la pena veure el vestíbul i el Lord Mayor’s Lounge.

Hotel Shelbourne

També tenim el Royal College of Surgeons, l’edifici del reial col·legi de Metges.

Royal College of Surgeons

A prop, ens trobem amb Newman House, un Campus Universitari d’orígen catòlic. Val la pena veure la Sala Apolo.

Newman House

A darrera les cases, en l’interior de l’illa sud de St. Stephen’s Green, s’hi troben els Iveagh Gardens, una col·lecció singular de paratges enjardinats, dissenyats en el 1865 i restaurats en la seva majoria a partir de 1995.

Iveagh Gardens

Al costat dels jardins s’hi troba el National Concert Hall, l’Auditori Nacional. La Sala Nacional de Concerts (NCH) és una institució cultural nacional, a vegades descrita com “la llar de la música a Irlanda”. Comprèn la operació reial de la sala de concerts, que en varies cambres alberga més de 1.000 esdeveniments cada any, així com l’Orquestra Simfònica Nacional d’Irlanda i tres cors: el Cor Simfònic Nacional, Cor na nOg i Cor Linn.

National Concert Hall

5. Temple Bar

Anem a visitar el barri de Temple Bar, que és el Barri de l’oci i de l’art. Creuarem varis cops el Ha’Penny Bridge, un pont de fosa del segle XIX renovat, símbol de la ciutat, que creuen milers de vianants a diari.

Ha’Penny Bridge de dia
Ha’Penny Bridge de nit

El millor que podem fer a Temple Bar és passejar pels seus carrers plens de vida i de pubs, on podem contemplar moltes imatges icòniques de la ciutat de Dublín i d’Irlanda.

Temple Bar

Passejant per Temple Bar ens anirem trobant totes les atraccions que volem veure. Primer de tot ens trobarem el Temple Bar Gallery + Studios, que és una galeria on s’exposa art contemporani i un complexe d’estudis d’artistes amb un apretat programa d’esdeveniments, en definitiva és un Centre per a la Creativitat. Els horaris d’obertura son de dimarts a divendres de 11:00 a 18:00h, i dissabtes i diumenges de 12:00 a 16:00h. L’entrada és gratuïta.

Temple Bar Gallery + Studios

Passejarem per Crown Alley, un dels carrers característics de Temple Bar, i ens toparem amb el Temple Bar Music Centre, un recinte per a esdeveniments.

Temple Bar Music Centre

També ens trobarem el Project Arts Centre, un recinte d’alta tecnologia per art visual i representacions.

Project Arts Centre

I veurem per fora el 3Olympia Theatre, un auditori clàssic en vermell i daurat on s’organitzen des de concerts íntims fins a espectacles d’estriptis masculins.

3Olympia Theatre

I també veurem per fora el Irish Film Institute, una organització professional per la promoció de la cultura cinematogràfica a Irlanda.

Irish Film Institute

També anirem a veure i a passejar fins la Meeting House Square, un espai d’actuació a l’aire lliure i d’úsos múltiples, amb un horari d’obertura de 7:00 a les 23:00h.

Meeting House Square

En la mateixa Meeting House Square ens hi trobem un parell d’atraccions més. Per una banda, el Photo Museum Ireland, una galeria fotogràfica notable, la més destacada d’Irlanda. Més que una galeria, es tracta d’un museu, el Centre Nacional de Fotografia Contemporània. Els horaris d’obertura son de dimarts a dissabte de 11:00 a 17:00h.

Photo Museum Ireland

I en la mateixa plaça, també ens trobem amb la National Photographic Archive, que alberga la col·lecció fotogràfica de la Biblioteca Nacional d’Irlanda.

National Photographic Archive

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari peatonal que hem seguit avui per la ciutat de Dublín, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *